Επανέρχομαι σε ένα δημοφιλές και ενδιαφέρον για πολλούς θέμα, το ποσοστό της πρωτεΐνης στις ξηρές τροφές, μιας και στο αρχικό μου ποστ (1η σελίδα) δεν είχα τον απαραίτητο χρόνο για να το αναλύσω περαιτέρω.
Όπως έχουμε πει και παραπάνω, το ποσοστό της πρωτεΐνης που θα κατανάλωνε ο σκύλος στη φύση, ανέρχεται κατά μέσο όρο περίπου στο 21% (βλέπε 1η σελίδα). Άρα, όπως είχα γράψει, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι μια ξηρά τροφή με το ίδιο πάνω-κάτω ποσοστό πρωτεΐνης είναι ιδανική για το σκύλο μας, σωστά ? λάθος…! Και εξηγούμαι:
Όπως είναι γνωστό, η ξηρά τροφή έχει απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας της, είναι δηλαδή συμπυκνωμένη και ως εκ τούτου, η απαιτούμενη ποσότητα σε γραμμάρια ανά κιλό βάρους του σκύλου είναι σημαντικά μικρότερη από εκείνη της ωμής τροφής.
Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια ωμό πλήρες κοτόπουλο (όλο το ζώο δηλαδή) αποδίδουν περίπου 140 – 250 θερμίδες, ενώ 100 γραμμάρια μιας ξηράς τροφής αποδίδουν περίπου 380 – 420 θερμίδες. Άρα λοιπόν, όταν ένας σκύλος έχει ενεργειακό ισοζύγιο ας πούμε 2000 θερμίδων ημερησίως, θα πρέπει να καταναλώσει περίπου 800 – 1400 γραμμάρια ωμό κοτόπουλο και 480 – 540 γραμμάρια ξηράς τροφής περίπου, προκειμένου να το καλύψει.
Είναι προφανές λοιπόν, ότι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί, δεν είναι το ποσοστό επί τοις εκατό της λαμβανόμενης πρωτεΐνης αλλά η συνολική ημερήσια ποσότητα σε γραμμάρια.
Από μια πρόχειρη έρευνα που έκανα σε μερικές από τις κορυφαίες ξηρές τροφές της ελληνικής αγοράς, παραθέτω τα παρακάτω συγκριτικά στοιχεία προκειμένου να γίνω περισσότερο κατανοητός:
Παίρνουμε για παράδειγμα έναν ενήλικο σκύλο 50 κιλών και πάμε να δούμε την ποσότητα της τροφής (ωμής και ξηράς) που θα πρέπει να καταναλώσει σύμφωνα με τις προτεινόμενες δοσολογίες, τόσο της ωμής τροφής, όσο και των ξηρών τροφών.
Λαχανικά αφενός δε δίνουν όλοι, αφετέρου είναι σε πολύ μικρό ποσοστό και ελάχιστα επηρεάζουν το σύνολο των θερμίδων, ενώ μερικοί ίσως δίνουν και λίγο φρούτο, η ουσία όμως παραμένει στη βάση η ίδια. Άλλωστε δε νομίζω ότι τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν τροφή των σκύλων στη φύση παρά μόνο ίσως σε περιόδους έλλειψης τροφής κι αυτό ελάχιστα.
Αυτή λοιπόν η ποσότητα τροφής, παίρνοντας σαν μέσο όρο το 21%, περιέχει περίπου 210 – 315 γραμμάρια πρωτεΐνης τη μέρα μέσος όρος ΜΟ=262 γραμμάρια πρωτεΐνη. Πάμε τώρα να δούμε τα ποσά της πρωτεΐνης που δίνουν μερικές από τις καλύτερες ξηρές τροφές για ενήλικους σκύλους της ελληνικής αγοράς:
1. Orijen Adult Dog (40% πρωτεΐνη) – συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 400 – 500 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 160 – 200 γραμμάρια πρωτεΐνης, ΜΟ=180 γραμμάρια πρωτεΐνη.
2. Acana Wild Prairie (33% πρωτεΐνη) – συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 570 – 630 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 188 – 208 γραμμάρια πρωτεΐνης, ΜΟ=198 γραμμάρια πρωτεΐνη.
3. Acana Adult Large Breed (34% πρωτεΐνη) - συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 560 – 620 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 190 – 211 γραμμάρια πρωτεΐνης, ΜΟ=200 γραμμάρια πρωτεΐνη.
4. Royal Canin Giant Adult 28 (28% πρωτεΐνη) - συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 545 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 153 γραμμάρια πρωτεΐνης.
5. Argen Grange Adult rice & chicken (25% πρωτεΐνη) - συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 490 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 122,5 γραμμάρια πρωτεΐνης.
6. Hill’s Science Plan Canine Adult Advanced Fitness Large Breed with chicken (22,7% πρωτεΐνη) - συνιστώμενη δόση για σκύλο 50 κιλών, 570 γραμμάρια ημερησίως, που αντιστοιχούν σε 130 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Από τα παραπάνω, είναι περισσότερο από προφανές ότι τελικά, παρά το εκ πρώτης όψεως υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης μιας τροφής (π.χ. Orijen), το τελικό ποσό της ημερήσιας ποσότητας πρωτεΐνης, που είναι αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι χαμηλότερο – και μάλιστα αρκετά έως πολύ, αναλόγως της ξηράς τροφής – από εκείνο της ωμής τροφής.
Αν μάλιστα σκεφτείτε ότι η BARF προτείνει για τα κουτάβια ποσοστό ημερήσιας τροφής ίσο με περίπου το 10% του βάρους τους, μπορείτε να καταλάβετε εύκολα για τι «αστρονομικά» ποσά πρωτεΐνης μιλάμε !!
Μα, θα πουν μερικοί, τα νούμερα δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί εγώ βάζω και φρούτα και λαχανικά και ρύζι και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, οπότε το ποσό της ημερήσιας ποσότητας πρωτεΐνης πέφτει λίγο (όχι πολύ πάντως) κλπ…
Εντάξει, άσχετα με αν αυτό είναι σωστό και πόσο, στόχος μας δεν είναι τα απόλυτα νούμερα, αλλά σίγουρα καταλαβαίνετε ότι οι ανησυχίες πολλών περί μεγάλων ποσών πρωτεΐνης είναι μάλλον αβάσιμες, ίσα-ίσα θα έλεγα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ξηρών τροφών έχουν πολύ μικρές ποσότητες πρωτεΐνης τελικά, όπως φαίνεται από την παραπάνω ανάλυση...