sory αλλα μετα τα 30δευτερα παθαινω οβερντοουζ.οσο για τα μπουπουκια δεν ειναι τοσο απλο.αυτο το στυλ εκπαιδευσης θα δουλευε μονο σε ενα σκυλο με καλο χαρακτηρα.βαση εμπειριας δικης μου μιας και εχω δουλεψει σκυλο χωρις καμια μορφη διορθωσης,εχω δει πλεον οτι οι (καλοι)σκυλοι ειναι αυτοι που χρειαζονται απο λιγο εως καθολου διορθωση,Αυτό είναι που ονομάζεται αγγλιστή Building attention.
Απλά στα μπουμπούκιαπου αναφέρεσαι, χρειάζεται περισσότερο μάθημα...
Κοίτα ένα παράδειγμα
Building Attention: Game 1 Clicker dog training - YouTube
Εχει και συνέχεια στο 2, το 3 και το 4.
Ηλιάνα, τη λιχουδιά την σβήνεις σιγά σιγά. Από ένα σημείο και μετά αραιώνεις τις λιχουδιές με τρόπο τέτοιο ώστε να μην ξέρει πότε και αν θα πάρει. Εντωμεταξύ πρέπει να διαχωριστεί πως άλλο είναι η επιβράβευση και άλλο η δωροδοκία.
Και δεν είναι ξεροκεφαλιά. Απλά ίσως δεν δουλεύτηκε όπως έπρεπε ή στο βαθμό που απαιτούσε η ιδιοσυγκρασία του σκύλου σου.
Και όταν η ανταμοιβη - επιβραβευση δεν ειναι ικανη να φτασει την ηδονη της παρανομιας τότε τι;Αλλά συνήθως χρησιμοποιείς και την ανάλογη ανταμοιβή με την περίσταση.
Σε εξωτερικό χώρο πχ με πολλά ερεθίσματα, δεν θα δώσεις ό,τι δίνεις και μέσα στο σπίτι, αλλά κάτι πολύ πολύ πιο λαχταριστό. Ή ό,τι έχει αποτέλεσμα σε κάθε σκύλο. Μπορεί να είναι ένα μπαλάκι, ένα παιχνίδι ή οτιδήποτε. Κάτι το οποίο έχει μεγαλύτερη αξία (για τον σκύλο) από το ερέθισμα που τον απασχολεί.
Αυτό εννοείς λοκάρισμα;Eγώ πάντως που ξεκίνησα λιχουδιές στον κεφάλα έχω δει αποτέλεσμα και χωρίς . (τις μειώνω κι εγώ σταδιακά).
Στον άλλο μου τον σκύλο δεν πιάνει η λιχουδιά γιατί όταν λοκάρει γάτα την φτύνει.
όχι ακριβώς, εδώ υπάρχει παιχνιδιάρικη διάθεση, στην δική μας περίπτωση το λοκάρισμα είναι από απόσταση και δεν πρόκειται για παιχνίδι.Αυτό εννοείς λοκάρισμα;
![]()
Χαριτολογούσα με την φωτογραφία. Πάντως συναντάμε αρκετές γάτες στην βόλτα μας και λοκάρει (όχι πάντα) και η δικιά μου με διαφορετικό τρόπο. Με το που πάρω γραμμή την γάτα της λέω "Άστο". Το έχουμε βέβαια δουλέψει στο σπίτι και με τον δικό μας τον γάτο. Αν διαλέξει να με κοιτάξει και αγνοήσει την γάτα, παίρνει jackpot λιχουδιά. Αν όχι, την "τραβάω" όσο πίσω χρειάζεται ώστε να ξεκλειδώσει και να γυρίσει σε εμένα. Την βάζω στο "Δίπλα" και συνεχίζουμε κανονικά.όχι ακριβώς, εδώ υπάρχει παιχνιδιάρικη διάθεση, στην δική μας περίπτωση το λοκάρισμα είναι από απόσταση και δεν πρόκειται για παιχνίδι.
Και αυτό άλλαξε τη θεώρησή σου;Αυτό που είπε η Μουχου για το πώς λειτουργεί το ηλεκτονικό,εντέλει,κολάρο δεν το ήξερα,το ήξερα ως ηλεκτρικό!
Όμως,αυτό που ξέρω είναι ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτών που το χρησιμοποιούν,δεν το θεωρούν "διόρθωση" αλλά "μάθηση".
Και,δηλαδή,για να το αισθητοποιήσουμε,αν το φορέσει άνθρωπος και το ενεργοποιήσει,θα είναι απλά σαν να ακουμπάει στην παλιά τηλεόραση με το λαιμό του??Μου φαίνεται λίγο παράξενο,γιατί,καθώς το έχουν καταθάψει σαν προϊόν και εφόσον ισχύει το περί στατικού ηλεκτρισμού,δεν έχω δει κάποια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια από τη βιομηχανία του "ηλεκτρονικού κολάρου",που να προωθεί την πραγματικότητα!
Ε ενταξει...και στα άλογα φοράμε σέλα, αλλά δεν την δοκιμάζουμε στην ραχη μας για να το αποφασισουμε!...Πάντως,συνιστώ σε όποιους το βάζουν στο σκύλο τους,να το περάσουν πρώτα στο δικό τους λαιμό και να το ενεργοποιήσουν,γιατί ίσως μπορεί να αλλάξουν γνώμη...
Yorkaddict,όπως είδες εξέφρασα αμφιβολίες για το μηχανισμό του,για το λόγο που ανέφερα(χωρίς βέβαια να ξέρω τι ισχύει,γιατί έχω διαβάσει και ότι δίνει αρκετό ηλεκτρισμό).
Συμφωνώ με το απάνθρωπο,που λες και με το ανθρώπινο "έτσι θέλω".
Επίσης,θέλω να καταθέσω και παράδειγμα ενός labrador,που η ιδιοκτήτρια το είχε πάει σε εκπαιδευτή και αυτός χρησιμοποίησε κολλάρο και μετά στη βόλτα ό,τι υπήρχε στο δρόμο πέρναγε και βόλτα απ' το στόμα του(χωρίς βέβαια να παραγνωρίζω πως και ο εκπαιδευτής μάλλον θα ήταν χαϊβάνι.Ήταν ένας με ξενικό όνομα,παραπάνω δεν θυμάμαι)...
Προσωπικά δεν θα το χρησιμοποιούσα στο σκύλο μου,αλλά έξω απ' το χωρό πολλά τραγούδια λέμε,γιατί ως τώρα δεν έχω επιχειρήσει να εκπαιδεύσω κάποιο σκύλο.Πάντως,συνιστώ σε όποιους το βάζουν στο σκύλο τους,να το περάσουν πρώτα στο δικό τους λαιμό και να το ενεργοποιήσουν,γιατί ίσως μπορεί να αλλάξουν γνώμη...
οπως το ειπες πρεπει να εχουμε ανοιχτο μυαλο...Και αυτό άλλαξε τη θεώρησή σου;
Θα το χρησιμοποιούσες;
Εγώ προσωπικά διαφωνώ κάθετα με τη χρήση τους.
Γιατί πάντοτε υπάρχει ο εύκολος και ο δύσκολος δρόμος της μάθησης.
Και κάθε ένας έχει και τις συνέπειές του. Το πόσοι τις παραδέχονται ή είναι πρόθυμοι να τις παραδεχτούν είναι άλλο θέμα.
Απλά για άλλη μια φορά δείχνουμε το πόσο μπορούμε να εξουσιάσουμε ό,τι βρεθεί στο διάβα μας.
Ετσι απλά... επειδή μπορούμε.
Χωρίς καν να ψάξουμε πιο πριν από τί προήλθε μια ανεξέλεγκτη συμπεριφορά, χωρίς να παραδεχτούμε τα λάθη μας και κυρίως χωρίς να ενδιαφερθούμε να μάθουμε, να ψάξουμε, να έχουμε το μυαλό μας ανοιχτό ρε αδερφέ...
Τί είναι επιτέλους αυτός ο "σκύλος", τί θέλει από τη ζωή μας, από που πηγάζουν οι ορμές του, τί τον απασχολεί, πώς σκέφτεται, πώς λειτουργεί;
Τί είναι επιτέλους αυτός ο "σκύλος", τί θέλει από τη ζωή μας, από που πηγάζουν οι ορμές του, τί τον απασχολεί, πώς σκέφτεται, πώς λειτουργεί;
Δε νομίζω ότι είναι το ίδιο αυτό που είπες για το άλογο.Βασικά πιστεύω δεν έχει καμία σχεση.Και σαν τρόπος λειτουργίας και σαν χρησιμότητα και γενικότερα.Ε ενταξει...και στα άλογα φοράμε σέλα, αλλά δεν την δοκιμάζουμε στην ραχη μας για να το αποφασισουμε!
Αλλο να λεμε ότι πρεπει να είναι αριστος γνώστης ό εκπαιδευτης και άλλο ότι είναι εργαλειο του διαβόλου!
Konstantinou kai Elenis - Marios o mazohas - YouTubeμπα μη το λες!