Αυτό δε το έπιασα για να είμαι ειλικρινής. Τι ακριβώς εννοείς;αν και εγώ θα το προτιμούσα έτσι αυτό που κάνει αλλά εσύ βέβαια ξέρεις τι ισχύει την δικιά σας ομάδα και όχι εγώ
Όλα τα άλλα κομπλέ .
Αυτό δε το έπιασα για να είμαι ειλικρινής. Τι ακριβώς εννοείς;αν και εγώ θα το προτιμούσα έτσι αυτό που κάνει αλλά εσύ βέβαια ξέρεις τι ισχύει την δικιά σας ομάδα και όχι εγώ
Συμφωνώ με τον προλαλλήσαντα!...Η βαση οπου θα στηριχτει η ΒΥ ειναι η ιεραρχια. Η ΒΥ ειναι το 25% και ερχεται μετα. Ολο το υπολοιπο ειναι η ιεραρχια και ο σεβασμος (και ενιοτε και λιγος φοβος) σε αυτον που κραταει το λουρι και δινει τις εντολες. Αν αυτο δεν υπαρχει, συνηθως μονο με σκληρη διορθωση μπορει να πειστει ο σκυλος.
Αν ο σκυλος σεβεται τον χειριστη του και τον βλεπει σαν θεο, και ο χειριστης μιλαει την γλωσσα του σκυλου...
Έτσι είναι. Κάτι αντίστοιχο μας έχει πει και ο εκπαιδευτής. Βασικά την έχει ψυχολογήσει τέλεια, και εμάς βέβαια ακόμα καλύτερα.Ολα αυτα που λετε, οι τεχνικες με το σταματημα, την αλλαγη κατευθυνσης, την διορθωση, την κοινωνικοποιση, την απευαισθητοποιηση, την εφαρμογη "σκληρου δισκου" κλπ ειναι πολυ σωστα.
Δεν ξεκιναμε ομως απο εκει και δεν στηριζομαστε μονο εκει. Η βαση οπου θα στηριχτει η ΒΥ ειναι η ιεραρχια. Η ΒΥ ειναι το 25% και ερχεται μετα. Ολο το υπολοιπο ειναι η ιεραρχια και ο σεβασμος (και ενιοτε και λιγος φοβος) σε αυτον που κραταει το λουρι και δινει τις εντολες. Αν αυτο δεν υπαρχει, συνηθως μονο με σκληρη διορθωση μπορει να πειστει ο σκυλος.
Αν ο σκυλος σεβεται τον χειριστη του και τον βλεπει σαν θεο, και ο χειριστης μιλαει την γλωσσα του σκυλου, η ΒΥ προχωραει παρα πολυ γρηγορα, κερδιζεις πολυ χρονο και κανεις λιγοτερο κοπο, και ολα αυτα με πιο μονιμο και σταθερο αποτελεσμα.
Αυτο που κανει η πλειοψηφια των εκπαιδευτων ειναι να εστιαζει και να επιμενει στις εντολες και στην διορθωση συμπεριφορων, και να αγνοει το σημαντικοτερο και τελικα προφανες.
Μου αρεσει που ρωτας πραγματα που τα ξερεις καλυτερα απο μενα!Αν ο σκύλος σέβεται μεν, το χειριστή... αλλά δεν τον βλέπει σαν Θεό, τί γίνεται???
1. Μου αρεσει που ρωτας πραγματα που τα ξερεις καλυτερα απο μενα!
2. ...αναλογα με τον σκυλο και τον ιδιοκτητη, και δεν βγαινει μονο απο την θεωρια αλλά ειναι κατι που το αισθανεσαι το πώς πρεπει να κινηθεις, και πρεπει να εισαι πραγματικος, οχι ηθοποιος της πλακας. Ο σκυλος εισπραττει τα παντα...
3. ...Καταρχην πρεπει να ταιριαζουν σαν ατομα...
Άρα να προσπαθήσω να του δημιουργήσω το συναίσθημα πως όποτε περνάει κάποιος είναι καλό, αφού θα έχει και την λιχουδιά του, και σιγά σιγά να σταματήσει. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι (που είναι πολύ καλύτερο), απλά νόμιζα πως έπρεπε να αδιαφορεί, αλλά αν χαίρεται με αυτόν τον τρόπο, ακόμα καλύτερα!αν και εγώ θα το προτιμούσα έτσι αυτό που κάνει αλλά εσύ βέβαια ξέρεις τι ισχύει την δικιά σας ομάδα και όχι εγώ
οπότε
και επειδή δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχει Cd drive να του φορτώσεις την εφαρμογή ,αναγκαστικά πρέπει να γράψεις εσύ το πρόγραμμα
το οποίο θα μοιάζει με κάτι τύπου "ξένος που περνάει έξω από το σπίτι μας=καλό" θα πρέπει να γίνει σταδιακά,δηλαδή με ξένους σε απόσταση ακόμα και όχι όταν πλέον θα έχει τσιτώσει και εσένα να κερνάς ή κάτι άλλο που ο σκύλος να μην μπορεί να αφήσει ανεστίαστο
Ας πούμε εγώ που τα σκυλιά μου αν ακούσουν γλύκες και δούνε να κρατάω φαγητό ΕΣΤΙΑΖΟΥΝ απάνω μου θα πήγαινα την βόλτα και μόλις έβλεπα ξένο να πλησιάζει και θεωρούσα ότι ο σκύλος μου ετοιμάζεται να τσιτώσει (ίσως και να έπαιρνα και τηλέφωνο κάποιον γνωστό και να το σκηνοθετούσα αυτό) θα έλεγα γλυκά το όνομα του σκύλου μου και θα έβγαζα ένα κομμάτι ωμό πατσά από την τσέπη μου και θα ζήταγα να κάτσει και άρπα ένα γενναίο κέρασμα,μετά κάτω και ώπ άλλο ένα κομμάτι πατσάς στο κέρασμα
αν έβλεπα ότι όσο πλησιάζει ο ξένος ο σκύλος χάνει την εστίαση από πάνω μου θα τον πήγαινα γρήγορα γρήγορα μέσα μην προλάβει να αρχίσει τα "δικά του"
εδώ μάλιστα θα μπορούσες με την σκηνοθεσία που προανέφερα να έχεις κανονίσει ο φίλος σου να σταματήσει να έρχεται σε κάποιο σημείο που υποθετικά ο σκύλος δεν θα προλάβαινε να αγριέψει
οπότε και δεν θα χρειαζόταν να τον πάρεις μέσα άρων άρων και ξανακυλίσει στην ανεπιθύμητη συμπεριφορά
σταδιακά θα έλεγες στον φίλο σου να πλησιάζει ακόμα περισσότερο και εσύ σταδιακά θα επιβράβευες όλο και περισσότερο μέχρι που θα κατάφερνες να περνάνε διάφοροι και ο σκύλος να χαίρεται που τους βλέπει να έρχονται
Ναι, σχεδον γενικως. Οχι μονο στο να αντιλαμβανεται τα ερεθισματα (που ειναι και θεμα δυνατοτερων αισθησεων) και στην ταχυτητα αντιδρασης, αλλά και στην αξιολογηση.Εισπράττει τα πάντα... προηγείται του ανθρώπου, στο θέμα της αντίληψης!
ε...άμα φοβάσαι και τον σκύλο σου...πάει το παιχνίδι...μακριά του που να μην τον πιάνει ούτε με λάσο και που μόνο να γυρίσει και να δείξει δόντια γρυλίζοντας έχει σίγουρα προκαλέσει επαρκή φόβο (στο 98% των περισσότερων ιδιοκτητών αν όχι στο 99,999%)
Το ζω στο σπιτι μου, Κωστα.ε...άμα φοβάσαι και τον σκύλο σου...πάει το παιχνίδι...
Αυτά μας λέει πάνω κάτω και ο εκπαιδευτής. Ακόμα και το κουτάβι μας έχει ψυχολογήσει πολύ καλύτερα από ότι εμείς αυτό. Γενικά πρέπει να μάθει κανείς να "διαβάζει" τη ψυχολογία και τη συμπεριφορά του σκύλου του, κάτι που προφανώς έρχεται με την ενασχόληση και την εμπειρία.Ναι, σχεδον γενικως. Οχι μονο στο να αντιλαμβανεται τα ερεθισματα (που ειναι και θεμα δυνατοτερων αισθησεων) και στην ταχυτητα αντιδρασης, αλλά και στην αξιολογηση.
Εκει που εμεις ως απειροι τον κοιταμε και προσπαθουμε να τον καταλαβουμε, ο σκυλος, και ειδικα ο ενηλικος, εμπειρος και ψημενος, μας εχει αξιολογησει στο δευτερολεπτο, μας πουλαει και μας αγοραζει. Ή εχει εκτιμησει χιλιες φορες καλυτερα μιαν αλλη κατασταση, κατι που συμβαινει γυρω μας κι εμεις ψαχνομαστε.
Σωστο και αυτο, αλλά και τα άλλα μελη δεν πρεπει να περιμενουν τα παντα απο τον "ηγετη". Ο αρχηγος δεν μπορει ολη την ωρα να ασχολειται με το να ανεβαζει καποια μελη (συνηθως τα διποδα) στα ματια του σκυλου και να τα τοποθετει ιεραρχικα υψηλοτερα απο αυτον (απο τον σκυλο δηλαδη).Πολλές φορές το σκυλί αντιμετωπίζει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας εκτός του ηγέτη του,πέρνωντας παράδειγμα απο το πως τους αντιμετωπίζει ο ίδιος ο ηγέτης.Αν ο ηγέτης μιλάει δυνατά,μαλώνει ή αδιαφορεί σε ένα μέλος τότε και ο σκύλος μπορεί να δοκιμάσει να μιμηθεί τον ηγέτη του.Έτσι νομίζω
Φωτη, μαθαινεις να διαβαζεις τον σκυλο σου, μαθαινεις την γλωσσα του (γιατι αδυνατον να μαθει αυτος την δικη σου), ελεγχεις τα παντα (χρονο, προγραμμα, πορους), του μαθαινεις 5-6 βασικες εντολες, τον εκτονωνεις, και εχεις πετυχει σχεδον τα παντα. Σχεδον, γιατι παντα υπαρχει ο ασταθμητος παραγοντας, το "σφαλμα" του οργάνου.Αυτά μας λέει πάνω κάτω και ο εκπαιδευτής. Ακόμα και το κουτάβι μας έχει ψυχολογήσει πολύ καλύτερα από ότι εμείς αυτό. Γενικά πρέπει να μάθει κανείς να "διαβάζει" τη ψυχολογία και τη συμπεριφορά του σκύλου του, κάτι που προφανώς έρχεται με την ενασχόληση και την εμπειρία.