Εκπαίδευση με clicker

Νταβίνα

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
1.579
688
Βύρωνας-Καρέα
www.facebook.com
Με το κλίκερ δουλεύω κολπάκια στον Τζέρυ όχι εντολές όπως ''κάτσέ'' ''κάτω'' κλπ. Πχ. με το κλίκερ τον έχω μάθει να μου φέρνει το τηλέφωνο όταν χτυπάει, να λέει καλημέρα στον μπαμπά, να δίνει τα χέρια του ή hi5 κλπ κλπ. Μιας και η επιβράβευση πρέπει να είναι άμμεση και ξεκάθαρη το κλίκερ βοηθάει πολύ σε αυτό.

Αυτό που έκανα εγώ πρώτα ήταν να συνδέσω το κλίκερ με την αγαπημένη του λιχουδιά κλπ. δηλαδη κάνουμε κλικ και δίνουμε λιχουδιά πολλές φορές σε διάφορα διαστήματα της ημέρας. Ύστερα ενίσχυσα την επαφή με τα μάτια φωνάζοντας το όνομα του και κάθε φορά που με κοιτούσε στα μάτια κάνεις κλικ και επιβραβεύεις και έτσι εφόσον έχουμε πετύχει συγκέντρωση και επαφή με τα μάτια κλπ μετά ξεκινήσαμε να του μαθαίνουμε τα διάφορα.

Ο τρόπος που το δούλεψα εγώ δεν είναι απαρέτητα σωστός απλά εμένα και τον Τζέρυ έτσι μας βοηθάει. Υπάρχουν άπειρα videos στο youtube για το κλίκερ. Φρόντησε όμως ποτέ να μην χτυπάς το κλίκερ για πλάκα γιατί χάνει το νόημά της.

Αν κάνω κάποιο λάθος θα ήθελα απο τους πιο έμπειρους να με διορθώσουν ώστε να πάμε στον σωστό δρόμο! :)

Νταβίνα

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
1.579
688
Βύρωνας-Καρέα
www.facebook.com
Δεν είμαι σίγουρη και ας το επιβεβαιώσει κάποιος που ξέρει αν είναι σωστό αλλά νομίζω ότι το κλίκερ λειτουργεί ως επιβράβευση αρχικά με λιχουδιά και αργότερα μόνο του. Γίνεται η σύνδεση κλικ-λιχουδιά στο ξεκίνημα, φορτίζεται θετικά ο ήχος του κλίκερ και αργότερα λειτουργεί ως επιβράβευση χωρίς καν την λιχουδιά.
Το κλίκερ δεν είναι για να ξέρει ο σκύλος πως έρχεται η επιβράευση? Έτσι είχα διαβάσει κάπου(αλλά δεν θυμάμε που :p)

Όπως και να το κάνουμε το κλίκερ είναι ένας ήχος όσο θετικά και να το συνδέσουν κάποια στιγμή αν δεν ακολουθεί λιχουδιά χάνει την αξία του. Δεν είμαι και σύγουρη βέβαια.

Επίσης εγώ το είχα χρησιμοποιήσει μόνο γα το αρχικό στάδιο που μάθαινε τι έπρεπε να κάνει μετά εφόσον έμαθε τις εντολές συνεχίσαμε χωρίς κλικερ με μόνο λιχουδιά κλπ και τέλος λιχουδιά μόνο στο τέλος αφότου έχει ολοκληρώσει την εκτέλεση πολλών εντολών.
(μόνο στο σπίτι είναι λιχούδης ο Τζέρυ, έξω δεν τρώει τίποτα απολύτος)

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις
Νταβίνα, εσυ που χρησιμοποιείς κλικερ, δεν υπάρχει περίπτωση να το μπερδέψει ας πούμε με το "άνοιξε-κλείσε" ενος στυλό;

Νταβίνα

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
1.579
688
Βύρωνας-Καρέα
www.facebook.com
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις
Νταβίνα, εσυ που χρησιμοποιείς κλικερ, δεν υπάρχει περίπτωση να το μπερδέψει ας πούμε με το "άνοιξε-κλείσε" ενος στυλό;

Όταν κάναμε ότι κάναμε με το κλίκερ ήμουν συγκεντρωμένη στον Τζέρυ και συνδυαζόταν η φωνή μου ο ενθουσιασμός μου το παιχνίδι κλπ δηλαδή μόνο το κλίκερ δεν κάνει δουλειά. Όταν όμως ανοιγοκλέινεις στυλούς έχεις πλήρη αδιαφορία απέναντή του οπότε δεν νομίζω να προξενήσει τέτοιο πρόβλημα(εμείς τουλάχιστον δεν είχαμε)

Επίσης ο ήχος που κάνουν τα στυλό με τον ήχο των κλίκερ διαφέρουν πολύ και ο σκύλος μπορεί να τα ξεχωρίζει.Αλλιώς αντί να πάμε και να χρεωνόμαστε για τα κλίκερ θα χρησιμοποιούσαμε ένα στυλό που έχουμε στο σπίτι.

Αυτή είναι η γνώμη μου. Αν τώρα υπάρχει κάποιος έμπειρος να μας πει πραγματικά θα ήθελα να ακούσω την άποψή του γιατί ήταν μία πολύ καλή ερώτηση παρόλο που εμείς δεν πάθαμε κάτι τέτοιο.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Oτιδήποτε κάνει χαρακτηριστικό και κυρίως σταθερό ήχο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν marker συμπεριφοράς. Αν έχει μάθει με κλίκερ, τότε μόνο το κλίκερ θα συνδέσει με την επιβράβευση. Αν έχει μάθει με στυλό, μόνο το στυλό κ.ο.κ. Ακόμα και καπάκι από παιδική κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί - το παλιό καλό "βατραχάκι" δηλαδή. Μπορείς επίσης να τον μάθεις και με όλα αυτά.

Το κλίκερ - όπως είπαν και τα παιδιά πιο πάνω - είναι εργαλείο εκπαίδευσης και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει είναι οτι μπορείς να επιβραβεύσεις το συγκεκριμένο δευτερόλεπτο που θα κάνει ο σκύλος την συμπεριφορά που θέλεις. Βέβαια για να το πετύχεις αυτό, πρέπει πρώτα να συνδέσει ο σκύλος οτι το "κλικ" σημαίνει "έκανα κάτι καλό και θα ανταμειφθώ για αυτό". Για αυτό πρέπει να το ενεργοποιήσεις πρώτα ωστε ο σκύλος να κάνει την σύνδεση. Για απλές εντολές όπως έλα, μείνε, κάτσε, κάτω κλπ είναι περιττό κατά την γνώμη μου. Ανετα δηλαδή μπορείς να χρησιμοποιήσεις την παλιά κλασσική μέθοδο του "Μπράβο", του χαδιού και της λιχουδιάς.
Εκει που βοηθάει όμως πάρα πολύ είναι σε πιο προχωρημένες εντολές ή τρικ που θες ακρίβεια δευτερολέπτου.

Οπως και στον κλασσικό τρόπο -χωρίς κλίκερ δλδ- πρώτα "δείχνεις" τη συμπεριφορά και όταν βεβαιωθείς οτι 9 στις 10 θα την εκτελέσει, τότε προσθέτεις την εντολή.

Σχετικά με τις λιχουδιές πρέπει να υπάρχει το στοιχείο του τζόγου μέσα. Από τη στιγμή που έχει μάθει τι ζητάμε από αυτόν, δεν δίνουμε πάντα λιχουδιές. Θα εκτελέσει την εντολή με την ελπίδα να πάρει λιχουδιά. Από κει και πέρα ακόμα και ένα χάδι ή ένα μπράβο είναι αρκετό. Αρκεί να του δώσεις να καταλάβει οτι χάρηκες για αυτό που έκανε. Και όχι μόνο στην αρχή. ΠΑΝΤΑ.
Έχω δει πολλές φορές σκύλο να εκτελεί εντολή και το μόνο που να εισπράττει είναι η αδιαφορία του αφεντικού του....

Επίσης ένα άλλο στοιχείο είναι πως τις εναλλάσσεις κιόλας. Δεν δίνεις πάντα την ίδια. Συνηθίζουν αρκετά γρήγορα τα ίδια και τα ίδια. Επίσης εξαρτάται από τις συνθήκες και το πόσο του αποσπάει την προσοχή το περιβάλλον. Σε περιβάλλον με πολύ κοσμο για παράδειγμα πρέπει να έχεις κάτι που θα το προτιμήσει από όλα τα άλλα ωραία που θέλει να δει ή να κάνει.

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Οπως και στον κλασσικό τρόπο -χωρίς κλίκερ δλδ- πρώτα "δείχνεις" τη συμπεριφορά και όταν βεβαιωθείς οτι 9 στις 10 θα την εκτελέσει, τότε προσθέτεις την εντολή.
Μπορείς να μου το εξηγήσεις λίγο αυτό; για παράδειγμα στο έλα απλά τον φωνάζεις ή του σφυρίζεις, το κάτσε πως του το μαθαίνεις χωρις εντολή;

παιδιά κάτι άσχετο αλλά δε λέει να ανοίξω καινούριο θέμα
εκεί που τον βγάζω είναι ένας αρσενικός 1 μήνα μεγαλύτερος(9 μηνών) και με τον δικό μου ψιλοαρπαχτήκανε σήμερα(υποθέτω είναι επειδη μια θυληκιά περιμένει οίστρο), δε δαγκωθήκανε κλπ αλλά υπήρξε μια ένταση. Ο άλλος είναι λίγο πιο κυρίαρχος απο ό,τι φαίνεται και αγρίεψε στον δικό μου,όμως κι εκείνος ανταπέδωσε με επιθετικό γάβγισμα, εγώ πρέπει να τον διορθώσω επειδή ανταπέδωσε ή απο τη στιγμή που δεν άρχισε εκείνος δε χρειάζεται και μπορω να το πάρω ως αυτοάμυνα; σήμερα που έγινε αυτο πρώτη φορά τον έβαλα λίγο στο λουρί και εγω και η κοπέλα με το άλλο σκυλί να ηρεμήσουν και τα αφήσαμε πάλι και δεν αρπάχτηκαν ξανά.

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Αν και ήμουνα πολύ δύσπιστη με το κλίκερ...το ξεκίνησα με τον Μπου και μπορώ να πω ότι έχει τρομερά αποτελέσματα...Το πιο σημαντικό είναι ότι με το κλίκερ αναγκάζεις το σκυλί να σκεφτεί τι και πως πρέπει να το κάνει και όχι απλα΄να εκτελεί μια εντολή. Ο μικρός μέσα σε 20 λεπτά έμαθε το κάτω, το στήσιμο και το να περπατάει δίπλα μου κοιτώντας με στα μάτια...και χωρίς λέξεις...Από αύριο θα ξεκινήσουμε να βαζουμε λέξη και στην εντολή...

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
εύχομαι να πάτε καλά :) να μας ενημερώνεις για την πρόοδό του, εγω λεω αύριο να παω να πάρω το κλικερ και να ξεκινήσω

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Να πάρεις, αλλά πρέπει να σου δέιξει πρώτα κάποιος εκπαιδευτής η άλλος που ξέρει. Μη το ξεκινήσεις έτσι μόνος σου....

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
μονη μου:rolleyes:
δε γνωρίζω κάποιον που έχει κάνει εκπαίδευση με κλικερ, απο ό,τι έχω καταλάβει του λέβ την εντολή και όταν την εκτελέσει πατάω το κλικ και δίνω λιχουδιά

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Όχι ακριβώς...εμένα όταν μου έκαναν εκπαίδευση για το κλίκερ ήταν χωρίς να του λέω τίποτα. Πχ. αν σε τραβάει στη βόλτα....σταματάς και μόλις χαλαρώσει ο σκύλος το τράβηγμα πατάς το κλίκερ και του δίνεις τη λιχουδιά. Μέχρι στιγμής δεν έχω χρησιμοποιήσει καθόλου λέξεις στον Μπου...αν δεν κάνει αυτό που πρέπει τον αφήνω να το σκεφτεί μόνος του και μόλις το κάνει πατάω το κλίκερ. Τη πρώτη φορά μπορεί ο σκύλος να το κάνει ασυνείδητα...οπότε πρέπει να είσαι πολύ γρήγορος στο πάτημα του κλίκερ. Επίσης, αν κάτσει και πατήσεις το κλίκερ δεν έχει σημασία αν θα σηκωθεί για να του δώσεις τη λιχουδιά...σημασία έχει να έχει κάνει τη σωστή κίνηση πριν το πατήσεις.

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
εμένα στη βόλτα τραβάει κυρίως αν βλέπει άλλα ζώα, κάτι που δεν πρόκειται να σταματήσει αν δε φυγει το ζωο απο το οπτικό του πεδίο , οπότε το κλικερ στην ουσία δεν υπάρχει λόγος να το χρησιμοποιήσω , σωστά;

Simos_Kolossos

Well-Known Member
4 Ιουλίου 2011
53
0
Karditsa
Επειδη εχουν περασει κανα δυο εβδομαδες απο τοτε που τελειωσα τα βιβλια(don't shoot the dog και Click with your dog step by step with pictures) καθως προετοιμαζομαι και εγω να δεχτω τον μικρο μου αν θυμαμαι καλα για να ενσωματωσει την λεκτικη εντολη η καποιο αλλο ειδος εντολης πρεπει πρωτα να μαθει να εκτελει την κινηση και σιγα σιγα την ενσωματωνεις...απο το τελος της κινησης μεχρι να φτασεις να την λες πριν την κινηση...Το κυριως τραβαει σημαινει οτι τραβαει και χωρις να δει...αρα πρεπει να του μαθεις να μην τραβαει καθολου...πρεπει να τον κανεις να το καταλαβει...οταν σταματησει να τραβαει κλικαρεις και καποια στιγμη θα το συνδεσει πσιτευω...

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
να σε ρωτήσω κάτι; γιατι έχω αρκετές απορίες
εγω το κλικερ είχα στο πισω μερος του μυαλού μου οτι απλά είναι εργαλείο, οτι θα κάνω κανονικά την εκπαίδευση και απλά θα του πατάω και το κλικερ για βοήθεια. Πράδειγμα το "ελα" που μου είπε ένα παλικάρι πως να το κάνω σκέφτηκα απλά να του λεω πχ "Άραγκον έλα" και όταν έρχεται: κλικ και αμέσως λιχουδιά ,ή αλλιώς να του σφυρίζω που το ακούει ήδη(αλλα όχι πάντα) και μετά να αντικαταστήσω το σφύριγμα με εντολή και μετα κανονικά κλικ και λιχουδιά.Δεν ξερω αν με κατάλαβες.
Θα δω και βιντεάκια στο youtube να δω πως το κάνουν αλλά έχω καταλάβει κάτι λάθος; ας πουμε το κάτω ή το δίπλα πως θα του τα μάθω χωρίς εντολή;

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Το έλα χρειάζεται εντολή....το κάτω εγώ του το έμαθα με τον εξής τρόπο....την ώρα που ήταν καθισμένος μπροστά μου έσκυβα γρήγορα βάζοντας το χέρι μου στο έδαφος, μπροστά του και λίγο προς τα μέσα (ανάμεσα στα πόδια του), αυτός ακολουθούσε τη πορεία του χεριού μου και έπεφτε κάτω...εκεί αμε΄σως πάταγα το κλίκερ...Τώρα το κάνει αυτόματα μόλις ακουμπήσω το χέρι μου στο έδαφος...και χθες άρχισα να του λέω και τη λέξη "κάτω"...Μόλις τη καταλάβει τη λέξη, σιγά σιγά θα σταματήσω να σκύβω...
Βασικά , έτσι μου έδειξε η εκπαιδευτριά του και βλέπω ότι λειτουργεί...Μη νομίζεις και εγώ είμαι καινούργια στο κλίκερ...

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
βασικά με το "κατω" δεν εννοούσα κάτω κάτω, εννοούσα το κάτσε αλλα το είδα σε βίντεο. Νομίζω πιάνει αν και του πιέσεις λίγο το πίσω μέρος του σώματος προς τα κάτω.Είδα βιντεάκια και τα βηματα που έλεγαν ήταν τα εξής
1.κλικ όταν εκτελεί αυτό που θέλουμε
2.λεκτική επιβράβευση
3.λιχουδιά

με τις 2 πολυ σημαντικές επισυνάψεις
1.λέμε την εντολή όταν το σκυλί εκτελεί την εντολή (όπως μου είπατε παραπάνω)
2.δεν περιμένουμε να κάνει κάτι ανεπιθύμητο και μετα να το διακόψει για να το επιβραβεύσουμε γιατι τότε θα ξέρει οτι πρέπει να κάνει κάτι κακο και μετά να το σταματήσει για να ανταμοιφθεί ενώ εμεις θέλουμε να μη το κάνει καθόλου

ps Κατερινα με έχεις σώσει, στην αρχή με το δάγκωμα τώρα με το κλικερ! Ευχαριστώ πολύ!

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Ποτέ λεκτική επιβράβευση...αυτό μου το τόνισε πάρα πολλές φορές η εκπαιδεύτρια. Μόνο κλίκερ...το κλικ αντικαθιστά τη λεκτική επιβράβευση. Αυτό είναι όλη η ουσία...

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
οπότε το βήμα 2 απλά το καταργούμε.
Εμείς αρχίζουμε σήμερα το μεσημέρι! Σε λίγο θα πάω για το κλικερ!

Simos_Kolossos

Well-Known Member
4 Ιουλίου 2011
53
0
Karditsa
Γινεται και το αλλο αν εχεις αρκετο ελευθερο χρονο βεβαια...εκει που καθεσαι,παρακολουθεις τον μικρο/η και μολις κανει την συμπεριφορα που θελεις κλικαρεις...αν δεν θες η δεν τα καταφερνεις π.χ με το να του φερνεις τι λιχουδια στο σωστο σημειο ωστε να κατσει η να ξαπλωσει...Κατι αλλο,με το που κλικαρεις για την σωστη συμπεριφορα π.χ οταν καθεται πετας τη λιχουδια αλλου για να σηκωθει να την πιασει και ετσι να ξεκινησει ενας νεος γυρος εκπαιδευσης...

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97