Εκτροφέας...και το καλύτερο του κουτάβι..!!

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Παρακαλώ να μείνουμε στο θέμα μας..

Όχι τίποτα άλλο αλλά θα με βρίσουν οι γείτονες αν βάλω σκούπα νυχτιάτικο :D

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
Θα αναφερθώ στο θέμα σαν ένας ανίδεος άπειρος πρωτάρης κηδεμόνας .
Πριν όμως αναφερθώ θα κάνω μια εισαγωγή, απεχθάνομαι τα pet shop και ακόμα περισσότερο τους ειδικοανίδεους που ανεξέλεγκτα ζευγαρώνουν το σκύλο τους με το σκύλο του γνωστού τους και μετά κατακλύζουν τις αγγελίες με πολλά υποσχόμενα κουτάβια .Έτσι λοιπόν αφού κατέληξα σε εκτροφέα η κουβέντα έγινε ως εξής .
<<θέλω να αποκτήσω ένα σκύλο εκτροφής για τους παρακάτω λόγους.
Πρώτα και πάνω απ’όλλα γιατί θέλω ένα σκύλο που θα γίνει μέρος της οικογένειας μου .
Ένα σκύλο που θα χαίρομαι να τον βλέπω να μεγαλώνει μαζί με τα παιδιά μου.
Ένα σκυλί που θα είναι στα πρότυπα της φυλής .
Που θα έχει όλες τις παροχές που θα μου προτείνει ο εκτροφέας
Αν και εφ όσων κρίνει ο εκτροφέας σκόπιμο να λάβει μέρος σε εκθέσεις
Όχι για να ικανοποιήσει τα δικά μου θέλω αλλά για να μπορέσουμε να δούμε αν αυτό το σκυλί θα μπορέσει να δώσει καλούς απογόνους (πάντα με τον εκτροφέα στο πλευρό μου)
Που τα κουτάβια πιθανής γέννας θα τα διαχειριστεί αποκλειστικά ο εκτροφέας χωρίς απολύτως κανένα δικό μου οικονομικό όφελος αλλά κρατώντας την ικανοποίηση πως την θέση κάποιων σκυλιών που θα μπορούσαν να έχουν διαθέσει κάποιοι σκυλέμποροι την στέρησα βάζοντας στη θέση τους άξια σκυλιά .

Συγχωρήστε μου τυχών λάθη . μην ξεχνάτε πως είναι ένας ανίδεος και άπειρος πρωτάρης κηδεμόνας….

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Συγχωρήστε μου τυχών λάθη . μην ξεχνάτε πως είναι ένας ανίδεος και άπειρος πρωτάρης κηδεμόνας….
Ανάμεσα σε ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα ένα είναι λευκό και εννιά είναι κόκκινα και πάλι όμως είναι όλα τριαντάφυλλα

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Η εκτροφή είναι, ή τουλάχιστον πρέπει να είναι, μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Η απόκτηση ενός κουταβιού το ίδιο. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι φυσικά όταν ο σοβαρός και ενημερωμένος μελλοντικός ιδιοκτήτης, συναντήσει τον σοβαρό εκτροφέα.

Ο χαρακτηρισμός καλύτερο κουτάβι της γέννας είναι καθαρά υποκειμενικός. Καλύτερο για ποιό σκοπό; Για εκτροφή; συντροφιά; εκθέσεις; εργασία; για όλα τα παραπάνω; Για ποιόν; Τον οικογενειάρχη; τον αθλητικό τύπο; τον παθιασμένο με τη φυλή; με τις εκθέσεις; με την εργασία;

Επίσης, καλύτερο κουτάβι της γέννας.... χμμμ... σε σχέση με τα αδέρφια του; σε μια ομοιογεννή γέννα πώς θα δώσεις αυτό το χαρακτηρισμό;

Αυτός που θέλει να αγοράσει εναν έτοιμο επιβήτορα/πρωταθλητή κ.λ.π. θα πάρει ενήλικο σκύλο. Όταν παίρνεις κουτάβι, πάντα δέχεσαι και το ρίσκο. Ποτέ δε μπορέις να είσαι 100% σίγουρος για το πως θα εξελιχθεί το κουτάβι μεγαλώνοντας. Πρωταθλητές γεννιούνται πολλοί, μεγαλώνουν λίγοι...

Κάθε σοβαρός εκτροφέας, θα ξεχωρίσει κάποια υποσχόμενα κουτάβια. Είτε θα το κρατήσει αυτός, είτε θα το δώσει εκεί που ο σκύλος θα έχει καλή ζωή, εξέλιξη και υποστήριξη. Γιατί οι καριέρες των σκύλων, αν μιλάμε για τα καλύτερα δείγματα, χρειάζονται υποστήριξη: οικονομική, χρόνο κ.λ.π. Πολλοί εκτροφείς έχουν δώσει εξαιρετικά κουτάβια σε ανθρώπους που δεν τα ανέδειξαν. Ίσως το καλύτερο δείγμα κάθε φυλής, είναι ξαπλωμένο σε ένα καναπέ, κάπου εκεί έξω και δεν παρουσιάστηκε ποτέ σε εκθέσεις. Δεν είχε τις ευκαιρίες να συμβάλλει στη βελτίωση της φυλής, να σαγηνεύσει βλέμματα, να προσελκύσει κόσμο στη φυλή, να μεταφέρει τα πολύτιμα γονίδια του σε απογόνους...

Η δική μου ερώτηση: είστε ο κατάλληλος ιδιοκτήτης για το καλύτερο κουτάβι της γέννας;

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Η δική μου ερώτηση: είστε ο κατάλληλος ιδιοκτήτης για το καλύτερο κουτάβι της γέννας;
Σ' ευχαριστώ που το αποτύπωσες τόσο απλά και μεστά από ένα σημείο και μετά αισθανόμουν πως όσοι προσπαθήσαμε να το γράψουμε γράφαμε κινέζικα.

Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
6
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
Σ' ευχαριστώ που το αποτύπωσες τόσο απλά και μεστά από ένα σημείο και μετά αισθανόμουν πως όσοι προσπαθήσαμε να το γράψουμε γράφαμε κινέζικα.
Οι ποιο πολλοί εδώ μέσα πάντως δεν είμαστε για πολλούς και διάφορους λόγους
- Από θέμα χρόνου ( διάβασμα για την ράτσα , αρκετές ώρες ενασχόληση κτλ κτλ)
- Από θέμα γνώσεων
- Οικονομικά ( εκπαιδευση , ιατρικές εξετασεις , εξοδα εκθεσεων κτλ κτλ)
- Από θέμα χώρου ( σε καποιες φυλές πιστεύω παιζει ρόλο)

Για να μην το παρετε στραβά θεωρώ πωε όλα τα σκυλιά θέλουν τα παραπανω αλλά φυσικά όπως σε όλα τα χόμπι ασχολίες κτλ μπένει και το μέτρο του ανωτερου δυνατού και του κατώτερου δυνατού και σε ένα τέτοιο σκύλο θα πρέπει να είμαστε στις ανωτερες δυνατές παροχές αλλά αφοσίωση και προσπαθεια γιατί θεωρητικά και πρακτικά συμμετεχουμε στην καλή εικόνα της φυλής αλλά και στο μέλλον της ( με πιθανες γεννες παντα σε πληρη συνενοηση με τον εκτροφέα )

giannnis

Well-Known Member
30 Μαρτίου 2011
242
0
Καταρχας να ξεκαθαρισουμε κατι.Τον ορο "το καλο της γεννας" τοn δημηουργησαν οι ιδιοι οι εκτροφεις.
Προσωπικα ποτε μου δεν μπηκα στην διαδικασια να σκεφτω για κουταβι1, κουταβι2 κτλ.Πιστευα και πιστευω πως σε μια φυσιολογικη γεννα καποια κουταβια θα ειναι εντος προτυπου και καποια ισως να παρουσιασουν ελαττωματα.Ζητουσα και ζηταω ενα κουταβι εντος προτυπου που να δειχνει πως θα ταιριαζει στον τροπο ζωης και τον χαρακτηρα μου και αν γινεται να ικανοποιει καποιες μορφολογικες υποκειμενικα επιθυμητες λεπτομεριες, το οποιο θα γινε ενεργο μελος στην ζωη μου.
Οι εκτροφεις οσο καλοι και αν ειναι στην ουσια της δουλειας τους, στην προωθηση των κουταβιων κανουν λαθη.Τα λαθη ξεκινουν απο ενα αθωο ψεμα που τους αναγκαζει να πουν και αλλα.Γιατι οταν επιλεγεις να πεις εστω και ενα ψεμα, αργοτερα θα χρειαστουν και αλλα.
Ποτε δεν ζητησα το "καλο"...ποτε μου δεν με ενδιεφερε το "καλο"...αλλα με οσους εκτροφεις και αν μιλησα ολοι μου "ταξανε" ενα απο τα καλυτερα.Θα μου το εδιναν πιστευετε;Φυσικα και ΟΧΙ, τουλαχιστον οχι ολοι.

Αυτο (και) ως συμβουλη για αρχαριους:
Γιατι δεν ακους τα θελω μου και προτιμας να με κοροιδευεις;Αφου αυτα τα θελω μου συμφαιρουν και τους δυο μας.
Παρόλα αυτα εγω σε εμπιστευομαι και θα παρω αυτο που θα μου δωσεις.Και ξερεις γιατι;Γιατι εμπιστευομαι εμενα και ξερω τι αξιζω και εμπιστευομαι και εσενα πως ξερεις να αξιολογεις...
Και αν μου την φερεις...το σκυλι που μου εδωσες παραπανω θα το αγαπησω.Λαθος για να καταλαβεις πως εκανες...

Δεν υπαρχει πρωτο, δευτερο ή τριτο.Για τον ενδιαφερομενο υπαρχει μονο ο συντροφος και ο φιλαρακος που θα μπει στην ζωη του και αφου μπει δεν τον ανταλλασει με κανεναν αλλον "καλο".Αν υπαρχει ειναι αποκλιστικο δημηουργημα του εκτροφεα και ας τα κανει ο,τι θελει.ΑΛΛΑ να μην κοροιδευει.

ΥΓ: Απο που και ως που ταυτιζεις τον αρχαριο με τον αχρηστο και τον αδαη;Με την ευκολια που εσυ ταυτιζεις με κανεις να διαχωρισω απο μεσα σου τις εννοιες κυνοφιλια και κυνολογια.Την δευτερη την κατεχεις.Το ποιος θα παρει τί εξαρταται απο την σχεση που θα αναπτυχθει μεταξυ ενδιαφερομενου-εκτροφεα.Δεν υπαρχουν τυφλοσουρτια για τους εξυπνους ανθρωπους.

Last edited:

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
giannis..
απο οσο μπορω να γνωριζω μονο ενας εκτροφεας με συμετοχη σε διαθεση κουταβιων πηρε θεση...
και αυτη ηταν οτι καλυτερο κουταβι μπορει να ειναι διαφορετικο για καθε ιδιοκτητη..
εγω με την ελαχιστη εμπειρια μου .. παρατηρω οτι οι μελλοντικοι ιδιοκτητες ζητανε το καλυτερο κουταβι....
ο εκτροφεας το συγκεκριμενο πρεπει να το προσπερναει και να βλεπει τις αναγκες του καθενα και να προτεινει το αντιστοιχο κουταβι..
οπως σωστα προειπες και εχει κατ'επαναληψη αναφερθει...

giannnis

Well-Known Member
30 Μαρτίου 2011
242
0
Νομιζω ειμαι σαφης στο ΥΓ και ειναι κατανοητο απο ολους μας σε ποια αναφερομαι.Με τους εκτροφεις δεν εχω κανενα προβλημα, αντιθετα τους θαυμαζω.Ομως για να θαυμασεις ουσιαστικα καποιον πρεπει να ξερεις και τα αρνητικα του και να τα αποδεχτεις.Οι περισσοτεροι στην προωθηση κανουν λαθη.Το "καλο" για εμενα ειναι ορος μαρκετινγκ που μονο εντασεις προκαλει.
Σιγουρα καποια κουταβια στο πρωτο δυμηνο θα ξεχωρισουν.Απο κει και περα ομως τιποτα δεν ειναι σιγουρο.Εγω μιας και βρισκομαι σε κατασταση αναμονης κουταβιου το μονο που με ενδιαφερει ειναι η επικοινωνια με τον εκτροφεα μου.Δεν εχω καμια απαιτηση εκτος απο μια...να μην με κοροιδεψει.Απλως θελω τα "συκα συκα και την σκαφη σκαφη".Αλλα ας υποθεσουμε οτι υπαρχει (το καλο) ποιος ο λογος ο εκτροφεας να μιλα για αυτο στον καθε εναν ενδιαφερομενο;Προσωπικα αν ημουν εκτροφεας ειτε θα το κρατουσα (αν μπορουσα) ειτε θα το εδινα σε καποιον που θα εκρινα καταλληλο λεγοντας του "αξιζει πολλα"...απλα και ηρεμα.Τωρα το ποιος τελικα κρινεται καταλληλος ειναι πολυ σχετικο.Εδω μαλιστα ακουστηκε οτι καθε αρχαριος ειναι αχρηστος, αδαης και εν τελει ακαταλληλος.Τι αλλο θα ακουσουμε;
Σιγουρα το "καλο" ειναι υποκειμενικο για πολλους απο εμας (πχ εγω εχω τρελα με τα κεφαλια και ας ειναι εκτος προτυπου), ως προς το προτυπο ομως το "καλο" ειναι αντικειμενικο.Μα ποσο σιγουρος μπορεις να εισαι για ενα κουταβι μολις λιγων μηνων;Ενας εκτροφεας χαρακτηριστικα μου ειπε "δωσε μου 150 κουταβια και θα σου βρω το καλο.Και οποιος σου πει οτι δεν μπορει να κανει το ιδιο θα σου πει ψεματα" .Καλως ή κακως η αποφαση εκ μερους μου παρθηκε και δεν ξαναμιλησαμε...
Αυτο που εγω επιθυμω ως προς την διαθεση ειναι να υπαρχει συγκεκριμενη-ξεκαθαρη τακτικη απο τον εκτροφεα η οποια να τηρειται και να ειναι γνωστη εξ'αρχης στον ενδιαφερομενο...οποιδηποτε και αν ειναι.Για να μην υπαρχουν παρεξηγησεις.

Last edited:

kos

Well-Known Member
9 Ιουλίου 2007
1.550
1
www.giokobullmastiffs.com
Tο θεμα ομως ειναι τι εννοουμε με το ορο καλυτερο κουταβι. Δυστυχως λοιπον εννοουμε το καλυτερο μορφολογικα. Ολοι μας εντυπωσιαζομαστε ακουγοντας οτι παιρνουμε το καλυτερο και οτι θα ειναι πρωτο στις εκθεσεις και και και και..... Δεν ειναι ομως ακριβως ετσι ολα πρεπει να μπαινουν σε μια ζυγαρια.

Καταρχην δεν υπαρχει κανενας μα απολυτως κανενας λογος ενας εκτροφεας να αποκρυψει την υπαρξη καποιου κουταβιου μπορει να ειναι ευθυς και ειλικρινης και να πει απο την αρχη αυτο ειναι κλεισμενο ή αυτο το εχω για μενα εν πασει περιπτωση να πει την αληθεια, οτιδηποτε αλλο κατ εμε ειναι ανηθικο και με βαζει σε υποψιες.

Δευτερον πρεπει εστω και αν ειμαστε αδαεις ή ασχετοι να ειμαστε τουλαχιστον σε θεση να μπορουμε να αξιολογησουμε τις αναγκες μας τις παροχες μας παντος ειδους και σιγουρα τον εκαστοτε εκτροφεα. Απο την αλλη πρεπει να ειμαστε ετοιμοι να αποδεχτουμε ενα σωρο ερωτησεων απο τον εκαστοτε εκτροφεα.

Συνδυαζοντας ολα τα παραπανω και με αρκετες συζητησεις αυξανεις τις πιθανοτητες να παρεις το καλυτερο κουταβι για σενα και δεν πεφτεις σε παγιδες προσωπικης ματαιοδοξιας ή προσπαθειας εντυπωσιασμου. Και να θυμαστε τα κορυφαια δειγματα ολων των φυλων απο ολες τις αποψεις εχουν βρεθει σε χερια ιδιωτων κατα λαθος οποτε που ξερεις.......

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.530
781
Ξεσσαλονικη!!!
ο εκτροφεας ,αναλογα παντα με το τι γραμμες ακολουθει,αναφερει σαν καλυτερο το κουταβι εκεινο ,που θα μπορει να κανει καλα η αριστα ,ολα εκεινα που "σχεδιαστηκε" η ρατσα του να κανει.μορφολογικα,μπορει να καταλαβει τι γινεται,χωρις να ειναι σιγουρος αν θα προκυψει τιποτα στραβο.εργασιακα,σιγουρα πρεπει να περασουν οι μηνες.ειδικα αν θες σκυλι "καλο" για εκτροφη κ δεν θες να τζογαρεις,παιρνεις2-3 χρονων σκυλι,ετοιμο,τελειωμενο.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Ποιό κουτάβι θα πάει σε ποιόν διαλέγω εγώ. Μπορούν να μου πουν ποιό προτιμάνε αλλά δεν τους υπόσχομαι ότι θα το πάρουν. Το γνωρίζουν εκ των προτέρων και αν δεν τους αρέσει αυτός ο τρόπος δεν χρειάζεται να μπουν στην λίστα.

Ούτως ή άλλως αν θέλουν μορφολογικά το καλύτερο θα πρέπει να το πάρουν σε μεγαλύτερη ηλικία και με την αντίστοιχη τιμή.

giannnis

Well-Known Member
30 Μαρτίου 2011
242
0
Και κατι τελευταιο για να μην το κουραζω.Η καλη σχεση με τον εκτροφεα αξιζει πολλα περισσοτερα απο ενα "καλο" κουταβι...και αυτο μακροπροθεσμα θα φανει σιγουρα.

Εργασια και μορφολογια:
Η αρχη του κακου για εμενα ειναι ο διαχωρισμος τους.Το ενα θα επρεπε να συμπληρωνει το αλλο και να υπαρχει ενα, κοινο και μονοδικο προτυπο.

εντιτ: αυτα να τα λες στους πελατες σου

Last edited:

vagelis_ras

Well-Known Member
5 Αυγούστου 2011
2.405
458
53
με την απλη λογικη μια σωστη εκτρωφη δινει μονο τα καλά κουταβια , για τον πολυ απλο λογο οτι ανταποκρινονται στα προτυπα της ρατσας,
το ποιο θα ειναι το καλυτερο νομιζω πως πρεπει να σκεφτουμε ,με ποιον τροπο θα μεγαλωσει με ποση φροντιδα και τι εκπεδευση θα εχει .

Υ.Γ νομιζω πωσ ειναι δικαιομα του εκτρωφεα να εχει τον πρωτο λογο στο ποιο κουταβι θα κρατησει για τον ιδιο .

ΖΥΓΟΣ

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2011
124
0
ΑΘΗΝΑ
Μετά απο επισκέψεις μου σε διάφορους εκτροφείς..και μιλώντας μαζί τους, όλοι μου είπαν ότι η πρώτη επιλογή είναι δική τους, εκτός και εάν ήθελαν να την διαθέσουν οι ίδιοι γιατί δεν υπήρχε λόγος να κρατήσουν το κουτάβι.
Την άποψη αυτή την αποδέχτηκα αβίαστα γιατί προσπάθηασα να έλθω στην δική τους θέση....μάλιστα χάρηκαν ιδιαίτερα όταν τους είπα ότι ήθελα ένα κουτάβι που να είναι μορφολογικά πολύ κοντά στο πρότυπο της φυλής, γιατί ήθελα να λάβει μέρος σε εκθέσεις.
Επειδή σχολιάστηκε και το θέμα της απειρίας ενός νέου ιδιοκτήτη.....σας πληροφορώ ότι κανένας εκτροφέας δεν με θεώρησε ακατάλληλο για μία δύσκολη και με έντονο ταπεραμέντο φυλή όπως αυτή του Cane Corso........ίσως αυτό να σημαίνει ότι ένας νέος ιδιοκτήτης δεν είναι και απαραίτητα ανίκανος...!!! Το νέο μέλος της οικογένειας μας θα το αποκτήσουμε τον Φεβρουάριο πρώτα ο Θεός

Last edited: