east, μερικες αποριες μου για το θεμα φυλαξης (ρωταω εσενα συγκεκριμενα γιατι συμφωνω σε παρα πολλα απο οσα γραφεις).
1-απο πια ηλικια και μετα ειναι 'φυσιολογικο' ενα σκυλι να βγαζει ενστικτο φυλαξης απεναντι σε αγνωστους ανθρωπους? φυλαξη και οχι φοβο. και λεω σε ανθρωπους γιατι απο οτι εχω παρατηρησει πρωτα αρχιζουν να 'διωχνουν' αλλα σκυλια (απο 2-3 μηνων) που περνανε απο τον 'χωρο ευθυνης' τους αλλα σε ανθρωπους αρχιζουν το γαυγισμα αργοτερα. ειδικα αν δεν υπαρχει αλλο σκυλι-φυλακας να αντιγραψουν την συμπεριφορα του. σε σεναρια οπου βλεπει τον αλλο να πλησιαζει, σε αυλη και ο αλλος ειναι απ'εξω, στην εισοδο, στον δρομο. οχι ενω βρισκεται σε εσωτερικο χωρο και ακουσει κατι πισω απο την πορτα, γιατι εκει δεν ξερω τι φυλαει και μου μοιαζει περισσοτερο για φοβος σε καποιον αγνωστο θορυβο.
2-υπαρχει οριο στην κοινωνικοποιηση με καταστασεις/ανθρωπους που αποτρεπει ενα σκυλι να βγαλει περισσοτερη φυλαξη?
3-πως μπορει καποιος να ειναι σιγουρος οτι ειναι φυλαξη και οχι φοβος? η φυλαξη δεν εχει καμια εννοια φοβου μεσα της?
4-ειναι λογικη αλλη συμπεριφορα τη μερα και αλλη τη νυχτα?
Κατ'αρχην να σου ξεκαθαρισω οτι υπαρχουνε σαφως εμπειροτεροι (και αλλα μελη) απο εμενα να σου απαντησουνε...... μεχρι να το κανουνε ομως κ να γινει κουβεντα, ας σου πω την δικη μου αποψη!
1-3)-Η ηλικια εξαρταται απο την φυλη, απο τον σκυλο, απο διαφορα.....
Συνηθως το περιμενεις οταν ωριμασουνε και ...."πηξει" το μυαλο τους" δλδ καπου στον 1-1,5χρονο.
Το ενστικτο φυλαξης υπαρχει και μπορει να "συνυπαρχει" κατα την αποψη μου και με φοβο.
Οχι ομως φοβο οπως τον αντιλαμβανεται ο ανθρωπος.....
Οσο περισσοτερο δει ο σκυλος οτι "του βγαινει" τοσο περισσοτερο θα νιωθει σιγουρος για τον εαυτο του, τοσο περισσοτερο θα παιρνει θαρρος κ τοσο ποιο μπροστα θα βγαινει.
Αν υπερισχυει ο φοβος (κατα την ανθρωπινη εννοια) η οχι, φαινεται ευκολα οταν ο σκυλος δεν βλεπει αυτο που τον απειλει, ειναι πχ βραδυ, ειναι πισω απο μια κλειστη πορτα, η η απειλη κανει "ευθεια επιθεση" κλπ κλπ, οπου η θα κανει βηματα πισω μεχρι να δει "αν εχει τον εισβολεα" (φοβος) η θα πεταχτει κατα πανω ξεροντας οτι τον εχει (σιγουρια)..........
2)-Για μενα ναι. Ποτε δεν αναγκασα τα σκυλια μου να "συγχροτιστουν" με ξενους ανθρωπους, ουτε να τα χαιδευουνε, ουτε να τα παιζουνε ουτε πολλα πολλα..... Μαθαιναν τους ανθρωπους, αν θελανε τους μυριζανε, αν θελανε τα αφηνα να εξερευνησουνε παραπανω, αλλα ποτε δεν αφηνα ανθρωπους να εχουνε περισσοτερες επαφες με τα σκυλια μου.
Αν καθε ανθρωπος που βλεπει, του κανει χαδια/φιλια/αγκαλιες, τοτε δεν ειναι μακρινο το σεναριο να πιστεψει οτι "καθε ανθρωπος ειναι καλος" κ να χασει καθε ιχνος επιφυλακτικοτητας για τους ξενους.......τουλαχιστον εγω ετσι πιστευω.
4) Δεν ξερω αν πρεπει να ειναι ετσι η οχι, αλλα δεδομενο οτι το βραδυ η κινητηκοτητα ειναι ποιο μειωμενη, η ησυχια μεγαλυτερη, μια κινηση η ενας ηχος θα κανει περισσοτερο εντυπωση απ οτι την μερα.
Παντως παρτο σαν δεδομενο οτι το βραδυ ο σκυλος ειναι ποιο "alert" απ οτι την μερα......
Επισης μην μπερδευεις την συμπεριφορα της "απειλης" με την τελικη εκβαση.
Ειναι πολλα σκυλια που εχουνε ακρως αποτρεπτικο παρουσιαστικο αλλα δεν θα εκαναν ποτε συμπλοκη με αγνωστο........