Ελλ.ποιμενικός & επιθετικότητα

leon

Member
29 Μαρτίου 2007
9
0
Την Κυριακή το πρωί συνέβη το ακόλουθο περιστατικό και θα ήθελα την άποψη σας.Ακούω μέσα απο το σπίτι τα δύο σκυλιά μου(ελλην.ποιμενικά αρσενικό 13 μηνών,θηλυκό 9 μηνών) να μαλώνουν μεταξύ τους στην αυλή και βλέπω από το παράθυρο οτι κάποιο από τα δύο έχει σκοτώσει μια δεκαοχτούρα και την διεκδικούν και τα δύο.Βλέποντας οτι ο καυγάς είναι εντονος κατεβαίνω γρήγορα κάτω.Βγαίνοντας στην αυλή βλέπω οτι η θηλυκιά έχει αποχωρήσει και ο αρσενικός κάθεται δίπλα στο νεκρό πουλί χωρίς όμως να το έχει στο στόμα του .Πέρνω μια σκούπα για να καθαρίσω και πλησιάζοντας πρός το σημείο δέχομαι το γρύλισμα και στην συνέχεια την επίθεση του σκύλου.Τον αποθώ με την σκούπα και με δυνατές φωνές και αυτός επιτίθεται ξανά ενώ σηκώνεται και στα πίσω πόδια του.Αποκρούω δύο ή τρείς τέτοιες απόπειρες του αναγκαζόμενος να τον χτυπήσω ελαφριά και τελικά το ζώο αποχωρεί αφήνοντας με να απομακρύνω το νεκρό πουλί.
Εχουμε να κάνουμε με αμφισβήτηση αρχηγίας καθώς το σκυλί αρχίζει να πλησιάζει στην ενηλικίωση?Μήπως προκάλεσα το περιστατικό επειδή πλησίασα το "θήραμα" αμέσως μετά την σύγκρουση που είχαν τα δύο ζώα μεταξύ τους οπότε τα αίματα ήταν αναμμένα?
Μετά από λίγη ώρα η κατάσταση είχε ομαλοποιηθεί πλήρως και τα σκυλιά είχαν επανέλθει στον προηγούμενο ήπιο και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα τους .

S

SwkDoG

Guest
Έχουμε να κάνουμε με Ελληνικό ποιμενικό (πρέπει να στο έχω ξαναζητήσει αλλά θα ήθελα να δώ φωτό τους)!!...

Σκληροτράχηλα σκυλιά,δεν είναι "σκυλιά του καναπέ"...ίσως να μην είναι πολύ παράτολμο να πώ πως δεν είναι καν σκυλιά συντροφιάς,με την έννοια που οι αστοί εννοούμε.

Με όλες τις φυλές μπορεί να αντιμετωπίσεις τέτοιες καταστάσεις...με τις ορεινές ποιμενικές είναι σίγουρο πως θα τις αντιμετωπίσεις.
Κυριαρχικότατα ζώα,με έντονο το αίσθημα της "ιδιοκτησίας" χώρου,πραγμάτων,άλλων ζώων.

Υπομονή,επιμονή και πολύ πολύ πολύ δουλειά όσο είναι καιρός (χωρίς το σκουπόξυλο... :p :lol: ).

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Re: ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

leon said:
.Βγαίνοντας στην αυλή βλέπω οτι η θηλυκιά έχει αποχωρήσει και ο αρσενικός κάθεται δίπλα στο νεκρό πουλί χωρίς όμως να το έχει στο στόμα του .Πέρνω μια σκούπα για να καθαρίσω και πλησιάζοντας πρός το σημείο δέχομαι το γρύλισμα και στην συνέχεια την επίθεση του σκύλου.Τον αποθώ με την σκούπα και με δυνατές φωνές και αυτός επιτίθεται ξανά ενώ σηκώνεται και στα πίσω πόδια του..
Γνωμη μου ειναι οτι απο την στιγμη που η θηλυκια ειχε ηδη αποχωρισει,το γρυλισμα σε σενα και η επιθεση δεν εγινε κατα λαθος,οπως ισως μπορουσε να γινει αν ειχες εμπλακει την ωρα του καυγα΄
Δεν ξερω αν το εχεις εκπαιδευσει αλλα θα σου προτεινα απο εδω και περα να του δινεις εντολη να κανει κατι πχ κατσε η ξαπλα για να του δωσεις οτιδηποτε...φαι..παιχνιδι...βολτα,για να καταλαβει οτι εξαρταται απο εσενα για οτιδηποτε θελει και οτι θα τα εχει μονο αν εσυ θελεις.
Νομιζω οτι το κουταβι σου αρχιζει να μεγαλωνει και πρεπει τωρα να του βαλεις ορια :wink:

magi

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2006
607
2
Athens
Κανονικά τα σκυλιά μετάξι τους βρίσκουνε μόνα τους την θέση που τους ανοίγει.
Με σένα τώρα παίζετε : τους έδωσες να καταλάβουνε τι ρόλο παίζεις σε σχέση με αυτά ? Το ρόλο σου διαλέξανε τα σκυλιά ή εσύ ? Έχουνε μάθει της βασικές εντολές ?
Η επίθεση πολλή πιθανών να ξανά συμβεί, δεν να αφήσει το αρσενικό τόσο εύκολα την θέσει που κέρδισε. Leon πολύ δουλειά, δουλειά, δουλειά.

Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
Χρειάζεται πολύ καλή εκπαίδευση υπακοής. Η δεκαοχτούρα είχε για το σκύλο σου πολύ μεγάλη αξία, μεγαλύτερη από ένα παιχνίδι ή το καθημερινό φαγητό του, γι' αυτό δε σε άφησε να την πάρεις.

leon

Member
29 Μαρτίου 2007
9
0
skylos νομίζω οτι έχεις δίκιο.Ποτέ δεν είχα πρόβλημα πρόβλημα να απομακρύνω την τροφή του , τα παιχνίδια του,να τον βουρτσίσω,να του δώσω χάπια κλπ.Προφανώς το πουλί αυτό ήταν το τρόπαιο του και δεν ήθελε να το μοιραστεί με κανένα.Είναι αποδεκτή μια τέτοια εξαίρεση στην συμπεριφορά ή μήπως είναι η αρχή της διεκδίκησης της αρχηγίας?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Αγαπητέ leon,
δώσε έμφαση στο «ας’ το». Εγώ αυτό θα δούλευα με υπομονή και επιμονή. Μπορείς να δοκιμάσεις με κάτι που δεν του αρέσει πολύ (πχ ψωμί) και να τον επιβραβεύσεις με μια πολύ καλή λιχουδιά αν το αφήσει και να συνεχίσεις αργότερα με κάτι που του αρέσει περισσότερο (πχ κόκαλο).
Μην έρχεσαι σε αντιπαράθεση μαζί του. Αφ’ ενός δεν ωφελεί και αφ’ ετέρου δημιουργείται «ρήγμα» στη σχέση σας.
Όσον αφορά το «ας’ το» ρίξε μια ματιά εδώ:

http://www.dogforum.gr/forum/viewtopic.php?t=249

Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
leon said:
Είναι αποδεκτή μια τέτοια εξαίρεση στην συμπεριφορά ή μήπως είναι η αρχή της διεκδίκησης της αρχηγίας?
Χμ... δε γνωρίζω αν υπάρχει πιθανότητα να χειροτερέψει...

Όπως και να 'χει πρέπει οπωσδήποτε να εκπαιδεύσεις το σκύλο σου, αρχίζοντας με το "άστο" όπως έγραψε και η Rottie. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να γίνουν επικίνδυνες ειδικά όταν πρόκειται για μεγαλόσωμες ράτσες.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
leon said:
Είναι αποδεκτή μια τέτοια εξαίρεση στην συμπεριφορά ή μήπως είναι η αρχή της διεκδίκησης της αρχηγίας?
Καμία εξαίρεση στη συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή!
Πολύ παραπάνω μια τέτοιου είδους εξαίρεση!
Αν δεν κράταγες το σκουπόξυλο για να τον απωθήσεις τι θα γινόταν?
Αν δεν ήσουν εσύ αυτός που δέχθηκε την επίθεση αλλά κάποιος άλλος ( πχ το παιδί της οικογένειας, η μητέρα σου κτλ), μπορεί να υπήρχε ακόμα και τραυματισμός! Αφιέρωσέ του χρόνο για επιπλέον εκπαίδευση για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό..

nikoscar

Guest Star
Staff member
9 Ιουνίου 2006
2.178
1.000.000.018
ATHENS
το ερωτημα ειναι ,εαν τον σκυλο το ειχε πιο εμπειρος χειριστης ,θα δημιουργουσε παρομοια προβληματακια?
γι αυτο πολλες φορες γραφουμε ,οχι στις "δυσκολες" φυλες

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
leon έχεις κάνει καθόλου εκπαίδευση στα σκυλιά; αν ναι τι είδους και με τι τρόπο.
Θα συμφωνήσω με τον SwkDoG ο ελληνικός ποιμενικός είναι σκυλί με έντονο το αίσθημα της ιδιοκτησίας και σίγουρα κυριαρχικό.
Πες μας λίγο τι δουλειά έχεις κάνει μαζί του και αν είχες παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν...

leon

Member
29 Μαρτίου 2007
9
0
με την εκπαίδευση των σκύλων ασχολούμαι εγώ ερασιτεχνικά.Αυτή την στιγμή το θηλυκό θα έλεγα οτι εκτελεί άμεσα τις εντολές ελα,κάτσε και μαζί.Με τον αρσενικό θα έλεγα οτι πρέπει να δουλέψουμε αρκετά ακόμη γιατί η ανταπόκριση του στις ενολές δεν είναι πάντοτε άμεση.Επόμενο στάδιο που θα δουλέψω είναι η ενολή κάτω ,και κάτω μείνε.Χρησιμοποιώ σαν επιβραβευση μπισκότα και επάινους-χάδια και σαν επίπληξη αυστηρή φωνή.Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ βία εκτός από το συγκεκριμένο περιστατικό.Παρόμοια περιστατικά επιθετικότητας δεν είχα μέχρι σήμερα.Γενικά πρόκειται για ένα ζώο ήρεμο ,αλλά όχι ιδιάιτερα παιχνιδιάρικο και προσκολλημένο στον άνθρωπο,το οποίο παρουσιάζει επιθετικότητα οταν αντιληφθεί παρουσία ξένου ανθρώπου εντός του χώρου του.(δεν γαυγίζει δηλ τον κάθε περαστικό).

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
leon τα κυριαρχικά σκυλιά είναι συνήθως τα πιο ήσυχα. Κάθονται σε μια μεριά δεν έχουν ανάγκη τα χάδια μας ή την παρουσία μας. Όταν τα χρειαστούν απλά έρχονται και με τον τρόπο τους μας αναγκάζουν να ασχοληθούμε μαζί τους. Κρατάνε μια ήσυχη στάση μέχρι που θα κάνεις το λάθος να ξεπεράσεις τα όρια που έχουν θέσει τότε μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά.
Άρχισε ασκήσεις βασικής υπακοής, τάιζε το σκυλί σου με το χέρι σου, δείξε του ότι πρέπει να πει σε παρακαλώ για να κερδίσει το χάδι ή το φαγητό π.χ. πριν του δώσεις μια λιχουδιά πες του κάτσε, πριν τον χαϊδεψεις πες του κάτσε γενικά κάνε τον να δουλέψει για το οτιδήποτε και μην έρχεσαι σε αντιπαράθεσή μαζί του αν δεν είσαι σίγουρος ότι θα κερδίσεις.
Ζήτησε την βοήθεια ενός εκπαιδευτή ο οποίος θα σε μάθει να "διαβάζεις" τον σκύλο σου και ζήτησέ του οδηγίες για το πως να αντιμετωπίζεις παρόμοιες καταστάσεις. Την εκπαίδευση πρέπει να την κάνεις ΕΣΥ και όχι ο εκπαιδευτής γιατί ακόμα και αν καταφέρει να τον σέβεται το σκυλί σου το βέβαιο είναι ότι δεν θα σέβεται αυτόματα και σένα.
Μην εμπιστευτείς αυτόν που θα σου πει ότι η επιθετικότητα διορθώνεται γιατί δεν διορθώνεται απλά αποκτώντας τις γνώσεις που πρέπει θα μπορείς να την διαχειριστείς.
Άσε το σκουπόξυλο στην άκρη γιατί η μόνη χρήση που μπορεί να έχει είναι για να καθαρίσει τα δόντια του αφού σε φάει... :lol:
Καλή τύχη

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Η δημοσίευση μεταφέρθηκε σε σχετικό παλαιότερο θεμα

leo_s_smith said:
Καλως σας βρηκα, εχω μια μικρη απορια που ισως μπορειτε να με βοηθησετε. η Ηρω μου (ελληνικο ποιομενικο 1.5 χρονου) ζει σε μια μεγαλη αυλη στο σπιτι μας ελευθερη.Συνηθως οταν παιρναει καποιος απεξω απο την αυλοπορτα αρχιζει να γαυγιζει ιδιαιτερα επιθετικα ειδικα αν καποιος ξενος προσπαθισει να μπει στο σπιτι τοτε επιτιθεται γαυγιζοντας και σε μια περιπτωση δαγκωσε και ποδι.Η τελευταια περιπτωση ηταν τελειως αγνωστος και για καποιο λογο μπηκε στον χωρο της.Θα πρεπει να την επιβραβευω γι αυτη την συμπεριφωρα η οχι?να διευκρινισω οτι με ατομα που εχει ξαναδει 1-2 φορες μαζι μου η με παιδια δν ασχολειτε καν απλα κοιταει

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
ROTTIE said:
Η δημοσίευση μεταφέρθηκε σε σχετικό παλαιότερο θεμα

leo_s_smith said:
Καλως σας βρηκα, εχω μια μικρη απορια που ισως μπορειτε να με βοηθησετε. η Ηρω μου (ελληνικο ποιομενικο 1.5 χρονου) ζει σε μια μεγαλη αυλη στο σπιτι μας ελευθερη.Συνηθως οταν παιρναει καποιος απεξω απο την αυλοπορτα αρχιζει να γαυγιζει ιδιαιτερα επιθετικα ειδικα αν καποιος ξενος προσπαθισει να μπει στο σπιτι τοτε επιτιθεται γαυγιζοντας και σε μια περιπτωση δαγκωσε και ποδι.Η τελευταια περιπτωση ηταν τελειως αγνωστος και για καποιο λογο μπηκε στον χωρο της.Θα πρεπει να την επιβραβευω γι αυτη την συμπεριφωρα η οχι?να διευκρινισω οτι με ατομα που εχει ξαναδει 1-2 φορες μαζι μου η με παιδια δν ασχολειτε καν απλα κοιταει
θα την εβρισκα απολυτα σωστη την ηρω,-και τυπικοτατη-εαν ηταν μεγαλυτερη και ειχα εξακριβωσει κατ εξακολουθηση την συμπεριφορα της,ωστε να ειμαι σιγουρη(?) για την κριση της και για το εαν εχω τον ελεγχο ...
ομως απ οτι διαβαζω ,εβγαλα το συμπερασμα πως απλα αφεθηκες στα στοιχεια της φυλης,χωρις να εχεις ασχοληθει καθολου πρακτικα ωστε να εχεις και τον ελεγχο σε αυτα που γινονται... :roll:
να ρωτησω και απο που την πηρες?

leo_s_smith

Member
15 Μαρτίου 2008
20
0
το σκυλακι το πηρα απο ενα φιλο του πατερα μ ο οποιος ειχε 2 θυλικα απο τον πατερα του που ζευγαρωσε αρσενικο που φυλαει ζωα με αντιστοιχης εργασιας θυλικο.

με την ηρω περναω οσο το δυνατον περισσοτερο χρονο και ειναι πιο υπακουη απο οτι θα περιμενα για ελληνικο.Ομως εχουν τυχει 1-2 σκοινικα στα οποια δν συμπεριφερθηκε οπως συνιθως ( την πρωτη φορα που επιτεθηκε σε καποιον που μπηκε στο σπιτι απλα με ενα "ηρεμα ηρω" και ενα "κατσε" ηρθε διπλα μ παρολα αυτα ακρος επιφυλακτικα απεναντι στο ξενο ατομο)

γενικα εχει πολυ καλη συμπεριφορα μιας και ολοι ασχολουμαστε συνεχεια μαζι της αλλα σε ορισμενες περιπτωσεις δν ξερω αν αγριευει απο φοβο η επειδη προστατευει τον χωρο της.

επισεις να πω οτι οταν ειμαι εγω κοντα της δν εχει κανενα προβλημα με ξενους.ισως σηκωθει απο την θεση της αλλα καθεται και κοιταει μια εμενα μια τους ξενους.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
το εαν αγριευει απο φοβο η απο το ενστικτο προστασιας,φαινεται πολυ καθαρα...
τωρα ολα τα αλλα,εγω μια χαρα τα ακουω,απλα δεν πρεπει να επαναπαυεσαι και να εισαι παντα με ανοιχτες τις κεραιες ωστε να "μαθεις" ΚΑΛΑ τον σκυλο (οσο για το θεμα των παιδιων γενικα,ποτε να μην την εμπιστευτεις,ποτε ) :wink:

leo_s_smith

Member
15 Μαρτίου 2008
20
0
γενικα απο οσο εχω δει με τα παιδια περισσοτερο προστετευτικη θα την ελεγα.με την αδερφη μ η οποια ειναι 12 χρονων εχουν πολυ καλη σχεση (κυριως παιζουν ) και με αλλα σκυλια ειμαστε μια χαρα αφου μεγαλωσε με παρεα καθημερινη ενα golden retriever. μια τελευταια ερωτηση, για να παει για εκπαιδευση (μιας και ειμαι φοιτητης και δν ειχα τα χρηματα) ειναι αργα?ειναι 15 μηνων τωρα.Εχουμε μαθει βασικα πραγματα οπως το να περπαταει διπλα μ,να καθεται, να μην τρωει αν δν της πω εγω να παρει το πιατο της, να περιμενει οταν τις λεω στην βολτα, αλλα δν εχουμε καταφερει το μεινε ακομα καθως και το αστο

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
εμ,τα βασικοτερα δεν εχετε καταφερει -γι αυτο σε ρωτησα πως γνωριζεις εαν εχεις ανα πασσα στιγμη τον ελεγχο-:wink:
κατα την αποψη μου,δεν ειναι μεγαλη,εχει ακομη περιθωριο να μαθει,αλλα εαν ειναι να παει σε εκπαιδευτη της λουφας και παραλλαγης,αστο καλυτερα,διοτι μεγαλυτερο κακο θα κανει,παρα καλο -και ειδικα σε αυτη την φυλη-
πρεπει να βρεις τον απολυτα καταλληλο επαγγελματια,μην διακινδυνεψεις για κανεναν λογο. :!:

leo_s_smith

Member
15 Μαρτίου 2008
20
0
ευχαριστω για την βοηθεια.ακουσα τελευταια για καποιον στην κορυνθο που λενε οτι ειναι καλος θα παω μια βολτα μηπως... :D

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog