Εγώ του αφιερώνω τουλάχιστον ένα δίωρο, αλλιώς τα νεύρα γίνονται κρόσσια
Πολύ σωστή παρατήρηση.Δεν καταλαβαίνω σε τι είδους στρες αναφέρεσαι αν και υποθέτω.
Γεγονός είναι πως ορισμένα Λαμπραντόρ είναι ικανά να αντεπεξέλθουν σε μία από τις ποιο δύσκολες και στρεσογόνες εργασίες για σκυλιά, αν όχι την δυσκολότερη όλων, οδηγός τυφλών.
Να φανταστώ Γ.Π από τη φωτογραφία έτσι?Εγώ του αφιερώνω τουλάχιστον ένα δίωρο, αλλιώς τα νεύρα γίνονται κρόσσια
Ναι ναιΝα φανταστώ Γ.Π από τη φωτογραφία έτσι?
Περπάτημα 2 με 2,5 ώρες κάθε μέρα βρέξει, χιονίσει. Αν του φτάνουν ; Όχι. Το πόσο θα ήταν το ιδανικό δεν έχω σαφή απάντηση. Μια ακόμα μεσημεριανή βόλτα μιας ώρας θα ήταν ότι πρέπει αν και το μεσημέρι είναι ποιο χαλαρός.Πλήρως κατανοητό! Μπορώ να σε ρωτήσω πόση ώρα αφιερώνεις στο σκυλακι σου? Ημερησίως στο περίπου.
Σε ευχαριστώ πολυ! Έχω ξεκινήσει ήδη βασικά, εχω επισκεφτεί εκτροφείς.@BiggBilly Η αλήθεια είναι ότι ενώ στο θέμα σκύλος μάλλον πρέπει να είμαστε πάντα πολύ συγκρατημένοι όταν εκφέρουμε γνώμες τις οποίες σε μια δεδομένη στιγμή θεωρούμε αδιαμφισβήτητες, τα τελευταία χρόνια τείνω όλο και περισσότερο στην άποψη ότι στα σκυλιά που κάνουν σπορ δεν πρέπει να ασκείται καθόλου πίεση.
Το σπορ είναι μια προσομοίωση των πραγματικών καταστάσεων στις οποίες ΘΑ καλούνταν να ανταποκριθεί ο σκύλος ΑΝ οι συνθήκες ήταν πραγματικές. Δεν είναι όμως και ο σκύλος το ξέρει.
Παράδειγμα, επ´ουδενι δεν συγκρίνεται το στικ του ΒΚΠ με το ξύλο η τον λοστό ενός διαρρήκτη. Όπως και η «πίεση» του ΒΚΠ την οποία ο σκύλος γνωρίζει από τις προπονήσεις δεν συγκρίνετε με την απειλή ενός κακοποιού.
Ο σκύλος που δαγκώνει το μανίκι στο IGP δεν ασχολείται καν με το στικ. Εκείνη την στιγμή κάνει κάτι που του αρέσει μιας και κέρδισε το δάγκωμα και το γκλομπ πιο πολύ τον ανεβάζει παρά να του δημιουργεί στρες.
Επίσης ξέρει ότι ο «αντίπαλος» του δεν θα τον βλάψει και ότι συνήθως αυτός βγαίνει νικητής.
Το γαύγισμα στον ερεθιστη είναι το παρακάλεμα του σκύλου για δάγκωμα. Δεν χρειάζεται πουθενά πίεση για αυτό.
Το σπορ λοιπόν είναι ένα παιχνίδι όπου και οι δυο (άνθρωπος και σκύλος) πρέπει να περνάνε καλά. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να το κάνουν.
Όπως επίσης δεν υπάρχει κανένας λόγος να «παρακαλάς» έναν σκύλο χρησιμοποιώντας την πίεση να κάνει κάτι που γονιδιακά είναι φτιαγμένος να κάνει. Αντίθετα ο σκύλος πρέπει να ζητάει να δουλέψει για εσένα και όχι εσύ να πιέζεις τον σκύλο για αυτό.
Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε μάλλον κάπου έχει γίνει λάθος.
Τελικά τι είναι το εντυπωσιακό στα σπορ;
Για εμένα η όρεξη και η επιμονή να κάνει πράγματα ο σκύλος, η καλή διάθεση , το θάρρος και το καθαρό μυαλό του.
Δυστυχώς αυτά δεν εκτιμώνται πάντα. Πολλές φορές π.χ. οι άνθρωποι εντυπωσιάζονται από τα λάθη του σκύλου, χαρακτηριστικό παράδειγμα- ''όταν στην μακρινή δεν αφήνει στο αους''. Έχω δει πολλούς ανθρώπους να ζητωκραυγάζουν όταν ο σκύλος ''δεν αφήνει'' , αγνοώντας ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που οφείλετε σε πολλές κακές εκπαιδευτικές πρακτικές που περιέχουν ΚΑΙ πίεση.
Πολλά σκυλιά θα μπορούσαν να προχωρήσουν στα σπορ εάν δεν τα «έκαιγαν» χρησιμοποιώντας το στρες. Για εμένα ελάχιστα σκυλιά απ΄'οσα ασχολήθηκαν στην Ελλάδα μπόρεσαν να δείξουν τις πραγματικές τους δυνατότητες στα σπορ.
Από την άλλη ο οικογενειακός σκύλος/φύλακας πράγματι πρέπει να έχει ατσαλένια νεύρα. Και πραγματικό θάρρος για να μπορεί να ανταπεξέλθει στους άπειρους αστάθμητους παράγοντες. Και επίσης καθαρό μυαλό γιατί πολλές φορές θα αποφασίσει μόνος του το τι πρέπει να κάνει. Για αυτό η αντοχή στο στρες σε αυτόν τον σκύλο επίσης πρέπει να είναι απείρως μεγαλύτερη.
@Nymeria_12_97 Έγραψα όλα τα παραπάνω γιατί πολλές φορές υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ των διαφορετικών λειτουργιών του σκύλου.
Κάποιοι βλέπουν ένα γερμανικό ποιμενικό να δαγκώνει στο μανίκι και θεωρούν ότι βρήκαν τον τέλειο σύντροφο και φύλακα για την οικογένειά τους. Κάποιοι πάλι εντυπωσιάζονται με τα κόκκινα pedigree και τα άλλα περίεργα ονόματα που αναγράφονται σε αυτό.
Για εμένα όποιος θέλει γερμανικό ποιμενικό για οικογενειακό σκύλο δεν πρέπει να κολλάει στα κόκκινα pedigree . Σίγουρα όμως θα πρέπει να χιλιοτσεκάρει τους χαρακτήρες των γεννητόρων σε πραγματικές συνθήκες.
Η συμβουλή μου είναι να δεις από κοντά και να μιλήσεις με όσους περισσότερους εκτροφείς γερμανικών ποιμενικών μπορείς. Μην αρκείσαι στην Κρήτη. Κάθε κουβέντα και κάθε εμπειρία γίνεται γνώση, που την έχεις ανάγκη. Ρώτα για τις εξετάσεις υγείας που κάνουν στους γεννήτορες και ζήτησε να σου πουν για το τι χαρακτήρες θέλουν να εκτρέφουν. Κάπου θα βρεις τον εκτροφέα που οι σκέψεις του ταιριάζουν στις δικές σου.
Βάλε την αγγελία. Βάλε φωτό. Βάλε μπόλικο βούτυρο στο ψωμάκι, να είναι πιο λαχταριστό. Μην το αφήνεις στεγνό. Ποτέ δεν ξέρειςΥιοθεσία ΓΠ παίζει σαν ιδέα ή το απορρίπτεται ; Έχει πάρει το μάτι μου ένα θηλυκό 3 περίπου ετών σε φιλοζωική.
Για εργασιακό από εκτρφείο στην Ελλάδα λίγο δύσκολο...θέλει ψάξιμο.καλησπερα σε ολους σας και καλη χρονια.. δεν ηθελα να ανοιξω νεο θεμα και δεν υπαρχει λογος γιατι ηδη υπαρχουν αρκετα.. θελω να αποκτησω εναν γερμανικο ποιμενικο και ξερω ακριβως τι θελω. (εργασιας, κοκκινο pedigree, αρσενικος και απειρη εκπαιδευση να γινει σαν αυτος που ειχα μικρη στο χωριο). θα ηθελα εαν επιτρεπεται να μου προτεινεται μερικα εκτροφεια στην Αθηνα να επισκεφτω.. θα μου πειτε βρες στο ιντερνετ τοσα εχει, συμφωνω αλλα θα ηθελα εαν καποιος απο εσας εχει σκυλο απο εκτροφειο πριν παω να εχω γνωμες και αποψεις!
Πραδοσιακος εκτροφεας;;;Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί εκτροφείς εστίασαν για αισθητικούς λόγους σε πιο "κυρτή" πλάτη, πράγμα στο οποίο οφείλεται και η αυξανόμενη συχνότητα σκελετικών προβλημάτων και δυσπλασιών στην φυλή. Θα πρότεινα να επιλέξετε ένα πιο "παραδοσιακό" εκτροφέα για λιγότερα προβλήματα υγείας.View attachment 75592
Καλύτερα ίσως να πήγαινες πρώτα, και να συζητησεις γνώμες και απόψεις μετά, ώστε να μην είσαι ούτε θετικά ούτε αρνητικά προκατηλειμμένη πηγαίνοντας εκείς. Ζητάς κάτι πολύ συγκεκριμένο, ξέρεις τι θα πρέπει να ζητήσεις να δεις εκεί που θα πας; (από εξετάσεις υγείας, χαρακτήρα, διακρίσεις, τι περιμένεις να δεις στους γονείς και δε συμμαζεύεται)...θα ηθελα εαν καποιος απο εσας εχει σκυλο απο εκτροφειο πριν παω να εχω γνωμες και αποψεις!...
Ωωωω, πλάτη Γ.Π., τι καλά, καιρό είχαμε!
Καλύτερα ίσως να πήγαινες πρώτα, και να συζητησεις γνώμες και απόψεις μετά, ώστε να μην είσαι ούτε θετικά ούτε αρνητικά προκατηλειμμένη πηγαίνοντας εκείς. Ζητάς κάτι πολύ συγκεκριμένο, ξέρεις τι θα πρέπει να ζητήσεις να δεις εκεί που θα πας; (από εξετάσεις υγείας, χαρακτήρα, διακρίσεις, τι περιμένεις να δεις στους γονείς και δε συμμαζεύεται)
η αληθεια ειναι οτι δεν ηθελα να επεκταθω στο εξωτερικο γιατι δεν θα μπορω να τα δω απο κοντα ουτε τα κουταβια ουτε τους γονεις και πολλα αλλα προβληματακια λογω αποστασης.. η αληθεια ειναι οτι μερικα εκτροφεια στην ελλαδα εχουν εργασιας(οχι ολα καποιοι μου ειπαν οτι εχουν μονο εκθεσιακους) και οτι τα εργασιας τους συνοδευονται απο πιστοποιησεις που ελπιζουμε να παρουμε και εμεις με το καλο. τωρα γιατι να πουν ψεματα;;Για εργασιακό από εκτρφείο στην Ελλάδα λίγο δύσκολο...θέλει ψάξιμο.
η αληθεια ειναι οτι δεν θα σταθω σε ταμπελες και οτι σιγουρα θα διαλεξω πιο πολυ με χαρακτηρα, ενταξει δεν θα τον παω να δουλεψει απλα σκεφτηκα οτι αφου ειναι απο εργασιακους γονεις γιατι θελω να μαθει υπακοη, φυλαξη και να μην τρωει απο οπου να ναι γιατι εχουμε χασει αρκετα σκυλακια ετσι που οση εκπαιδευση κανανε δεν το μαθανε ποτε, θα ειναι ισως πιο ευκολο να μαθει υπακοη και εκπαιδευση σωστη, ειδικα εδω Αθηνα που υπαρχουν φολες παντουΒρες ένα σκύλο που να έχει τον χαρακτήρα που θέλεις και μη στέκεσαι στις ταμπέλες.
Υπάρχουν «εργασιακά» που είναι για κλάματα και «μορφολογικά» που φυσάνε.
Οτι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός ….