Ελληνικός Ποιμενικός;

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Καλημέρα Franco,

Δει είπα ποτέ ότι έχω γνώσεις!
Απλά διαφωνώ μαζί σου και θεωρώ ότι όλα τα σκυλιά είναι για σπίτι.
Όπως εκφράζεις εσύ την γνώμη σου την εκφράζω και εγώ. Επικριτικός δεν είμαι απλά ξαναρωτάω γιατί δεν μου φαίνεται λογικό κάτι που γράφεις και βλέπω. Όπως σου έγραψα και πριν πίσω από έναν υπολογιστή δεν δύναμαι να γνωρίζω ποιος βρίσκεται και πως ζει με τα σκυλιά του. Θα έλεγα ότι ήμουν και ευγενικός μια που έγραψα ''ξαναρωτάω και συγνώμη εάν σου φαίνομαι χαζός αλλά δεμένο τι φυλάει ?''

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Ούτε εγώ θέλω καμία αντιπαράθεση!!

Το post του Παναγιώτη με κάλυψε απόλυτα για αυτό που είδα στις photo αλλά δεν μπορούσα να εκφράσω σωστά.

Να χαίρεσαι το σκυλάκι σου

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Όπως είπε κι ο ptf, οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε πιστοποιημένοι κριτές Ελληνικών φυλών, οπότε και η γνώμη μας έχει την ανάλογη αξία...
Παράλληλα, ακόμα κι ο εμπειρότερος κριτής είναι ευκολο να ξεγελαστεί μέσα από φωτογραφίες!
Η πραγματική εικόνα πολλές φορές μπορεί να είναι τελείως διαφορετική!

Κάτι που φαίνεται στις φωτογραφίες όπως ανέφερε ο sea-mol, είναι ότι σε σχέση με το τι αναφέρεται στο πρότυπο για την θέση των αυτιών, τα αυτιά φαίνονται ότι αποκλείνουν αρκετά από αυτό!

Επισης, σχετικά με τα μάτια και το βλέμμα που ανέφερε κι ο ptf!
Αν βλέπω καλά στις φωτογραφίες το χρώμα των ματιών είναι κίτρινο!
Αν ισχύει αυτό, είναι κι αυτό σοβαρό σφάλμα σε σχέση με το πρότυπο, σε κάποιους λάτρεις του Μολοσσού της Ηπείρου είναι βέβαια ιδιαίτερα αρεστό, αλλά αυτό το χρώμα ματιών σε όσα σκυλιά το έχω συναντήσει τους δίνει μια ιδιαίτερα απόκοσμη και άγρια εικόνα, ακόμη κι αν σε κοιτάζουν γλυκά!

Αν θες να δεις τι "πιάνει" πάντως μορφολογικά το καλύτερο που έχεις να κανεις είναι και πάλι αυτό που σου πρότεινε ο ptf!
Mόλις πάει 18 μηνών κατέβασέ την σε μια έκθεση να πάρει κρίση από κοντά!

Απορία δικιά μου....σε ποια περιοχή έχει το κοπάδι ο γνωστός σου που σου έδωσε τον σκύλο;

Πάμε τώρα και στα υπόλοιπα!
Το δέσιμο κάνει πολύ κακό στον ψυχισμό του σκύλου, κι αν η λαική σοφία λέει ότι πρέπει να δέσεις τον σκύλο για να γίνει φύλακας, αυτή την φορά κανει μεγάλο λάθος και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά και κυριολεκτικά το αντίθετο!
Όσο περισσότερο μένει δεμένο το σκυλί τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε φοβικό σκύλο, κι ως εκ τούτου αναποτελεσματικό φύλακα!
Πέρα από αυτό, ένας σκύλος δεμένος χωρίς δική μας επιβλεψη είναι κι αρκετά επικίνδυνο για την ασφάλειά του, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ο σκύλος έμπλεξε και πέθανε!
Φρόντισε λοιπόν όσο πιο γρήγορα μπορείς να ασφαλίσεις την περίφραξη ώστε ο σκύλος να μην χρειάζεται να μένει ούτε λεπτό δεμένος!

Δούλεψε όσο περισσότερο μπορείς στην κοινωνικοποίηση και στην εκπαίδευση του σκύλου σου ώστε να βγάλει όλα του τα χαρίσματα και να ευχαριστηθείτε την ζωή μαζί σας!

Last edited:

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Δεν το πιστεύω αυτό που θα κάνω *demonio*
Απλά διαφωνώ μαζί σου και θεωρώ ότι όλα τα σκυλιά είναι για σπίτι.
αλλά διαφωνώ μαζί σου.
Δεν είναι όλα τα σκυλιά για μέσα στο σπίτι, γιατί πολύ απλά δε θέλουν να είναι μέσα στο σπίτι. Έχω τέτοιο σκύλο, είχα τρεις τέτοιους ως τώρα, όλοι της ομάδας 5. Με μια διαφορά που με φέρνει στο αντίπαλο στρατόπεδο κι απ' όσους υποστηρίζουν ότι ο σκύλος είναι μόνο για εκτός σπιτιού. Επειδή ακριβώς έχω τις εμπειρίες μου απ' την ομάδα 5 (και αναφέρομαι μικτά στην ομάδα 5) πιστεύω πως πρέπει να παρέχεις τη δυνατότητα στο σκύλο να μένει εκτός σπιτιού (αν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος και γενικότερα οι προϋποθέσεις) αλλά και μια ανοιχτή πόρτα να μπαίνει μέσα κατά βούληση.

ΟΜΩΣ δεν έχω, δεν είχα και δεν ξέρω αν θα έχω ποτέ Ορεινό (ή Ελληνικό) Ποιμενικό. Δε μπορώ να ξέρω στην πραγματικότητα. Μπορώ να επιμείνω μέχρι τη δευτέρα παρουσία να αφήνετε πόρτες ανοιχτές και άλλα μέλη να επιμένουν πως ο σκύλος δε θα μπει μέσα και απλά εσύ θα ξεπαγιάζεις ή θα σκας απ' τη ζέστη (αναλόγως καιρού). Ποιός έχει δίκιο; Ανθρωπιστικά, εγώ βέβαια, αλλά είμαι ο ίδιος που έχει ταυτόχρονα άδικο λόγω άγνοιας καθότι αν δεν είναι ομάδα 5, αν δεν είναι ομάδα 1, δεν έχω ιδέα.

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Δεν κρατιέμαι άλλο.....Πες την αλήθεια...το κρύο σου άφησε κάτι....:cool:
μπα εσύ μου άφησες, γιατί στο κηποθέμα ο τρόπος σου ήταν καλύτερος απ' το δικό μου που το 'χασα κι επιτέθηκα.

Κι επίσης επιμένω πάντα να μην προσκολλόμαστε στην ημιμάθεια κι εγώ το έκανα, ασυνείδητα αλλά το έκανα.

Το πολύ κρύο πάντα αφήνει κάτι:rolleyes::)
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια *demonio*

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Γρίφε, είμαι από αυτούς που βλέπουν αυτό που λες, αλλά δν το δέχονται...

Ζω 2 γενιές Ε.Π. κ καμιά τους δν χρησιμοποιεί την ανοιχτή πόρτα κατά βούληση, μάλλον υποχρεωτικά κ με "λάδωμα" κ τις περισσότερες φορές για να καλέσουν κ σένα έξω.
Καθησυχάζω τν συνείδησή μου όμως αφήνοντάς τους την επιλογή. Μπορεί να φταίει που τα σκυλιά τα έχω στο κεφάλι μου αλλιώς, αλλά ο Ε.Π. δν ταιριάζει σε αυτό το προφίλ, τουλάχιστον από όσο τον ξέρω εγώ.
Δν λέω ότι δν κάνουν για "σπίτι", αλλά αν μάθουν στο έξω πιστεύω έχουν τον αμάζευτο...

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Μιας και προβλέπω να μεταφέρονται τα ποστς...:D...να πω ότι αυτή την στιγμή ο Πυρράκος κοιμάται δίπλα μου...Χωρίς λάδωμα...και με μεγάλη χαρά...
Απλώς...Με το που θα ανοίξω την πόρτα και θα βγει να τρέχει στο κτήμα θα έχει άλλη τόση και μεγαλύτερη χαρά...(και ποιο σκυλί δεν θα έχει να μου πεις)
Με κρύο μυαλό να καταλήξω ότι δεν με κόφτει το θέμα...στο βαθμό που δεν ΤΟΝ κόφτει..
Όσο μπορώ να τον εκτονώνω ΚΑΙ σε βόλτα...ΚΑΙ σε παιχνίδι...ΚΑΙ να κοιμάται δίπλα μου...νομίζω ότι είμαστε και οι δύο καλά...
Όταν βλέπω τις περισσότερες φορές που κατευθύνομαι μέσα,να με γράφει στα απαυτά του και να κάθεται να κοιμηθεί στην βροχή, δεν θα μου βάλω το "άγχος" ότι φρικάρει έξω ο σκύλος...
Τέλος, πάντα γραντζουνάει την πόρτα για να βγει και ποτέ για να μπει...
Αυτά:)

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.766
7.925
Όταν βλέπω τις περισσότερες φορές που κατευθύνομαι μέσα,να με γράφει στα απαυτά του και να κάθεται να κοιμηθεί στην βροχή, δεν θα μου βάλω το "άγχος" ότι φρικάρει έξω ο σκύλος...
Τέλος, πάντα γραντζουνάει την πόρτα για να βγει και ποτέ για να μπει...
Αυτά:)
Δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο. Αν ξέρανε πόσο αγχωνόμαστε για βλακείες θα γελούσαν από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Γρίφε, είμαι από αυτούς που βλέπουν αυτό που λες, αλλά δν το δέχονται...

Ζω 2 γενιές Ε.Π. κ καμιά τους δν χρησιμοποιεί την ανοιχτή πόρτα κατά βούληση, μάλλον υποχρεωτικά κ με "λάδωμα" κ τις περισσότερες φορές για να καλέσουν κ σένα έξω.
Καθησυχάζω τν συνείδησή μου όμως αφήνοντάς τους την επιλογή. Μπορεί να φταίει που τα σκυλιά τα έχω στο κεφάλι μου αλλιώς, αλλά ο Ε.Π. δν ταιριάζει σε αυτό το προφίλ, τουλάχιστον από όσο τον ξέρω εγώ.
Δν λέω ότι δν κάνουν για "σπίτι", αλλά αν μάθουν στο έξω πιστεύω έχουν τον αμάζευτο...
μα γι' αυτό κι εγώ διαφώνησα πρώτα απ' όλους με τον εαυτό μου.
Έχω γράψει και παλιότερα ότι ''μεγάλωσα'' με τον Καυκάσου των γειτόνων. Δεν παίρνω όρκο αν ήταν καθαρόαιμος, πάντως ήταν όμορφος σκύλος κι ανταποκρινόταν στα πρότυπα που έχω διαβάσει με μια εξαίρεση, αν και τον βασάνιζα ως παιδί δε με μουντάρισε ποτέ. Τον θυμάμαι μια ζωή μιας και μένανε απέναντι μας και δεν είχανε κήπο (τον είχαν μετατρέψει σχεδόν ολόκληρο σε θερμοκήπιο) να κάθεται με ανοιχτή πόρτα στο πάνω μπαλκόνι το οποίο κυριολεκτώ, δεν τον χωρούσε, τόσο μικρό ήταν.

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Απέχω πολύ από το να κρίνω μια φυλή ως προς το πρότυπο και δεν ασχολούμαι καθόλου με μορφολογία. Εντελώς εμπειρικά, δε μου μοιάζει καθόλου για Ελληνικός Ποιμενικός η σκυλίτσα, κυρίως λόγω αυτιών και ματιών. Ό,τι είναι μεγαλόσωμο δεν είναι και τσοπάνης.
Για το θέμα μέσα-έξω έχω να πω ότι ο δικός μου είναι έξω-έξω-έξω και πότε θα βγούμε έξω από το έξω (κήπο). Χτυπάει για να μπει αλλά συχνότερα για να βγει. Γενικά είναι διχασμένος γιατί θέλει να είναι μαζί μου αλλά θέλει να είναι κι έξω οπότε καταλήγει να μπαινοβγαίνει κι ακόμα και με βροχή να θέλει να κάθεται στη γκαραζόπορτα να ελέγχει. Περνάει αρκετές ώρες αραχτός μαζί μας αλλά όχι τόσες όσο έξω να ελέγχει. Αν ήταν στο... πόδι του :D, θα με έβγαζε αυτός έξω μαζί του.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Νομίζω ότι το θέμα είναι ακριβώς όπως το περιέγραψε ο Sea-mol!
Δεν είναι σκυλιά του έξω, αλλά είναι σκυλιά που δεν θα "πεθάνουν" αν είναι μακριά σου, κυρίως επειδή έχουν "υψηλό αίσθημα ευθύνης" στην εργασία τους κι επειδή ο τρόπος εργασίας του είναι συγκεκριμένος, παρατήρηση των τριγύρω συμβάντων από το κατάλληλα επιλεγμένο σημείο με το μεγαλύτερο δυνατό οπτικό πεδίο!
Σίγουρα δεν θα μείνει μόνο έξω, αλλά θα αποζητήσει ανά τακτά διαστήματα να δει και να ελέγξει τους ιδιοκτήτες του και ειδικά την μέρα που κι εμείς είμαστε ενεργοί, περισσότερες ίσως είναι οι ώρες που θα προτιμήσουν να μείνουν κοντά μας, ειδικά αν έχουν οπτική επαφή με έξω, παρά εντελώς έξω!

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Δεν το πιστεύω αυτό που θα κάνω *demonio*

αλλά διαφωνώ μαζί σου.
Δεν είναι όλα τα σκυλιά για μέσα στο σπίτι, γιατί πολύ απλά δε θέλουν να είναι μέσα στο σπίτι. Έχω τέτοιο σκύλο, είχα τρεις τέτοιους ως τώρα, όλοι της ομάδας 5. Με μια διαφορά που με φέρνει στο αντίπαλο στρατόπεδο κι απ' όσους υποστηρίζουν ότι ο σκύλος είναι μόνο για εκτός σπιτιού. Επειδή ακριβώς έχω τις εμπειρίες μου απ' την ομάδα 5 (και αναφέρομαι μικτά στην ομάδα 5) πιστεύω πως πρέπει να παρέχεις τη δυνατότητα στο σκύλο να μένει εκτός σπιτιού (αν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος και γενικότερα οι προϋποθέσεις) αλλά και μια ανοιχτή πόρτα να μπαίνει μέσα κατά βούληση.

ΟΜΩΣ δεν έχω, δεν είχα και δεν ξέρω αν θα έχω ποτέ Ορεινό (ή Ελληνικό) Ποιμενικό. Δε μπορώ να ξέρω στην πραγματικότητα. Μπορώ να επιμείνω μέχρι τη δευτέρα παρουσία να αφήνετε πόρτες ανοιχτές και άλλα μέλη να επιμένουν πως ο σκύλος δε θα μπει μέσα και απλά εσύ θα ξεπαγιάζεις ή θα σκας απ' τη ζέστη (αναλόγως καιρού). Ποιός έχει δίκιο; Ανθρωπιστικά, εγώ βέβαια, αλλά είμαι ο ίδιος που έχει ταυτόχρονα άδικο λόγω άγνοιας καθότι αν δεν είναι ομάδα 5, αν δεν είναι ομάδα 1, δεν έχω ιδέα.
Δεν διαφωνούμε πραγματικά!! :)
είμαι κατά και των 2 άκρων, μόνο μέσα ή μόνο έξω και το έμαθα από σένα στο πρώτο πρώτο post που έκανα εδώ μέσα!
Απλά έπρεπε να γράψω ''Απλά διαφωνώ μαζί σου και θεωρώ ότι όλα τα σκυλιά είναι και για σπίτι.''
Θεωρώ ότι πρέπει να δίνουμε την επιλογή στον σκύλο μας και να του προσφέρουμε και τα 2 ανεξαρτήτως φυλής.
Στον franco ότι γράφω το γράφω μόνο από ενδιαφέρον και ας με παρεξηγεί δεν πειράζει λογικό είναι δεν με ξέρει