ας γυρισουμε στο αρθρακι που προτεινα χτες βραδυ για να δουμε τα σαλιγκαρακια ως παραδειγμα:
http://www.nature.com/hdy/journal/v72/n1/pdf/hdy19943a.pdf M.LAZARIDOUDIMITRIADOU*, Y. KARAKOUSISI & A. STAIKOU,Geographical variation in shell morphology and isoenzymes of Helix aspersa MUller, 1774 (Gastropoda, Pulmonata), the edible land snail, from Greece and Cyprus, Heredity 72 (1994) 23—35
Στα σαλιγκάρια Helix aspersa Müller της Ελλαδας παρατηρειται γενετική και μορφολογική ποικιλια, που αποδίδονται στην γεωγραφική απομονωση(Πινδος), διαφορα κλιματος , και στην χλωριδα της καθε περιοχης. πχ τα σαλιγκαρια με μεγαλο μεγεθος επιβιώνουν δυσκολότερα σε κρυο κλιμα.
Η μη αναμενώμενη ποικιλομορφια που παρατηρηθηκε στους πληθυσμους των νησιών φαινεται να οφειλεται οτι το ειδος , ως εδώδιμο, μεταφερεται εξαιτιας των ανθρωπων.
http://www.nature.com/hdy/journal/v87/n2/full/6888360a.html
M Dupont-Nivet, J Mallard, J C Bonnet and J M Blanc, ''Evolution of genetic variability in a population of the edible snail, Helix aspersa Müller, undergoing domestication and short-term selection''Heredity (2001) 87, 129–135
αυτοι πηραν το ίδιο ειδος σαλιγκαριού και το εξεθρεψαν για μεγαλο ενηλικο μεγεθος. δηλαδη ξεκινησαν με αγρια εδωδιμα σαλιγκάρια και τα ''εξημερωσαν'': παρατηρηθηκε κατακορυφη απώλεια της γενετικής ποικιλίας.
αυτοι που θα πουλανε σαληγκαρια για φαι θεωρώ [αυθερετα] οτι θα θελουν τα σαλιγκαρια τους να φτανουν μεγαλύτερο τελικό μεγεθος. Τι επιπτωσεις λετε να εχει στων αγριο πληθυσμο αν απελευθερωθουν ξαφνικά πεντε κιλά μεγαλα ''εξημερωμενα'' σαληγκαρια; τι επιπτωσεις θα υπάρξουν για την χλωριδα της περιοχης;
ξεκινησαμε με την απελευθερωση ζωων σε ξενο περιβαλλον και καταλήξαμε να συζηταμε για το συνδρομο Down .ειναι offtopic αλλα εγω στεκομαι στις λεξεις -οι λεξεις πονανε. δεν παύουμε να βρισκομαστε σε ''δημόσιο χωρο'' τα γραπτα μας μενουν και υπαρχουν για όλους. προσωπικά δεν θυμαμαι ποτε το Down να αναφερεται ως γενετικό νοσημα ή ως ασθενεια, ουτε στα βιβλια μου ουτε από καθηγητές μου-αλλα αμφιβαλω αν οι καθηγητες μου το εκαναν αυτο επειδη φοβοταν μη πληγωσουν τα συναισθηματα μας
@sotirakis περιμενω τα επιστημονικα συγγραμματα