Δημιουργία εκτροφείου;

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.364
10.512
Athens
GRDANE
Το να πάει ένας εκτροφέας να πουλήσει με αξιώσεις (στο σωστό και κατάλληλο ιδιοκτήτη κλπ.) ένα κουτάβι μέσω eshop, είναι σα να πάω εγώ ως πλανόδιος πωλητής βιβλίων να πουλήσω βιβλία στον Παπασωτηρίου. O μόνος τρόπος να πουλήσει είναι:

- φθηνότερα ή ίσα στα λεφτά που αγοράζει το pet shop από τον εισαγωγέα (στην καλύτερη περίπτωση να είναι 250-300 Ευρώ?)
- χωρίς διαδικασίες επιλογής ιδιοκτήτη. Το petshop πυροβολεί τον πελάτη και πουλάει το οτιδήποτε, στον οποιοδήποτε μέχρι και fila σε γιαγιάδες για να πλέκουν μαζί.
- τα petshops έχουν "στανταρ" συνεργασίες με εισαγωγείς στο πλαίσιο ενός "συμφώνου" το οποίο ορίζει την τιμή, τις επιστροφές, την προμήθεια άλλων ειδών κλπ. Τι λόγο έχει ένα pet shop να συνεργαστεί με έναν εκτροφέα ακόμη κι αν ο τελευταίος του προσφέρει την ίδια τιμή?

weightpull.gr

Well-Known Member
26 Φεβρουαρίου 2010
139
0
με έχεις μπερδέψει λίγο, αυτοί οι λιγότεροι απο πέντε κάνουν γέννες και χαρίζουν κουτάβια?

Να σε ξεμπερδέψω λοιπόν ……. Ο σωστός εκτροφέας καταρχήν δεν βλέπει την εκτροφή ως επάγγελμα για τον λόγο αυτό δεν πουλάει αλλά ψάχνει βρίσκει και χαρίζει σε άτομα που κρίνει ότι τα κουτάβια του θα περνάνε καλά. Και προ πάντων διατηρεί επαφή με αυτούς που έχει δώσει τα κουτάβια του. Ένας σωστός εκτροφέας κάνει αναπαραγωγή κάθε 2- 3 χρόνια και όχι 2 φορές το χρόνο όπως κάνουν αυτοί που θέλουν να αποκαλούνται ‘’Εκτροφείς’’( εάν δεν καταλαβαίνεις το γιατί πολύ ευχαρίστως να στο αναλύσω )
Η Εκτροφή είναι Τέχνη αλλά είναι και Ευθύνη. Με τον όρο "εκτροφή" δεν εννοούμε την ανεύθυνη κουταβοπαραγωγή η οποία συντελεί στον υπερπληθυσμό των σκύλων (σκεφθείτε πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες για όλα τα κουτάβια που γεννιούνται, ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν τη δική μας, με τα γνωστά αντικειμενικά προβλήματα: αστυφιλία, έλλειψη κυνοφιλικής παράδοσης & ενημέρωσης, έλλειψη χώρων άσκησης, στεγαστικό πρόβλημα, αντι-κυνοφιλική νομοθεσία κλπ. Για μία φυλή δε με ιδιαίτερες απαιτήσεις, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα...)
Εκτροφή δικαιολογείται μόνον όταν συντελεί στην διαρκή βελτίωση της φυλής από κάθε άποψη: χαρακτήρα, υγεία, μορφολογία, ικανότητες, αισθητικά χαρακτηριστικά - και όλα αυτά συγχρόνως, χωρίς ο ένας τομέας να παραμελείται χάριν κάποιου άλλου. Κάθε κάτοχος καθαροαιμου σκυλου στον κόσμο σήμερα είναι θεματοφύλακας της φυλής: την κληρονόμησε από τους προηγούμενους και δεν του ανήκει, αλλά έχει καθήκον να την παραδώσει στους επόμενους αν όχι καλύτερη, τουλάχιστον το ίδιο καλή όσο ήταν όταν την παρέλαβε. Βελτίωση της φυλής μπορεί να προσφέρει όχι μόνο εκείνος που επιλέγει να εκθρέψει, αλλά το ίδιο - και ακόμα περισσότερο - εκείνος που αποφασίζει να μην εκθρέψει, απαλλάσσοντας τη φυλή από τη διαιώνιση σκύλων που δεν είναι απόλυτα άξιοι να αναπαραχθούν. Η εκτροφή δεν δικαιολογείται όταν γίνεται για συναισθηματικούς λόγους ("θέλω ένα κουταβάκι από το σκύλο μου, γιατί τον αγαπώ πολύ") αλλά ούτε όταν γίνεται από προσωπική ματαιοδοξία, μόνο και μόνο για να κατεβαίνει κανείς στις εκθέσεις. Δυστυχώς σήμερα, σε μεγάλο ποσοστό, η συμμετοχή στις εκθέσεις (και ο αγώνας για διάκριση σ' αυτές) έχει ξεπέσει, από "εργαλείο" (για την επιλογή των καλυτέρων προς αναπαραγωγή ατόμων της φυλής) έχει καταντήσει αυτοσκοπός για ορισμένους. Είναι άνθρωποι που, εθισμένοι στις δόσεις ανωτερότητας που αντλούν από τα επιτεύγματα των σκύλων τους και από τις στιγμές δόξας των στίβων, ξεχνούν τον αντικειμενικό στόχο (που είναι - ή θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι! - να υπηρετήσουν την φυλή με σεμνότητα και συνέπεια) και καταλήγουν να χρησιμοποιούν τη φυλή για υπηρετεί τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Αυτοί οι κάτοχοι, αν μεταπηδήσουν στο χώρο της εκτροφής, γίνονται πολύ κακοί εκτροφείς, διότι, η νίκη είναι μεν ισχυρό κίνητρο στην επιδίωξη της ποιότητας, αλλά η επιδίωξη της νίκης με οποιοδήποτε κόστος οδηγεί, αργά ή γρήγορα, σε υποβιβασμό των ηθικών κανόνων που διαχωρίζουν την επιλεκτική εκτροφή από την αδιάκριτη κουταβοπαραγωγή. Η εκτροφή προϋποθέτει γνώσεις σε πολλούς τομείς, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η βελτίωση της φυλής. Όποιος λοιπόν θέλει να λέγεται "εκτροφέας" πρέπει να διαθέτει:
1. Απόλυτη γνώση του Προτύπου της φυλής σε βάθος, πλήρη κατανόηση των εννοιών του και ικανότητα να συλλάβει την ιδεατή εικόνα του τέλειου εκπροσώπου της φυλής.
2. Άριστη γνώση της ιστορίας της φυλής, γιατί η αρχική της χρήση και η εξελικτική της πορεία δεν την κάνουν απλώς αυτό που είναι σήμερα αλλά αποτελούν και τη συνισταμένη των δυνατοτήτων της για το μέλλον.
3. Eξαίρετη γνώση των γενεαλογίων των σκύλων που χρησιμοποιεί στην εκτροφή. Αυτό σημαίνει, εκτίμηση των αρετών και των ελαττωμάτων τους & γνώση των γενετικών επιδόσεων (τί ποιότητα απογόνων έδωσαν δηλαδή) των ίδιων αλλά και των άμεσα συγγενών τους, για πολλές γενιές πίσω. Οι φωτογραφίες και οι πρωταθληματικοί τίτλοι δεν αρκούν.
Πρέπει να γνωρίζει κανείς την υγεία και τα πιθανά προβλήματα των σκύλων που υπάρχουν σε κάθε γενεαλόγιο, καθώς και τα "μονοπάτια" μετάδοσης των επιθυμητών και των ανεπιθύμητων χαρακτηριστικών τους στις επόμενες γενιές.
Μπορεί π.χ. ένας σκύλος να είναι πολύ-πρωταθλητής αλλά όλα του τα αδέλφια να παρουσίασαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο πιθανότατα να ανακύψει, χρησιμοποιώντας τον ίδιο σαν επιβήτορα, στα παιδιά του ή (ακόμα χειρότερα) στα εγγόνια του.
4. Αντικειμενική γνώση των προβλημάτων της φυλής, μορφολογικών, ανατομικών και υγείας & ασυμβίβαστη συστράτευση για την εξάλειψή τους. Γνώση των γενετικών συστημάτων μετάδοσης αυτών των ανεπιθύμητων χαρακτηριστικών. Π.χ., επειδή αρκετά κληρονομικά προβλήματα υγείας είναι πολυγονιδιακά (οφείλονται δηλαδή στην συνεργασία πολλών γονιδίων) πρέπει ο εκτροφέας να γνωρίζει τις στατιστικές τάσεις εμφάνισης αυτών των προβλημάτων σε κάθε γενεαλογική γραμμή. Οι ασθένειες που οφείλονται σε κυρίαρχα ή υποτελή γονίδια είναι απλούστερες στην αντιμετώπισή τους, όταν είναι μονογονιδιακές, αλλά ο εκτροφέας πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων ποιοί σκύλοι είναι φορείς και ποιοί όχι.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο εκτροφέας πρέπει να είναι ένας ευφυής, πολυμαθής και φιλομαθής άνθρωπος, με καλές γνώσεις γενετικής και με την δυνατότητα να ενημερώνεται συνέχεια από την επιστήμη και να συνεργάζεται με τους συναδέλφους του εκτροφείς σε όλο τον κόσμο. Αλλά η γνώση από μόνη της δεν αρκεί αν δεν υπάρχει ήθος και υπευθυνότητα. Ο εκτροφέας πρέπει να είναι ο πιο αυστηρός και αντικειμενικός κριτής των ίδιων του των σκύλων έτσι ώστε να επιλέξει μόνο τα ζευγαρώματα εκείνα που πράγματι μπορεί κανείς αντικειμενικά να πεί ότι υπόσχονται βελτίωση της φυλής, αποκλείοντας από την αναπαραγωγή σκύλους οι οποίοι, ακόμα και αν έχουν κερδίσει μεγάλες διακρίσεις, δεν είναι πραγματικά άξιοι να γίνουν γεννήτορες. Ο εκτροφέας δεν πραγματοποιεί γέννες αν το μέλλον των κουταβιών που θα γεννηθούν είναι αβέβαιο, αν δεν προτίθεται να κρατήσει κουτάβι ο ίδιος και αν δεν έχει εξασφαλίσει αγαστή συνεργασία με τους νέους ιδιοκτήτες, ούτε αν δεν έχει την πρακτική δυνατότητα να παραμείνει υπεύθυνος για τα κουτάβια που θα φέρει στον κόσμο για όλη τους τη ζωή και να τα συνδράμει, αν οι ιδιοκτήτες τους αποδειχτούν ανεύθυνοι ή ανίκανοι πλέον να τα συντηρήσουν. Ο εκτροφέας επιλέγει ιδιοκτήτες για τα κουτάβια του με προσοχή και με γνώμονα το συμφέρον των ίδιων των σκύλων, παρακολουθεί την εξέλιξή τους με ενδιαφέρον και προσφέρει απλόχερα τη γνώση και τις συμβουλές του. Ο εκτροφέας λειτουργεί πάντοτε σαν θεματοφύλακας που προστατεύει την φυλή από εμπορική εκμετάλλευση, αποτρέποντας ανθρώπους που έχουν επιπόλαιο ή λανθασμένο ενδιαφέρον ή, το χειρότερο, ιδιοτελή κριτήρια για την απόκτησή της. Αλλά και ο κάθε νέος θαυμαστής και υποψήφιος ιδιοκτήτης της φυλής έχει την ευθύνη να επιλέξει σωστά και ενημερωμένα: προτιμώντας να ενισχύσει τους υπεύθυνους και σοβαρούς εκτροφείς με την προτίμησή του και αποφεύγοντας τους αδαείς, τους μεταπωλητές και τους περιστασιακούς κουταβοπαραγωγούς. Κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις και προβάλλοντας τις σωστές απαιτήσεις, μπορεί ακόμα και ο πιο "καινούργιος" κυνόφιλος να εξετάσει τις γνώσεις, την ευθύτητα, τις ποιοτικές προδιαγραφές και την προϊστορία του καθενός που δηλώνει εκτροφέας. Η εκτροφή είναι λειτούργημα: αποφύγετε όλους εκείνους που δηλώνουν ότι οι σκύλοι τους είναι "τέλειοι" και "απαλλαγμένοι από όλα τα προβλήματα" που μπορούν να παρουσιαστούν στη φυλή, αλλά δεν έχουν τα ιατρικά πιστοποιητικά που θα αποδείκνυαν κάτι τέτοιο. Αποφύγετε επίσης όσους χρεώνουν εξωφρενικά υψηλές τιμές αλλά δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η μετέπειτα ζωή του κουταβιού που ανυπομονούν να σας πουλήσουν. Ο υπεύθυνος εκτροφέας γίνεται ακόμα και αδιάκριτος ή φορτικός προκειμένου να πειστεί ότι το κουτάβι του, θα "πέσει σε καλά χέρια" και είναι πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση με ειλικρίνεια και χωρίς κομπορρημοσύνη. Απευθυνόμενος μόνο σε άτομα που λειτουργούν όπως περιγράψαμε παραπάνω, τα οποία υπηρετούν τη φυλή με αγάπη και ευσυνειδησία, μπορεί ο κάθε υποψήφιος κάτοχος καθαροαιμου σκυλου να είναι σίγουρος ότι βάζει και αυτός ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της φυλής με θετικό τρόπο.
Μπορώ να σου πω κι άλλα εάν θες αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα γίνω πολύ κουραστικός.

πηγη για το παραπανω κειμενο :- Μαρία Winsor-Γκινάλα ,εκτροφέως, κριτού,ΝΑ ΕΚΤΡΕΦΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΡΕΦΕΙ; ,Φεβρουάριος 2004, για τον ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πρώτα βρίσκουμε τα λόγια
με μεγάλη προσοχή
γιατί κι άλλοι γράφουν χρόνια
κι ίσως τά ’χουνε πει.

Λ. Κηλαϊδόνης

Last edited by a moderator:

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Mετα απο όλο αυτό το κατεβατό (δεν μου έμαθες τίποτα καινούργιο πρέπει να σου πω), ολα αυτά είναι γνωστά,
σε παρακαλώ να μου πείς τους λιγότερους απο πέντε που πληρούν όλες αυτές τις προυποθέσεις και ψάχνουν τους κατάλληλους ιδιοκτήτες να χαρίσουν τα κουτάβια που παράγουν.

Μην μου πείς πάλι ψάξε να τους βρεις γιατί τότε πετάς λάσπη σε όλους όσους ασχολούνται με την εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων.

mortezes

Well-Known Member
25 Σεπτεμβρίου 2009
632
1
COPY PASTE για αλλη μια φορα......
George A . Mην αγχωνεσαι , οπου να ναι θα ερθει το καλυτερο εκτροφειο του κοσμου να σου χαρισει το καλυτερο κουταβι που εβγαλε ποτε.
Θεμα χρονου ειναι....Ετσι κανει ο καλος ο εκτροφεας !
Αυτα που γραφτηκανε παραπανω πιο πολυ σε ονειρωξη μου φερνουνε,,,,,

weightpull.gr

Well-Known Member
26 Φεβρουαρίου 2010
139
0
Mετα απο όλο αυτό το κατεβατό (δεν μου έμαθες τίποτα καινούργιο πρέπει να σου πω), ολα αυτά είναι γνωστά,
σε παρακαλώ να μου πείς τους λιγότερους απο πέντε που πληρούν όλες αυτές τις προυποθέσεις και ψάχνουν τους κατάλληλους ιδιοκτήτες να χαρίσουν τα κουτάβια που παράγουν.

Μην μου πείς πάλι ψάξε να τους βρεις γιατί τότε πετάς λάσπη σε όλους όσους ασχολούνται με την εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων.
Μου φαίνεται μαζί μιλάμε και χωριά καταλαβαινόμαστε. Αφού όλα αυτά σου είναι γνωστά τότε γιατί με ρωτάς; Μάλλον για να με ρωτά όμως συνέχεια αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις βρει κανέναν που να πληροί τις προϋποθέσεις και θέλεις να σου πω εγώ ποιοι είναι . Δεν θα σου μπω στην διαδικασία να σου πω ο Τάδε και ο Τάδε είναι καλός. Αυτοί που είναι …είναι δεν έχουν ανάγκη από την δική μου διαφήμιση ( λίγοι μεν αλλά υπάρχουν δε). Και τέλος το να λες τα πράγματα ως έχουν δεν σημαίνει ότι πετάς λάσπη. Ο καθένας κρίνεται για αυτά που κάνει . Πρέπει να μάθεις να ζεις με την πραγματικότητα . Μην εθελοτυφλείς .

weightpull.gr

Well-Known Member
26 Φεβρουαρίου 2010
139
0
COPY PASTE για αλλη μια φορα......
George A . Mην αγχωνεσαι , οπου να ναι θα ερθει το καλυτερο εκτροφειο του κοσμου να σου χαρισει το καλυτερο κουταβι που εβγαλε ποτε.
Θεμα χρονου ειναι....Ετσι κανει ο καλος ο εκτροφεας !
Αυτα που γραφτηκανε παραπανω πιο πολυ σε ονειρωξη μου φερνουνε,,,,,
Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια……….

weightpull.gr

Well-Known Member
26 Φεβρουαρίου 2010
139
0
Το αγαπημενο μου ρητο. Κατι επρεπε να πεις κι εσυ ....
Τι να μη φτανει η αλεπου ρε φιλε ?
Το πιτμπουλ ?

Μπορείς να γίνεις ποιο σαφείς ; Που κολάει το Πιτμπουλ;

mortezes

Well-Known Member
25 Σεπτεμβρίου 2009
632
1
Μπορείς να γίνεις ποιο σαφείς ; Που κολάει το Πιτμπουλ;
Κατι γατακια βλεπω εγω, κατι πιτμπουλ κατι τετοια.
Ασε που το κειμενο σου ανηκει στη σφαιρα της φαντασιας.
Οποιος εχει επιτυχιες δηλαδη και πουλαει τα κουταβια του ειναι κακος εκτροφεας, με λιγα λογια αυτο δε λες ?

weightpull.gr

Well-Known Member
26 Φεβρουαρίου 2010
139
0
Κατι γατακια βλεπω εγω, κατι πιτμπουλ κατι τετοια.
Ασε που το κειμενο σου ανηκει στη σφαιρα της φαντασιας.
Οποιος εχει επιτυχιες δηλαδη και πουλαει τα κουταβια του ειναι κακος εκτροφεας, με λιγα λογια αυτο δε λες ?
Μάλλον χρειάζεσαι και οφθαλμίατρο εάν από ολόκληρη ιστοσελίδα βλέπεις μόνο τα γατάκια Και αφού σου αρέσουν οι λαϊκές παροιμίες θα σου πω και αυτή : Όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Παιδια σας παρακαλώ ας παραμεινουμε στο θεμα... ας αφησουμε αλεπουδες και γατακια στην ησυχια τους!

mortezes

Well-Known Member
25 Σεπτεμβρίου 2009
632
1
Οταν θα κανεις εκτροφη, πες ο,τι γουσταρεις.
Εξω απο το χορο λενε πολλα τραγουδια.
Στη θεωρια και στην αντιγραφη επικολληση εισαι καθηγητης.
Κανε συ εκτροφη και χαριζε. Θα σε παραδεχτω.
Και αφου σε ρωτανε εδω και αλλοι χρηστες, γιατι δεν παραθετεις 5 εκτροφεις που το κανουνε αυτο.
Οχι απο την Ελλαδα απαραιτητα, απο οπου θες, να παμε κι εμεις να παρουμε ο,τι καλυτερο κυκλοφορει δωρεαν.

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
ELEB το να μην γνωρίζει κάποιος τι σημαίνει επιλεκτική και υπευθυνη εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων δεν είναι ντροπή, αλλώστε οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν

αυτό που είναι ντροπή είναι να έχεις μια λανθασμένη εικόνα στο μυαλό σου και να είσαι και τόσο σίγουρος οτι είναι σωστή που να την υποστηρίζεις με τόση σιγουριά όπως κάνεις εσύ.

ελεβ δεν τα ξέρεις καλά τα πραγματα ψάξε περισότερο

weightpull.gr

Well-Known Member
26 Φεβρουαρίου 2010
139
0
ELEB το να μην γνωρίζει κάποιος τι σημαίνει επιλεκτική και υπευθυνη εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων δεν είναι ντροπή, αλλώστε οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν
Συμφωνώ απολύτως. Αλλά δυστυχώς την κάνουν

Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Επιλεκτικη και υπευθυνη εκτροφη = εκτροφεας με απλα ελληνικα. Σωστα? γιατι αν δεν ειναι ετσι ειναι οξυμωρο.

vagolf

Well-Known Member
11 Αυγούστου 2010
209
0
ΑΧΑΡΝΑΙ
Μαλλον ειμαι χαζοσ τελικα αλλα εκτροφεασ ποιοσ ειναι γιατι εγω μπερδευτηκα μετα απο αυτην την συζητηση

weightpull.gr

Well-Known Member
26 Φεβρουαρίου 2010
139
0
αυτό που είναι ντροπή είναι να έχεις μια λανθασμένη εικόνα στο μυαλό σου και να είσαι και τόσο σίγουρος οτι είναι σωστή που να την υποστηρίζεις με τόση σιγουριά όπως κάνεις εσύ.
Εάν έχω λανθασμένη εικόνα αμφιβάλω. Απόδειξε μου το αντίθετο και θα το παραδεχτώ