Καλα, στο δημοσιο παρκο σκυλων της Ξανθης ο επισημος κανονισμος ειναι οτι εντος του σκυλοπαρκου επιτρεπονται λυτα.ακομα και σε απρκα σκυλων... πρεπει να ειναι δεμενος βαση νομου !
Καλα, στο δημοσιο παρκο σκυλων της Ξανθης ο επισημος κανονισμος ειναι οτι εντος του σκυλοπαρκου επιτρεπονται λυτα.ακομα και σε απρκα σκυλων... πρεπει να ειναι δεμενος βαση νομου !
Επειδή θεωρώ ότι λίγο πολύ κατέχουμε τα ελληνικά, Το ποστ σου αναφέρεται γενικά για τον δρόμο, πλατείες κλπ.Δεν διάβασα όλη τη συζήτηση, μόνο 2-3 σελίδες στην αρχή κ λίγο στο τέλος...
Θέλω να επικεντρώσω στο θέμα του δεσίματος ή μη. Ορθώς ειπώθηκε ότι πρέπει ο σκύλος να είναι δεμένος αλλά από κάποιον εκφράστηκε η εξής υπεραπλούστευση: αν ο σκύλος μου δεν είναι δεμένος (σε ενδεχόμενη σύρραξη με άλλον σκύλο) φταίω εγώ, αν είναι δεμένος κ ο σκύλος του άλλου όχι, τότε φταίει ο άλλος , κάπως έτσι νομίζω...
Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή είναι πολύ απλοϊκή άποψη. Εν μέρη ναι, ισχύει αλλά όχι απόλυτα. Δηλ. αν εγώ που είμαι απόλυτα σίγουρος για τον σκύλο μου, τον αφήσω ελεύθερο κ πλησιάσει κουνιστός-κουνιστός με την ουρά του πέρα-δώθε, τον σκύλο σου για να τον γνωρίσει, χωρίς να τον καβαλήσει, χωρίς να τον προκαλέσει κ ο δικός σου σκύλος επειδή είναι "απολίτιστος", "αντικοινωνικός", "φοβικός", "επιθετικός", "μπούφος", τον αρπάξει, θα φταίω εγώ ή εσύ; Εσύ φταις...
Εσύ έπρεπε να είχες φροντίσει να κοινωνικοποιήσεις σωστά τον σκύλο σου, να καταπολεμήσεις την επιθετικότητα του ή τις φοβίες του, να μάθει να αξιολογεί τους κινδύνους... Δεν μιλάμε τώρα για το τυπικό της υπόθεσης (τον νόμο) αλλά για την ουσία. Επίσης, όταν έχουμε σκυλιά που δεν θέλουν πολλά-πολλά, καλό είναι να τους φοράμε τις ειδικές προειδοποιητικές χρωματιστές κορδέλες.
Μπορεί κάποιος να πει "όσο σίγουρος κ να 'σαι ρε φίλε δεν αφήνεις λεύτερο τον σκύλο σου, πολλά μπορούν να γίνουν". Οκ. Αν στο παραπάνω παράδειγμα βάλουμε στη θέση του λυμένου σκύλου, έναν ΑΔΕΣΠΟΤΟ λυμένο σκύλο, τότε ποιος θα φταίει;;; Ο κηδεμόνας του αδέσποτου, που δεν υπάρχει; Όχι φίλε, εσύ θα φταις.
Έπειτα είναι κ το άλλο... Στα πάρκα σκύλων, στα ΚΑΝΟΝΙΚΑ πάρκα σκύλων, όχι σε εναν χώρο που απλά περιφράχθηκε όπως να 'ναι κ βαφτίστηκε "Πάρκο Σκύλων", τα σκυλιά κυκλοφορούν ΕΛΕΥΘΕΡΑ!
Αυτό είναι το νόημα του πάρκου σκύλων. Να μου δίνει την ευκαιρία χωρίς να πάρω τα βουνά κ τα λαγκάδια αλλά μέσα στην πόλη (ή στα προάστια της), να πάω σε ένα μέρος τον σκύλο μου όπου θα μπορεί ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ κ να ΠΑΙΞΕΙ! Αυτό σημαίνει "Πάρκο Σκύλων", άσχετα αν εδώ -λόγω των γνωστών συνθηκών- καταντήσαμε να αποκαλούμε έτσι έναν χώρο όπου μπορούμε να πάμε τα σκυλιά μας απλά για χέσιμο.
Μπα, μάλλον εσύ δεν ξέρεις να τα διαβάζεις.Και εγώ μπερδεύτηκα άρα ίσως να μην μιλάς τόσο καλά ελληνικά.
Αν μιλάς μόνο για πάρκο σκύλων οκ συμφωνώ
Υπό προϋποθέσεις.
Δλδ επισημο πάρκο κλπ κλπ κλπ
Καμία άποψη δεν άλλαξα. Δεν αλλάζεις μια σωστή άποψη.Αυτός κ 3-4 ακόμα ... Τέλος πάντων ...
Νομίζω απλά άλλαξες άποψη μετά από τις τοποθετήσεις μας ! Καλό είναι αυτό !
Πολύ καλά περιγράφεις την περίπτωση σας. Όντως, το "πρόβλημα" είναι στον δικό σου που δεν μπορεί να κοντρολάρει τη χαρά του κ την επιθυμία του για παιχνίδι. Πες μου σε παρακαλώ κάτι... Αν εκεί που τον έχεις λυμένο, κάποια στιγμή πλησιάσει σε ένα δεμένο δεσποζόμενο το οποίο κατευθείαν αρπάξει τον δικό σου, με τη μία... Δε λέμε να τον διώξει κ ο δικός σου να είναι επίμονος αλλά με τη μία να τον δαγκώσει, έτσι απλά... Ποιος θα φταίει; Εσύ, ή ο άλλος κηδεμόνας;Και τα υποτιθεται κοινωνικοποιημενα χαζοχαρουμενα δεν ειναι παντα ευχαριστα παντως ... Βλεπω σκυλια που ειναι χαρουμενα, κουνανε ουρα αλλα εισβαλουν πιεστικα στο χωρο του αλλου σκυλου . Ουτε αυτο το θεωρω την επιτομη του κοινωνικοποιημενου σκυλου.Και μιλαω με αφορμη τον δικο μου, που φαινομενικα ειναι τρελοσκυλο.
Επειδη λυνεται μονο στο σκυλοπαρκο ειναι υπερχαρουμενος σε φαση να τρεχει σα παλαβο,, να χοροπηδαει, να κυνηγαει τα σκυλια για 3 ωρες, να εχει τον ακαθιστο, να πηδαει απο πανω τους λες και ειναι εμποδια , να τα πιεζει να τρεξουν, να τρεχει καταμουτρα προς οποιο σκυλο μπει μεσα. Παντα με φιλικες φαινομενικα διαθεσεις , αλλα παρα ταυτα πολλες φορες γινεται εκνευριστικος για τα αλλα σκυλια και δε δεχεται και αρνηση, πιεζει. Συχνα βλεπω σκυλια μια χαρα κοινωνικα και παιχνιδιαρικα μολις περασει η χαρα τους να κρυβονται ή να ανεβαινουν πανω σε παγκακια ή και να γρυλιζουν προειδοποιητικα για να γλιτωσουν απο το σπαστικο παιχνιδιαρικο σκυλι .
Οταν βλεπω οτι γινεται εκνευριστικος εγω θα τον μαζεψω , το παρκο δεν ειναι μονο δικο μας. Και οταν μπαινει σκυλος, εγω θα τον μαζεψω παντα και θα τον κρατησω λιγο, δε θα τον αφησω να τρεξει να αυξηθουν οι πιθανοτητες να φρικαρει το αλλο σκυλι. Επειδη εχουμε ταμπελα χαζοχαρουμενο παλι δεν χρειάζεται να μας ανεχονται οταν ξεπερναμε ενα οριο.
Ασε που ευκολα αυτο οδηγει σε καβγαδες, μια δυο, τρεις θα αντιδρασει και ο σκυλος που πιεζεται ....Δε θα ειναι ο αλλος σκυλος απαραιτητα φοβικος και προβληματικος και ακοινωνητος, ο δικος μου εχει ξεπερασει τα ορια.
Αυτο λεει ο νομος, οταν δεν υπαρχει ειδικο περιβαλλον aka σκυλοπαρκο.Καταρχάς, δεν υποστήριξα ποτέ ότι πρέπει να κυκλοφορούμε με τα σκυλιά μας λυμένα. Είπα «Ορθώς ειπώθηκε ότι πρέπει ο σκύλος να είναι δεμένος…».
Αφορμή για το σχόλιο μου ήταν τοποθέτηση άλλου σχολιαστή, ο οποίος αναφερόμενος στους σκυλοκαβγάδες κ τους ανθρωποκαβγάδες που ακολουθούν, διατύπωσε μία κωδικοποιημένη θεωρία, εν είδει κανόνα, που έλεγε «Αν ο σκύλος μου είναι λυμένος, φταίω εγώ. Αν είναι σε λουρί, φταίει ο άλλος».
Πρωτα πρεπει να προσδιοριστει ΠΟΥ γινεται το πιο πανω σκηνικο.Ανέφερα συγκεκριμένα την περίπτωση όπου ένας κηδεμόνας (σίγουρος για τον σκύλο του), έχει το σκυλί του λυμένο κ αυτό πλησιάσει άλλον σκύλο -δεμένο- με ήρεμες κ φιλικές διαθέσεις. Μίλησα για σκυλί που πηγαίνει «κουνιστός-κουνιστός με την ουρά του πέρα-δώθε». Σκεφτείτε την εικόνα… Δεν είναι εικόνα σκύλου που τρέχει προς τον άλλον, ούτε που χοροπηδάει. Και πηγαίνει προς τον άλλον σκύλο «για να τον γνωρίσει, χωρίς να τον καβαλήσει, χωρίς να τον προκαλέσει». Και η απάντηση του άλλου σκύλου, χωρίς να τον προειδοποιήσει, χωρίς να τον διώξει, είναι να τον αρπάξει με την μία! Δεν μίλησα για υπερκινητικό σκύλο, εντελώς χαζοχαρούμενο (σε σημείο που να καταντάει επικίνδυνος ), ο οποίος θέλει ντε κ καλά να παίξει, δεν καταλαβαίνει από «όχι» κ γίνεται ενοχλητικός. Δεν έχει καν προλάβει να γίνει ενοχλητικός (ακόμη κ αν υπήρχε αυτή η περίπτωση), γιατί ο δεμένος σκύλος τον άρπαξε με την μία!
Σε αυτήν λοιπόν την περίπτωση, ποιος φταίει; Ρητορικό το ερώτημα, φταίει ο κηδεμόνας του δεμένου σκύλου.
Μαλλον τα αδεσποτα που ξέρεις ειναι ειτε full επιθετικα, είτε ενετλώς μ@λ@κισμενα. Στην πλειονοτητα των περιπτώσεων, εαν αδεσποτο καταλαβει οτι ο σκυλος απεναντι ειναι επιθετικος/dog aggressive ειτε την κανουν με ελαφρα, ειτε προειδοποιουν. Ναι υπάρχει η εξαιρεση του εκατομμυριου, αλλα αν πεφτεις παντα στην εξαιρεση πανε παιξε joker να το πιασεις. Σε δε περιπτωση επιθεσης του αδεσποτου, ο ιδιοκτητης του δεσποζόμενου εχει επιλογη να μπει μπροστα αν το αδεσποτο ειναι διαχειρισιμο και το δικο του υστερει. Η αλλη ειναι να χαλαρώσει το λουρι ωστε ο σκυλος του να μπορέσει να υπερασπιστει τον εαυτο του.Ανέφερα την περίπτωση αδέσποτου σκύλου, την οποία όσο κ να προσπαθείτε να υποβαθμίσετε («λογικό», αφού δεν ξέρετε τι να πείτε), είναι ρεαλιστική. Και μόνον εφόσον θεωρητικά στέκει, θα έπρεπε να απαντηθεί ικανοποιητικά για να στηρίξει τον κανόνα «δεμένος ο σκύλος μου, φταίει ο άλλος». Αλλά δεν είναι απλά θεωρητικά πιθανό, συμβαίνει κιόλας. Έχω δει με τα μάτια μου αδέσποτα σκυλιά να ορμάνε σε ήρεμα δεσποζόμενα αλλά κ το αντίθετο. Όταν λοιπόν, δεσποζόμενος σκύλος που είναι δεμένος με οδηγό, αρπάξει αδέσποτο σκύλο που απλά βρέθηκε στην ακτίνα του δεσποζόμενου (εννοώ τον χώρο όπου, το μήκος του οδηγού τον επιτρέπει να κινηθεί), ποιος φταίει; Ο «κηδεμόνας» του αδέσποτου;
O Μ@Λ@Κ@Σ ιδιοκτητης του σκυλου Β ΡΩΤΗΣΕ; Αν δεν ρωτησε φταει. Αν ρωτησε και πηρε απαντηση ολα καλα, φταει ο εταιρος λουροκράτης μ@λ@κ@ςΓια να καταδείξω ότι το «δεμένος σκύλος» δεν είναι απάντηση για όλες τις περιπτώσεις, ανέφερα κ το παράδειγμα όπου δύο δεσποζόμενοι δεμένοι σκύλοι, βρίσκονται με τους κηδεμόνες τους στον δρόμο.
Έστω ότι ο σκύλος Α «έχει θέματα» κ ο σκύλος Β είναι «νορμάλ». Την στιγμή λοιπόν που συναντιούνται, ο Β πλησιάζει να γνωρίσει τον Α κ αυτός τον αρπάζει. Ποιος φταίει; Πάλι αυτός που πλησίασε;
70% ο εχων τον επιθετικο σκυλο επειδη θα πρεπει να εχει τα ματια 14. 30% ο αλλος επειδη δεν ειχε τα ματια του 4Οκ, παραλλαγή του ίδιου παραδείγματος. Έστω ότι οι δύο κηδεμόνες κινούνται σε πολυσύχναστο πεζόδρομο όπου λόγω της κίνησης, δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα ο ένας τον άλλον κ τα σκυλιά τους περνάνε δίπλα-δίπλα κ χωρίς να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση ο Β προς τον Α, ο Α ορμάει κ τον αρπάζει. Ποιος φταίει;
Αν ισχύουν αυτα:- Ο κηδεμόνας που έχει τον σκύλο του δεμένο, δεν είναι πάντα αθώος σε περίπτωση επεισοδίου με άλλον σκύλο (αδέσποτο/δεσποζόμενο, λυμένο/δεμένο) κ αντιστρόφως , ο κηδεμόνας που έχει τον σκύλο του λυμένο δεν είναι αναγκαία κ ένοχος.
Η μοναδικες περιπτώσεις που μπορει να προκληθει συραξη, ειναι αν ο ιδιοκτητης του δεμενου σκυλου πει ψέμματα ή τυχει να μην δει τον αλλο. Πράγματα, που αν μιλάμε για υπευθυνους ιδιοκτητες, ειναι περιπτώσεις που επιβεβαιωνουν τον κανονα.- Δεσποζόμενοι σκύλοι πρέπει να κυκλοφορούν δεμένοι.
- Δεσποζόμενοι σκύλοι σε πάρκα σκύλων πρέπει να είναι λυμένοι.
Ειναι επισης ευθυνη του ιδιοκτητη καθε ισορροπημενου σκυλου, να ρωτάει πριν αφησει τον σκυλο του να πλησιάσει. Ειναι θεμα κοινης λογικης.Όταν ο σκύλος μας έχει θέματα, είτε πρόκειται για φοβικό/μη κοινωνικοποιημένο/επιθετικό/κτλ, είτε απλά για ένα «υγείες», σχετικά ισορροπημένο αλλά κάπως κυρίαρχο σκύλο, που εύκολα κ ανεξάρτητα από την βαρύτητα του ερεθίσματος, επιτίθεται σε άλλους σκύλους, είναι πρωτίστως δική μας ευθύνη να προστατέψουμε κ αυτόν κ τους άλλους σκύλους. Ευθύνη, η οποία δεν εξαντλείται στη χρήση οδηγού. Προϋποθέτει κυρίως την αντιμετώπιση των αιτιών του προβλήματος. Γνωρίζω ότι η αντιμετώπιση αυτή είναι δύσκολη, επίπονη, απαιτεί χρόνο κ ίσως χρήμα. Σέβομαι απεριόριστα όσους μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που κατορθώνουν να επιτύχουν. Όταν όμως το πρόβλημα παραμένει, ήμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να ήμαστε διπλά προσεχτικοί. Προσεχτικοί, πρέπει να είναι όλοι οι κηδεμόνες (ακόμη κ αυτοί «φυσιολογικών» σκύλων), αλλά διπλά προσεχτικοί πρέπει να είναι οι κηδεμόνες των «προβληματικών» σκύλων (συγνώμη για την έκφραση). Είναι δική τους ευθύνη να μη βρίσκεται ο σκύλος τους κοντά σε άλλους σκύλους, σε μέρη πολυσύχναστα, σε πάρκα σκύλων κτλ. Και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, είναι δική τους ευθύνη να ενημερώνουν/προειδοποιούν τους υπόλοιπους , είτε μιλώντας, είτε όπως είπα κ στην αρχή, φορώντας τις ειδικές χρωματιστές προειδοποιητικές κορδέλες.
Σε ποιον απευθύνεται η ερώτηση; Ελπίζω όχι σε μένα... Δεν υποστήριξα ότι πρέπει να έχουμε τα σκυλιά μας λυμένα. Και ναι,γενικά, τα λυμένα σκυλιά μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το δεμένο σκυλί είναι πάντα αθώο. Και στη συζήτηση σχετικά με το ποιο σκυλί/κηδεμόνας φταίει, η απάντηση δεν πρέπει να εξαντληθεί στο ποιο σκυλί ήταν δεμένο, γιατί όπως είπα σε κάποιο παράδειγμα, μπορεί κ τα 2 σκυλιά να είναι δεμένα.Κοιταξε εάν μιλάμε για σκυλοπαρκο και στο καταστατικό του του λέει ότι μπορείς να έχεις λυτο τον σκυλο μέσα,φταιει αυτό που ξεκίνησε τον καυγά (άσχετα αν τον τελειωσε άλλος).
Εάν λέει ότι απαγορεύεται να τον έχεις λυτο φταίς εσύ που τον είχες εξ ορισμού.
Στο δρόμο (πλατείες,δημοσιους χώρους κλπ) φταις πάλι εσύ που τον είχες λυτο.
Ο νομοθέτης δεν μπορεί να εξετάσει τη ψυχοσύνθεση κάθε σκύλου ούτε μπορεί να ξέρει αν ο σκύλος έδειχνε ολα τα δοντια (φόβος) ,η μέχρι τους κυνόδοντες (επιθετική διαθεση).
Για αυτό λέει όλοι οι σκύλοι δεμένοι ώστε να μπορείς να τους ελέγξεις.
Πριν πλησιασεις τον άλλον σκύλο ρωτάς τον ιδιοκτήτη αν είναι οκ και πράττεις ανάλογα.
Για να μιλήσω για το δικό μου σκύλο,δεν είναι επιθετικός αλλά είναι κυριαρχικός προς αλλά αρσενικα αυτό σημαίνει ότι αν τον πλησιάσει άγνωστος σκύλος θα προσπαθήσει να του επιβληθεί (καβαλημα,μουσούδα στη πλατη,πόδι στο κεφάλι κλπ).
Κάθε φορά θα τον αποθαρρύνω και θα τον αποτρέψω.
Πλέον απλά προσπάθω να αποφύγω τις επαφές με αγνωστα αρσενικά δεσποσποζομενα ή μη.
Αυτό σημαινει ότι θα αλλάξω πλευρά στο δρόμο δεν θα τον αφήσω λυτο σε σκυλοπαρκο κλπ.
Εάν εμφανιστεί αδέσποτο ή ημιδεσποζομενο ή δεσποζομενο λυτο αρσενικό θα βάλω τον Δία στο κάτσε (δε το σπάει) και θα προσπαθήσω να διώξω το άλλο σκυλι.
Εάν υπάρχει ιδιοκτήτης θα του εξηγήσω ότι την επόμενη φορά θα καλέσω την αστυνομία.
Δε θέλω ο σκύλος μ να δαγκώσει ούτε να δαγκωθεί έτσι απλά έχω τα μάτια μ 24 και προσπαθω να δουλέψω τη συγκέντρωση του σκύλου στο 100% προς εμένα.
Η ερώτηση είναι γιατί να έχεις λυτο τον σκύλο σου στο δρόμο (δημόσιο χώρο γενικά?)
Η ερώτηση ήταν γενική,no offense.Σε ποιον απευθύνεται η ερώτηση; Ελπίζω όχι σε μένα... Δεν υποστήριξα ότι πρέπει να έχουμε τα σκυλιά μας λυμένα. Και ναι,γενικά, τα λυμένα σκυλιά μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το δεμένο σκυλί είναι πάντα αθώο. Και στη συζήτηση σχετικά με το ποιο σκυλί/κηδεμόνας φταίει, η απάντηση δεν πρέπει να εξαντληθεί στο ποιο σκυλί ήταν δεμένο, γιατί όπως είπα σε κάποιο παράδειγμα, μπορεί κ τα 2 σκυλιά να είναι δεμένα.
Μιλαμε παντα για τον ΔΡΟΜΟ (οχι σκυλοπαρκο).Για να καταδείξω ότι το «δεμένος σκύλος» δεν είναι απάντηση για όλες τις περιπτώσεις, ανέφερα κ το παράδειγμα όπου δύο δεσποζόμενοι δεμένοι σκύλοι, βρίσκονται με τους κηδεμόνες τους στον δρόμο. Έστω ότι ο σκύλος Α «έχει θέματα» κ ο σκύλος Β είναι «νορμάλ». Την στιγμή λοιπόν που συναντιούνται, ο Β πλησιάζει να γνωρίσει τον Α κ αυτός τον αρπάζει. Ποιος φταίει; Πάλι αυτός που πλησίασε;
Εδω εννοεις με δεμενα τα σκυλια;Οκ, παραλλαγή του ίδιου παραδείγματος. Έστω ότι οι δύο κηδεμόνες κινούνται σε πολυσύχναστο πεζόδρομο όπου λόγω της κίνησης, δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα ο ένας τον άλλον κ τα σκυλιά τους περνάνε δίπλα-δίπλα κ χωρίς να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση ο Β προς τον Α, ο Α ορμάει κ τον αρπάζει. Ποιος φταίει;