Διατροφή για Κουταβάκια και μαμά

Lindaki

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2010
849
2
Παραθέτω απο το βιβλίο του Dr. Bruce Fogle "Η φροντίδα του σκύλου" εκδ. Προμηθευτική 1993. Ένα πινακάκι χρήσιμο για τον απογαλακτισμό των κουταβιών σταδιακά

Ο ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ

3 Εβδομάδων Χυλός με γάλα ή δημητριακά και το γάλα της μητέρας. 2 γεύματα με γάλα, συν τροφή από τη μητέρα.

4 Εβδομάδων Βραστά, σφιχτά αυγά ή ομελέτα, γάλα με δημητριακά. Ψιλοκομμένο μαγειρεμένο κρέας ή έτοιμη τροφή για κουτάβια. Νερό και γάλα από τη μητέρα. 1 γεύμα με αυγό ή δημητριακά, και 1 με ψιλοκομμένο κρέας ή έτοιμη τροφή για κουτάβια. Συν κανονική τροφή από τη μητέρα.

5 Εβδομάδων Ψιλοκομμένο κρέας ή έτοιμη τροφή για κουτάβια. Συν τροφή από τη μητέρα. 1 γεύμα με αυγό ή δημητριακά και 4 με ψιλοκομμένο κρέας ή έτοιμη τροφή για κουτάβια. Συν τροφή από τη μητέρα, αν εκείνη το αφήνει.

6 Εβδομάδων Ψιλοκομμένο, μαγειρεμένο κρέας ή έτοιμη τροφή και μπισκότα για κουτάβια. Δώστε γάλα αν το δέχεται. Το γάλα της μητέρας πρέπει να έχει σχεδόν στερέψει. 4 γεύματα με κρέας και μπισκότα. Συν ένα αυγό με γάλα και δημητριακά, αν τα τρώει το κουτάβι. Γάλα αγελαδινό ή κατσικίσιο και νερό.

7 Εβδομάδων Αυξήστε την ποσότητα κρέατος και μπισκότων. Νερό πρέπει να είναι διαθέσιμο πάντοτε. Δώστε γάλα αν το δέχεται. Το γάλα της μητέρας πρέπει να έχει στερέψει τελείως. 4 γεύματα με κρέας και μπισκότα. Συν ένα αυγό ή ένα γεύμα με δημητριακά, αν θα θέλει. Γάλα αγελαδινό ή κατσικίσιο και νερό.

8 Εβδομάδων Αυξήστε την ποσότητα κρέατος και μπισκότων. Πρέπει να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο νερό. 4 γεύματα με κρέας και μπισκότα. Συν γάλα αγελαδινό ή κατσικίσιο και νερό.

Έτσι ο καθένας μπορει να αντρέχει στην περίοδο που τον ενδοιαφέρει και να απομνημονεύει το προγραμμα διατροφής του κουταβιού. Κυριως μπορεί να βοηθήσει εκτροφείς που έχουν να θρέψουν πολλά στοματα... :idea:

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Μήπως όπου "μπισκότα" εννοεί κροκέτες? :confused:

Επίσης μου έκανε εντύπωση... Σαν μεγάλη ποσότητα δημητριακών δεν προτείνει?

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Παντος γνωστοι μου εκτροφεις ξεκινανε απο την 3η εβδομαδα με πολυ απαχο μοσχαρισιο (ομο) κιμα να συμπληρονουν την διατροφη των κουταβιων τους!

labrador27

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2009
209
0
thessaloniki
Παντος γνωστοι μου εκτροφεις ξεκινανε απο την 3η εβδομαδα με πολυ απαχο μοσχαρισιο (ομο) κιμα να συμπληρονουν την διατροφη των κουταβιων τους!
Εμενα μου το προτεινε απο το 2ο μηνα και μετα-προεραιτικα

Lindaki

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2010
849
2
Βασικα προτάσεις είναι για full extra γευματα. Το προσαρμόζεις ανάλογα με τις ανάγκες σου. Εμένα με βοήθησε. Στα μπισκοτάκια κι εγώ σκέφτηκα οτι εννοει κροκέτες, αλλά είναι μπισκοτάκια τελικά, σε μικρές ποσότητες φυσικά. Ποσο να φάει πια ένα κουτάβι? :))) Μια προταση παράθεσα, ελπίζω να βοηθάει.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Δειτε εδω γαλλακια- 3 εβδομαδων που τρωνε πρωτη φορα κιμα!!
Μαρεσει παρα πολυ που πρωτα φαινονται καπος αδιαφοροι εως και ενοχλημενοι, οταν τους χωνουν την μπιουκια στο στομα- και αφου καταλαβουν γευση- να γουρλονουν τα ματακια τους και να ζητανε και αλλο!!
http://www.youtube.com/watch?v=sHVKPqC2_nw

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
FrenchieFan τι γίνεται αν οι νέοι ιδιοκτήτες δεν συνεχίσουν την διατροφή με φρέσκο κρέας;

Με απασχολεί το θέμα και για τα κουτάβια της Toya, η οποία τρώει ένα είδος barf που αγοράζω κατεψυγμένο και σκέφτομαι να το δώσω και στα μικρά, αλλά αναρωτιέμαι αν δεν θα έχουν πρόβλημα στα νέα τους σπίτια αν δεν συνεχιστεί ο ίδιος τρόπος διατροφής.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
FrenchieFan τι γίνεται αν οι νέοι ιδιοκτήτες δεν συνεχίσουν την διατροφή με φρέσκο κρέας;
Οι περισσοτεροι εκτροφεις /γνωστοι μου στην γερμανια , ξεκινουν με κιμα- αλλα μεχρι να δοθουν τα κουταβια στα καινουργια τους σπιτια, εχουν φαει "απ ολα". Λιγο ξερη, λιγο ομα- με λαχανικα κλπ., λιγο Κονσερβες (εχει πολυ καλες κονσερβες με σκετο κρεας εξω).
Και ετσι ο καινουργιος ιδοκτητης μπορει να διαλεξει τι προτιμαει!
Εγω πιστευω πια, οτι ετσι γινονται και γενικος "πιο ανθεκτικα" τα κουταβια- απ οταν εχουν φαει αυστηρα και μονο ενα ειδος τροφη.
Κουταβια που εχουν μεγαλοσει μονο με ξερα τροφη ειναι πολλες φορες πολυ ευαισθητα και αντιδρουν με διαταραχες στο γαστεντερικο, οταν αλλαζει κατι στην διατροφη τους.

Εσυ τι δινεις? Ducks?? To δινει μια φιλη μου που μενει και αυτη στο Βελγιο.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Βασικά δίνω Carnibest, διάφορες γεύσεις, που και που duck, naturis ή farmfood.
Επίσης δίνω μερικές φορές καλές κονσέρβες όπως Applaws και λίγη ξηρά τροφή για να μην έχουμε πρόβλημα στα ταξίδια μας. Και ωμό κρέας.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
εκτος απο το θηλασμο εγω δινω απο την 18η μερα 1 γευμα μουλιασμενες κροκετες pupyy σε γαλα υποκαταστατο του μητρικου
την 19η και την 20η παλι 1 γευμα
την21η και 22η και την 23η 2 γευματα
την 24η και την 25η και την 26η 3 γευματα
και 27η και 28η και 29η 4 γευματα
ωστοσο ολες αυτες τις μερες θηλαζουν κανονικα και βεβαια εχουν και νερο στη διαθεση τους
και την 30η μερα ειναι η πρωτη μερα που τρωνε κροκετες χωρις να ειναι μουλιασμενες ,εκει ξεκιναμε και απογαλακτισμο

βασικο μα παρα πολυ βασικο ειναι η αποπαρασιτωση που πρεπει να γινεται την 11η, 22η, 33η μερα και την 60η

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
βασικο μα παρα πολυ βασικο ειναι η αποπαρασιτωση που πρεπει να γινεται την 11η, 22η, 33η μερα και την 60η
Ο κτηνίατρος μου είπε στις 2, 4, 6 και 8 εβδομάδες. Αλήθεια πως το δίνεις αφού δεν τρώνε ακόμα;

Lindaki

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2010
849
2
εκτος απο το θηλασμο εγω δινω απο την 18η μερα 1 γευμα μουλιασμενες κροκετες pupyy σε γαλα υποκαταστατο του μητρικου
την 19η και την 20η παλι 1 γευμα
την21η και 22η και την 23η 2 γευματα
την 24η και την 25η και την 26η 3 γευματα
και 27η και 28η και 29η 4 γευματα
ωστοσο ολες αυτες τις μερες θηλαζουν κανονικα και βεβαια εχουν και νερο στη διαθεση τους
και την 30η μερα ειναι η πρωτη μερα που τρωνε κροκετες χωρις να ειναι μουλιασμενες ,εκει ξεκιναμε και απογαλακτισμο

Αχ μπραβο!Πολυ βοηθητικο αυτο που λες με τα γευμετα!Έτσι σκεφτομουν να κανω κι εγω. Κροκετες με γάλα, δεν ειναι νωρις 18η μερα ετσι;;;
Τα απογαλακτίζεις δηλαδη πάνω στο μήνα; Καλη φάση! Κι εμενα κάπου στο μήνα θα μου τα πάρουν τα κουταβακια.
Κι αυτο που λες με την αποπαρασίτωση! Πωω πολυ σημαντικο. Σημερα ειναι 5η μερα της ζωης τους και μια πολυ φιλοζωη γνωστη μου μου μιλησε γι αυτη την αλοιφη που λες παρακάτω με τη μεζούρα. Κι εγω αυτη θα τους δώσω και μάλιστα που ειπε οτι η ιδια της έδινε σε κουταβι αοπ την τέταρτη μερα. Αυριο πρωι πρωι θα παω στον κτηνιατρο παλι για ολα αυτα. Ειναι νωρις η 4η μερα; Η ειναι αργα η 11η και ποσες φορες τα δινεις την κρεμουλα; Θελω να καθαρισει το μεσα τους απο παρασιτα για να μη μεταφερουν μικροβια στο χωρο και μετα τα παίρνουν πάλι μέσα τους!!

Και κάτι ακόμα, αν ξέρει κανεις, (και σε ποιο θεμα να το βάλω δηλαδη για να μη μπερδευόμαστε) πως να παχυνω λίγο τη σκυλιτσα μου που έμεινε μιση σα σκέλετορ; Της δίνω κροκετες όλη μερα, αυτες των puppies, αλλα δε τα τρωει με όρεξη. Χθες και σημερα τις της βουτηξα στο γάλα και της καταβρόχθησε. Της δίνω και μπισκοτάκια στη διαρκεια της μερας, τα οποια και λαχταραει πολυ και μια φορα τη βδομαδα κονσερβα. Φοβαμαι για συστροφη εντέρου. Παθαίνουν κάτι τετοιο τα σκυλια ή το φαντάζομαι. Στη διατροφη της τα αδερφια μου ήταν πολυ αυστηροι για να μη παχυνει ή εχει εντερικα προβληματα και της δινανε μεχρι τωρα μονο κροκετα σε ορισμενη ποσοτητα αυστηρα, ο εκτροφεας που την ειδε μου ειπε να την παχυνω λιγο. Κι εμενα λιγο αδυνατη μου φαινεται για το σωματοτυπο της αλλα φοβάμαι. Τι να κάνω; Καμια βοήθεια κι αν θέλεται αλλάξτε μου θέση μη μπερδευόμαστε...sorry!

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Επειδή δεν θυμάμαι και μπερδεύτηκα....
Έχει σκύλα λεχώνα;
Πως προέκυψε αυτή η κύηση;
Ήταν ατύχημα ή προμελετημένη;

Όπως και να έχει τα κουτάβια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φύγουν από την μητέρα τους πριν κλείσουν τους 2 μήνες!

Lindaki

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2010
849
2
Ατυχημα!κι οχι προμελετημενο ατυχημα. Κανενα προβλημα για τους δυο μήνες. Το σκεφτομουν και αυτο. Αλλα κάποιος αν θέλει το κουταβι δε μπορει αν το θρέψει και μονος του;

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Δεν είναι θέμα διατροφής, αλλά θέμα εκπαίδευσης!Η μητέρα και τα αδέρφια του μαθαίνουν στο κουτάβι "καλούς τρόπους" και τρόπους επικοινωνίας ανάμεσα στα σκυλιά που εμείς ως ιδιοκτήτες είναι τραγικά δύσκολο να καταφέρουμε να μεταδώσουμε!

Η διαφορά ανάμεσα σε ένα κουτάβι που έμεινε με την οικογένειά του και σε ένα που απομακρύνθηκε νωρίς είναι συνήθως, με ελάχιστες εξαιρέσεις που μάλλον επιβεβαιώνουν τον κανόνα, χαώδεις!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
κάπου έχω διαβάσει ότι ξηρά τροφή βουτηγμένη σε γάλα, δεν είναι ότι καλύτερο. Δημιουργεί στομαχικά προβλήματα. Καλύτερα ανακατεμένη με γιαούρτι ή λίγη κονσέρβα πχ. Ελπίζω, τώρα να την στειρώσετε, προς αποφυγή άλλων ατυχημάτων και να φροντίσετε να πάνε όλα τα κουτάβια, σε καλά σπίτια.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
Ατυχημα!
δεν μπορω να καταλαβαινω τα ατυχηματα

ο εκτροφεας που την ειδε
αφου υπαρχει ανθρωπος που γνωριζει γιατι ρωτας την :

και μια πολυ φιλοζωη γνωστη μου μου μιλησε
τελος παντων αφου υπαρχουν τωρα τα μωρα ,αποπαρασιτωση οπως ειπα 11η,22η,33η μερα οχι νωριτερα οχι αργοτερα

στη σκυλα οσο θηλαζει ,θα βραζεις κοτοπουλο ,και στο ζωμο του θα βαζεις τις κροκετες puppy να μουλιαζουν και θα ριχνεις και το κοτοπουλο ψιλοκομενο ,υπολογισε για μεσαιου μεγεθους σκυλα μισο μεγαλο κοτοπουλο τη μερα

λεω ψιλοκομενο και μουλιασμενες κροκετες γιατι αλλιως ,θα τρωει μονο το κοτοπουλο και θα αφηνει τις κροκετες ,ενω τα χρειαζετε και τα τρια,κοτοπουλο -ζωμος-κροκετες.αυτα θα τα ειναι δυο γευματα την μερα και ενδιαμεσα των γευματων θα δινεις στη σκυλα να πινει γαλα υποκαταστατο του μητρικου, εξαιρετικο ειναι το booss puppy milk και σε πολυ καλυτερη τιμη απο αλλα

Κροκετες με γάλα, δεν ειναι νωρις 18η μερα ετσι;;;
ειπαμε γαλα οπωσδηποτε υποκαταστατο μητρικου και καλο θα ειναι για να βοηθησεις τα μωρα 18η και 19η και 20η μερα που θα βαλεις το πρωτο γευμα puppy να αλεσεις στο multi τις κροκετες και να ριξεις και το γαλα ,να τα αφησεις να χυλοσουν και μετα να το δωσεις στα μωρα

οπως πολυ σωστα ειπε ο foibos δεν πρεπει τα μωρα να φυγουν πριν απο τις 60 μερες

επισης το εμβολιακο τους προγραμμα ξεκινα με puppy dp 35-38 ημερων θα σου πει ο γιατρος

επισης σημαντικο δεν αφηνεις κανεναν εκτος οικογενειας να πιανει τα μωρα ,δεν πατας στο δωματιο των μικρων με παπουτσια (ελπιζω να τα εχεις σε δωματιο) ,πριν πας στο δωματιο πλενεις πολυ καλα τα χερια σου ,δεν ακουμπας τα μωρα επανω στα ρουχα σου κατευθειαν ,αν θελεις αγκαλια και χαδια τοτε καθεσε βαζεις επανω σου μια καθαρη πετσετα και μετα ακουμπας το μωρο ,δεν ερχεσαι σε επαφη με ξενα σκυλια,και δεν αφηνεις ουτε τη σκυλα σου να ερθει, οταν βγαινει η μαμα-σκυλα εξω για τσισα και κακα, τοτε πριν μπει μεσα ξανα ,την καθαριζεις με βρεγνενη πετσετα πολυ καλα στημενη σε ελαφρυ διαλυμα νερο+ 2 σταγονες detoll, σε ολο της το σωμα και στις πατουσες το κυριοτερο αλλα εκτος απο τις θηλες ,ολα αυτα ειναι μετρα προληψης και οχι βεβαια για σενα αλλα για τα μωρα