Εντάξει σήμερα φρίκαρα και τρόμαξα πάρα πολύ. Το πρωί πήγα τη μπέμπα στο νήπιο και κρατούσα τον Ρούμπεν αγκαλιά γιατί δεν τον αφήνω ακόμα κάτω, περιμένω να ολοκληρώσει τα εμβόλια. Δίπλα στο νηπειαγωγείο έχει ένα πάρκο και εκεί καμία φορά μαζεύονται μερικά αδέσποτα που κατά τα άλλα δεν ενοχλούν. Αλλά σήμερα παιρνώντας πεζή από εκεί μαζεύτηκαν γύρω μου δύο και άρχιζαν να γρυλίζουν. Επειδή μου κόπηκε η ανάσα και ευτυχώς που είχα αφήσει το παιδί γιατί θα με άκουγε όλη η συνοικία, πάγωσα, και άρχισα να κοιτάω γύρω μου απελπισμένη. Με είδε ένας περαστικός και άρχισε να τους πετάει πέτρες, οπότε και έφυγαν αλλά ήμουν στα πρόθυρα της ανακοπής. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Και γενικά πως αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα από κάποιο αδέσποτο;
επειδή έχω ήδη εκνευριστεί διαβάζοντας κάποιες απαντήσεις, κι επειδή εαν διαβάσω (θυμηθώ) παλιότερη αντιπαράθεση ίσως εκνευριστώ ακόμα περισσότερο, θα σου απαντήσω σαν να μην διάβασα τίποτα από όσα προηγήθηκαν, διότι δεν θα οδηγήσει πουθενά να αρχίσω να απαντάω σε κάθε έναν από αυτούς που ακολούθησαν το αρχικό ποστ.
Άλλωστε, πιστεύω πως η περιγραφή σου είναι ειλικρινής, και η πρόθεση σου είναι να καταλάβεις, οπότε θεωρώ χρέος μου να σου απαντήσω.
Είναι βέβαιο ότι είσαι άπειρη ιδιοκτήτρια σκύλου, οπότε καλό είναι να αποφεύγεις τον πρώτο καιρό να κυκλοφορείς με τον σκύλο και το παιδί μαζί, γιατί η παρουσία του παιδιού θα μεγαλώνει το πρόβλημα σου, μέχρι να μάθεις. Βέβαια μην θεωρείς ότι θα μάθεις δια μαγείας, πρέπει κι εσύ να θέλεις, αλλιώς θα μάθεις στραβά, και θα είσαι βέβαιη πως κάνεις το σωστό. Ο παλιός γάιδαρος δεν μαθαίνει καινούργια περπατησιά, οπότε... πρέπει να τα μάθεις σωστά εξ αρχής.
Το σκυλάκι, όσο δεν έχει κάνει τα εμβόλια του, δεν κερδίζει τίποτα από μια βόλτα στην αγγαλιά σου. Ίσα ίσα, παίρνει λάθος μηνύματα, για παράδειγμα αυτό που σου συνέβη. Να ξεκινήσεις τις βόλτες αφού το σκυλί σου τελειώσει με τα εμβόλια. Καλό είναι να βρεις κάποιον έμπειρο να σε συνοδεύει, κι όταν λεω έμπειρο, δεν εννοώ τύπους που θα έρθουν για βοήθεια στο να πετροβολήσετε κάποια "επικίνδυνα" αδέσποτα.
Το σκυλάκι σου, δεν έχει μάθει ακόμα την γλώσσα των σκύλων, που με τις μυρωδιές και τις κινήσεις του σώματος επικοινωνούν μεταξύ τους. Ένας σκύλος που βρίσκεται στην αγγαλιά σου, στα μάτια των άλλων σκύλων είναι κόκκινο πανί. Ποτέ να μην σηκώσεις στα χέρια τον σκύλο σου, διότι αυτό θα εκνευρίσει πολύ περισσότερο τα όποια σκυλιά θεωρήσεις επικίνδυνα, και κινδυνεύεις να δαγκωθείς εσύ, πρώτα από όλους.
Το να πετάς πέτρες σε ότι σε τρομάζει, το να διώχνεις τους σκύλους που υποθέτεις ότι θα γίνουν επιθετικοί, είναι ακριβώς η αιτία που θα εξαγριώσει τον σκύλο αυτόν και θα νομίζεις πως είχες δίκιο ότι τον φοβόσουνα, ενώ αντιθέτως εσύ θα έχεις προκαλέσει το γεγονός, εν αγνοία σου...
Διώχνοντας έναν σκύλο που πλησιάζει, ο σκύλος σου θα γίνει φοβικός, θα μάθει ότι οι σκύλοι που πλησιάζουν είναι ενόχληση για τον αρχηγό του, και θα προσπαθεί κι αυτός να τους διώξει, και θα προκαλεί τον εκνευρισμό των άλλων σκύλων.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να "διώξεις" έναν ή περισσότερους σκύλους, είναι να μάθει ο δικός σου σκύλος να φέρεται έτσι, ώστε δεν θα προκαλεί τον εκνευρισμό των άλλων, και αφού μυριστούν, θα γίνονται φίλοι ή θα αποκτούν ανεκτικότητα μεταξύ τους...
Φυσικά, αυτό είναι αδύνατο να γίνει από την αγγαλιά σου.
Από την άλλη, 99% δεν προκειται να κάνεις τίποτα από όσα λέω, γιατί ο φόβος σου προς τα σκυλιά που θα σε πλησιάζουν στο μέλλον, θα σε κάνουν να θέλεις να προστατεύσεις τον σκύλο σου, θα σε οπλίσουν στην καλυτερη περίπτωση με ένα ψεκαστήρι νερού για να διώχνεις τα σκυλιά που θα θεωρείς επικίνδυνα, και στην χειρότερη θα οπλιστείς με πέτρες, ξύλα κλπ, για να τα απειλείς ή να τα χτυπάς.
Ποτέ μην σηκώνεις τον σκύλο σου αγγαλιά, για 2 λόγους:
Γιατί θα εξοργίσεις τους σκύλους που σε πλησιάζουν, και αυξάνεις τις πιθανότητες να γίνει συμπλοκή, με πιθανότερο θύμα εσένα, και
Γιατί ο σκύλος σου θα γίνει φοβικός, και θα "προκαλεί" τα άλλα σκυλιά, και οι "επιθέσεις" θα γίνουν καθημερινή υπόθεση.