Καλημέρα Γιώργο.
Αναφέρεσαι στο inbreeding coefficient;
Για αυτό είπα πως όσο πιο βαθιά μπαίνεις, τόσο περισσότερες απορίες γεννιούνται.
Στην προκειμένη περίπτωση χρειάζεται να επικεντρωθείς στα : Outcrossing - inbreeding - linebreeding
Ολα αυτά είναι τρόποι - μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην εκτροφή. Πρακτικά και στα 2 τελευταία μιλάμε για τρόπους ενίσχυσης της επιρροής των γονιδίων συγκεκριμένων σκύλων βάσει πιθανοτήτων.
Σε ένα pedigree (συνήθως) εμφανίζονται τα ονόματα 30 σκύλων + τον κανακάρη μας.
2 γονείς
4 παπούδες - γιαγιάδες
8 προ - παπουδογιαγιάδες
16 προ - προ παπουδογιαγιάδες
Σκεφτείτε πως πίσω από κάθε σκύλο υπάρχουν χιλιάδες γονίδια και κάθε ένα από αυτά εκφράζει και ένα χαρακτηριστικό. Οι πιθανότητες συνδυασμού τους είναι αστρονομικές.
Θεωρητικά :
50% των γονιδίων του δίνει ο κάθε γονιός (καλά ή κακά δεν διαλέγεις...)
25% δίνει ο κάθε παππούς και γιαγιά μέσω των γονιών
12.5% δίνει ο κάθε προπάππους προγιαγιά μέσω των παππούδων.
Σε ένα ανοικτό pedigree 4-5 γενιών (outcrossing) όλοι οι σκύλοι είναι διαφορετικοί και εμφανίζονται 1 φορά. Αυτό σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να έχει συνεισφέρει τα γονίδιά του. Μιλάμε για τρομακτικό αριθμό γονιδίων και συνδυασμό τους.
Με τα inbreeding και linbreeding (που είναι ο δημοφιλέστερος τρόπος και αρκετά παρεξηγήσιμος) αυξάνεις την επιρροή συγκεκριμένων σκύλων και αντίστοιχα μειώνεις την επιρροή άλλων.
Inbreeding είναι όταν επιλέγεις σκύλους με βαθμό συγγένειας 1ου βαθμού (αδέλφια - μάνα - γιός ή πατέρας - κόρη)
Οπως καταλαβαίνεις με αυτόν τον τρόπο αυξάνεις δραματικά την επιρροή
του κοινού προγόνου (με τα καλά του και τα κακά του εννοείται)
Linebreeding είναι όταν επιλέγεις σκύλους με πιο απομακρυσμένο βαθμό συγγένειας αλλά που συγγενεύουν στενά με ΕΝΑΝ συγκεκριμένο σκύλο, τα γονίδια του οποίου θες να ενισχύσεις - να περάσεις δηλαδή στην τοκετοομάδα σου.
Διαβάζοντας - μελετώντας ένα pedigree μπορείς να διακρίνεις αφενός τη μέθοδο που χρησιμοποίησε ο εκάστοτε εκτροφέας και αν μιλάμε για inbreeding - linebreeding να υπολογίσεις τα θεωρητικά ποσοστά επιρροής των σκύλων εκείνων που εμφανίζονται παραπάνω από 1 φορά στο pedigree του σκύλου που μελετάμε.
Για να γίνουν κατανοητά όλα αυτά, χρειάζεται να εμβαθύνουμε και φυσικά έχεις κάποιες γνώσεις γενετικής, τους νόμους του Μέντελ, ομοζυγωτία ετεροζυγωτία κλπ κλπ.
Ελπίζω να βοήθησα και να μην μπέρδεψα