Φαντάζομαι ότι αν πάρω ένα σκύλο από κουτάβι να μεγαλώσει μαζί μας και τον εκπαιδεύσω, δεν θα έχω πρόβλημα...
Και συμβιβάζομαι με κουτάβι χωρίς χαρτιά και pedigree... Άλλωστε από την έρευνα που έκανα, αυτά έρχονται με τετραψήφια τιμή.
Προτιμώ να επενδύσω στην εκπαίδευσή του
Έρη μάλλον βιάστηκα να σου προτείνω τα εκτροφεία, καθώς λανθασμένα υπέθεσα ότι έχεις κάποιες απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις. Αυτά όλα που σου εξηγούν τα άλλα μέλη, μετά από το συγκεκριμένο post σου, είναι εξαιρετικά σημαντικά. Οπότε να διορθώσω κι εγώ το λάθος μου και να σου πω ότι, άλλο πράγμα ο Ursus που
μπορεί να ήταν μαύρο Γ.Π. (να έμοιαζε ή και να ήταν όντως) και να τα είχατε ταιριάξει στην καθημερινότητα σας και άλλο το καθαρόαιμο μαύρο ΓΠ εργασία που λες ότι θέλετε να πάρετε, αλλά συμβιβάζεσαι και χωρίς pedigree. Μία επιλογή όπως την περιγράφεις, είτε του ακριβού με pedigree , είτε του "καθαρόαιμου" χωρίς χαρτιά από κάποια πιο οικονομική πηγή απόκτησης (αγγελία,pet shop κτλ), είναι σα να βάζεις μία ωρολογιακή βόμβα μέσα στο σπίτι σου, παρέα με τα παιδιά σου. Για τελείως διαφορετικούς λόγους μέν, ισχύει και στις δύο περιπτώσεις δε. Στην πρώτη περίπτωση πρέπει πρώτα να εκπαιδευτείτε εσείς στην συμβίωση με έναν πραγματικά εργασιακό σκύλο που θα τον χρησιμοποιήσετε για φύλαξη. Στην δεύτερη περίπτωση,όσα χρήματα και να προτιμήσεις να ξοδέψεις για την εκπαίδευση, ρισκάρεις με το αρχικό υλικό που θα έχει ο σκύλος (γονίδια, κληρονομικά χαρακττηριστικά), άρα και τις αντιδράσεις του που ενδεχομένως να βγάλει σε μία ανύποπτη στιγμή. Το πρόσφατο περιστατικό στην Κοζάνη δεν είναι τόσο απίθανο σενάριο γενικά (πάντα μιλάμε εξαιτίας των ανθρώπινων λαθών που "επιτρέπουν" τέτοια ατυχήματα, σε συνδυασμό με δυναμικές φυλές).
Θα επανέλθω στην αρχική μου συμβουλή: ψυχραιμία.
Άρχισε να διαβάζεις για αυτό που θέλεις να έχεις, ψάξε και μετά αποφάσισε.
Προς θεού, μην πάρεις σκύλο ακόμα...αφιέρωσε πολύ χρόνο στο forum και εκτός forum, απευθύνσου σε ειδικούς του χώρου (εκτροφείς, εκπαιδευτές, όχι κτηνιάτρους! ) και εδώ είμαστε όλοι να βοηθήσουμε.