Ερμής, ο τσοπανάκος μου!

tasoulap

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2011
189
1
Ano Liosia, Athens, Attikis
Το θέμα με το λουρί δεν μπορώ να πω πως το έχουμε βελτιώσει...Η αδιαφορία δεν βλέπω να έχει αποτέλεσμα γιατί ναι μεν ηρεμεί και κάθεται αλλά εξακολουθεί να το μασουλάει. Και ερωτώ...εκεί τι κάνω? Έχει ηρεμήσει πολύ ωραία, έχει κάτσει και εξακολουθεί να το μασουλάει με τα πίσω του δόντια. Και? Όσο και να κάθομαι να κοιτάω τα αστέρια και να μη δίνω σημασία εκείνος εξακολουθεί και μασουλάει. Αν περιμένω πολύ θα το κόψει είναι βέβαιο. Άρα? Τι κάνω? Χρησιμοποιώ μόνο αλυσίδα και προσπαθώ να προσαρμοστώ στο να τον οδηγώ με αυτήν?

Για το ταμπάσκο δεν το κάνω γιατί μου έχει πει η κτηνίατρος πως οτιδήποτε καυτερό, πικάντικο κτλ απαγορεύεται γιατί θα του προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Ήδη έχουμε πρόβλημα με το στομάχι και παίρναμε χάπια μέχρι εχθές από ένα κόκαλο πεταμένο που άρπαξε στη βόλτα και το κατάπιε πριν προλάβω να του το πάρω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνει εμετό και είμασταν με ρύζι και κοτόπουλο και χάπια που μας είπε η κτηνίατρος από την Πέμπτη μέχρι και εχθές. Πραγματικά προσέχουμε όλοι που τον βγάζουμε βόλτα και κοιτάμε τι έχει κάτω κτλ όμως με τόσο μεγάλο όγκο σκουπιδιών τα οποία είναι και σκορπισμένα από δω κι από κει, ο έλεγχος είναι ακόμα πιο δύσκολος. :(

Συνεχίζω με φωτογραφίες. :)

tasoulap

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2011
189
1
Καθόλου δεν εννοείται....:p
Ωραία μεγαλώνει....
Εεε εννοείται για τον Ερμή εννοούσα! :p
Το έχω υπόψη μου οτι οι τσοπάνηδες είναι λίγο ακατάδεκτοι. Ο δικός μου, ωστόσο, είναι τρελός για χάδια. Με το που μπαίνω στο σπίτι, έχει γυρίσει ανάσκελα όπως στην πρώτη φωτογραφία για να τον χαϊδέψω. Αν δεν το κάνω με κοιτάει με απορία του στυλ: "μα καλά δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει??"! :D:D

tasoulap

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2011
189
1
Στο σημείο αυτό να πω πως ο Ερμής είναι γενικά πολύ καλό παιδί και καλός χαρακτήρας. Γενικά μας ακούει και έχει μάθει τις βασικές εντολές τις οποίες επαναλαμβάνουμε καθημερινά και διαρκώς (για να μην ξεχνιόμαστε :p). Βέβαια όταν τον πιάνει το πείσμα του δεν ακούει τίποτα και κανέναν οπότε όταν συμβαίνει αυτό απλά δεν του δίνουμε σημασία και μετά από λίγο έρχεται μόνος του σε εμάς. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τον πιάσουν τα νεύρα του και δαγκώνει τα πάντα έτσι επειδή έχει όρεξη. Με τα άλλα σκυλιά είναι πάρα πολύ καλός αν και έχουμε συναναστραφεί μόνο με θηλυκά (αυτά έχουν οι φίλοι μου, τι να κάνω :p). Παίζει, τρέχει και γενικά είναι πολύ δεκτικός στο χώρο του. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για πάσης φύσεως ξένο άνθρωπο. Τον ακούει όλη η γειτονιά όταν πλησιάζει ξένος το σπίτι και το γαύγισμά του είναι και καμπάνα! Βαρύ και εκκωφαντικό παρά το νεαρό της ηλικίας του. Μερικές φορές νομίζω οτι ακούω άλλον σκύλο.

Επίσης έχουμε το εξής:

α) Όταν έρχεται ξένος στο σπίτι, γαυγίζει πάρα πολύ χωρίς να επιτίθεται. Ακόμα κι όταν ο ξένος μπει στο σπίτι, ο Ερμής τον μυρίζει λίγο κάνει δυο βήματα πίσω και γαυγίζει ξανά. Αυτή τη φορά όχι τόσο βαριά αλλά γαυγίζει. Ακόμα κι όταν ο ξένος καθίσει, ο Ερμής κάνει το ίδιο. Δεν είμαι σίγουρη για το πώς είναι πιο σωστό να το διαχειριστούμε αυτό. Έγινε 2 φορές και επειδή εγώ έλειπα, οι δικοί μου δεν το διαχειρίστηκαν σωστά και τον έδεσαν στην πίσω αυλή μέχρι να ηρεμήσει. Αυτό όμως ήταν χειρότερο γιατί ο Ερμής έγινε ακόμα πιο ανήσυχος και γαύγιζε ακόμα περισσότερο. Όταν καθίσαμε να το συζητήσουμε με τους δικούς μου για το πώς θα το χειριστούμε είπα μήπως θα ήταν καλά να τον κράταγε η μαμά μου μέχρι να μπει ο ξένος μέσα, μετά να τον πήγαινε κοντά στον ξένο για να τον μυρίσει και έπειτα να τον έχει στον ίδιο χώρο με τον ξένο και να τον αφήνει να τον μυρίζει και να βρίσκεται εκεί μαζί του. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστό αυτό που σκέφτηκα και αν θα έχει αποτέλεσμα και ήθελα τη γνώμη σας. Αν μπορεί κάποιος να με συμβουλέψει (agathe, sea-mol, ptf και οι λοιποί με τσοπάνηδες help! :p) θα το εκτιμούσα.

β) Συνορεύουμε με ένα σπίτι με μεσοτοιχία και η μάντρα ανάμεσα στα σπίτια μας είναι πολύ κοντή. Ο Ερμής γαυγίζει και στους διπλανούς ξένους. Όταν κάποιος μπαίνει στο διπλανό σπίτι, εκείνος γαυγίζει. Μοιάζει σαν να θεωρεί χώρο του και την αυλή των διπλανών. Δεν είμαι σίγουρη πώς μπορεί να έχει προκύψει αυτό...Να τον μπέρδεψε η μικρή μάντρα ή το οτι είναι η είσοδός τους δίπλα ακριβώς στη δική μας??? Το θέμα μου είναι εάν αυτό μου δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο μέλλον. Έχουμε πει με τους δικούς μου να μεγαλώσουμε τη μάντρα αλλά μέχρι τότε λέτε να υπάρξει κανένα πρόβλημα?

Αυτά! :)

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
α) Το ότι γαβγίζει επαναληπτικά σε ένα ξένο την στιγμή που είστε εσείς μπροστά και έχετε δεχθεί τον ξένο, είναι κάτι που πρέπει να μαζευτεί πριν ο σκύλος μεγαλώσει και σοβαρέψει....Γιατί τότε θα σοβαρέψουν και τα πράγματα....Πόσο καλά έχει μάθει ο σκύλος το "μη"? Από όσα περιέγραψες και όσα καταλαβαίνω ο σκύλος εκτελεί τρικς...δεν έχει υπακοή. Ακόμα κι αν πούμε ότι ένας τσοπάνης είναι αναρχοαυτόνομος...αν θες να τον έχεις σε αστικό περιβάλλον και σε σπίτι που έρχεται κόσμος πρέπει να δουλέψεις κι άλλο στην ΒΥ. Φαντάζομαι του έχεις μάθει μόνη σου ότι ξέρει...Αν δεις ότι δεν καταφέρνεις να του επιβληθείς...και να έχετε όσο σίγουρο γίνεται το "μη" θα πρέπει να απευθυνθείς σε επαγγελματία. Η αρνητική εντολή είναι βασικότατη στην εκπαίδευση και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ σε "ελεύθερες" φυλές.

β)Ο σκύλος δεν γαυγίζει επειδή νομίζει ότι του ανήκει και η δίπλα μάντρα...αλλά για να ανακοινώσει στον "εισβολέα" ποια είναι η δική του....
Αν ήταν στα βουνά και στα λαγκάδια θα ανακοίνωνε την παρουσία του από........χιλιόμετρα:p
Καλό είναι να φτιάξετε μια ψηλή μάντρα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο...αλλά αυτή η συμπεριφορά του σκύλου είναι νορμαλ;)

Last edited:

tasoulap

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2011
189
1
α) Το ότι γαβγίζει επαναληπτικά σε ένα ξένο την στιγμή που είστε εσείς μπροστά και έχετε δεχθεί τον ξένο, είναι κάτι που πρέπει να μαζευτεί πριν ο σκύλος μεγαλώσει και σοβαρέψει....Γιατί τότε θα σοβαρέψουν και τα πράγματα....Πόσο καλά έχει μάθει ο σκύλος το "μη"? Από όσα περιέγραψες και όσα καταλαβαίνω ο σκύλος εκτελεί τρικς...δεν έχει υπακοή. Ακόμα κι αν πούμε ότι ένας τσοπάνης είναι αναρχοαυτόνομος...αν θες να τον έχεις σε αστικό περιβάλλον και σε σπίτι που έρχεται κόσμος πρέπει να δουλέψεις κι άλλο στην ΒΥ. Φαντάζομαι του έχεις μάθει μόνη σου ότι ξέρει...Αν δεις ότι δεν καταφέρνεις να του επιβληθείς...και να έχετε όσο σίγουρο γίνεται το "μη" θα πρέπει να απευθυνθείς σε επαγγελματία. Η αρνητική εντολή είναι βασικότατη στην εκπαίδευση και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ σε "ελεύθερες" φυλές.

β)Ο σκύλος δεν γαυγίζει επειδή νομίζει ότι του ανήκει και η δίπλα μάντρα...αλλά για να ανακοινώσει στον "εισβολέα" ποια είναι η δική του....
Αν ήταν στα βουνά και στα λαγκάδια θα ανακοίνωνε την παρουσία του από........χιλιόμετρα:p
Καλό είναι να φτιάξετε μια ψηλή μάντρα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο...αλλά αυτή η συμπεριφορά του σκύλου είναι νορμαλ;)

α) Ναι μόνη μου του έχω μάθει όσα ξέρει. Όμως δεν θεωρώ οτι εκτελεί τρικς γιατί ακούει τις εντολές και όταν είμαστε έξω στη βόλτα (όταν πχ δω πως μπαίνει στο οπτικό του πεδίο κάτι που μπορεί να τον κάνει να με τραβήξει και να τρέξει όπως μια γάτα ή ένας άλλος σκύλος του λέω κατευθείαν "κάτσε" και "μείνε" και τις εκτελεί χωρίς λιχουδιά χωρίς τίποτα αλλά πάντα παρατηρώντας το ερέθισμα) ή ακόμα και όταν τσακωνόμαστε και έχει νεύρα όταν σταματήσω και του πω με έντονη φωνή "σταμάτα" και "κάτσε" θα το εκτελέσει (μουρμουρίζοντας μεν αλλά θα το κάνει) και θα ηρεμήσει. Τα έχω δουλέψει αρκετές φορές και τα 2 που σου αναφέρω οπότε θεωρώ πως εκτελεί εντολές. Αναφορικά με τους ξένους, δεν ήμουν σε καμία από τις περιπτώσεις παρούσα οπότε μάλλον οφείλεται στο οτι οι δικοί μου δεν το χειρίστηκαν σωστά από την άποψη του οτι δεν του έδωσαν τις εντολές. Όταν είμαι κι εγώ μπροστά σε επόμενη επίσκεψη, θα το χειριστώ εγώ και θα σου πω τι έγινε. Πάντως γενικά όσο είμαι στο σπίτι δουλεύουμε διαρκώς εντολές (κυρίως τα σκ) απλά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας το περνάει με τους δικούς μου γιατί εγώ δουλεύω μέχρι πολύ αργά.

β) Οκ, ευχαριστώ. :)

tasoulap

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2011
189
1
Αν δεις ότι δεν καταφέρνεις να του επιβληθείς...και να έχετε όσο σίγουρο γίνεται το "μη" θα πρέπει να απευθυνθείς σε επαγγελματία. Η αρνητική εντολή είναι βασικότατη στην εκπαίδευση και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ σε "ελεύθερες" φυλές.
Και εννοείται φυσικά οτι αν τα βρω σκούρα κι εγώ, θα συμβουλευτώ κάποιον επαγγελματία. Δεν είμαστε τώρα να ρισκάρουμε με ξένους. Όμως γενικά πιστεύω οτι μπορώ να τα καταφέρω και μόνη μου. Θα δείξει. :)

agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
α) Όταν έρχεται ξένος στο σπίτι, λογικό είναι να γαβγίζει ...(καλό είναι που δεν δείχνει επιθετικότητα...). Βέβαια, το καλό δεν είναι που συνεχίζει να γαβγίζει ενώ ο ...ξένος είναι τελικά...φίλος (καταλαβαίνεις τι εννοώ...). Φαντάζομαι πως οι γονείς σου τον απομόνωσαν καθ'όλη τη διάρκεια παραμονής του επισκέπτη...Νομίζω πως έτσι ο σκύλος μπορεί να θεωρεί "έρχεται ο ξένος κι εμένα με δένουν. Άρα ξένος=κακό".
Θεωρώ επίσης σημαντικό τον τρόπο που θα προσεγγίσει ο εκάστοτε επισκέπτης σας τον Ερμή σου...Να γίνει με τον σωστό τρόπο....Στην ανάγκη, έχε ένα σακουλάκι με...λιχουδιές έξω από την πόρτα, να κερνάνε το σκύλο μπαίνοντας....:p
Δεν θα πρέπει να τον θεωρεί τον φίλο...απειλή...
Και δεδομένης της συμπεριφοράς που έχει ήδη, μη δείξετε φόβο και ανασφάλεια όταν έρθει κάποιος (μην του κάνει κάτι ο σκύλος εννοώ...) και σταματήσετε τις προσπάθειες...

Στα υπόλοιπα, συμφωνώ με τον sea-mol...

β) Κι εγώ πιστεύω ότι δεν είναι ότι το θεωρεί ακριβώς χώρο του..., αλλά ότι...ενημερώνει...
Και δεν μου κάνει εντύπωση...
Και ο Άρης, όταν έρχονται επισκέπτες/delivery στους δίπλα...γαβγίζει (κι ας μην έχει άμεση οπτική επαφή...). Αλλά αυτό το κάνει και η Ρούνη...:p
---------------------
Αλήθεια, όταν περνάνε σκυλιά απ'έξω, πως αντιδρά?

sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
Ήταν ατυχείς στιγμές και οι δύο κατά την γνώμη μου επειδή ήταν με τους γονείς σου και όχι με σένα. Σίγουρα για να συνεχίζει να γαυγίζει ο Ερμής δεν ένιωθε άνετα. Το κακό ήταν ότι δεν έμεινε με τους ξένους μέχρι να νιώσει άνετα αλλά απομονώθηκε. Αυτό νομίζω έκανε τα πράγματα χειρότερα και αν ξαναγίνει και άλλες φορές τότε θα είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτεί ξένα πρόσωπα στο σπίτι.
Θα ήταν καλό η επόμενη φορά να γίνει με την δική σου παρουσία ώστε να ακούσει εντολή και να εκτελέσει αφού λες ότι εκτελεί πάντα.

tasoulap

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2011
189
1
Αλήθεια, όταν περνάνε σκυλιά απ'έξω, πως αντιδρά?
Γαυγίζει πάρα πολύ μέχρι να φύγουν. Αυτό όταν είναι μέσα στο σπίτι ο Ερμής και τα σκυλιά περνάνε απ'έξω. Όταν είμαστε έξω στη βόλτα δεν κάνει απολύτως τίποτα, μόνο τα κοιτάει. Δεν γαυγίζει και δεν επιτίθεται. Γιατί ρωτάς?

Το σακουλάκι με τις λιχουδιές δεν ακούγεται άσχημη ιδέα....

tasoulap

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2011
189
1
Ήταν ατυχείς στιγμές και οι δύο κατά την γνώμη μου επειδή ήταν με τους γονείς σου και όχι με σένα. Σίγουρα για να συνεχίζει να γαυγίζει ο Ερμής δεν ένιωθε άνετα. Το κακό ήταν ότι δεν έμεινε με τους ξένους μέχρι να νιώσει άνετα αλλά απομονώθηκε. Αυτό νομίζω έκανε τα πράγματα χειρότερα και αν ξαναγίνει και άλλες φορές τότε θα είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτεί ξένα πρόσωπα στο σπίτι.
Θα ήταν καλό η επόμενη φορά να γίνει με την δική σου παρουσία ώστε να ακούσει εντολή και να εκτελέσει αφού λες ότι εκτελεί πάντα.
Κι εγώ το ίδιο πιστεύω. Ήταν απλά άτυχες στιγμές. Και οι δικοί μου, επειδή δεν ξέρουν και πολλά αλλά έχουν διάθεση να μάθουν, αν τους δείξω τι πρέπει να γίνεται κάθε φορά, θα το εφαρμόσουν. Θα προσπαθήσω την άλλη φορά να είμαι παρούσα και βλέπουμε...