κωστα αν και νομιζω οτι παντα λογω φυλης θα εχεις ενα θεματακι...
σιγουρα η μεταξυ τους σχεση θα βελτιωθει με την ωριμανση...
πτφ? νοέλα????
πτφ? νοέλα????
Κώστα, καλησπέρα1) ...Μήπως η σύζυγος τον καλομαθαίνει;
2) ...Ίσως εγώ έχω την λάθος εικόνα, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ έναν ΕΠ να είναι απόλυτα υπάκουος. Αφοσιωμένος μέχρι θανάτου, ναί. Ίσως η μεγαλοπρέπεια τους με επηρρεάζει και είμαι λάθος - μην μου δώσεις σημασία αν σου πούν άλλα οι κάτοχοι ΕΠ.
Αν το κανει αυτο Γιαννη ειμαι ικανος να χτυπηθω μαζι του κι οποιος αντεξει...δυο καλοφαγαδες σε ενα σπιτι ΑΔΥΝΑΤΟΝ!!!Ακου κει να μου φαει οοοολα τα μελομακαρονα...τον τσακισα!aja1: :xD::xD::xD:Εντάξει, ελπίζω ότι σε σας, του χρόνου τα Χριστούγεννα, δεν θα διεισδύσει στην κουζίνα και δεν θα φάει την πιατέλα με τα ...40 μελομακάρονα!!!
Πετρο κι εγω εκει το επισημαινω μαλλον.Οτι ο μικρος ειναι κουταβακι και κανει τις τρέλλες του.Δεν εχει κανενα λογο να μην τα παει καλα με την κυρά μου.Και ΟΧΙ δεν του κανει τα χατηρια ουτε τον κακομαθαινει,ισα-ισα που για λογους ισης μεταχειρισης(με μενα)δεν του χαριζει τιποτα περισσοτερο(απ'οσα εχουμε συζητησει απο κοινου) ...οπότε μαλλον κουβεντα-δικαιοσυνη και ελπιδα οτι μεγαλωνοντας θα σοβαρεψει(οχι η γυναικα...ο μικρος )κωστα αν και νομιζω οτι παντα λογω φυλης θα εχεις ενα θεματακι...
πτφ? νοέλα????
Οπως καταλαβαίνεις, απαντάω και κάπως μέσα στα πλαίσια του θέματος του φίλου μας mAthosalas... δηλαδή, από μία οπτική για τα ποιμενικά σκυλιά...1) ...Μου αρέσει να έχει ο σκύλος την προσωπικότητα του και τα δικαιώματα του μέσα στο σπίτι. Πιθανά ένας εκπαιδευτής να μου έλεγε ότι είμαι απαράδεκτη, και να είχε και δίκιο.
2) Στα σκυλιά που είναι από την φύση τους / χαρακτήρα / ράτσα τους πιό ανεξάρτητα, ίσως τελικά χρειάζεται ένας συνδυασμός εκπαίδευσης και ψυχολογίας του σκύλου. Να προσαρμόζεις ενίοτε την εκπαίδευση στον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του. Και να θέσεις τα δικά σου όρια, δηλαδή μέχρι που θα βάλεις νερό στο κρασί σου.
3) Εμάς ο δικός μας βαριέται πολύ την διαδικασία της εκπαίδευσης με την κλασική έννοια του όρου, δηλαδή να καθήσεις και να προσπαθήσεις να του μάθεις κάτι επί τούτου. Αυτό που θέλει είναι να μαθαίνει μέσω της συμβίωσης και της καθημερινότητας, και κυρίως να μας παρακολουθεί και να μιμείται ότι κάνουμε. Τα πιό απίστευτα πράγματα τα έμαθε έτσι.
...Και δεν μπορείς να τον πείς ακριβώς ανεξάρτητο - είναι απίστευτος αγκαλίτσας. Μαθαίνει συνέχεια καινούργια πράγματα και λέξεις, χωρίς να το καταλαβαίνουμε καλά - καλά. Του μιλάμε πολύ, και πλουτίζει το λεξιλόγιο του - όσο και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό. Αν όμως καθήσουμε να του μάθουμε και καλά κάποιες λέξεις (πέρα από τις βασικές που τις έμαθε μικρός), θα βαρεθεί και θα αδιαφορήσει.
4) Νομίζω ότι τα σκυλιά κάνουν την δική τους προσπάθεια να μας καταλάβουν και να γίνουν ένα κομμάτι της ζωής μας. Και το καλύτερο τελικά είναι ότι δεν τα εκπαιδεύουμε μόνο εμείς, αλλά μας εκπαιδεύουν εν μέρει και αυτά ... [/COLOR]
Αυτή είναι πολύ σημαντική παρατήρηση (ενός έμπειρου ιδιοκτήτη), σε σχέση με ένα τσοπανόσκυλο!!!...Αντιθετως μπορει να προσεχουν κατι δικο σου επειδη απλα το αφησες και εφυγες.
κωστα αν και νομιζω οτι παντα λογω φυλης θα εχεις ενα θεματακι...
πτφ? νοέλα????
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ !!! Συμφωνώ απόλυτα !!! Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε σκύλο στρατιωτάκι ή υποταγμένο. Αν είναι έτσι, προτιμώ να είναι ατίθασος και να μου βγάλει το λάδι. Και σε κάθε περίπτωση παίζει ρόλο η ιστορία της φυλής - δεν είναι τυχαίο ότι τους ποιμενικούς τους χρησιμοποιούσαν ακόμη και στην μάχη οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Όταν έχεις σκυλί που είναι από την φύση του ικανό να τα βάλει με λύκους, τότε να πάρει η ευχή δεν θέλεις να είναι ο τέλεια εκπαιδευμένος σκύλος που θα καθήσει σούζα μόλις του το πείς. Είναι και θέμα σεβασμού στην προσωπικότητα και την φύση του εν λόγω σκύλου ! Νομίζω δεν μπορεί να το θέσει κανείς καλύτερα από ότι το έθεσες εσύ - δεν τον εκπαιδεύεις, τον διδάσκεις.Συμφωνώ μαζί σου για κάθε σκύλο, αλλά ακόμα περισσότερο για ένα Ποιμενικό... Αν δεν αποκτήσεις ένα Ελληνικό Ποιμενικό για την "προσωπικότητά" του και, σε ένα βαθμό, για τα "δικαιώματά" του, για ποιό λόγο θα τον αποκτήσεις? "
2) Και, γράφοντας την παραπάνω παράγραφο, σκεφτόμουν ότι, πολλές φορές, δεν είναι ανάγκη να ανατρέξεις κάν στη σύγχρονη βιβλιογραφία, αλλά να μελετήσεις ιστορικά (και με λεπτομέρεια) την εξέλιξη των τάσεων και του χαρακτήρα της φυλής σου... και να δεις... να δεις όσο περισσότερα σκυλιά γίνεται...
Στις περισσότερες ορεινές ποιμενικές φυλές, όλα συνηγορούν στο ότι "το σκύλο αυτόν δεν τον εκπαιδεύεις, τον διδάσκεις"...
Γιατί τα γονίδιά του εμπεριέχουν "κρίση" και στοιχειώδη "λήψη αποφάσεων", έτσι είχε μάθει για αιώνες... μόνος του... Και σαφώς χρειάζεται η μελέτη της ψυχολογίας του και η χρήση της...
3) Μάλλον ο δικός σου έχει και "αίμα" τσοπανόσκυλου (όπως, ίσως, είχε και η μακαρίτισα η προηγούμενη σκυλίτσα μου). Τα τσοπανόσκυλα μαθαίνουν με τον τρόπο αυτό...
Τα τσοπανόσκυλα, κυρίως, πρέπει να βλέπουν νόημα σε κάθε εντολή και τότε θα την εκτελέσουν άμεσα. Πρέπει να βρίσκουν νόημα σε κάθε παιχνίδι και θα συμμετάσχουν... Τους πετάς το μπαλάκι... τρέχουν και σου το φέρνουν... τους το ξαναπετάς... σε κοιτάνε με απορία (σαν να είσαι βλάκας)... είναι σαν να σου λένε "εγώ σου το έφερα γιατί εσύ το ήθελες, εσύ γιατί το ξαναπετάς? τι έκανα λάθος?"
4) Τα σκυλιά μας εκπαιδεύουν πολύ! Μας μαθαίνουν την αυτοσυγκράτηση... μας μαθαίνουν (επιτέλους) να σκεφτόμαστε τον τόνο της φωνής μας, τις κινήσεις μας και τη συγκεκριμένη συμπεριφορά μας, ανάλογα με την περίσταση... μας μαθαίνουν πως να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας... μας μαθαίνουν τι σημαίνει "ομάδα", αφοσίωση, δικαιοσύνη, αυτοθυσία... και πολλά άλλα...
Εμείς, με επαγγελματική βοήθεια, τα μαθαίνουμε να γνωρίζουν (με δίπλωμα) 5 εντολές και 5 ακόμα λέξεις... και λιγότερες από 5 "ανθρώπινες" συμπεριφορές...
Συγχαρητήρια για το σκεπτικό σου, νομίζω ότι θα τα πάς περίφημα ! Ξέρεις πόσα σκυλιά "μιλάνε" και τα αφεντικά δεν τους καταλαβαίνουν ; Είμαι σίγουρη ότι θα έχεις δεί τέτοιες περιπτώσεις. Καταλήγουμε επομένως όλοι στο ότι πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ εκπαίδευσης και προσωπικότητας του σκύλου. Η εκπαίδευση να αφορά στην αποτροπή περιστατικών που μπορεί να θέσουν τον σκύλο ή μέλος της οικογένειας σε κίνδυνο, αλλά και να θέτει τις βάσεις και τα όρια που είναι αναγκαία για την ευτυχισμένη και ομαλή συνύπαρξη σκύλου και οικογένειας. Σε καμία περίπτωση όμως να μην ισοπεδώνεται η προσωπικότητα του σκύλου, άρα να είμαστε ευέλικτοι στην εκπαίδευση και να την προσαρμόζουμε στην προσωπικότητα του εκάστοτε σκύλου. Τα λέω καλά ;Οσο μεγαλωνει ο μικρος,μερα με τη μερα,ξεδιπλωνεται ο χαρακτηρας του.Εχει μια εξαιρετικη ικανοτητα να "μιλαει" μαζι σου.Για καθε τι που γινεται δηλωνει παρουσια,με τροπο που ...ρε παιδια...οσο παει και τον "πιανω" ολο και πιο πολυ.Δειχνει με τον τροπο του και κυριως κοιτωντας με στα ματια με τον δικο του τροπο,ιδιαιτερο αλλά ΠΟΛΛΑ συγκεκριμενο(που λενε και στην Κυπρο)!ΔΕΝ ΘΕΛΩ να του χαλασω αυτη την ανεξαρτησια που δειχνει.Δεν με ενοχλει και θα ελεγα οτι μπορω να συμβιωσω και γουσταρω ενα σκυλο με "θελω".Αυτο που προσωπικα δουλευω και θελω συνεχως να βελτιωνω ειναι να με ακουει και να περιορισω οσο γινεται την πιθανοτητα η ανεξαρτησια του να μετατραπει σε ανυπάκοη ενεργεια και κινηση.Κατι δηλαδη σε "ναι θα σε αφησω να το κανεις αλλά θα ειμαι εκει-οχι μονος σου".Εδω ακριβως θελω να δουλεψω.Ισως ειμαι και επιφυλακτικος πολυ ισως θελω να επικοινωνω μαζι του και οχι να του επιβαλλω αλλά να του δειχνω οτι θελω να συνεργαζεται!