Γειά σου Μάριε και καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Οι ερωτήσεις μου είναι απλές αλλά άμεσες για άμεση απάντηση:
α. Για ποιό λόγο θες σκύλο;
β. Για ποιό λόγο επέλεξες αυτές τις φυλές;
Θέλω να σου απαντήσω μόνος μου κι ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά υπήρξα στην ηλικία σου και θυμάμαι κάποιες σκέψεις που έκανα και πόσο πολύ ήθελα ένα λυκόσκυλο. Αντ' αυτού είχα ένα σκυλάκι 7 κιλών περίπου 25 εκατοστά. Το σκυλάκι αυτό ΟΜΩΣ μου έσωσε τη ζωή κι αυτό δεν αντικαθίσταται ούτε μπορεί να μου το στερήσει κανένας. Κι αν συναντιόμαστε και έβλεπες τον ώμο μου ίσως καταλάβαινες πόσο πραγματικά και κυριολεκτικά με έσωσε αυτός ο σκύλος. Με λίγα λόγια θέλω να σου πω πως είναι λάθος λόγος ότι το μεγάλο είναι και καλύτερο και θα μου πεις μιλάω έξω απ' το χωρό έχοντας δυο μεγαλόσωμα σκυλιά, αλλά όταν τα πήρα, τον είχα ακόμα και κανένα ζώο δε θα μπορούσε να εξισωθεί μαζί του, αλλά επειδή τα Λάσα Άπσο είναι μια πολύ ιδιαίτερη φυλή αν δεν έχω τα φράγκα να το πάρω από εκτροφείο του εξωτερικού δεν πρόκειται να το πάρω καθόλου. Ένας μεγάλος σκύλος μάς γεμίζει οπτικά, με τις κινήσεις του, με το βαρύ γαβγητό του, αλλά δεν είναι μόνο αυτά.
Πολλές φορές ο χαρακτήρας υπερτερεί κάθε φαινοτυπικού χαρακτηριστικού. Εν κατακλείδει για 'μενα αν θέλεις ένα φιλαράκι που θα το σεβαστείς και θα συμβιώσεις μαζί του να πάρεις σκύλο. Αν όμως ο λόγος δεν είναι σε τέτοιο βαθμό υπαρκτός αγόρι μου είμαι μεγαλύτερος μπαίνω στα 19 χρόνια συμβίωσης με σκύλο και σου λέω πως ένα σκύλο που θα τον έχεις πάρει για τους λάθος λόγους, θα είναι δύσκολη η συμβίωση (μπορεί να διαφωνήσει όλο το φόρουμ μαζί μου αλλά εγώ ξέρω αυτά που ξέρω) και μόλις νιώσει ο σκύλος πως δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες σου και θα το νιώσει θα έχεις ένα απογοητευμένο ζώο που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συμπεριφορές. Αν πάλι θες ένα σκύλο για φύλακα δηλαδή χρηστικά και μόνο ως βοηθό σε μια εργασία, να ξέρεις πως και πάλι θα πρέπει να του προσφέρεις την καλύτερη δυνατή συμβίωση στο φαϊ του, στη βόλτα του, στη διαμονή του μαζί σας γιατί αλλιώς σου λέω απλά ότι είναι κρίμα, αλλά αν θες και μια περισσότερο εμπεριστατωμένη απάντηση, πάλι υπάρχει κίνδυνος ιδιαίτερα απρόβλεπτων συμπεριφορών.
Τέλος, για να κλείσω αυτό το βαρύ κείμενο η δεύτερη ερώτηση που σου κάνω αφορά το εξής σκεπτικό. Αν καταλήγεις σε ένα σκύλο για λόγους εμφάνισης του, είναι λανθασμένος τρόπος σκέψης. Ο σκύλος όπως κι εσύ έχει χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας του χωρίζεται στο χαρακτήρα που έχει το πρότυπο της φυλής (κι εδώ έγκειται ο λόγος αγοράς από εκτροφέα, να έχεις το μάξιμουμ αποφυγής ρίσκων στη χαρακτηροδομή, στη μορφολογία, στην αποφυγή κληρονομικών παθήσεων, στο σωστό απογαλακτισμό και ένταξη του ζώου στην ομάδα προτού δοθούν στους υποψήφιους αγοραστές τους), στο χαρακτήρα που είχαν οι ιδιαίτεροι γονείς του αλλά και στο χαρακτήρα που θα διαμορφώσει ζώντας μαζί σου.
Ο χαρακτήρας λοιπόν δεν έχει πάντα σχέση με την εξωτερική εμφάνιση. Η κοπέλα μου έχει Ροτβάιλερ. Ουδεμία σχέση έχει σε γλυκύτητα με ό,τι έχεις φανταστεί γι' αυτή τη φυλή. Ότι είναι τρελά προστατευτική με την κοπέλα μου είναι. Ότι είναι καχύποπτη είναι. Στοιχεία που άπτονται της χαρακτηροδομής που κληρονόμεισαι απ' τους γονείς της και κατά προέκταση απ' τη φυλή της.
Με λίγα λόγια διάβασε όσο μπορείς για το χαρακτήρα των ζώων που σ' ενδιαφέρουν αν προχωρήσεις τελικά στην αγορά σκύλου για να είστε ευτυχισμένοι και οι δυο.
Και κάτι τελευταίο που ίσως δεν το σκέφτεσαι τώρα. Φαντάζομαι έχεις κάποιες φιλοδοξίες για να σπουδάσεις. Αν δεν περάσεις στην πόλη σου, αλλά κάπου αλλού, τί θ' απογίνει ο σκύλος, θα μείνει ξεχασμένος; Αποφασίζεις τώρα για τη μελλοντική του ζωή και είναι μεγάλο κρίμα αν δε μπορείς να προβλέψεις τα περισσότερα που μπορείς να καταδικάσεις ένα ζώο, ένα ον που ζει κι αναπνέει όπως κι εσύ. Πριν βιαστείς να μου απαντήσεις πως θα τον πάρεις μαζί σου, να σου επιβεβαιώσω πως στα χρόνια που βρισκόμουν στα Γιάννενα άλλαξα τόσα σπίτια όσα δε μπορείς να διανοηθείς.
Καλή σκέψη.
Καλό διάβασμα.