Ιστοριούλα σε σεντονάκι:
Πριν από μερικά χρόνια, ένας πελάτης επιστρέφοντας οικογενειακώς (2+6 παιδιά, ναι με βανάκι) από το εξωτερικό "έπεσε" πάνω σε ένα εκτροφείο ChowChow στην Ουγγαρία. Να μην τα πολυλογώ επέστρεψε κατά 1600€ φτωχότερος, με ένα κουτάβι 8 εβδομάδων, με πεντιγκρί και βιβλιάριο με τα πρώτα εμβόλια και την αποπαρασίτωση.
Οι συνθήκες ιδανικές. Σπίτι με κήπο, παιδιά στην εφηβεία, οικονομική άνεση, αγάπη για τα σκυλιά, προθυμία ενημέρωσης. Εμπειρία 0 (ολογράφως μηδεν).
Σε 48 ώρες το κουτάβι άρχισε διάρροιες και εμετούς. Πανικός. 2 κτηνίατροι, 1 κλινική, πλήθος εξετάσεων (όλες καθαρές), 3 διαφορετικές αγωγές (αντιβίωση+ορός, αντιβίωση+ορός+αντιχολερικά, κορτιζόνη+αντιβίωση+ορός+σπασμολυτικά+αντιόξινα). Συμφωνούσαν όλοι πάντως στο "κοτοπουλάκι & ρυζάκι". Τους είπαν θα συνέλθει και τους το έδωσαν πίσω.
Το κουτάβι υποτονικό έως ετοιμοθάνατο.
Μου το έφεραν για να πεθάνει στα χέρια μου, "για να μην το δουν τα παιδιά". Δυο ενήλικες που είχαν μεγαλώσει 6 παιδιά, είχαν πανικοβληθεί από ένα άρρωστο κουτάβι. Δεν ήξεραν πως να επικοινωνήσουν, πως να το "διαβάσουν". Δυσκολευόντουσαν να του δώσουν ακόμη και την αντιβίωση (που κακώς ήταν σε σιρόπι).
Το κράτησα 15 μέρες. Το πήγα στον δικό μου γιατρό. Αλλάξαμε λίγο την αγωγή. Την πρώτη εβδομάδα δεν είδαμε σπουδαία βελτίωση. Μετά ζωντάνεψε.
Όταν ήρθαν να το πάρουν ήταν ένα φυσιολογικό υγιέστατο κουτάβι. Η τελική διάγνωση ασαφής ως συνήθως. Λίγο "τον πείραξαν τα εμβόλια, ήταν λιγότερο από 8 εβδομάδων", λίγο "δεν το έπιασε καλά το αντιπαρασιτικό", λίγο "κάτι έφαγε και τον πείραξε", λίγο "σέρνεται μια άσχημη γαστρεντερίτιδα αυτήν την εποχή", λίγο "η αλλαγή περιβάλλοντος και το άγχος αποχωρισμού" απ' όλα ακούσαμε. Ο καθένας τον χαβά του.
Το απαντητικό email από την εκτροφέα ήρθε με 1 εβδομάδα καθυστέρηση και το μόνο που έλεγε ήταν "είναι από την αλλαγή περιβάλλοντος, αλλά μην του δώσετε κοτόπουλο, είναι αλλεργικός". Τρία πουλάκια κάθονταν.
Τέλος καλό όλα καλά.
Αλλά: Όσο καιρό ήταν κοντά μου, τον σκεφτόμουν σαν το κουτάβι ΜΟΥ (ακόμη και τώρα που είναι πια ένας παλιόγερος "κουτάβι ΜΟΥ" τον λέω όταν τον βλέπω) και στα δεκάδες τηλεφωνήματα και τις καθημερινές επισκέψεις, των γονιών και των παιδιών μιλούσαν για το κουτάβι ΤΟΥΣ. Και κανείς τους δεν σκέφτηκε να το επιστρέψει στην Ουγγαρία και να πάρει άλλο.
Δεν ξέρω τι έχει το κουτάβι, δεν ξέρω αν είναι σοβαρό ή όχι. Δεν ξέρω αν έχει θεραπευτεί. Δεν ξέρω αν χρειάζεται όντως αυτή η ρημάδα η "κοπράνων". Δεν ξέρω ποιος ή ποιοι έφταιγαν και ποιος ή ποιοι έκαναν λάθη και παραλείψεις. Ένα ξέρω.
Όλες αυτές τις μέρες που ο Asmodeus γράφει εδώ μέσα για την περιπέτεια αυτή που περνάει, ούτε μια, μα ούτε μια φορά δεν το αποκάλεσε το "κουτάβι ΜΟΥ". Η διαφορά θα ήταν τεράστια.