ΗΘΙΚΟΣ??????? ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Χορταίνω, σημαίνει τρώω και γεμίζω το στομάχι μου με χόρτα.
Η Ελληνική γλώσσα είναι ξεκάθαρη, πρέπει να τρώμε τρώμε και να χορταίνουμε.

Τα υπόλοιπα, σε μικρές δόσεις, σπανίως.
Παμφάγα ναι, αλλά... δεν γίνεται να χορταίνουμε με κρέας!!!

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Διαβαστε το βιβλιο η "ιερη αγελαδα και ο βδελυρος χοιρος" εξηγει πολλους απο τους λογους που καποιοι λαοι τρωνε η δεν τρωνε κατι αλλα και γιατι υπαρχει εμμονη με το κρεας και τι προβληματα δημιουργει.
υ.γ. αν παραειστε θρησκοι δεν το συνιστω

orbital

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2008
72
0
Χορταίνω, σημαίνει τρώω και γεμίζω το στομάχι μου με χόρτα.
Η Ελληνική γλώσσα είναι ξεκάθαρη, πρέπει να τρώμε τρώμε και να χορταίνουμε.

Στην πραγματικοτητα, το χορταινω ή χορταζω, αυτο που σημαινε (τουλαχιστον απο την κλασσικη περιοδο μεχρι και τον μεσαιωνα) ηταν ταϊζω τα ζωα μου με χορτα.
Οι αρχαιοι ημων προγονοι δεν το χρησιμοποιουσαν ποτε για τους ανθρωπους. Αντ'αυτου, προτιμουσαν το εσθιω, το εδω, και σπανιοτερα το τρωγω. Στον αοριστο χρησιμοποιουσαν σχεδον αποκλειστικα τον αοριστο β' έφαγον.

Στα νεα ελληνικα απλως σημαινει γεμισα το στομαχι μου, και ειναι αδιαφορο αν ειναι χορτα ή κρεας το περιεχομενο, καθως η εξελιξη του ρηματος εχει χασει εντελως την αρχικη του σημασια ετσι κι αλλιως . :)
Ειναι, δηλαδη, τοσο μαζικη η χρηση της, που παυει να θεωρειται γλωσσικο λαθος και θεωρειται απλως γλωσσικη εκφραση του ελληνικου λαου.

παραδειγμα αντιστοιχο και γνωστο, το ρημα διασκεδαζω - > διασκενδαννυμι = διασκορπιζω/διαλυω (αρχ). Η λεξη δεν εχει ανταποκριση στο νοημα της ν.ελληνικης διασκεδαζω = περναω καλα :)

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Ω!! Λες να εχει καποια σχεση το "τα σπασαμε" η οτι γενικα υπαρχει η διαθεση να γινεται ενα αλλαλουμ οταν ο ελληνας διασκεδαζει? Ποια εποχη παρατηρειται πρωτη φορα η αλλαγη? Σορυ σορθ για οφ τοπικ αλλα τρελαινομαι για γλωσσολογια (ασε που χρησιμοποιουν ιδιες μεθοδους με βιοπληροφορικη και μπορω να παρα κολουθησω:D)

orbital

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2008
72
0
Εκανα ενα λαθος πανω στη βιασυνη μου χθες βραδυ, ειναι διασκεδαννυμι το ρημα φυσικα, χωρις ν, οπως και το διασκεδαζω.

Ω!! Λες να εχει καποια σχεση το "τα σπασαμε" η οτι γενικα υπαρχει η διαθεση να γινεται ενα αλλαλουμ οταν ο ελληνας διασκεδαζει? Ποια εποχη παρατηρειται πρωτη φορα η αλλαγη? Σορυ σορθ για οφ τοπικ αλλα τρελαινομαι για γλωσσολογια (ασε που χρησιμοποιουν ιδιες μεθοδους με βιοπληροφορικη και μπορω να παρα κολουθησω:D)
Φοβαμαι οτι αν το αναλυσουμε θα μας παρουν με τις πετρες οι υπολοιποι και θα εχουν και δικιο :oops:
Στα πολυ γρηγορα, νοηματικα με τον τροπο ακριβως που λες εξελιχθηκε η "διασκεδαση". Οι αλλαγες στην ελληνικη (φωνητικες-νοηματικες-γραμματικες-συντακτικες), οπως και σε καθε γλωσσα, συμβαινουν παντα, οι γλωσσες παντα εξελισσονται (οπως ακριβως συμβαινει και στη βιολογια φανταζομαι). Γενικα οι μεγαλες αλλαγες στην ελληνικη συνεβησαν κατα τους αλεξανδρινους χρονους, μετα την κλασσικη περιοδο και πριν τους βυζαντινους χρονους. Πολλες απο αυτες ειχαν ηδη κανει την εμφανιση τους απο την εποχη της Ιλιαδας ακομα (πχ χρηση υποτακτικης αντι για μελλοντα), απλως για πολλους λογους γενικευτηκαν κατα τους αλεξανδρινους χρονους. Μεγαλες αλλαγες φαινεται να συμβαινουν και σημερα, με την εξαπλωση της τεχνολογιας και την επικρατηση της αγγλικης, καθως η ακλιτη γραμματικη της αγγλικης ασκει περιεργες επιρροες σε γλωσσες οπως η ελληνικη, που ονομαζονται συνθετικες.
Συγγνωμη και παλι για το off topic, αλλα θεωρησα σωστο να διευκρινισω καποια πραγματα :oops:

Ουπς, θα αρχίσω να τρώω είδη υγιεινής, άλλωστε προφανώς το επίπεδο μου είναι ανάλογο της Λαίδης!!!:cool:
Χωρις να εχω... σχεση με τον χωρο της διαιτολογιας, δεν θα σε συμβουλευα να το κανεις. :p
Απ'οσο γνωριζω, απο τα ειδη υγιεινης δεν θα εχει ο οργανισμος σου κερδος σε ουσιες που θα μπορεσει να μετατρεψει σε.. ενεργεια :p

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
δεν είσαι τελείως οφ τόπικ

γιατί προβληματίζεσαι ηθικά για αυτά που γράφεις....:D

Zvourah & mia

New Member
20 Οκτωβρίου 2008
4
0
Και για να κλεισω να δωσω μια διαιτα που ειχα διαβασει απο ενα αρχαιο Ελληνα αλλα δεν θυμαμαι ποιος ηταν.

Ελεγε λοιπον:
...
Ο Πυθαγόρας πρέπει να ήταν. Έλεγε ότι γινόμαστε ότι τρώμε και ότι όταν τρώμε βόδι γινόμαστε σαν τα βόδια, όταν τρώμε πρόβατο σαν τα προβατα κοκ...

Όσο για το θέμα τι να πω , συμφωνώ με όλους όσους έχουν γράψει, αφού κανείς δεν έγραψε ότι καλά κάνουν και τον τρώνε τον σκυλάκο τα κινεζάκια.

Πάντως κάπου διάβασα ότι το ζώο με την υψηλότερη νοημοσύνη δεν είναι ο σκύλος.
Είναι αυτό που βάζουμε στην καρμπονάρα ... το γουρουνάκι.

bayrinos

Member
23 Αυγούστου 2008
11
0
αθηνα
Η λεξη "Διασκεδαζω" ειχε στο μυαλο των προγονων μας αρνητικη χροια,οσον αφορα την εκμεταλλευση του χρονου που εχει κανεις στην διαθεση του."Διασκεδαζω" σημαινε "σκορπω" και "διαλυω" τον χρονο μου χωρις να κανω κατι ουσιαστικο.
Σε αντιπαραβολη χρησιμοποιουσαν την λεξη"ψυχαγωγουμαι"(αγωγη της ψυχης)αναφερομενοι σε γονιμη και ωφελιμη χρηση του χρονου(οπως καλη ωρα εδω):)
Οσον αφορα τα περι εδωδιμων....ειμαστε αυτο που μας εμαθαν να ειμαστε.
Boxer αν ειχες γεννηθει στην Κορεα οι αποψεις σου θα ηταν διαφορετικες(οπως και οι δικες μου,οι οποιες ειναι παρομοιες με τις δικες σου)
Αν ζουσαμε στην Ινδια δεν θα τρωγαμε αγελαδες,στην Τουρκια δεν θα τρωγαμε γουρουνια.
Αν ζουσαμε στην Ν. Ζηλανδια πριν 300 χρονια θα τρωγαμε ανθρωπους:eek:
Ολα ειναι θεμα εποχης,κουλτουρας,πολιτισμικης εξελιξης,πες το οπως θες

orbital

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2008
72
0
Οσον αφορα τα περι εδωδιμων....ειμαστε αυτο που μας εμαθαν να ειμαστε.
Boxer αν ειχες γεννηθει στην Κορεα οι αποψεις σου θα ηταν διαφορετικες(οπως και οι δικες μου,οι οποιες ειναι παρομοιες με τις δικες σου)
Αν ζουσαμε στην Ινδια δεν θα τρωγαμε αγελαδες,στην Τουρκια δεν θα τρωγαμε γουρουνια.
Αν ζουσαμε στην Ν. Ζηλανδια πριν 300 χρονια θα τρωγαμε ανθρωπους:eek:
Ολα ειναι θεμα εποχης,κουλτουρας,πολιτισμικης εξελιξης,πες το οπως θες
Σαφως, μονο που πλεον τιθεται θεμα σωστης διαχειρισης της... συσσωρευμενης διαιτολογικης γνωσης που διαθετουμε σημερα. Οι διατροφικες συνηθειες της καθε κουλτουρας πρεπει να καθοριζονται απο την επιστημονικη προοδο, και οχι το αντιθετο.....
Κοινως, δεν πρεπει να θεωρειται σωστο για τους ινδους να μην τρωνε αγελαδες επειδη το κανουν ( = συγχεεται το πρεπει με το ειναι για την καθε κουλτουρα με τον τροπο αυτο) , αλλα αν θεωρειτο σωστο σημερα, θα επρεπε να εχει προκυψει ως ευλογο συμπερασμα το οποιο εναρμονιζει τον ανθρωπο με το περιβαλλον του. :)

bayrinos

Member
23 Αυγούστου 2008
11
0
αθηνα
Orbital με βρισκεις συμφωνο,πλην ομως:

α)Η Ηθικη και η Επιστημη ειναι 2 διαφορετικα πραγματα.Καποιες φορες η Επιστημη ανοιγει τον δρομο για νεες ιδεες και αποψεις,οι οποιες στην συνεχεια περιβαλλονται απο ηθικους κανονες.Αλλες παλι φορες η επιστημη ερχεται να επιβεβαιωσει εργαστηριακα καποια πραγματα που θεωρουσαμε de facto λογω του ηθικου πλαισιου πανω στο οποιο χτιστηκε ο πολιτισμος μας.Δεν ειναι απαραιτητο να συγχεονται,να αλληλοεπηρεαζονται η να αλληλοαναιρουνται
β)Οσον αφορα την επιστημονικη προοδο,μπορεις και μονος/η σου να δεις πως απο την στιγμη που ειναι επιτευγμα ανθρωπινο δεν βγαινει παντα σε καλο.Ο επιστημονας μπορει να χειραγωγηθει,να χρησιμοποιηθει προς ωφελος τριτου,να κρυψει πολλα,να βγαλει αυθαιρετα συμπερασματα κτλ

Προσωπικα δεν ειμαι προκατειλλημενος με την επιστημη,αλλα ουτε μπορω να δεχτω ως δεδομενα ολα οσα ακουω

Φιλικα παντα :)

Nemesis

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2008
93
0
Συγνώμη που πάω την συζήτηση πάλι πίσω γιατί τώρα έχει φτάσει σε άλλο σημείο. Προσωπικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω τα ζώα, δηλαδή δεν μπορώ να βάλω την πάπια πιο πάνω από τον σκύλο ή το αντίστροφο. Μεγάλωσα με ζώα φάρμας κυρίως και έχω δει πολλά όμορφα πράγματα που μπορούν να κάνουν και οι δίποδοι και οι τετράποδοι φίλοι μας.

Τώρα για το θέμα με τα φιδάκια (τους χαμελαίοντες τους συμπαθώ πολύ και παρόλο το παράδοξο νομίζω πως είναι ερπετά με προσωπικότητα και ξεχωριστό στυλ το καθένα τους), τα φιδάκια όμως λόγω του τρόπου που μεγάλωσα τα φοβάμαι, αλλά πέρα από τον φόβο που έχω δεν θα κατακρίνω κανέναν εάν τα έχει για κατοικίδια. Όπως και ένα κοριτσάκι στην παλιά μου γειτονιά που είχε πάρει ένα κοτοπουλάκι από την λαϊκή το Πάσχα και το είχε σπίτι της ώσπου έγινε μία κοτάρα να (με το συμπάθειο :p).

Τώρα το τί τρώνε οι άλλοι λαοί δεν θα το κατακρίνω, γιατί κι εγώ είχα χρυσόψαρα και ψαράκια χρόνια (συγκεκριμμένα τους 10 μικρούς Μήτσους) αλλά τα ψάρια είτε τηγανιτά, είτε ψητά, είτε σούπα δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω είναι η μοναδική μου αδυναμία το ομολογώ.

αυτά τα λίγα και συγνώμη εάν πήγα την συζήτηση πάλι πίσω :)