Λοιπόν, ως κροτοφοβική η ίδια θα μιλήσω.
Συμφωνώ και εγώ ότι η μη έκθεση σε ένα ερέθισμα που μπορεί να προκαλέσει φοβία (όποια φοβία), είναι επικίνδυνο στο να αναπτύξει όντως τη φοβία αυτή το ζωντανό σε άσχετη, μη ελεγχόμενη, κατάσταση. Οπότε για μένα η Ανάσταση είναι μια καλή περίπτωση για ελεγχόμενη ΠΡΩΤΗ έκθεση σε κρότους (φυσικά το ομαδικό μάθημα που πόσταρε ο tsimak είναι το βέλτιστο, αλλά σε περίπτωση που δεν έχετε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσετε θα πω την καθαρά προσωπική μου άποψη, ορμώμενη από το ότι ξέρω πώς νιώθει και πώς αντιλαμβάνεται τους κρότους ένας κροτοφοβικός).
ΑΛΛΑ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ:
Απόλυτα ελεγχόμενη και σταδιακή έκθεση: ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ έξω από το σπίτι, ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ ανοιχτά παράθυρα, μπαλκόνια κτλ. Το ζητούμενο είναι να μάθει ότι υπάρχουν κρότοι και όχι η υπερέκθεση σε κάτι εντελώς νέο που θα έχει και διάρκεια και ισχυρότατη ένταση (η ένταση είναι εξαιρετικά σημαντική στην κροτοφοβία*). Η ξαφνική υπερέκθεση το πιθανότερο, πιθανότατο, είναι να δημιουργήσει φοβία σε οποιονδήποτε. Σκεφτείτε εσείς αν δεν είχατε ακούσει ποτέ μπαμ στη ζωή σας πώς θα νιώθατε αν σκάγαν τα πάντα γύρω σας ξαφνικά - κοινώς feroza μη διαννοηθείς να πάρεις τη μικρή στην Ανάσταση, και αν δεν τη χάσεις από τον πανικό θα της δημιουργήσεις φοβία εκ του μη όντος κατά πάσα πιθανότητα.
Σε περίπτωση που δεν ξέρετε αν ο σκύλος είναι κροτοφοβικός (π.χ. Jesuss), καλό είναι αν έχετε τη δυνατότητα να μείνετε μαζί του στο σπίτι, με κλειστά πορτοπαράθυρα, και να παρακολουθήσετε την αντίδρασή του. Εγώ προσωπικά δεν θα τον έβαζα στο crate ή σε τόσο ηχομονωμένο δωμάτιο στην αρχή, εκτός κι αν μένεις δίπλα στην εκκλησία ή αν ξέρεις ότι οι γείτονες παίρνουν τα όπλα ή έχουν ετοιμάσει βαρελοτοκατάσταση. Να ΜΗΝ τον κανακέψετε αν ξαφνιαστεί ή φοβηθεί αλλά να είστε εκεί και να μπορεί να σας δει ψύχραιμους και ότι δε συμβαίνει τίποτα. Το σύνηθες αν δε μένεις δίπλα σε εκκλησία είναι ότι θα σκάσουν πολλοί κρότοι ταυτόχρονα - πράγμα που ως πρωτόγνωρο θα ξαφνιάσει το σκυλί και αυτό το ξάφνιασμα είναι το ζητούμενο να αντιμετωπιστεί - αλλά δεν θα είναι τόσο κοντά και άρα σε τόση ένταση ώστε να είναι ενοχλητικοί* σε κάποιον πραγματικά κροτοφοβικό. Απλά θα φανεί ως "επίθεση" σε κάποιον που δεν έχει ξαναζήσει κάποια παρόμοια κατάσταση. Αυτό το τελευταίο είναι που μας ενδιαφέρει να ξεπεράσει. Για την έκθεση σε αυτούς τους κρότους μιλάω, έτσι ώστε να μην τα παίζει ο σκύλος σας π.χ. όταν σκάει παραδίπλα του μια εξάτμιση. Γιατί κάποιους (δυνατούς*) κρότους ο πραγματικά κροτοφοβικός δεν θα τους ξεπεράσει ποτέ. Όσο και να προσπαθήσετε να τους ξεπεράσει δεν θα το καταφέρετε ΠΟΤΕ και τζάμπα θα το ταλαιπωρείτε. Και πιστέψτε με, είναι πραγματικά μεγάλη ταλαιπωρία, στην οποία δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας λόγος να υποβάλλετε το σκυλί σας.
*Η σημαντικότητα της έντασης του ήχου σε έναν κροτοφοβικό: δε μπορώ να ορκιστώ ότι στα σκυλιά συμβαίνει το ίδιο, αλλά εγώ προσωπικά πιστεύω ότι σε κάποια άτομα (άτομα = ζώσες μονάδες = άνθρωποι, παιδιά, σκύλοι) είναι αδύνατον να επιτευχθεί απευαισθητοποίηση στους θορύβους από μια ένταση και πάνω, καθώς στη δικιά μου περίπτωση υπάρχουν κρότοι τους οποίους ανέχομαι και κρότοι πολύ συγκεκριμένοι που το αυτί μου δεν τους αντέχει ότι και να γίνει, καθώς έχω πλήρη επίγνωση ότι δε συμβαίνει τίποτα κακό (μας κάνουν ντου οι οχτροί, έγινε έκρηξη, πυροβόλησε κάποιος κτλ) αλλά δε μπορώ να τους ακούω: τσιτώνουν τα νεύρα μου, το σώμα μου βρίσκεται σε απίστευτη υπερδιέγερση, σκύβω ακούσια σε κάθε μπαμ χωρίς να μπορώ να το ελέγξω και απλά, δε μπορώ να το πω πιο περιγραφικά, δεν αντέχω να τους ακούω, θέλω να κλείσω τα αυτιά μου.
Κάτι ακόμα ειδικά για την Ανάσταση: τα πυροτεχνήματα που δε σκάνε πάνω από το κεφάλι σου καθώς και τα δυναμιτάκια που δε σκάνε δίπλα στα πόδια σου, ως ήχοι, δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί σε έναν κροτοφοβικό. Τα βαρελότα όμως που το μπαμ τους είναι γεμάτο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Για όπλα δεν ξέρω, δε μου χει τύχει από κοντά, μάλλον όμως ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα βαρελότα.
Επίσης Jesuss το πιθανότερο είναι πώς αν φοβηθεί δεν θα αρχίσει να τρέχει πάνω κάτω αλλά ότι θα κρυφτεί κάτω από κανένα τραπέζι/κρεββάτι και πιθανώς θα τρέμει. Επίσης αν εμένα με έκλεινες σε crate και δεν είχα που να πάω, όπου να έχω δοκιμάσει εγώ η ίδια ότι έχει το χαμηλότερο θόρυβο, θα τρελαινόμουν και θα υπέφερα. Just saying, αλλά από ότι θυμάμαι δεν έχεις και πάρα πολλές άλλες επιλογές σπίτι σου.
Αυτό που θέλω να πω με αυτό το ποστ είναι ότι από προσωπική διαπίστωση: α) υπάρχει πραγματικά μη ανοχή σε κάποιους θορύβους σε μερικά άτομα και δεν ξεπερνιέται και β) καθαρά ψυχολογικές φοβίες που δημιουργούνται από κακή έκθεση στους θορύβους. Το χρήσιμο είναι το (α) να το διαπιστώσετε ώστε να μπορείτε να προστατέψετε το σκύλο σας και το (β) να μην το δημιουργήσετε και να "εκπαιδεύσετε" ανάλογα το σκύλο σας στην ανοχή σε κρότους.