Οι εκθέσεις μορφολογίας έχουν σκοπό να αναδείξουν το σκύλο που είναι πιο κοντά στο πρότυπο της φυλής, όχι την καταλληλότητα για αναπαραγωγή. Πόσοι και πόσοι πρωταθλητές ήταν κακοί γεννήτορες;
Ωραια..... για να καταλαβω αν ..... καταλαβα:
δλδ λεμε στον υποψηφιο σκυλογονιο, οτι τι?
Εχει τελικα σημασια αν οι γονεις του σκυλου εχουνε διακριθει σε εκθεσεις μορφολογιας η οχι???
Κι αν εχει σημασια, αν εχουνε διακριθει, τι μας εξασφαλιζει αυτο περαν του οτι ειναι σκυλια εμφανισιακα κοντα στο ιδεατο????
Αν δεν εχει σημασια, τοτε γιατι πασχιζουνε οι περισσοτεροι να τον κατευθυνουνε στις εκθεσεις????
Δλδ καταληγουμε οτι εφ οσων οι εκθεσεις μορφολογιας δεν μας εξασφαλιζουνε την ποιοτητα (=υγεια) των γεννητορων ουτε τις πιθανες δυνατοτητες τους να προσφαιρουνε απογονους, τοτε ειναι απλα...... πασαρελα?
Εξασφαλιζει δλδ κατι αλλο η εκθεση περαν του οτι ο συγκεκριμενος σκυλος που διακριθηκε φαινομενικα ηταν κοντυτερα στο πρωτυπο απο τους αλλους την δεδομενη στιγμη, κατα την κριση του συγκεκριμενου κριτη????
Μαλλον οχι.......
Υ.Γ. Τι θελω να πω:
Βλεποντας πχ το βιντεο με τα ροτ (και live που τα ειδα), και χωρις να εχω ψαξει σχεδον καθολου την φυλη, δυστυχως εγω τα βλεπω ολα ιδια....... sorry guys!
Πιθανοτατα καποιος που εχει ασχοληθει πολυ με την φυλη να βρισκει τραγικες διαφορες κ να λεει τωρα απο μεσα του "μα καλα στραβωθηκες, δεν βλεπεις??" οπως πχ λεω εγω για αλλη φυλη........
Νομιζω δλδ οτι καθε ενας που αποφασισε να παρει σκυλο Χ φυλης, αλλα δεν εχει αποφασισει να κανει διδακτορικο στο θεμα, να μην μπορει να δει "ποιοτικες διαφορες" κ να μεινει στο "αυτος που τα σκυλια του εχουνε πρωτιες εχει καλα σκυλια, απο αυτον θα παρω" που πολλες φορες ειναι τραγικα λαθος......
Υ.Γ.2 Για να πω κ την αποψη μου κ να μην μιλαω στον αερα:
Για μενα αξια στις εκθεσεις δεν εχει η διακριση, παρα μονο το συνολο των κρισεων, ωστε ο καθενας (εκτροφεας κυριως) να ξερει τα ελαττωματα κ προτερηματα του ζωου του.
Αναλογως οταν ερθει η ωρα, να βρει ενα αλλο ζωο για ταιρι, που να εχει τα ιδια προτερηματα κ σιγουρα να μην εχει τα ιδια ελαττωματα, ωστε να παρει το δυνατον κ κατα τις πιθανοτητες "βελτιωμενα" κουταβια. (μιλωντας παντα ΜΟΝΟ για την μορφολογια τους! καθως τα υγεια χαρακτηρας δεν φαινονται πουθενα)
Ποσοι ομως αλλοι περαν αυτου που παιρνει το χαρτι με την κριση, τα μαθαινουνε αυτα???? Ποτε κ κανεις!
Ποσοι υποψηφιοι σκυλογονεις ξερουνε για να το ζητησουνε, η ακομα κ οταν τους το δειξουνε, ξερουνε τι ειναι κ τι να δουνε???? Σχεδον κανεις......
Ολοι οι αλλοι μενουνε στο "εχει διακρισεις=ειναι καταπληκτικος!" που ειναι λαθος, ενα λαθος ομως που ζευγαρωμενο αναλογα "πουλαει"........