Επικοινωνία με εκτροφείς μέσω διαδικτύου.

Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Στον -περιπου- εναν χρονο που ασχολουμαι ενεργα(οσο μπορω τουλαχιστον !) με τα κυνολογικα ζητηματα,και αφου πλεον αποφασισα πως εφτασε η ωρα να παρω ενα κουταβι,αρχισα να επικοινωνω με εκτροφεις του εξωτερικου(κυριως μεσω facebook,και λιγοτερο μεσω mail).

Αυτο που εχω καταλαβει,ειναι πως οσο πιο γνωστο το εκτροφειο,και οσο πιο ακριβα τα σκυλια που πωλουνται,λαμβανω και λιγοτερες πληροφοριες για αυτα και η επικοινωνια με τους εκτροφεις ειναι σχεδον ανυπαρκτη.

Καταλαβαινω οτι πολλες φορες υπαρχει μεγαλη ζητηση,και ρωταει ο καθενας για κουταβια ενω ισως δεν προτιθεται καν να παρει.Ετσι ισως ο εκτροφεας για να μην σπαταλαει τον πολυτιμο χρονο του,αναγκαζεται(?) να πληροφορει τους ενδιαφερομενους με τα απολυτως απαραιτητα.

Εχοντας φυσικα διαβασει την ιδανικη σχεση εκτροφεα-μελλοντικου ιδιοκτητη,ολα αυτα δεν μου φαινονται σωστα και με βαζουν πολλες φορες σε σκεψεις.Πολλες φορες αισθανομαι πως πρεπει να μετραω τις λεξεις μου σε αυτα που γραφω,μην τυχον και γραψω κατι ανουσιο.Αν προσθεσεις σε αυτα και το μεγαλο κοστος αποκτησης,αρχιζεις και αναρωτιεσαι(εγω τουλαχιστον :p )..

Για εκτροφεια που βρισκονται αρκετα μακρια ωστε να μπορεσεις να τα επισκεφτεις μια φορα προτου πληρωσεις για το κουταβι,ποια ειναι η λυση ? Εχοντας αυτα τα δεδομενα,διαλεγεις κουταβι με βαση το πεντιγκρι του,και βασει 10 photos των γονιων,και βασει διακρισεων τους.Φυσικα(και οταν μιλαμε για κορυφαια εκτροφεια στην εκαστοτε φυλη) πιστευω να μην υπαρχουν "αλχημειες" με κουταβια απο αλλες γεννες να "ενσωματονονται" και να εχουν αλλο πεντιγκρι(του "καλου" ζευγαρωματος π.χ.) οπως αναφερθηκε και σε αλλο θεμα.

Γενικα πιστευω πως ειμαι "δυσκολος" και απαιτητικος πελατης(στην προκειμενη περιπτωση δεν βλεπω τον εαυτο μου σαν πελατη βεβαιως),αλλα,πως να το πω,δεν σε αφηνουν να αγιασεις ρε παιδι μου ! Απο την αλλη παλι πιστευω πως,επειδη παντα θα μπορει καποιος να σε κοροιδεψει και να σου πουλησει αλλα αντι αλλων,αν δεν εμπιστευτεις καποιον,δεν θα παρεις ποτε σκυλο..

Αυτα :p

Last edited:

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Για εκτροφεια που βρισκονται αρκετα μακρια ωστε να μπορεσεις να τα επισκεφτεις μια φορα προτου πληρωσεις για το κουταβι,ποια ειναι η λυση ?
Πας εκεί και δεν παίρνεις τίποτα πριν να το δεις από ΚΟΝΤΑ.
Οι φωτογραφίες πολλές φορές δεν αποτυπώνουν πλήρως την πραγματικότητα.

Εκτός αν έχεις δικό σου άνθρωπο εκεί και εμπιστεύεσαι την κρίση του.

Πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση, μελετάς τη φυλή, μαθαίνεις όσα περισσότερα μπορείς για αυτήν, το πρότυπο, την ιστορία της και κάνεις έρευνα, μελετάς τους εκτροφείς, παρακολουθείς την πορεία τους σε εκθέσεις και προσπαθείς να διακρίνεις τι προσπαθούν να βελτιώσουν, να κρατήσουν και πως έχουν στο μυαλό τους τον ιδεατό σκύλο. Αν μπορείς βρίσκεις έναν μέντορα, έναν άνθρωπο να σε καθοδηγήσει που έχει βαθιά γνώση της φυλής και των απαιτήσεών της και ξέρει εκ των έσω πράγματα και καταστάσεις.

Επίσης κανένα πεντιγκρί δεν σου διασφαλίζει την μορφολογική ποιότητα του σκύλου. ΚΑΝΕΝΑ.
Από ρόδο βγαίνει αγκάθι και από αγκάθι ρόδο. Και μη θαμπώνεσαι απαραίτητα από τίτλους. Οι τίτλοι δεν κληρονομούνται.

Για τί σκύλο ψάχνεις; Show ή πετ;
Και τί φυλή;

• Like
Reactions: mariunas13

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Και κάτι ακόμα που τώρα είδα.
Τα μεγάλα ονόματα για να δώσουν, θέλουν συστάσεις.
Οσα χρήματα και να δώσεις, αν δεν έχεις διαπιστευτήρια για τις προθέσεις σου, σκύλο δεν σου δίνουν.
Είτε μιλάμε για πετ είτε μιλάμε για show.

Από κει και πέρα υπάρχουν μικρότερης κλίμακας εκτροφείς που έχουν στα χέρια τους σκύλους γραμμών των μεγάλων και είναι πιο εύκολα προσβάσιμοι.

• Love
Reactions: mariunas13

Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Μιλαμε για ακιτα ινου.Θα ηθελα σοου σκυλο,χωρις απαραιτητα να σημαινει πως θα πηγαινω απο εκθεση σε εκθεση.Για αρχη εχω στο μυαλο μου να περιοριστω σε διεθνεις εκθεσεις που γινονται σε Αθηνα & Θεσσαλονικη,ισως αργοτερα(και αν ο σκυλος εξελιχθει αναλογα) θα σκεφτω και το εξωτερικο.

Ειχα την τυχη να μιλαω με γνωστες της φυλης,που εχουν συμμετοχες σε WDS κτλ,εμαθα πολλα πραγματα,και υπηρξαν και οι αναλογες συστασεις με καποιους εκτροφεις.Και φυσικα γνωριζω πως δεν προκειται να παω με τα χρηματα στο χερι και να απαιτησω σκυλο,στο χερι του εκτροφεα ειναι να μου δωσει.

Οσον αφορα αυτο που λες για τις συστασεις,ειναι εν μερει σωστο.Αν δεν υπαρχει τρελη ζητηση σε μια περιοδο,και αν ο εκτροφεας δεν σε γνωριζει(εστω μεσω κοινων γνωστων),θα σου δωσει την τελευταια επιλογη μιας γεννας π.χ.,ενω σε διαφορετικη περιπτωση θα επαιρνες την 1η-2η.

Και αυτο που αναφερεις για τα μικροτερα εκτροφεια με τις γραμμες(και τα σκυλια) των μεγαλων,ισχυει,οι τιμες τους ειναι κατα τι πιο προσιτες(γιατι ακομα δεν ειναι μεγαλα ονοματα στον χωρο) και υπαρχει και καλυτερη επικοινωνια,γιατι θελουν να σε κερδισουν(τουλαχιστον περισσοτερο απο οτι οι αλλοι ! ).

Τελος,αυτο που λες για να δεις απο κοντα,προτου παρεις,ειναι μαλλον αδυνατον..Οπως ειπα δεν μιλαμε για γειτονικες χωρες,δεν ξερω κατα ποσο θα μπορουσα να κανω κατι τετοιο.Εξαλου,αν υπαρχουν συστασεις απο πααααρα πολλους(και την "κοινη γνωμη" αν θελεις),δεν θα αρκουσε αυτο ; Δεν μιλαω για τα σκυλια στην προκειμενη περιπτωση,αλλα για τον εκτροφεα-εκτροφειο.Για τη γεννα των σκυλων που ενδιαφερεσαι βλεπεις οσο το δυνατον περισσοτερες φωτογραφιες,κουταβια απο προηγουμενες γεννες τους και πως εξελιχθηκαν,και γιατι οχι,αποτελεσματα εκθεσεων(EDS,WDS και στην προκειμενη περιπτωση akita cups,european hozonkai,akiho honbuten)

Last edited:

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Αν θες εκθεσιακό, περιμένεις να δείξει, ανάλογα τη φυλή.
Από Ακιτα Ινου δεν έχω ιδέα, παρόλο που είναι υπέροχα πλάσματα, υποθέτω ξέρεις πότε και σε ποιά ηλικία μπορει κάποιος να αποφανθεί πως ο τάδε σκύλος είναι show dog ή όχι.
Δεν παίρνεις κάτι που ΙΣΩΣ εξελιχθεί και αυτό το κάνεις σαφές στον εκτροφέα σου. Είσαι ειλικρινής και του λες θέλω αυτό και αυτό για τον τάδε λόγο. Από κει και πέρα αρκετοί στο εξωτερικό δίνουν show dog με την προοπτική να το τρέξεις και στη χώρα σου, αλλά και αλλού. Αρκετοί μάλιστα σου λένε και ΠΟΥ θα τον τρέξεις.
Οι συστάσεις για show dog και τα σφιχτά συμβόλαια είναι σχεδόν αναπόφευκτα.
Αυτό με την 1η επιλογή θα το ξέχναγα...
Θυμίσου πως κάνεις γέννα για πάρτι σου και το καλύτερο κουτάβι θα είναι ο πρίγκηπάς σου. Για αυτόν κάνεις την γέννα. Αν είναι να τον δώσεις, ποιός ο λόγος;;;

Οσον αφορά τους μικρούς αλλά ΗΘΙΚΟΥΣ, δεν έχουν σκοπό να σε κερδίσουν, δεν θα σε παρακαλέσουν, ούτε θα διαφημίσουν την πραμάτεια τους. θέλουν να βεβαιωθούν πως το κουτάβι τους θα πάει σε καλά χέρια. Κι εκεί πάλι ξεχνάς 1η επιλογή για τους λόγους που προανέφερα.

PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Μιλαμε για ακιτα ινου.Θα ηθελα σοου σκυλο,χωρις απαραιτητα να σημαινει πως θα πηγαινω απο εκθεση σε εκθεση.Για αρχη εχω στο μυαλο μου να περιοριστω σε διεθνεις εκθεσεις που γινονται σε Αθηνα & Θεσσαλονικη,ισως αργοτερα(και αν ο σκυλος εξελιχθει αναλογα) θα σκεφτω και το εξωτερικο.

Ειχα την τυχη να μιλαω με γνωστες της φυλης,που εχουν συμμετοχες σε WDS κτλ,εμαθα πολλα πραγματα,και υπηρξαν και οι αναλογες συστασεις με καποιους εκτροφεις.Και φυσικα γνωριζω πως δεν προκειται να παω με τα χρηματα στο χερι και να απαιτησω σκυλο,στο χερι του εκτροφεα ειναι να μου δωσει.

Οσον αφορα αυτο που λες για τις συστασεις,ειναι εν μερει σωστο.Αν δεν υπαρχει τρελη ζητηση σε μια περιοδο,και αν ο εκτροφεας δεν σε γνωριζει(εστω μεσω κοινων γνωστων),θα σου δωσει την τελευταια επιλογη μιας γεννας π.χ.,ενω σε διαφορετικη περιπτωση θα επαιρνες την 1η-2η.

Και αυτο που αναφερεις για τα μικροτερα εκτροφεια με τις γραμμες(και τα σκυλια) των μεγαλων,ισχυει,οι τιμες τους ειναι κατα τι πιο προσιτες(γιατι ακομα δεν ειναι μεγαλα ονοματα στον χωρο) και υπαρχει και καλυτερη επικοινωνια,γιατι θελουν να σε κερδισουν(τουλαχιστον περισσοτερο απο οτι οι αλλοι ! ).

Τελος,αυτο που λες για να δεις απο κοντα,προτου παρεις,ειναι μαλλον αδυνατον..Οπως ειπα δεν μιλαμε για γειτονικες χωρες,δεν ξερω κατα ποσο θα μπορουσα να κανω κατι τετοιο.Εξαλου,αν υπαρχουν συστασεις απο πααααρα πολλους(και την "κοινη γνωμη" αν θελεις),δεν θα αρκουσε αυτο ; Δεν μιλαω για τα σκυλια στην προκειμενη περιπτωση,αλλα για τον εκτροφεα-εκτροφειο.Για τη γεννα των σκυλων που ενδιαφερεσαι βλεπεις οσο το δυνατον περισσοτερες φωτογραφιες,κουταβια απο προηγουμενες γεννες τους και πως εξελιχθηκαν,και γιατι οχι,αποτελεσματα εκθεσεων(EDS,WDS και στην προκειμενη περιπτωση akita cups,european hozonkai,akiho honbuten)
Από τη στιγμή που ενδιαφέρεσαι για εκθεσιακό σκυλί, εκτιμώ ότι πρέπει να αποκτήσεις στενή προσωπική σχέση με τον εκτροφέα που έχεις επιλέξει. Κανένας εκτροφέας δεν δίνει εκθεσιακό σκυλί αν δεν έχει στενή προσωπική επαφή με τον ενδιαφερόμενο. Η επίσκεψη στο εκτροφείο πολλές φορές είναι επιβεβλημένη πριν την παραλαβή του σκυλιού.
Εκτός αυτού η επιλογή γίνεται συνήθως από τον εκτροφέα και τουλάχιστον μετά τους 4-5 μήνες μπορεί να έχει ασφαλή εικόνα. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που χωρίς υπερβολή περιμένουν και χρόνια για το κατάλληλο σκυλί και όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούν στενά τις γέννες μαζί με τον εκτροφέα.
Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που περιγράφω απαιτεί κόστος χρόνο και υπομονή, αλλά αυτή είναι η δική μου εικόνα. Σίγουρα πάντως η απόκτηση ενός σκυλιού επιλεκτικής εκτροφής, δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τον εκτροφέα.

Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Αρχικα να τονισω πως δεν επιθυμω την πρωτη επιλογη της γεννας οποιο και αν ειναι το φυλλο,αρσενικο ή θηλυκο(θελω μονο θηλυκο κουταβι),αλλα κυριως δεν την θελω για να μην εχω τον εκτροφεα να μου "βαζει χερι",οτι δεν το πηγα σε πολλες εκθεσεις π.χ.,ή να το ζευγαρωσω με σκυλο της επιλογης του κτλ.

Και οντως πολλοι κρατανε το πρωτο κουταβι της γεννας για δικο τους.

Φυσικα,απο την στιγμη που θα παρεις του κουταβι το ΠΟΛΥ 3 μηνων,ο εκτροφεας μονο με βαση την εμπειρια και τα δεδομενα που υπαρχουν θα σου πει πως ειναι show dog.Ποτε δεν ξερεις πως θα εξελιχθει αργοτερα..Και ειναι και αυτη η ανασφαλεια που νοιωθω πολλες φορες,αν τελικα το κουταβι θα αξιζει τα χρηματα που θα διαθεσω για αυτο(απο αποψη μορφολογιας φυσικα,υποθετοντας πως ο χαρακτηρας και η υγεια του ειναι οκ).

Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Από τη στιγμή που ενδιαφέρεσαι για εκθεσιακό σκυλί, εκτιμώ ότι πρέπει να αποκτήσεις στενή προσωπική σχέση με τον εκτροφέα που έχεις επιλέξει. Κανένας εκτροφέας δεν δίνει εκθεσιακό σκυλί αν δεν έχει στενή προσωπική επαφή με τον ενδιαφερόμενο. Η επίσκεψη στο εκτροφείο πολλές φορές είναι επιβεβλημένη πριν την παραλαβή του σκυλιού.
Εκτός αυτού η επιλογή γίνεται συνήθως από τον εκτροφέα και τουλάχιστον μετά τους 4-5 μήνες μπορεί να έχει ασφαλή εικόνα. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που χωρίς υπερβολή περιμένουν και χρόνια για το κατάλληλο σκυλί και όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούν στενά τις γέννες μαζί με τον εκτροφέα.
Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που περιγράφω απαιτεί κόστος χρόνο και υπομονή, αλλά αυτή είναι η δική μου εικόνα. Σίγουρα πάντως η απόκτηση ενός σκυλιού επιλεκτικής εκτροφής, δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τον εκτροφέα.
Ολα συνηγορουν πως η επισκεψη στο εκτροφειο πριν την αποκτηση του σκυλου ειναι επιβεβλημενη,αλλα οπως προειπα,πιστευω ανεφικτη..Σιγουρα και ο ιδιος ο εκτροφεας θα το εκτιμουσε πιστευω αν πηγαινα και τον εβλεπα απο κοντα.

Ηδη ξεκινησα εχοντας στο νου να δωσω ενα Χ ποσο,αργοτερα αποφασισα να δωσω Χ+ χρηματα.Δεν θα ηθελα να δωσω και παραπανω χρηματα(οχι οτι το βλεπω σαν σπαταλη αυτο που λες,ετσι?).Οπως ειπα τα κουταβια δινονται στους 2,το πολυ 3 μηνες(απο ολους τους εκτροφεις,τουλαχιστον της συγκεκριμενης φυλης).

Υπομονη εχω,δεν μπορω να κανω και αλλιως!Χρονο εχω διαθεσει,και ειμαι διατεθιμενος να ξοδεψω και αλλον!

PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Αρχικα να τονισω πως δεν επιθυμω την πρωτη επιλογη της γεννας οποιο και αν ειναι το φυλλο,αρσενικο ή θηλυκο(θελω μονο θηλυκο κουταβι),αλλα κυριως δεν την θελω για να μην εχω τον εκτροφεα να μου "βαζει χερι",οτι δεν το πηγα σε πολλες εκθεσεις π.χ.,ή να το ζευγαρωσω με σκυλο της επιλογης του κτλ.

Και οντως πολλοι κρατανε το πρωτο κουταβι της γεννας για δικο τους.

Φυσικα,απο την στιγμη που θα παρεις του κουταβι το ΠΟΛΥ 3 μηνων,ο εκτροφεας μονο με βαση την εμπειρια και τα δεδομενα που υπαρχουν θα σου πει πως ειναι show dog.Ποτε δεν ξερεις πως θα εξελιχθει αργοτερα..Και ειναι και αυτη η ανασφαλεια που νοιωθω πολλες φορες,αν τελικα το κουταβι θα αξιζει τα χρηματα που θα διαθεσω για αυτο(απο αποψη μορφολογιας φυσικα,υποθετοντας πως ο χαρακτηρας και η υγεια του ειναι οκ).
Τα σκυλιά που διακρίνονται σε εκθέσεις, δίνονται, αν δίνονται, σε ενδιαφερόμενους που έχουν στενή σχέση με τον εκτροφέα και την φυλή. Και η απόκτηση 3 μηνών εκθεσιακού κουταβιού κατά την γνώμη μου δεν υφίσταται. Άλλο show quality η very promising, και άλλο να σκέφτεσαι και εκθέσεις εξωτερικού.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Είχαμε κάνει μια κουβέντα στο φόρουμ με τον Χρήστο (ghostdoc) σχετικά με τους όρους show potential και show quality.
Τα show potential είναι τα σκυλιά εκείνα που δείχνουν κάτι καλό αλλά δεν ξέρεις πως θα εξελιχθούν στην πορεία. Είναι ένας όρος που δεν θα πρέπει να έχει σχέση με πώληση, ούτε φυσικά να υπάρχει επιπρόσθετη επιβάρυνση.

Show dog ΔΕΝ παίρνεις σε ηλικία που θα πάρεις ένα πετ. Κανένας με γνώσεις δεν θα το έκανε αυτό. Αλλωστε απευθύνονται και σε άλλο "κοινό" πιο ψαγμένο, πιο μέσα στα πράγματα.
Συνεπώς χρειάζονται και οι γνώσεις από την άλλη πλευρά, η επαφή με την φυλή αλλά και με τον εκτροφέα διοτί κι εκείνος δεν δίνει εύκολα τέτοιο σκύλο σε κάποιον που δεν ξέρει και δεν γνωρίζει τις προθέσεις του.

PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Είχαμε κάνει μια κουβέντα στο φόρουμ με τον Χρήστο (ghostdoc) σχετικά με τους όρους show potential και show quality.
Τα show potential είναι τα σκυλιά εκείνα που δείχνουν κάτι καλό αλλά δεν ξέρεις πως θα εξελιχθούν στην πορεία. Είναι ένας όρος που δεν θα πρέπει να έχει σχέση με πώληση, ούτε φυσικά να υπάρχει επιπρόσθετη επιβάρυνση.

Show dog ΔΕΝ παίρνεις σε ηλικία που θα πάρεις ένα πετ. Κανένας με γνώσεις δεν θα το έκανε αυτό. Αλλωστε απευθύνονται και σε άλλο "κοινό" πιο ψαγμένο, πιο μέσα στα πράγματα.
Συνεπώς χρειάζονται και οι γνώσεις από την άλλη πλευρά, η επαφή με την φυλή αλλά και με τον εκτροφέα διοτί κι εκείνος δεν δίνει εύκολα τέτοιο σκύλο σε κάποιον που δεν ξέρει και δεν γνωρίζει τις προθέσεις του.
Αυτό και εγώ προσπαθώ να εξηγήσω στο φίλο. Χρειάζεται στενή σχέση και μακρά "συνεργασία" με τον εκτροφέα. Εκτός και αν πάρεις πάλι με προϋποθέσεις potential, και τύχει να πάνε όλα καλά. Φαντάσου για παράδειγμα, μορφολογικά να είναι όλα τέλεια και στα τελικά δόντια να είναι undershot bite. Για αυτό λέω μετά τους 4-5 μήνες. Ίσως κάποιοι εκτροφείς στο forum να είναι πιο αρμόδιοι. Μιλάω μόνο από προσωπική εμπειρία.

Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Δεν ξερω ρε παιδια,αντιλαμβανομαι πως το θετετε,αλλα δεν εχω ακουσει ποτε καποιον να εχει παρει ακιτα 5 και 6 μηνων..Τι να πω..Μονο τα imports απο Ιαπωνια ερχονται σε μεγαλυτερη ηλικια,αλλα αυτα τα παιρνουν οι εκτροφεις πολυ ακριβα,και ειναι για συγκεκριμενη δουλεια(γεννες),οποτε περιμενουν να δουνε αυτα που λετε.

Ετσι οπως το αντιλαμβανομαι εγω:

Γενναει μια σκυλα 5 κουταβια,η θηλυκια και ο αρσενικος εχουν πολλες διακρισεις σε εκθεσεις κτλ,η εκτροφεας διαφημιζει την γεννα ως σουπερ γεννα κτλ.2 μηνων,και λιγο πριν φυγουν τα κουταβια για τις οικογενειες τους,τα ξεχωριζει αναλογα με την ποιοτητα τους(την συγκεκριμενη χρονικη στιγμη,λιγο προτου φυγουν) και τις πρωτες 2 επιλογες π.χ. τις πουλαει ως σουπερ σοου,την 3η επιλογη και την 4η ως σοου,και την τελευταια ισως την διαθεσει ως πετ.

Οι περισσοτεροι εκτροφεις πουλανε πιο ακριβα μονο την πρωτη επιλογη της γεννας,για τα υπολοιπα κουταβια υπαρχει fix τιμη συνηθως,ισως να ειναι και πιο χαμηλη η τιμη αν η ποιοτητα του κουταβιου δεν ειναι τοσο καλη.

Και show quality απο show quality διαφερει κατα την αποψη μου.Το show potential οπως αναφερεις,york,ενος εκτροφεος με φανταστικα σκυλια ειναι ισως καλυτερο απο το super show quality (6 μηνων π.χ.) ενος χειροτερου σε ποιοτητα εκτροφειου.Τωρα τελευταια ανεβαινει το επιπεδο των εκθεσεων στην Ελλαδα,μεχρι προτινος εβγαιναν greek champion σκυλια,που σε εκθεσεις του εξωτερικου θα ειχαν αποκλειστει λογω αποκλισεων απο το προτυπο !

Last edited:

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Να πω κι εγω τη δικη μου γνωμη, αυστηρά προσωπική και δεν ισχυρίζομαι απαραίτητα σωστή, είναι ο τρόπος που εγω σκεφτομαι και βλέπω τα πραγματα.
Απο τα εξής δεδομενα :
-Αναφερεις οτι εισαι απαιτητικος πελάτης,
- Εχεις ξοδεψει πολυ χρόνο ψαχνοντας και διατίθεσαι να ξοδεψεις παραπάνω
- εχεις αντιληφθεί και αποδεχτεί την εξτρα οικονομικη επιβαρυνση που συνεπαγεται η αγορά εκθεσιακού σκύλου
- διακρίνω άγχος και προβληματισμό περί πολλών θεμάτων (απόσταση, ενδεχόμενος δόλος εκτροφέα κλπ)

βγάζω το εξής συμπέρασμα: το κουράζεις το θέμα και κουραζεσαι κι εσυ αδικα.. Εάν ησουν εντελως focused και αποφασισμενος να το κυνηγήσεις με εκθεσεις μεσα-εξω, ή να ασχοληθεις με εκτροφή κλπ τότε ναι, κουρασε το ατελείωτα. Από τη στιγμη που γραφεις ότι ίσως πας στο εξωτερικό, δε σε πειραζει να μην ειναι το 1ο της γεννας κλπ κλπ στα δικά μου ματια σημαινει οτι το βασικότερο όλων ειναι να παρεις ενα καθαρόαιμο, υγιές, μορφολογικα αρτιο κουτάβι. Το να εμπίπτει στην κατηγορία show potential για μενα σου ειναι υπεραρκετο. Εαν παρολα αυτα θέλεις να επιλεξεις καλα και ντε show dog τοτε ανεβαζεις τον πηχυ πολυ, σε χρονο και χρημα.

Η συμβουλή μου : μην ξεψειρίζεις αλλο τη μαιμου.. και μην τρέφεις αυταπάτες. Ελαχιστοι καταξιωμένοι εκτροφείς (τα πρωτα ονοματα που λες) εχουν το χρόνο και τη βουληση να ασχοληθουν μαζι σου , ειδικα μετα την αγορά του κουταβιου, στο λεω προκαταβολικα για να μην απογοητευτεις μεταγενέστερα. Οι υποψηφιοι περιμενουν στην ουρά και το χρήμα ρέει.. Επίσης , όσο και αν προσπαθησεις να πετυχεις το ιδανικο κουτάβι, να ξέρεις οτι ο παραγοντας τυχη παίζει μεγάλο ρόλο. Μπορείς να μειωσεις τις πιθανοτητες να συμβει στραβη, δε μπορείς ποτε να τις μηδενίσεις. Ενας αγαπημενος μου φιλόσοφος, ο Soren Kierkegaard είχε παρουσιάσει μια φράση που έμεινε στην ιστορία, το άλμα πίστης (leap of faith). με δυο λόγια, οσο καλά χτισμένο και αν ειναι το συστημα λογικής σου γυρω απο μια πραγματικοτητα ή ενα γεγονός ή μια εννοια , πάντοτε θα παρουσιάζει κενά. Τα κενά αυτά δε μπορουν να καλυφθουν. Ειναι η αβεβαιότητα της ζωής. Οταν δε μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως μια κατασταση το μονο που μένει να κάνουμε αφότου ολοκληρώσουμε τον κύκλο της προσπάθειας είναι να πιστεψουμε και να εμπιστευτούμε μια επιλογη, τη δική μας. Σορυ αν κουράζω, απλως θέλω να πω, ποτε δε θα εισαι σιγουρος αν ο Χ εκτροφεας ειναι 100 % φερέγγυος, επίλεξε έναν που σου εμπνεει εμπιστοσύνη και προχωρα. Η θέα τύχη, η γνώση, το ενστικτό σου και η εμπειρία σου ας είναι οι σύμμαχοι σου . Καλη επιτυχία !

PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Θέλει υπομονή. Πρώτα επιλέγεις εκτροφείς και μιλάς συνέχεια μαζί του για τι ακριβώς σε ενδιαφέρει. Στενός κορσές. Έτσι και αυτοί θα καταλάβουν το πραγματικό σου ενδιαφέρον. Μην επικεντρώνεσαι σε γέννες. Επικεντρώσου σε αυτόν που θα σου εμπνεύσει σεβασμό μέσα από τις απαντήσεις του. Μέσα από μια τέτοια σχέση ο ίδιος θα σε ενημερώσει για τη σωστή γέννα. Το αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο, για αυτό είπα ότι παίρνει χρόνο. Στην περίπτωση σου ίσως είναι ακόμα πιο δύσκολο, γιατί αν κατάλαβα καλά είναι το πρώτο σκυλί και απαιτείτε προσπάθεια από μέρος σου για να τον πείσεις για τις προθέσεις σου. Η αλήθεια είναι ότι οι εκτροφείς είναι "λίγο" παράξενοι.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Αυτό και εγώ προσπαθώ να εξηγήσω στο φίλο. Χρειάζεται στενή σχέση και μακρά "συνεργασία" με τον εκτροφέα. Εκτός και αν πάρεις πάλι με προϋποθέσεις potential, και τύχει να πάνε όλα καλά. Φαντάσου για παράδειγμα, μορφολογικά να είναι όλα τέλεια και στα τελικά δόντια να είναι undershot bite. Για αυτό λέω μετά τους 4-5 μήνες. Ίσως κάποιοι εκτροφείς στο forum να είναι πιο αρμόδιοι. Μιλάω μόνο από προσωπική εμπειρία.
Aκριβώς. Και όχι μόνο τα δόντια, αλλά ακόμα και το κορμί πολλές φορές μπορεί να βγει off, περνάνε κάτι στάδια ανάπτυξης που σε στέλνουν στον ψυχίατρο για πλάκα... ανεβαίνουν μπροστά, χαμηλώνουν πίσω... ή το ανάποδο...:mrgreen:
Επίσης οι όρχεις μπορεί να μην κατέβουν ειδικά σε σπόρους σαν τα γιόρκι, μαλτεζ και άλλα λιλιπούτεια που αργούν και άλλα χαρακτηριστικά ανάλογα πάντα τη φυλή. Γιόρκι πχ για show δεν παίρνεις πριν από του 10, 11 μήνες. Αλλιώς πας γυρεύοντας...
Και κάθε φυλή έχει τα δικά της.

Γενναει μια σκυλα 5 κουταβια,η θηλυκια και ο αρσενικος εχουν πολλες διακρισεις σε εκθεσεις κτλ,η εκτροφεας διαφημιζει την γεννα ως σουπερ γεννα κτλ.2 μηνων,και λιγο πριν φυγουν τα κουταβια για τις οικογενειες τους,τα ξεχωριζει αναλογα με την ποιοτητα τους(την συγκεκριμενη χρονικη στιγμη,λιγο προτου φυγουν) και τις πρωτες 2 επιλογες π.χ. τις πουλαει ως σουπερ σοου,την 3η επιλογη και την 4η ως σοου,και την τελευταια ισως την διαθεσει ως πετ.

Οι περισσοτεροι εκτροφεις πουλανε πιο ακριβα μονο την πρωτη επιλογη της γεννας,για τα υπολοιπα κουταβια υπαρχει fix τιμη συνηθως,ισως να ειναι και πιο χαμηλη η τιμη αν η ποιοτητα του κουταβιου δεν ειναι τοσο καλη.

Και show quality απο show quality διαφερει κατα την αποψη μου.Το show potential οπως αναφερεις,york,ενος εκτροφεος με φανταστικα σκυλια ειναι ισως καλυτερο απο το super show quality (6 μηνων π.χ.) ενος χειροτερου σε ποιοτητα εκτροφειου.Τωρα τελευταια ανεβαινει το επιπεδο των εκθεσεων στην Ελλαδα,μεχρι προτινος εβγαιναν greek champion σκυλια,που σε εκθεσεις του εξωτερικου θα ειχαν αποκλειστει λογω αποκλισεων απο το προτυπο !
Καταρχάς να πω πως εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει και δεν μου κάθεται καλά ένας εκτροφέας να δίνει την πρώτη του επιλογή. Μπορεί να είμαι λάθος, ρομαντικός ή να ζω στο συννεφάκι μου, αλλά είναι μακρυά από τα δικά μου στάνταρτ. Την γέννα την κάνεις για σένα και υποβάλεις την σκύλα σου σε μια γέννα για να προσφέρεις στη φυλή που υπηρετείς και να πας ένα βήμα πιο μπροστά το εκτροφικό σου πλάνο.

Από κει και πέρα σαφέστατα show dog από show dog διαφέρουν ανάλογα με το επίπεδο της εκτροφής και την βάση της εκτροφής σου. Γιατί η εκτροφή είναι σαν την μαγειρική και εξαρτάται από τα υλικά που βάζεις (τα γονίδια).
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν θες show dog και απευθυνθείς σε έναν καλό εκτροφέα θα πάρεις το πετ του και θα έχει ελπίδες να στηθεί με αξιώσεις σε έκθεση. Μπορεί 10% να σου κάτσει.
Χρειάζεται να είσαι ειλικρινής μαζί του και να του πεις τι ακριβώς θες και να σε καθοδηγήσει αντίστοιχα.
Εν κατακλείδι show dog παίρνεις έτοιμο, σε ηλικία τέτοια που δεν θα "στην κάνει" μορφολογικά.
Αλλιώς βασίζεσαι στην τύχη και κανείς δεν μπορεί να σου πει με σιγουριά πως θα εξελιχθεί.

Επίσης μην ξεχνάς πως το πρότυπο των Ακίτα έχει σφάλματα αποκλεισμού.
Οπότε ένας λόγος ακόμα παραπάνω να το ψάξεις καλύτερα και να απευθυνθείς στους κατάλληλους.

Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Ghost,τυφλα να εχουν τα motivational speeches στο Youtube :p Περα απο την πλακα συμφωνω μαζι σου,και οντως ετσι οπως το θετετε ολοι μαζι,ναι,το show potential μου αρκει.

Ετσι και αλλιως πιστευω πως θα πρεπει να το ρισκαρω(οπως ολοι οσοι παιρνουν κουταβια),ποτε δεν θα εισαι σιγουρος για τον χαρακτηρα και την μορφολογια του καθως αναπτυσσεται.Επισης,πιστευω,πως δεν θα με πειραζε τοσο πολυ για το αν θα εχω την τρομερα στενη σχεση και επικοινωνια με τον εκτροφεα μετα την αποκτηση του κουταβιου.Ισως δεν το σκεφτομαι τοσο πολυ τωρα,αλλα αυτο που με ενδιαφερει αυτην την στιγμη ειναι,με λιγα λογια,να πιασουν τοπο τα χρηματα που με κοπο εχω μαζεψει και να μην πληρωσω παραπανω χωρις λογο.

@YorkAddict Μιλαμε για εκτροφεις με 10-15-20 σκυλια.Δεν νομιζω πως ειναι δυνατον να κρατανε και απο ενα κουταβι σε καθε γεννα,πολλοι προτιμουνε να εισαγουν απο Ιαπωνια για να ειναι και σιγουροι.

Επισης να αναφερω πως ετσι και αλλιως δεν θα ηθελα να παρω σκυλο μεγαλυτερο ηλικιακα,καθως θελω να το ζησω και απο κουταβι,πανω απο ολα για μενα τον θελω τον σκυλο,οχι για τις εκθεσεις ! Οποτε πιστευω πως το θεμα της ποιοτητας το καλυψαμε :p

Last edited:

PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Καλύτερα τώρα. Πάντως μην υποτιμάς τη σχέση σου με τον εκτροφέα. Δεν είναι μόνο οικονομική συναλλαγή. Θα είναι σύμβουλος σου σε πολλά θέματα. Διατροφή, υγεία, εκπαίδευση...Θα παρακολουθεί μαζί σου την πορεία του σκυλιού σας και κάπως έτσι θα έρθει και ο champion!!! Συνήθως έτσι γίνεται.

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Τωρα βαδίζεις στο σωστό μονοπάτι :)
Η ζωή είναι απρόβλεπτη, η βιολογική εξέλιξη είναι μέρος της ζωης, αποδέξου oτι ο δημιουργός του σύμπαντος έχει μεγαλύτερη φαντασία απο όση μπορούμε να διαχειριστούμε !
Η χαρά σου από την αποκτηση του νέου μέλους θα είναι τόσο μεγαλη που θα υπερκαλύψει τα παντα. Πέντε πανω πέντε κάτω, όσο και αν ειναι αποταμιευμένα με αίμα και ιδρώτα, δε θα έχουν καμία σημασία σε βάθος χρόνου. Τα χρηματα θα πιασουν τόπο αν το αγαθό που θα αγοράσουν μεταφραστει σε συναισθήματα. Just do it !!

Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Βρε εγω το αποφασισα,αλλα οπως ειπα με στεναχωρει-λυπει-σταματαει(λιγο)-εμποδιζει η ελλειψη επικοινωνιας.Αλλα μαλλον θα την παραμερισω και θα προχωρησω.Αν φυσικα δεχτουν και οι εκτροφεις να μου δωσουν ενα κουταβι,ειμαι αναμεσα σε 3 εκτροφεις και 5 γεννες.Απο εκει και περα,βλεπουμε και πραττουμε αναλογως..

p.s. Περα απο την ποιοτητα του κουταβιου,υπαρχει τελικα περιπτωση να δηλωθει ενα -ασχετο με την γεννα που επελεξα(αλλα που τυγχανει να βρισκεται στην ιδια ακριβως ηλικια με τα "νομιμα")- κουταβι σε αυτην και να βγαλει πεντιγκρι ιδιο με τα αλλα ωστε να πωληθει ακριβοτερα ? Ελπιζω να εγινα κατανοητος :p

Last edited:

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
@YorkAddict Μιλαμε για εκτροφεις με 10-15-20 σκυλια.Δεν νομιζω πως ειναι δυνατον να κρατανε και απο ενα κουταβι σε καθε γεννα,πολλοι προτιμουνε να εισαγουν απο Ιαπωνια για να ειναι και σιγουροι.
Οσα σκυλιά και να έχουν, είναι παράλογο για μένα να κάνουν γέννες και να υποβάλλουν τις σκύλες τους σε αυτή τη διαδικασία διαθέτοντας εξαρχής όλα τα κουτάβια, πόσο μάλλον την πρώτη τους επιλογή και να την διαφημίζουν κιόλας. Αυτό σημαίνει για μένα πάλι, πως κάνουν γέννα για να πουλήσουν και να καλύψουν την ζήτηση και όχι για το επόμενό τους αστέρι που θα τους κάνει περήφανους και θα πάει ένα βήμα παραπέρα την εκτροφή τους και το πλάνο τους. Με απλά λόγια εμπόριο - για μένα ξανά...
Ο σκοπός της γέννας είναι αυτό το ένα που ποτέ μπορεί να μην έρθει.
Αλλά μέχρι να το εξακριβώσεις πως δεν κάνει, το κρατάς τόσο ώστε να βεβαιωθείς. Δεν τα διαθέτεις όλα ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΤΑ ΔΕΙΣ και έρθουν στον κόσμο....

Πάντα για μένα...