Επιλογή κατάλληλης τροφής...


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Διαβάζοντας πάρα πολλά post περί διατροφής και στο forum αλλά και σε διάφορα site, παρατηρώ ότι υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων σε πολλά σημεία, όπως π.χ. ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης στη φάση της ανάπτυξης – ειδικά των μεγαλόσωμων φυλών – ότι τα σιτηρά δεν είναι απαραίτητα κλπ…

Επειδή πάντα θέλω (όπου μπορώ) να εμβαθύνω και να σχηματίζω προσωπική άποψη, ειδικά για θέματα που με ενδιαφέρουν και μιας και είμαι γενικά δύσπιστος, αποφάσισα να κάνω μια μικρή «έρευνα» γύρω από το θέμα της διατροφής, ξεκινώντας από το «μηδέν» για να πάρω τα πράγματα από την αρχή. Περισσότερο το κάνω για να δώσω μια ελαφρώς διαφορετική οπτική διάσταση στο θέμα και επειδή με ενδιαφέρει να ακούσω άλλες απόψεις και σκέψεις σχετικά με ένα τόσο βασικό ζήτημα.

Νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι ο σκύλος προέρχεται από το λύκο, οπότε είναι ασφαλές να θεωρήσουμε ότι οι διατροφικές του συνήθειες ήταν παρόμοιες με αυτές του λύκου και των σημερινών άγριων σκύλων (dingo, άγρια σκυλιά της Αφρικής κλπ).
Άρα λοιπόν, η ιδανική διατροφή είναι αυτή που πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο εκείνη των σημερινών προγόνων του στη φύση, αυτή είναι άλλωστε και η βασική ιδέα της BARF, δεν είναι κάτι το καινούργιο, μέχρι εδώ όλα καλά.

Όσον αφορά τη διατροφή BARF, τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα, πιθανώς είναι η καλύτερη λύση μιας και πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με την τροφή που θα έτρωγε ο σκύλος αν ζούσε στο φυσικό του περιβάλλον σε άγρια μορφή. Τι γίνεται όμως αν αποφασίσουμε – όπως οι περισσότεροι – να δώσουμε ξηρά τροφή στο δικό μας ? πως μπορούμε να κρίνουμε, ποια τροφή είναι καλύτερη για το σκύλο μας ? και γιατί μια τροφή που σε πολλούς σκύλους ταιριάζει γάντι σε άλλους δημιουργεί προβλήματα ? και ένα σωρό άλλα ερωτήματα που βασανίζουν τους περισσότερους αν κρίνω από τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις στο παρόν forum και όχι μόνο… αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά…

BARF: Θεωρείται – και πιθανώς είναι – η καλύτερη λύση για όποιον θέλει να κάνει το καλύτερο δυνατό για το μικρό (το μικρός είναι σχετικό…) του φίλο. Ακόμα κι έτσι όμως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου πολλά σκυλιά είτε δεν ανέχονται αυτού του είδους τη διατροφή, είτε παρουσιάζουν διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις (διάρροιες κλπ), γιατί συμβαίνει αυτό ?

Ένας πιθανός παράγοντας που μου έρχεται στο μυαλό είναι η εξελικτική διαδικασία. Μια γενιά σκύλου είναι περίπου 2 χρόνια (αν κάνω λάθος διορθώστε με αλλά πάλι κοντά θα είμαι), οπότε αν σκεφτούμε ότι ο σκύλος εξημερώθηκε πριν από περίπου 100,000 χρόνια, μιλάμε για περίπου 50,000 γενιές. Αν αναλογιστούμε ότι ο άνθρωπος άλλαξε δραματικά μέσα σε περίπου 4,000 γενιές, μπορούμε να φανταστούμε ότι το περιθώριο για αλλαγές στο σκύλο είναι πολύ περισσότερο.

Στην ουσία βέβαια, ο άνθρωπος συμπαρέσυρε το σκύλο όσον αφορά την εξελικτική διαδικασία μιας και όσο άλλαζε διατροφικές (αυτό εξετάζουμε τώρα) συνήθειες, αυτές περνούσαν και στα οικόσιτα ζώα που είχε μαζί του.
Ειδικότερα μετά τη βιομηχανική εποχή, όπου ο άνθρωπος άρχισε να φτιάχνει τις μεγαλουπόλεις και να εμφανίζονται τα πρώτα τυποποιημένα τρόφιμα, τα πράγματα προχώρησαν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς αλλάζοντας δραστικά το διαιτολόγιο ανθρώπων και σκύλων.
Ενώ για τον άνθρωπο όμως αυτό μεταφράζεται μετά βίας σε μερικές δεκάδες γενιές, για το σκύλο ανάγεται σε αρκετές εκατοντάδες, αρκετές για να προλάβει η διαδικασία της εξέλιξης να βάλει το χέρι της.

Αν συνυπολογίσουμε το εύρος των διασταυρώσεων που έκανε ο άνθρωπος με σκοπό να δημιουργήσει νέες φυλές, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε απομακρυνθεί αρκετά έως πολύ από το αρχικό «μοντέλο», δηλαδή το λύκο.

Άρα λοιπόν, δεν μου φαίνεται περίεργο που αρκετοί σκύλοι δε δέχονται εύκολα τη BARF, πιθανώς τα γονίδιά τους έχουν απομακρυνθεί πολύ από την αρχική τους μορφή. Συν τοις άλλοις ένας παράγοντας που πιστεύω ότι παίζει ρόλο είναι το τι τροφή έτρωγαν οι πρόγονοί τους (γονείς, παπούδες κλπ).
Αν για παράδειγμα οι γονείς και οι παπούδες μεγάλωσαν με ξηρά τροφή, μου φαίνεται λογικό να έχει επηρεαστεί το πεπτικό σύστημα του σκύλου, αυτό ισχύει και ανάποδα, αν δηλαδή οι πρόγονοι έχουν μεγαλώσει με BARF, πιθανώς τα κουτάβια να μη δέχονται εύκολα την ξηρά τροφή.

Ξηρά τροφή: Έχουν γραφεί πολλά και με μεγάλη λεπτομέρεια γύρω από αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο μπορούν να καταλάβουν ποια πράγματα πρέπει να κοιτάξουν κατά την επιλογή τους. Ακόμα όμως υπάρχουν «γκρίζες» περιοχές και θέματα προς συζήτηση, όπως ας πούμε το ποσοστό της πρωτεΐνης στα κουτάβια, ειδικά αυτά των μεγαλόσωμων φυλών.

Υποτίθεται ότι δεν πρέπει η ποσότητα της πρωτεΐνης να είναι μεγάλη γιατί κάτι τέτοιο επιταχύνει την ανάπτυξη και επιβαρύνει το σκελετό και τις αρθρώσεις τους οι οποίες δεν προλαβαίνουν να ανταπεξέλθουν τόσο γρήγορα.

Τα κουτάβια στη φύση απογαλακτίζονται περίπου στον ενάμιση μήνα, οπότε σταδιακά μέχρι την ηλικία των 2 περίπου μηνών τρώνε στερεά τροφή, δηλαδή κρέας, οπότε είναι λογικό ότι θα πρέπει να δούμε τι περιεκτικότητα σε επιμέρους στοιχεία έχει η τροφή τους στη φύση για να βρούμε τι αναλογία θα πρέπει να έχει και η ξηρά τροφή.

Συνοπτικά, τα πιο συνήθη θηράματα των λύκων και άγριων σκύλων έχουν στο περίπου τις παρακάτω αναλογίες θρεπτικών συστατικών:

Βοδινό – 19% πρωτεΐνη, 13% λίπος, 0% υδατάνθρακες
Βίσωνας – 19% πρωτεΐνη, 16% λίπος, 0% υδατάνθρακες
Αντιλόπη – 22% πρωτεΐνη, 2% λίπος, 0% υδατάνθρακες
Καριμπού – 23% πρωτεΐνη, 3,4% λίπος, 0% υδατάνθρακες
Ελάφι – 22% πρωτεΐνη, 7% λίπος, 0% υδατάνθρακες
Τάρανδος – 23% πρωτεΐνη, 1,4% λίπος, 0% υδατάνθρακες
Λαγός – 22% πρωτεΐνη, 2% λίπος, 0% υδατάνθρακες

Όσον αφορά τα εσωτερικά όργανα έχουμε περίπου τα εξής:

Εγκέφαλος – 11% πρωτεΐνη, 10,3% λίπος, 1% υδατάνθρακες
Καρδιά – 18% πρωτεΐνη, 4% λίπος, 0% υδατάνθρακες
Νεφρά – 17,5% πρωτεΐνη, 3% λίπος, 0% υδατάνθρακες
Συκώτι – 20% πρωτεΐνη, 3,6% λίπος, 4% υδατάνθρακες
Πνεύμονες – 16% πρωτεΐνη, 2,5% λίπος, 0% υδατάνθρακες
Σπλήνα – 18% πρωτεΐνη, 3% λίπος, 0% υδατάνθρακες
Πάγκρεας – 16% πρωτεΐνη, 19% λίπος, 0% υδατάνθρακες

·Η ποσότητα τώρα του ασβεστίου είναι κατά μέσο όρο 11-15 mg/100gr, δηλαδή περίπου 0.11 – 0.15% χωρίς να υπολογίσουμε βέβαια το ποσοστό του ασβεστίου που λαμβάνουν από τα κόκαλα και δε μπορώ να ξέρω για να το υπολογίσω ούτε στο περίπου.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι περισσότερες καλές τροφές περιέχουν 0,9 – 1,3% ασβέστιο, ποσοστό που αν το συγκρίνουμε με το 0.13% (κατά μέσο όρο) περίπου της ωμής τροφής μοιάζει πολύ μεγάλο ήδη. Άρα μάλλον έχουν δίκιο όσοι λένε ότι δε χρειάζεται επιπλέον ποσότητα ασβεστίου αν δίνεις μια καλή τροφή, φαίνεται ότι ήδη υπάρχει στις περισσότερες σε πλεόνασμα.


ΥΓ. Επειδή το κείμενο είναι πολύ μεγάλο και δε χωράει σε μια ενότητα συνεχίζεται...
 


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Επιλογή κατάλληλης τροφής μέρος 2ο...

(συνέχεια)

Από τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο οι σκύλοι θα πρέπει να τρέφονται με τροφές που περιέχουν περίπου 21% πρωτεΐνη, περίπου 5% λίπος και σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες, άρα έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι οι υδατάνθρακες δεν αποτελούν μέρος της διατροφής ενός σκύλου και άρα δε θα πρέπει να δίνονται σχεδόν καθόλου.

Πρακτικά βέβαια το ποσοστό του λίπος θα είναι περισσότερο μιας και δεν έχουμε υπολογίσει το καθαρό ποσό λίπους του ζώου που καταναλώνει ένας θηρευτής, ειδικά αν πρόκειται για κρύα κλίματα όπου τα θηράματα έχουν μεγάλα αποθέματα λίπους προκειμένου να τους παρέχουν μόνωση.

Το επιπλέον αυτό λίπος παρέχει πολύτιμη ενέργεια και στους θηρευτές μιας και τους είναι απαραίτητη λόγω αυξημένης καύσης θερμίδων, άρα το ίδιο ισχύει και για τους οικόσιτους σκύλους, οπότε και η κατανάλωση τροφής με περισσότερο λίπος σε σκύλους που ζουν σε εξωτερικούς χώρους σε βόρειες χώρες ή κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι επιβεβλημένη.

Τι γίνεται όμως με τα ποσοστά της πρωτεΐνης ? είναι πράγματι πρόβλημα τα ποσοστά πάνω από 30% σε αρκετές premium τροφές και αν ναι γιατί ? Στη φύση, από τη στιγμή που το κουτάβι απογαλακτίζεται και αρχίζει να τρώει στερεά τροφή τα ποσοστά της πρωτεΐνης είναι ίδια με αυτά των ενηλίκων εφόσον τρώνε την ίδια τροφή, γιατί εμείς λέμε ότι είναι απαραίτητο τα ποσοστά της πρωτεΐνης στις τροφές των κουταβιών να είναι μικρότερα από εκείνα των ενηλίκων ?
Μήπως είναι θέμα πρόσληψης έξτρα βάρους (αν και δε θα έπρεπε να σχετίζονται μιας και στη φύση δεν αλλάζουν τα ποσοστά αλλά μόνο η ποσότητα) ? ας δούμε τι ισχύει…

Η πρωτεΐνη αποδίδει περίπου 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, όσες και οι υδατάνθρακες (το λίπος αποδίδει περίπου 9 θερμίδες ανά γραμμάριο), άρα παχαίνουν το ίδιο οπότε δεν ισχύει απόλυτα ο συλλογισμός ότι τα υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και μόνο σε μια τροφή ευθύνονται για την ταχύτερη πρόσληψη βάρους στο ζώο οπότε υπάρχει πρόβλημα με τις αρθρώσεις του.
Αυτό που ευθύνεται είναι το ημερήσιο πλεόνασμα θερμίδων από όποια πηγή και αν προέρχεται. Βέβαια η πρωτεΐνη είναι το δομικό συστατικό των μυών οπότε και ευνοεί την ανάπτυξή τους και με γνώμονα το γεγονός ότι για τον ίδιο όγκο οι μύες είναι βαρύτεροι από το λίπος, υπάρχει μια μικρή δόση αλήθειας στο παραπάνω σκεπτικό. Πόση όμως ?

Ας πάρουμε δύο παρόμοιες τροφές οι οποίες διαφέρουν μόνο στο ποσοστό της πρωτεΐνης, η μία έχει 25% (που θεωρείται πιο φυσιολογικό) και η άλλη 35% (που θεωρείται υψηλό) και ας υποθέσουμε ότι ο συγκεκριμένος σκύλος καταναλώνει 500 γραμμάρια τροφής ημερησίως.
Συνολικά η θερμιδική διαφορά είναι 200 θερμίδες ημερησίως από τη διαφορά της ποσότητας της πρωτεΐνης και μόνο.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι 1 κιλό αντιστοιχεί σε περίπου 7700 θερμίδες, βλέπουμε ότι θα χρειαστεί περίπου 38 ημέρες (δηλαδή πάνω 1 μήνα) για να πάρει 1 επιπλέον κιλό ο δεύτερος σκύλος με την επιπλέον πρωτεΐνη, ποσοστό που πρακτικά θεωρώ ότι είναι αμελητέο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δε, το ποσοστό της πρωτεΐνης που «αφαιρείται» από την τροφή, συμπληρώνεται με υδατάνθρακες ή λίπος, οπότε δεν έχουμε καμία απολύτως διαφορά, ίσα-ίσα πιστεύω ότι είναι καλύτερο για τις ίδιες λαμβανόμενες θερμίδες να έχουμε περισσότερη πρωτεΐνη παρά «άχρηστους» υδατάνθρακες αφού είναι το ίδιο πράγμα όσο αφορά στην πρόσληψη βάρους.

Αυτό μπορούμε να το αξιολογήσουμε εν μέρει βλέποντας την ένδειξη ME (metabolizable energy) - θερμίδες ανά κιλό τροφής - σε κάθε συσκευασία ξηράς τροφής. Αυτό μας δίνει ένα πολύ πιο αξιόπιστο «εργαλείο» μέτρησης για το προσλαμβανόμενο βάρος παρά το ποσοστό της πρωτεΐνης.
Με αυτό το κριτήριο επίσης μπορούμε να συγκρίνουμε και το κατά πόσο είναι πιο οικονομική μια τροφή σε σχέση με μια άλλη για το ίδιο βάρος συσκευασίας.

Προσωπικά, όταν πρόκειται να διαλέξω τροφή για το σκύλο μου, κάνω αυτό που κάνω και για εμένα. Πρώτα βρίσκω μια εταιρία που εμπιστεύομαι (το πώς καταλήγει κανείς εκεί είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και αποκλειστικά δική του ευθύνη) και μετά επιλέγω προσεκτικά το καταλληλότερο προϊόν που θεωρώ ότι ταιριάζει στις ανάγκες μου ή στις ανάγκες του σκύλου μου στην προκειμένη περίπτωση.
Προσπαθώ να είμαι όσο πιο ενημερωμένος γίνεται και από κει και πέρα βλέποντας και κάνοντας, τουλάχιστον ξέρω ότι έχω κάνει ότι καλύτερο μπορώ για το σκυλί μου…

Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο μεσημεριάτικα, ελπίζω να μη με βρίσετε πολύ...:D:D
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ενδιαφέρον!
Έχω δυο ερωτήσεις κι ένα σχόλιο!

Το σχόλιο είναι ότι θεωρώ αρκετά δύσκολο μέσα σε 2 γενιές να αλλάξει τόσο το γαστρεντερικό σύστημα ώστε να μην μπορεί να αφομοιώσει έναν διαφορετικό τύπο τροφής!Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά μου φαίνεται πολύ ακραίο!
Πρώτα όμως θα κοίταζα να αποκλείσω περιπτώσεις παθολογικές(άλλοτε άλλης βαρύτητας πριν το αποδώσω στην εξέλιξη...)

Οι ερωτήσεις τώρα...
1.Μήπως γνωρίζουμε αν υπάρχουν διαφορές στο Γαστρεντερικο συστήμα ενός λύκου από αυτό ενός σκύλου;

2.Εκεί που συγκρίνεις τις 2 τροφές με διαφορετικό ποσοστό πρωτείνης, πως υπολογίζουμε τι πηγαίνει πού;
Η διαφορά που περιγράφεις πηγαίνει στις λιπαποθήκες;
Πως επιρρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης, άρα και την αύξηση της σωματικής μάζας και του βάρους τελικά, η περίσσότερη πρωτείνη;
Αυτό που περιγράφεις ισχύει δηλαδή σε έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό;
 


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Το σχόλιο είναι ότι θεωρώ αρκετά δύσκολο μέσα σε 2 γενιές να αλλάξει τόσο το γαστρεντερικό σύστημα ώστε να μην μπορεί να αφομοιώσει έναν διαφορετικό τύπο τροφής!Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά μου φαίνεται πολύ ακραίο!
Πρώτα όμως θα κοίταζα να αποκλείσω περιπτώσεις παθολογικές(άλλοτε άλλης βαρύτητας πριν το αποδώσω στην εξέλιξη...)
Να σου πω, δε θα το έβρισκα τόσο παράλογο να έχει αλλάξει (ελάχιστα φυσικά) το πεπτικό σύστημα των απογόνων αν σκεφτείς ότι εν γένει οι σκύλοι έχουν ήδη μια ευαισθησία στο θέμα αυτό. Από τη στιγμή που όταν απλά αλλάζεις από μια ξηρά τροφή σε μια άλλη ξηρά τροφή, θέλει περίπου 1 εβδομάδα σταδιακής προσθήκης της νέας, αυτό θα με έκανε πιθανόν να σκεφτώ ότι όντως θα μπορούσε μέσα σε δύο γενιές να έχει μεταβληθεί ελαφρώς (αλλά αρκετά ώστε να παρουσιάσει δυσανεξία) το πεπτικό σύστημα.
Δεν το ξέρω, απλά ένα συλλογισμό έκανα και περιμένω ίσως κάποιος με περισσότερες γνώσεις να με διαφωτίσει.


1.Μήπως γνωρίζουμε αν υπάρχουν διαφορές στο Γαστρεντερικο συστήμα ενός λύκου από αυτό ενός σκύλου;
Δεν το γνωρίζω...

2.Εκεί που συγκρίνεις τις 2 τροφές με διαφορετικό ποσοστό πρωτείνης, πως υπολογίζουμε τι πηγαίνει πού;
Η διαφορά που περιγράφεις πηγαίνει στις λιπαποθήκες;
Πως επιρρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης, άρα και την αύξηση της σωματικής μάζας και του βάρους τελικά, η περίσσότερη πρωτείνη;
Αυτό που περιγράφεις ισχύει δηλαδή σε έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό;
Ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει (μεταβολίσει) όση πρωτεϊνη χρειάζεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και την υπόλοιπη είτε θα την αποβάλει, είτε θα τη μετατρέψει σε λίπος.
Αυτό απλά σημαίνει ότι αν εμείς αντί για 30% πρωτείνη δώσουμε 60% δεν πρόκειται να διπλασιαστεί ας πούμε, η μυϊκή μάζα του σκύλου εφόσον οι συνολικές θερμίδες παραμένουν οι ίδιες.
Ένας ταχέως αναπτυσσόμενος οργανισμός τώρα, όπως τα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών, σαφώς και χρησιμοποιεί μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών για τη μυϊκή ανάπτυξη αλλά αυτό καλύπτεται από τη μεγαλύτερη ποσότητα τροφής η οποία προσαρμόζεται συνεχώς κατά τη φάση της ανάπτυξης οπότε δεν έχει να κάνει με το ποσοστό αυτό καθ' αυτό της πρωτεϊνης αλλά κυρίως με το συνολικό αριθμό των θερμίδων.
Άρα αυτή η διαδικασία που περιγράφω σαφώς και ισχύει και για αναπτυσσόμενους οργανισμούς εφόσον ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και τη δραστηριότητα του σκύλου, η ποσότητα της ημερήσιας πρόσληψης τροφής προσαρμόζεται όπως πρέπει.
 






alimousios

Member
28 Οκτωβρίου 2009
24
0
Άλιμος
www.labrys.gr
Εύγε Bull :)

Αν έχεις ψάξει και έχεις ενδιαφέροντα links για την διατροφή θα το εκτιμούσα αν μας τα κοινοποιούσες (παραλαμβάνω κουτάβι την άλλη εβδομάδα :maria: και ψάχνομαι στο θέμα της διατροφής).
 
Last edited:


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Εύγε Bull :)

Αν έχεις ψάξει και έχεις ενδιαφέροντα links για την διατροφή θα το εκτιμούσα αν μας τα κοινοποιούσες (παραλαμαβάνω κουτάβι την άλλη εβδομάδα :maria: και ψάχνομαι στο θέμα της διατροφής).
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Επειδή δε μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς θέλεις να μάθεις περί διατροφής, ρίξε μια ματιά στην παρούσα ενότητα, είμαι σίγουρος ότι θα βρεις πολλές απαντήσεις μέσα από πολλά θέματα που έχουν συζητηθεί.
Για να πάρεις μια πρώτη γεύση από την κατάταξη των τροφών, ρίξε μια ματιά στο κλασικό http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food_reviews/
 


alimousios

Member
28 Οκτωβρίου 2009
24
0
Άλιμος
www.labrys.gr
Φίλε Bull, έχω διαβάσει τα μηνύματα στην ενότητα αυτή, γνωρίζω και το site για τις τροφές (αν και είμαι επιφυλακτικός για την επιστημονική τεκμηρίωσή του).

Αυτό που ψάχνω είναι ξένα sites (γιατί ελληνικά δεν υπάρχουν) με πληροφορίες για την διατροφή των σκύλων με επιστημονική τεκμηρίωση ή ανάλυση. Το δικό σου άρθρο είναι από τα πληρέστερα που έχω διαβάσει (και το καλύτερο στα ελληνικά).

Διευκρίνηση: διατροφή με ξηρή τροφή, για Barf έχω βρει σχεδόν τα πάντα.
 


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Αν και δεν είχα κανένα "μπούσουλα", ούτε έλαβα υπόψη μου κανένα κείμενο για να σου προτείνω (δε θεωρώ άλλωστε τον εαυτό μου ειδικό) όταν έγραψα τα παραπάνω, με ένα πολύ πρόχειρο και γρήγορο ψάξιμο στο διαδίκτυο βρήκα μερικά site που ίσως σου φανούν χρήσιμα, ένα με διάφορα link http://www.lowchensaustralia.com/health/diet.htm#
και αυτό http://www.thepetcenter.com/article.aspx?id=3395
Ελπίζω να βρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι...;)
 




bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Να 'σαι καλά...
Όπως θα δεις, βασικά ισχύει ότι και για τους ανθρώπους:
1. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η ποιότητα της πρωτεϊνης και λιγότερο η ποσότητα. Η υψηλής ποιότητας πρωτείνη στρεσάρει λιγότερο όλα τα όργανα, αφομιώνεται πολύ καλύτερα και δημιουργεί λιγότερα by-products
2. Ο μύθος ότι η μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνης δημιουργεί πρόβλημα στα νεφρά σε κατά τ' άλλα υγιή άτομα (ή σκυλιά) είναι απλά αυτό, μύθος.
3. Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην (συνιστώμενη από πολλούς οργανισμούς όπως ο FDA) ελάχιστη ποσότητα των διατροφικών στοιχείων που απαιτούνται για την επιβίωση και την ποσότητα που απαιτείται για να έχουμε τη βέλτιστη απόδοση του οργανισμού. Όσο δε πιο απαιτητικές είναι οι συνθήκες (π.χ. αθλητές) τόσο οι ανάγκες του οργανισμού σε διατροφικά στοιχεία αυξάνουν.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα σκυλιά, ένας σκύλος μπορεί άνετα να επιβιώσει με τη χειρότερη ξηρά τροφή που υπάρχει στην αγορά, αν θέλουμε όμως να έχουμε τη μέγιστη απόδοση και μακροχρόνια υγεία, πρέπει να επιλέξουμε την ανώτερη τροφή που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά.
Άρα λοιπόν, κάνε την έρευνά σου και επέλεξε την καλύτερη τροφή που μπορείς για το σκύλο σου, τουλάχιστον θα είσαι ήσυχος ότι έχεις κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορείς...:)
 


gropius

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2009
153
0
Πειραιάς
Χρησιμο και ενδιαφερον ποστ.Ωραιος Bull!Απο κει και περα ο καθενας μας συμφωνα και με τις δικες του γνωσεις μπορει να βγαλει καποια συμπερασματα για το τι θα δωσει στο σκυλο του.:)
 




FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Πολυ ενδιαφερον Ποστ!!


Να σου πω, δε θα το έβρισκα τόσο παράλογο να έχει αλλάξει (ελάχιστα φυσικά) το πεπτικό σύστημα των απογόνων αν σκεφτείς ότι εν γένει οι σκύλοι έχουν ήδη μια ευαισθησία στο θέμα αυτό. Από τη στιγμή που όταν απλά αλλάζεις από μια ξηρά τροφή σε μια άλλη ξηρά τροφή, θέλει περίπου 1 εβδομάδα σταδιακής προσθήκης της νέας, αυτό θα με έκανε πιθανόν να σκεφτώ ότι όντως θα μπορούσε μέσα σε δύο γενιές να έχει μεταβληθεί ελαφρώς (αλλά αρκετά ώστε να παρουσιάσει δυσανεξία) το πεπτικό σύστημα.
Δεν το ξέρω, απλά ένα συλλογισμό έκανα και περιμένω ίσως κάποιος με περισσότερες γνώσεις να με διαφωτίσει.
Μηπος συμβαινει οτι απλα με την συνεχης ακαταλληλη τροφη (με καλαμποκια φισκα , Ζαχαροτευτλα ,Beet Pulp πριονιδια, , κλπ) εχει "χαλασει" το πεπτικο συστημα των σκυλων μας και για αυτο εχουν γινει τοσο ευαισθητα στις αλλαγες των τροφων?

Εγω τα σκυλια μου ( 4 συνολο- 3 γαλλικα μπουλντογκ και ενα αμερικαν Κοκερ) τα ταιζω "απ ολα".
Κυριος ωμα, αλλα και μαγειρευτα (ζηγουρι- εχει σκληρα κοκκαλα, χοιρινο- για Aujetzki και ψαρι, επειδη δεν το θελουν ωμο αλλα τρελαινονται για μαγηρευτο) και ξερη τροφη.
Εναλάξ συνεχος- πολλες φορες εχει μια μερα ξερη- την επομενη ωμα- και την μεθεπομενη μαγειρευτα.
ΚΑΝΕΝΑΣ του δεν εχει προβληματα τωρα!
Αρχικα ειχαν ελαφρια πεπτικα προβληματα τα 2 γαλλικα που ηρθαν σε ηλικια 6 μηνων στο σπιτι μας και μεχρι τοτε ετρωγαν μονο ξερη με βραστο κρεας ανακατεμενη- η μια μικρη, που την πηρα 8 εβδομαδων απο τον εκτροφεα δεν ειχε ποτε κανενα προβλημα- και μεγαλοσε σε μενα με το προαναφερομενο διαιτολογιο και σημερα τρωει και προκες χορις κανενα απολυτος προβλημα (τροπος του λεγεν).
Το Κοκερ που ηρθε κοντα μας σε ηλικια 3.5 ετων και μεχρι τοτε ετρωγε σχεδον μονο ξερη- ειχε για κανα 2-3 εβδομαδες ελαφρια προβληματα- αναλογα με την τροφη. (απλα καπιοες φορες ηταν λιγο πιο μαλακα τα κακακια- τιποτα σοβαρο).
Μηπος ειναι απλα θεμα σηνηθειας??
Και οχι αποτελεσμα μεταβολων?

Εαν ταιζαμε τα παιδια μας μονο γαριδακια ας πουμε- και μετα τους διναμε ενα γευμα με σαλατα, λαχανικα, κρεατα, οσπρια κλπ- δεν θα τους πειραζε μετα???- θα τους εφερνε διαρροια και φουσκομα???

Εγω εχω ψαχτει πολυ στο θεμα της διατροφης (πριν απο 9 χρονια περιπου)- αναγαστικα, οταν το πρωτο γαλλικο μου δεν ετρωγε ΤΙΠΟΤΑ που ειχε σχεση με σκυλοτροφη απο μονη της.
Με το BARF αλλαξαν ολα- το σκυλι μου απο εντελος μιζερο εγινε φαγανο- και αλλαξε και σε οψη παρα πολυ!
Αφου και οι αιματολογικες της ηταν παντα καλες πειστικα και στην πραξη, οτι ειναι οτι καλυτερο.
Τωρα με τα 4 ειναι λιγο διαφορετικο.
Η μια δεν τρελαινεται και τοσο για BARF- και προτιμαει το μαγιρευτο, η αλλη θελει κροκεττα πιο πολυ (γενικος σαβουριαζουν τα παντα, αλλα εχουν προτιμισεις). Και ετσι αλλαζω για να εχει η καθεμια και που και που κατι που της αρεσει παρα πολυ.
Το θεμα ειναι και πρακτικο- επειδη με 4 σκυλια ειναι δυσκολο να τρεχεις ολη την ωρα στην αγορα για κρεατα- και οι χοροι αποθηκευσης που χρειαζονται ειναι μεγαλοι.
(χρειαζομαι για τα 4 καθε μερα 1.5 κιλα κρεας και 0.5 κιλο λαχανικα).

Εμεις παντος με τις εναλαγες στο διαιτολογιο τους παμε πολυ καλα!
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Πάρα πολύ ωραίο θέμα :)

Απλά να προσθέσω σχετικά με το Μ.Ε. ότι όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα σκυλιά, παίζουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο οι συνθήκες διαβίωσης και ο τρόπος ζωής.

Ένας σκύλος που ζει μέσα στο σπίτι και η μόνη άσκηση που έχει είναι η βόλτα χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια από ένα σκύλο ίδιας φυλής, ηλικίας και σωματικού βάρους που ζει έξω στο κρύο και αθλείται συστηματικά.
 


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Μηπος συμβαινει οτι απλα με την συνεχης ακαταλληλη τροφη (με καλαμποκια φισκα , Ζαχαροτευτλα ,Beet Pulp πριονιδια, , κλπ) εχει "χαλασει" το πεπτικο συστημα των σκυλων μας και για αυτο εχουν γινει τοσο ευαισθητα στις αλλαγες των τροφων?
Συμφωνώ, μου φαίνεται το πιο πιθανό σενάριο...

Απλά να προσθέσω σχετικά με το Μ.Ε. ότι όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα σκυλιά, παίζουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο οι συνθήκες διαβίωσης και ο τρόπος ζωής.

Ένας σκύλος που ζει μέσα στο σπίτι και η μόνη άσκηση που έχει είναι η βόλτα χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια από ένα σκύλο ίδιας φυλής, ηλικίας και σωματικού βάρους που ζει έξω στο κρύο και αθλείται συστηματικά.
Εννοείται, έχεις δίκιο...;)
 


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Μιας και το θέμα πέρασε λίγο-πολύ "στα ψιλά" και ως γνωστόν είμαι πνεύμα αντιλογίας :D παραθέτω αυτούσια μια - πιστεύω - πολύ ενδιαφέρουσα άποψη περί διατροφής...
http://www.woodhavenlabs.com/barf-myth.html
Ζητώ συγνώμη από όσους δε μπορούν να διαβάσουν καλά αγγλικά αλλά δε γίνεται να κάτσω να μεταφράσω όλο το κείμενο.
Πάντως, πριν αρχίσετε οι περισσότεροι τους "αφορισμούς" καλό θα είναι να διαβάσετε προσεκτικά αυτά που γράφει ο συγγραφέας. Ακόμα και αν διαφωνείτε ριζικά με τα λεγόμενά του, είμαι σίγουρος ότι μέσα σας θα δημιουργηθούν αρκετά ερωτηματικά σχετικά με τα όσα θεωρούσατε διατροφολογικά "θεωρήματα"...
Και όπως πάντα, έχετε υπόψη ότι δεν υπάρχουν μόνο άσπρα ή μαύρα, συνήθως πρόκειται για άπειρες αποχρώσεις του γκρίζου τις οποίες πολλές φορές το μάτι μας αντιλαμβάνεται είτε άσπρο είτε μαύρο, ανάλογα με την ευαισθησία του ματιού μας, ή του μυαλού μας...;)
 


kos

Well-Known Member
9 Ιουλίου 2007
1.550
1
www.giokobullmastiffs.com
Μιας και το θέμα πέρασε λίγο-πολύ "στα ψιλά" και ως γνωστόν είμαι πνεύμα αντιλογίας :D παραθέτω αυτούσια μια - πιστεύω - πολύ ενδιαφέρουσα άποψη περί διατροφής...
http://www.woodhavenlabs.com/barf-myth.html
Ζητώ συγνώμη από όσους δε μπορούν να διαβάσουν καλά αγγλικά αλλά δε γίνεται να κάτσω να μεταφράσω όλο το κείμενο.
Πάντως, πριν αρχίσετε οι περισσότεροι τους "αφορισμούς" καλό θα είναι να διαβάσετε προσεκτικά αυτά που γράφει ο συγγραφέας. Ακόμα και αν διαφωνείτε ριζικά με τα λεγόμενά του, είμαι σίγουρος ότι μέσα σας θα δημιουργηθούν αρκετά ερωτηματικά σχετικά με τα όσα θεωρούσατε διατροφολογικά "θεωρήματα"...
Και όπως πάντα, έχετε υπόψη ότι δεν υπάρχουν μόνο άσπρα ή μαύρα, συνήθως πρόκειται για άπειρες αποχρώσεις του γκρίζου τις οποίες πολλές φορές το μάτι μας αντιλαμβάνεται είτε άσπρο είτε μαύρο, ανάλογα με την ευαισθησία του ματιού μας, ή του μυαλού μας...;)
ατωνη ειναι οντως πολυ ενδιφερον το αρθρο, εγω ετσι και αλλιως ποτε δεν ημουν υπερ της barf, βεβαια υπαρχουν κι πολλοι υποστηρικτες της και φανατικοι μαλιστα.
 


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Απλά Κώστα δεν πιστεύω σε "ευαγγελιστές" και δόγματα, το έχω δει το έργο ξανά σε πιο "οικείο" μου τομέα.
Πιστεύω ότι πρέπει να αναπτύξουμε στο μέγιστο το αισθητήριο της προσωπικής μας κρίσης και σε συνδυασμό με την απαραίτητη γνώση να καταλήγουμε σε δικά μας συμπεράσματα.
Με αυτό δε θέλω σε καμία περίπτωση να εκμηδενίσω ή να μειώσω τον "εφευρέτη" της BARF (δεν έχω άλλωστε την απαραίτητη γνώση) ή οποιονδήποτε ασπάζεται αυτή τη φιλοσοφία, αλλά από την άλλη δε μπορώ να δεχτώ εύκολα και σαν "θεώρημα" οτιδήποτε μου πασάρει ο καθένας που υποτίθεται ότι ανακάλυψε τον τροχό...;);)
Ως συνήθως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, θα μπορούσα με παραδείγματα από την ανθρώπινη διατροφή και προπόνηση να γράφω άπειρες σελίδες αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μου, ούτε ενδιαφέρει τους υπόλοιπους...:)
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μηνύματα
897.715
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog