Πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας "τα βασικά" (κατά την άποψη μου).Μερικά από αυτά τα έγραψα και πιο πάνω.
Για παράδειγμα την φυλή και τους ρυθμούς ανάπτυξης...Αλλιώς συμπεριφερόμαστε σε ένα Bull Terrier και αλλιώς σε ένα Great Dane από πλευράς άσκησης, διατροφής, εκπαίδευσης, κ.ο.κ.
Τώρα κάποια βασικά, επίσης, ερωτήματα και προβληματισμοί:
Τι σημαίνει "επιβαρύνουμε το μυοσκελετικό του σύστημα";
Τι σημαίνει "ενδυναμώνουμε και βοηθάμε το μυοσκελετικό του σύστημα";
Τι σημαίνει "αδρανοποιούμε και δεν βοηθάμε το μυοσκελετικό του σύστημα";
Που αρχίζει το ένα και που τελειώνει το άλλο;...Εδώ πρέπει να μπουν σαν κριτήριο οι παραπάνω γνώσεις, αλλά και η πολύ σημαντική "εικόνα" του σκύλου μας.
Κανένας λύκος δεν παρουσιάζει αρθρίτιδες επειδή κάνει 1-2 χιλιόμετρα από 3 μηνών...Κανένα Dingo δεν παθαίνει ρήξη χιαστών επειδή κυνηγά για 3-4 ώρες, διανύοντας χιλιόμετρα στην ηλικία των 7-8 μηνών...αλλά είναι φτιαγμένα και προορισμένα για αυτό.
Αν λοιπόν έχουμε στα χέρια μας έναν σκύλο που δείχνει (και η εκτροφή και η ιστορία του μας λέει) πως δεν είναι "φτιαγμένος για πολλά" ή ο προσανατολισμός της φυλής, της μορφολογίας και της κατασκευής δεν είναι "προς το φυσικό" (και προσπαθώ να είμαι προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς μου, μη θέλοντας να προσβάλω)...τότε, ναι, χρειάζεται ακόμα και να περιορίζουμε τον σκύλο, να μη κινείται όσο και όπως θέλει και φυσικά να προσέχουμε και άλλες πολλές παραμέτρους (διατροφή, απαραίτητα συμπληρώματα, εξετάσεις προληπτικές, περιβάλλον, κλπ.).
Φυσικά όλα τα κουτάβια, οποιασδήποτε φυλής ή τύπου, πρέπει να τα προστατεύουμε από υπερβολές όπως εμπόδια, άλματα, σκαλιά, βράχια, κλπ...Αλλά υπάρχουν και σκυλιά που δεν είναι ανάγκη να τα κρατάμε στο crate γιατί αν τα αφήσουμε θα τρέξουν και "δεν κάνει".
Πόσο "τρέξιμο" και παιχνίδι αντέχει ένα παιδί 4 ετών;
Πότε πρέπει να το σταματήσω γιατί καταπονείτε το μυοσκελετικό του;
Πότε πρέπει ένα παιδί να αρχίζει αθλητισμό;
...και, ναι, δεν είναι πανομοιότυποι οι οργανισμοί ανθρώπου και σκύλου...αλλά είναι τόσο διαφορετικοί που πρέπει να προστατεύω το κουτάβι μου από το παιχνίδι και το παιδί μου όχι;
Εξάλλου, καμιά φορά, ένας σκύλος...ένα κουτάβι κάνει περισσότερα "χιλιόμετρα" στο σπίτι παρά στην βόλτα.Μπορεί δηλαδή να κουράζετε αρκετά πριν το σημείο που εμείς αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αν το κουράζουμε.
Πρέπει να δίνουμε την "ευκαιρία" στο σκύλο να αποφασίζει για ορισμένα πράγματα, απλά να τον έχουμε ήδη διαφυλάξει από τις υπερβολές...και στην άσκηση, νομίζω, πρέπει να ισχύει το ίδιο.
Παρόλα αυτά, πιστεύω πως ίσως καλώς είμαστε υπερβολικοί και μιλάμε για 15 και 20 λεπτά και 1 λεπτό ανά εβδομάδα...γιατί πολλοί είναι εκείνοι που υπερβάλλουν άκριτα και θέλουν πιο "στενούς κανόνες" και καμιά φορά και "υπερβολικούς" για να μπορέσουν να "καδραριστούν" στα φυσιολογικά πλαίσια.