Bλέπω πολλά φάουλ από πλευρά του μέλους που άνοιξε το θέμα..
Το ότι δεν ήταν νόμιμος ο ίδιος (τσιπ, σκύλος ελεύθερος, όπου και τα 2 είναι παράνομα), δεν νομιμοποιεί τις πράξεις του άλλου ατόμου. Μην το ξεχνάμε αυτό.
Αν ο σκύλος κακοποιούνταν, ήταν παραμελημένος ή ζούσε υπό άσχημες συνθήκες, δίνει το δικαίωμα στη φιλοζωική ή σε όποιον αρμόδιο, να του αφαιρέσουν τον σκύλο με τις όποιες νόμιμες διαδικασίες, και αφού του γίνει κάποια παρατήρηση. (Δεν ξέρω κατά πόσο προβλέπεται η παρατήρηση, αλλά σε "όχι εξτριμ σενάρια", το θεωρώ σωστό, προσωπικά, να γίνει).
Πέραν αυτού, όπως συμβουλεύουμε όσους βρουν χαμένο σκυλί και σκοπεύουν να το κρατήσουν, να ψάξουν για τον ιδιοκτήτη προτού προβούν σε υιοθεσία του σκύλου, έτσι και εδώ προτού το άλλο άτομο τσιπάρει τον σκύλο έπρεπε να ψάξει για τυχόν ιδιοκτήτες. Αυτό είναι το ηθικό για εμένα.
Μπορεί και να το έκανε, δεν γνωρίζουμε την άλλη πλευρά.
Μπορεί ο σκύλος να ζούσε σε άθλιες συνθήκες, επίσης δεν το γνωρίζουμε.
Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.
Αν το μέλος σκοπεύει να συμμορφωθεί με τα όσα ορίζει ο νόμος για την καλή διαβίωση των σκύλων του, να σημανθούν ηλεκτρονικά, να βγαίνουν βόλτα πάντοτε με συνοδό, ιατρική περίθαλψη και τα υπόλοιπα αυτονόητα, τότε ας κινηθεί νομικά όπως μπορεί, και να κλείσει το θέμα (αν δεν έχει κλείσει ήδη)
Αν δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί, ας δώσει τα σκυλιά του σε υπεύθυνες οικογένειες.
Κλείνοντας θέλω να πω, πως αν δούμε ένα σκυλί να βολτάρει μόνο του και γνωρίζουμε τον ιδιοκτήτη,του κάνουμε αρχικά μια φιλική υπόδειξη, αν δεν συμμορφωθεί τον καταγγέλλουμε, όπου και θα του επιβληθεί η αντίστοιχη ποινή σύμφωνα με τον νόμο, και δεν παίρνουμε τον σκύλο τον τσιπάρουμε και λέμε πως είναι δικός μας.
Αυτό λέει η λογική μου, για περιπτώσεις πάντα που ο σκύλος δεν κακοποιείται.