Επιθετική συμπεριφορα κουταβιου 5 μηνων

medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.361
8.175
Sure.
Λιγο η καλη δαγκα που τσιμπησα μικρος απο τον λαγοφονια του παππου μου οταν τον χαιδευα την ωρα που ετρωγε...
Λιγο μια κουτουλια που μου εριξε ενας βαρβατος τραγος επειδη πειραζα τις γιδες την ωρα που ετρωγαν καρπο.
Εκανε μερικα βηματα πισω και μου την εσκασε στο θωρακα, με πεταξε φαρδυ πλατυ δυο μετρα μακρια. Το τελειο knock down.
Tragos wins...Flawless victory!
Αρχισα λοιπον σιγα σιγα να καταλαβαινω οτι πρεπει να σεβομαι τα ζωα παραπανω την ωρα του φαγητου τους, ειναι κατι που το αντιμετωπιζουν πολυ σοβαρα.
Περα απο αυτα εχω παρατηρησει πολλες φορες αγελες αδεσποτων, οταν τα ταιζω, οπως και αγελες τσομπανοσκυλων στα μαντρια(εκει να δεις φαση..)
Το γευμα το ξεκινουν οι "πρωτοι", και αφου παρουν αυτο που τους αναλογει, φευγουν την αραζουν παραδιπλα και αφηνουν τους υπολοιπους να τα βρουνε μεταξυ τους.
Ποτε δεν εχω δε "Α" να προσφερει τροφη στους "κατω" απο αυτον, εχω δει να τους ανεχεται και να επιτρεπει να τρωνε ταυτοχρονα αλλα πολυ λιγες φορες.

Οταν τρωω ο σκυλος μου καθεται διπλα μου, δεν επιτρεπω εντονα κοιταγματα ή κινησεις, θα του την πω αν δοκιμασει...
Αλλα παντα κατι αφηνω στο πιατο μου και οταν σηκωθω απ το τραπεζι κανει το κουμαντο του μονος του..
Αυτο γινεται μονο τη στιγμη του γευματος, γενικως η αφαιρεση τροφης απο το τραπεζι, απλα επειδη υπαρχει εκει κατι φαγωσιμο θεωρειται κλοπη:mad:
τα θελε ο κωλος σου.... μα να παιζεις με τις γιδες του τραγου? τραγους, γαιδουρια απο πισω και κοκορες μακρια....

εγω εφαγα καλη δαγκα μικρη απο το γκεγκα μας....ηθελα να παιξω με το φαι του. Δε ξαναπλησιασα ωρα γευματος

d3ac0n

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2017
1.291
2.285
Guadalajara, Jalisco
@Hammer σωστα αυτα που λες, αλλα δεν καταλαβαινω τον λογο που δεν πρεπει να παρει μεζεδακι/φαγωσιμο ο δεσποζομενος σκυλος ΣΟΥ απο το χερι ΣΟΥ, οταν θελεις ΕΣΥ. Εκει ειναι η αποροια μου.

Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
@Hammer σωστα αυτα που λες, αλλα δεν καταλαβαινω τον λογο που δεν πρεπει να παρει μεζεδακι/φαγωσιμο ο δεσποζομενος σκυλος ΣΟΥ απο το χερι ΣΟΥ, οταν θελεις ΕΣΥ. Εκει ειναι η αποροια μου.
Οπως ειπα πιο πριν το θεμα τροφη ειναι big deal για τους σκυλους.
Η προσφορα τροφης ειναι η απολυτη ενδειξη υποταγης στον κοσμο τους.
Παρατηρησε σκυλια να τρωνε, οταν καποιο καταφερει να παρει ενα καλο κομματι, και καποιο αλλο το δει και θελησει να το διεκδικησει, τι θα γινει...;

Στο θεμα σκυλου & ιδιοκτητη/ανθρωπου...ολα εδω εξαρτωνται απο τον χαρακτηρα του σκυλου και τον χαρακτηρα/επιπεδο εμπειριας του χειριστη.

Οποτε για να σου δωσω μια πιο ξεκαθαρη απαντηση, οχι δεν το θεωρω απαραιτητα κακο να δινεις τροφη απο το χερι σου.
Αλλα δεν το θεωρω καλη ιδεα σε σκυλους με food agression, ποσο μαλλον αν ο ιδιοκτητης ειναι απειρος.

Εμενα προσωπικα ποτε δεν μου αρεσε να εχω εναν σκυλο που εκτελει εντολες για να αποσπασει τροφη, προτιμω να το κανει απο σεβασμο και για το χαδι/αποδοχη μου, που ποτε δεν θα ξεχασω να του δωσω.
Απλα ειμαστε πλεον μια κοινωνια που οταν κανει καποιος κατι για καποιον αλλο, θεωρουμε οτι πρεπει να κερδισει καποιο υλικο αγαθο, νομιζω γι αυτο μας φαινεται πιο "δικαιο" το συστημα ανταμοιβης, με τροφη στην προκειμενη...

Το πρωτο ποστ που εγραψα ειναι, κατα τη γνωμη μου παντα, ενας ευκολος και ηπιος τροπος να μπουν καποιοι βασικοι κανονες ωστε να αρχισουν τα πραγματα να κυλουν ομαλα, και να αποφευχθουν δυσαρεστες καταστασεις.

d3ac0n

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2017
1.291
2.285
Guadalajara, Jalisco
Οποτε για να σου δωσω μια πιο ξεκαθαρη απαντηση, οχι δεν το θεωρω απαραιτητα κακο να δινεις τροφη απο το χερι σου.
Αλλα δεν το θεωρω καλη ιδεα σε σκυλους με food agression, ποσο μαλλον αν ο ιδιοκτητης ειναι απειρος.
Ετσι οπως το ξεκαθαρισες συμφωνουμε απολυτα.

Γιατι στο παραδειγμα που εθεσες (σκυλος που θελει να αποσπασει κομματι απο αλλον--> συμπλοκη) ΑΝ υπάρξει τετοιο επεισοδιο σε ικανο χειριστη ειναι μια πρωτης ταξεως ευκαιρια να ξεκαθαριστει το θεμα ιεραρχια δυναμικα και χωρις περιθωρια αμφισβητήσεων στο μελλον. Δεν λεω απαξ, γιατι ενας σχετικα κυριαρχικος σκυλος θα ξαναπροσπαθησει στο μελλον μεχρι να καταλαβει οτι δεν τον παιρνει. Αλλα ενας σκυλος in the middle of the chain ισως να προσπαθησει απαξ και τελος. Ενας υποτακτικος δεν θα προσπαθησει ποτε.

Γιατι μερικες φορες τον σεβασμο τον κερδιζεις πονώντας, αλλα οριστικα ;)

Asmodeus

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2012
1.469
1.618
απορια το χα παντα
γιατι το κατσε,περιμενε,φαε μπορει να λυσει ενα τετοιο προβλημα;
Να το λυσει σε καμια περιπτωση , να το περιορισει καπως ναι , βελτιωνει τη σχεση και σκεφτεται διπλα μην νευριασει τον θεο με τη τροφη :p. Σιγουρα δεν θα το κοψει αυτο σε καμια περιπτωση , το λεω διοτι η δικια μου περιμενει μερικα δευτερα-λεπτα πριν φαει αλλα το γκραααα κλπ αν βουτηξει κατι δεν το εχει κοψει και δεν θα το κοψει ποτε (food aggression δεν ειχε ξερει οτι απο το χερι μου παντα περνει κατι καλο οταν τρωει)

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
μου δημιουργησατε νεα απορια
ποιος ειναι ο θεος της τροφης και ποιος την ελενχει
την τροφη στο μπωλ,μπροστα απο τον σκυλο που τον εχουμε στο κατσε και περιμενε

Asmodeus

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2012
1.469
1.618
μου δημιουργησατε νεα απορια
ποιος ειναι ο θεος της τροφης και ποιος την ελενχει
την τροφη στο μπωλ,μπροστα απο τον σκυλο που τον εχουμε στο κατσε και περιμενε
Προσωπικα , βλεπει τη διαδικασια , σακι ξηρα , μαγειρευτο κονσεβα μεσα στο μπωλ (εντολες μην φαει τιποτα παραλληλα) μετα με το μπωλ παμε στη θεση που τρωει εντολη ενω κραταω το μπωλ μεινε το αφηνω το μπωλ κατω , φευγω πλενομαι κλπ και ξαναπηγαινω και της δινω το οκ να φαει

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Εγώ όταν τους βάζω να φάνε δεν ζητάω τίποτα , φροντίζω να μην ενοχλεί το ένα το άλλο και η μόνη εντολή που μπορεί να ακουστεί είναι αν χοροπηδάνε την ώρα που έχω τα πιάτα στα χέρια τίποτα άλλο.
Δίνω από το χέρι μεζεδάκια , ταΐζω και όταν τελειώσω το φαγητό και εκεί απαιτώ να μη τσακώνονται μεταξύ τους και τίποτα άλλο αλλά όταν έρθει η ώρα του πιάτου δεν τα ενοχλεί κανένας.
Βέβαια δεν μου έχει τύχει κανένας σκύλος μου να προστατεύει το φαγητό του από εμένα ,ποτέ στην ζωή μου οπότε ....

medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.361
8.175
εγω τον στελνω στο καναπε να κατσει πριν φαει ή να κανει καμια τουμπα .... οχι για να λυσω κανα προβλημα αλλα για να μη ξυπνησουμε ολη τη γειτονια απο το γαυγισμα και μας στειλουν την αστυνομια :LOL:

Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.711
απορια το χα παντα
γιατι το κατσε,περιμενε,φαε μπορει να λυσει ενα τετοιο προβλημα;
Σε καμια περιπτωση δεν μπορει να το λυσει.
Μπορει ομως να το προλαβει ή να το περιορισει ως ενα βαθμο.
Ειναι αλλο ενας σκυλος που πηδαει πανω σου και χωνει μουσουδι στο πιατο πριν προλαβεις να το ακουμπησεις κατω, και αλλο ενας σκυλος που θα περιμενει εστω και 5 δευτερολεπτα μεχρι να του πεις το ενταξει.
Προσωπικα δεν ακολουθω διαδικασια κατσε, κατω, μεινε κτλ...
Γιατι στο παραδειγμα που εθεσες (σκυλος που θελει να αποσπασει κομματι απο αλλον--> συμπλοκη) ΑΝ υπάρξει τετοιο επεισοδιο σε ικανο χειριστη ειναι μια πρωτης ταξεως ευκαιρια να ξεκαθαριστει το θεμα ιεραρχια δυναμικα και χωρις περιθωρια αμφισβητήσεων στο μελλον.
Ναι μια επιθετικη κινηση απο πλευρας του σκυλου, μπορει ειναι για εναν εμπειρο ευκαιρια να ξεκαθαρισει καποια θεματα.
Οχι ομως πανω στο θεμα τροφη. Γιατι εκει θα σε δαγκωσει. Εισαι ετοιμος γι αυτο;
Εγω δεν το ψηνω...

Αν ειχα, οπως και ειχα, σκυλο που προστατευει την τροφη του, δεν θα προσπαθουσα σε καμια περιπτωση να του αλλαξω αυτη την συνηθεια.
Το να "καταπνιξεις" το γρυλισμα του σκυλου(γενικως, αλλα ειδικα) πανω απο την τροφη ειναι ακομα πιο επικινδυνο.
Τουλαχιστον ο σκυλος εχει την ευγενεια και την ειλικρινεια να σε προειδοποιησει!
Θα προτιμουσες να μην εδειχνε τιποτα, αλλα να περναγε κατευθειαν στην πραξη;

Ειναι απλο, ενας σκυλος με food agression ταιζεται μονος του με ηρεμια, στο κρειτ ή δεμενος και θα περιμενει μερικα δευτερολεπτα μεχρι να του δωσεις το ελευθερο.
Το γευμα ετσι κι αλλιως διαρκει 2 με 3 λεπτα! Μετα ειναι παλι ελευθερος:)

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
Σε καμια περιπτωση δεν μπορει να το λυσει.
Μπορει ομως να το προλαβει ή να το περιορισει ως ενα βαθμο.
Ειναι αλλο ενας σκυλος που πηδαει πανω σου και χωνει μουσουδι στο πιατο πριν προλαβεις να το ακουμπησεις κατω, και αλλο ενας σκυλος που θα περιμενει εστω και 5 δευτερολεπτα μεχρι να του πεις το ενταξει.
:)
δε με βοηθας
εχω δει σκλι να πηδαει στο μπωλ του για να φαει και μολις το αφηνεις κατω να μην σε αφηνει να πλησιαζεις.το ιδιο σκλι να καθετε και να περιμενει το οκ για να φαει η και να αφηνει το φαγητο του οταν του λες,να κανει πισω και να περνεις το μπωλ.αν δεν εκανε πισω απλα θα σε δαγκωνε..
παρολο την ευκολια με τις εντολες το προβλημα παρεμεινε.ποτε δεν του εφυγε
αρα μια τρυπα στο νερο;;λογικα ναι

joks

Well-Known Member
1 Μαϊου 2012
367
618
Νομίζω οτι πρέπει να ορίσουμε το πρόβλημα.
Το γεγονός ότι φυλάει το φαγητό του δεν είναι κακό.
Το ότι τραμπούκιζει το αφεντικό του όμως είναι.
Δεν πρέπει να προσπαθούμε να κόψουμε τα ένστικτα του σκύλου αλλά να τα κατευθύνουμε. Άρα το σκυλί που περιγράφεις κατά την γνώμη μου είναι μια χαρα.
Με αυτή την λογικη είναι χρήσιμες οι εντολές πριν το φαγητό. Αν η εντολή υπερτερει του φαγητού πάει να πει ότι έχουμε κάποιον έλεγχο στον σκύλο.
Στην περίπτωση του θεματοθετη θα ήθελα να ρωτήσω η ουρά του σκύλου όταν τρώει σε τι θέση είναι?

Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Υπαρχει ένα βίντεακι στα γιουτιούμπια όπου η εκτροφέας μας βάζει στη σειρά καμιά 6 θηρία κ περιμένουν το εντάξει για να φάνε. Μια φορά συζητούσαμε κ τη ρώτησα τι αποψη έχει γι'αυτό, μ είπε απλά, όταν έχεις πολλά σκυλιά κ γίνεται πανικός την ωρα του φαγητού, βολεύει. Κατά τ άλλα σε τπτ δε χρησιμεύει.

Εγώ πάντως νομίζω ότι χρησιμεύει κ σε κάτι αλλο. Στην αυτοπεποίθηση του αφεντικού. Ο άνθρωπος, όχι ο σκύλος, ηρεμεί γιατί νιώθει (νομίζει!) ότι έχει τον έλεγχο, και όσο πιο ήρεμο είναι το αφεντικό τόσο καλύτερα για τον σκύλο.
Γι'αυτό όταν τυχαίνει να μου ζητήσει συμβουλή κάποιος νέος ιδιοκτήτης που δεν έχει αυτοπεποίθηση κ ο σκύλος του τον έχει καβαλήσει, ανάμεσα στα άλλα αναφέρω κι αυτό. Βέβαια με ίδιο αποτέλεσμα μπορεί απλά να μετράει μέχρι το 10 :)

--

για το ταϊσμα από τα χέρια, διαφωνώ κάθετα με τον ισχυρισμό ότι είναι εκδήλωση υποταγής. με αυτή τη λογική, η μάνα λύκαινα θα έπρεπε να ήταν πιο κάτω κι απ τον πάτο για τα μικρά, αφου αρχικά αυτή τους φερνει την πρώτη στερεά τροφη.
εκδηλωση υποταγης είναι μόνο όταν και εφόσον ο σκύλος το έχει απαιτήσει κι ο ιδιοκτήτης σα μ@λ@κας του κάνει το χατηρι. όταν όμως το ορίζει ο άνθρωπος, δεν έχει καμια σχέση με την υποταγή.
μπορεί ίσως να ενισχύει κάποιες παιδιαστικες συμπεριφορες στον σκύλο αν γινεται υπερβολικά συχνά, αλλά μέχρι εκεί.
εμένα κ τα σκυλιά που είχαμε κάποτε έτρωγαν από τα χέρια μου, κ αυτά που έχω τρώνε και κανένα δεν με αμφισβήτησε ούτε φύλαγε το μπωλ από μένα. ίσα ίσα τους παίρνω και από το στόμα ότι θέλω (αν δεν προλάβουν να το καταπιούν τα σκ@τόπαιδα :cautious:).

Last edited:
  • Like
Reactions: vek

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Συγνώμη βρε παιδιά, αλλά με όλα όσα γράφετε καταλαβαίνω πως θεωρείτε δεδομένο πως ο σκύλος βλέπει τον άνθρωπο ως όμοιό του (σαν σκύλο δηλαδή), τον ανταγωνιζεται και θέλει να τον "υποταξει".
Αλήθεια, πιστεύετε κάτι τέτοιο και αν ναι, πού το στηρίζετε;

Εαν δεν το πιστεύετε, εξηγήστε μου σας παρακαλώ, πώς γίνεται απο την μια να λέμε να μην εξανθρωπίζουμε τις συμπεριφορές του σκύλου και ταυτόχρονα να "σκυλοποιουμε" τον άνθρωπο;
Είμαστε ή δεν είμαστε ξεκάθαρα διαφορετικά είδη;
Ελέγχουμε ή δεν ελέγχουμε τους πόρους;

Ο σκύλος από τις πρώτες μέρες της ζωουλας του, αντιλαμβάνεται την διαφορά ανάμεσα στην μανα και τα αδέλφια του (ίδιο είδος) και τον ανθρωπο.
Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω από που προκύπτει όλη αυτή η θεώρηση πως ο σκύλος βλέπει τον άνθρωπο ανταγωνιστικα και πως ο άνθρωπος πρέπει να του επιβληθεί για να του γίνει αντιληπτή η "υπεροχή" του.

• Like
Reactions: vek

joks

Well-Known Member
1 Μαϊου 2012
367
618
Συγνώμη βρε παιδιά, αλλά με όλα όσα γράφετε καταλαβαίνω πως θεωρείτε δεδομένο πως ο σκύλος βλέπει τον άνθρωπο ως όμοιό του (σαν σκύλο δηλαδή), τον ανταγωνιζεται και θέλει να τον "υποταξει".
Αλήθεια, πιστεύετε κάτι τέτοιο και αν ναι, πού το στηρίζετε;

Εαν δεν το πιστεύετε, εξηγήστε μου σας παρακαλώ, πώς γίνεται απο την μια να λέμε να μην εξανθρωπίζουμε τις συμπεριφορές του σκύλου και ταυτόχρονα να "σκυλοποιουμε" τον άνθρωπο;
Είμαστε ή δεν είμαστε ξεκάθαρα διαφορετικά είδη;
Ελέγχουμε ή δεν ελέγχουμε τους πόρους;

Ο σκύλος από τις πρώτες μέρες της ζωουλας του, αντιλαμβάνεται την διαφορά ανάμεσα στην μανα και τα αδέλφια του (ίδιο είδος) και τον ανθρωπο.
Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω από που προκύπτει όλη αυτή η θεώρηση πως ο σκύλος βλέπει τον άνθρωπο ανταγωνιστικα και πως ο άνθρωπος πρέπει να του επιβληθεί για να του γίνει αντιληπτή η "υπεροχή" του.
Υπάρχει διαφορετική λογική αφετηρία στις δύο "μεταγλωττίσεις".
Όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις σκυλισιες συμπεριφορές με ανθρώπινους όρους καταλήγουμε σε λάθος γιατί πηγάζουν από ένστικτα και όχι από την λογική.

Αντίθετα το να μιλάμε στην γλώσσα τους δεν είναι λάθος.
Προφανώς και ο σκύλος αντιλαμβάνεται ότι είμαστε κάτι διαφορετικό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα μας κατατάσσει σαν ανώτερο είδος οριζόντια. Άρα οφείλουμε βρούμε τρόπο να ξεκαθαρίσουμε την σχέση μας.

Θα φέρω σαν παράδειγμα την σχέση σκυλου- γάτας. Συνήθως το αν ο σκύλος θα κυνηγήσει την γάτα εξαρτάται από αυτήν, από το πώς θα κινηθεί. Κοινώς απο το πώς μεταφραζεται η γατισια συμπεριφορά από τον σκυλοεγκεφαλο.

Όσο για τους πόρους, μπορεί να μας βλέπει σαν τον γονέα που φέρνει το φαγητό στο τραπέζι η σαν τον σερβιτόρο.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις σκυλισιες συμπεριφορές με ανθρώπινους όρους καταλήγουμε σε λάθος γιατί πηγάζουν από ένστικτα και όχι από την λογική.
Ναι, συμφωνώ ή εν πάσει περιπτώσει μου ακούγεται λογικό.

Αντίθετα το να μιλάμε στην γλώσσα τους δεν είναι λάθος.
Εδώ είναι η απορία μου και η διαφωνία μου μαζί.
Καταρχήν ποιά είναι αυτή η γλώσσα;
Των σκύλων ή των λύκων;
Ή είναι το ίδιο και το αυτό;
Την ερμηνεύουμε "σωστά" και αμερόληπτα;
Και στην τελική πώς είμαστε σε θέση να την εκφράσουμε όντας διαφορετικά είδη; Οι σκύλοι εκπέμπουν σήματα και στην μεταξύ τους επικοινωνία αλλά και στην επικοινωνία τους με εμάς τους ανθρώπους. Σήματα πολυ πολύπλοκα που περιλαμβάνουν μέρη του σώματός τους και λειτουργούν συνδυαστικά.
Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ εγώ σαν άνθρωπος να κουνήσω την ουρά μου ή να φέρω πίσω τα αυτιά μου ή να εκρινω ορμόνες από τον πισινό μου ή να σηκώσω τις τρίχες στο σώμα μου.
Εσείς;

Συνεπώς εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα.
Αναρωτιέμαι λοιπόν πως γίνεται να θεωρούμε σωστό κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε.

• Like
Reactions: stefanosk

joks

Well-Known Member
1 Μαϊου 2012
367
618
Ναι, συμφωνώ ή εν πάσει περιπτώσει μου ακούγεται λογικό.

Εδώ είναι η απορία μου και η διαφωνία μου μαζί.
Καταρχήν ποιά είναι αυτή η γλώσσα;
Των σκύλων ή των λύκων;
Ή είναι το ίδιο και το αυτό;
Την ερμηνεύουμε "σωστά" και αμερόληπτα;
Και στην τελική πώς είμαστε σε θέση να την εκφράσουμε όντας διαφορετικά είδη; Οι σκύλοι εκπέμπουν σήματα και στην μεταξύ τους επικοινωνία αλλά και στην επικοινωνία τους με εμάς τους ανθρώπους. Σήματα πολυ πολύπλοκα που περιλαμβάνουν μέρη του σώματός τους και λειτουργούν συνδυαστικά.
Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ εγώ σαν άνθρωπος να κουνήσω την ουρά μου ή να φέρω πίσω τα αυτιά μου ή να εκρινω ορμόνες από τον πισινό μου ή να σηκώσω τις τρίχες στο σώμα μου.
Εσείς;

Συνεπώς εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα.
Αναρωτιέμαι λοιπόν πως γίνεται να θεωρούμε σωστό κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε.
Την μανία με τους λύκους δεν την κατάλαβα ποτέ,έχουμε τον σκύλο χιλιάδες χρόνια δίπλα μας και προσπαθούμε να τον ερμηνεύσουμε παρατηρώντας ένα άλλο είδος.

Όσο για το τι μπορεί να κάνει το σώμα μας νομίζω ότι είσαι άδικος.
Τα κάνουμε όλα, ασυνείδητα βέβαια τα περισσοτερα αλλα τα κάνουμε.
Ανατριχιαζουμε όταν φοβόμαστε, χαμογελάμε όταν είμαστε χαρούμενοι, χασμουριομαστε όταν είμαστε χαλαροι και σίγουρα εκκρινουμε ορμόνες.
Ακόμα και γλώσσα του σώματος έχει κοινά.
Όρθωσε το ανάστημα του ή μαζεύτηκε στην γωνία του λέμε για αντίστοιχες καταστάσεις.

• Like
Reactions: Eroe

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Τα κάνουμε όλα, ασυνείδητα βέβαια τα περισσοτερα αλλα τα κάνουμε
Αυτό το "ασυνείδητα" είναι το κλειδί. Ασυναίσθητα εκφραζόμαστε μέσω και του σώματός μας, όχι μόνο μέσω της ομιλίας ή των κινήσεων.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν μπορούμε να μιμηθουμε την γλώσσα τους στο σύνολό της. Δεν είναι μόνο αυτά που βλέπουμε αλλά και δεκάδες άλλες εκουσιες συνδυαστικες κινήσεις που όλες μαζί "λένε" κάτι (το οτιδήποτε).

Για παράδειγμα όταν μια σκύλα μάνα "σβερκωνει" ένα κουτάβι, εμείς βλέπουμε το σβερκωμα και εντελώς απλοϊκά θεωρούμε πως αυτή η κίνηση μεταφράζεται σαν "διόρθωση".
Εντελώς απλοϊκά πάλι, θεωρούμε πως αν κάνουμε και εμείς αυτή την κίνηση θα την εκλάβει ο σκύλος σαν διόρθωση.
Μπορει όμως ταυτόχρονα με το σβερκωμα η σκύλα να εκπέμπει τέτοια σήματα στο κουτάβι της ώστε αυτό να έχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Κάτι που εμείς ούτε το βλέπουμε, ούτε μπορούμε συνειδητά να μιμηθουμε.