Δεν κάνει για πρώτος σκύλος!

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Μου έχει δημιουργηθεί η απορία διαβάζοντας το φόρουμ, και ιδιαίτερα την ενότητα του "νέου μέλους".
Γίνεται συχνά αυτή η ερώτηση, όπως και άλλες, τύπου "γιατί θεωρείς ότι είσαι κατάλληλος για τέτοιο σκύλο?"
Ποιος είναι ο "τέτοιος" σκύλος?
Αλλά κυρίως... ποιος είναι ο άλλος σκύλος?

Συμπεράσματα δικά μου: Ως απαιτητικά εμφανίζονται σκυλιά μεγαλόσωμα και με κυριαρχικές τάσεις. Ως απαιτητικά επίσης παρουσιάζονται σκυλιά με μεγάλα αποθέματα ενέργειας (αν και δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει "γιατί θεωρείς τον εαυτό σου κατάλληλο για τζακ ράσελ?" Πιθανότερο είναι να του πούμε - με άλλη διατύπωση - "θα σε πρήξει, άστο καλύτερα").

Ως μη απαιτητικά παρουσιάζονται σκυλιά όπως τα λαμπραντόρ, ο γερμανικός ποιμενικός, τα μπόξερ, ΟΛΑ τα ημίαιμα (λογικό) και η συντριπτική πλειοψηφία των μικρόσωμων.

Λες και έχει πολλές ευκαιρίες απόκτησης σκύλου στη ζωή του ο μέσος άνθρωπος, υποψήφιος σκυλοϊδιοκτήτης με δυνατότητα κατοχής ΕΝΟΣ σκύλου.

Αν λοιπόν εγώ δεν είχα ΠΟΤΕ ξανά σκύλο, ήμουν 30 χρονών, διάβαζα τα πάντα για την απαιτητική φυλή που με ενδιαφέρει (ας πούμε τσεχοσλοβακικό λυκόσκυλο για να πιάσουμε μια ακραία περίπτωση) και είχα την όρεξη, τις γνώσεις (θεωρητικές βέβαια) και το χρόνο για το σκυλί αυτό θα μου λέγατε ότι δεν κάνει για πρώτος σκύλος; Θα ήταν καλύτερα να δοκίμαζα πρώτα τις δυνατότητές μου με ένα λαμπραντόρ?

Το λέω κι εγώ συχνά... Ιδιαίτερα όταν ζητά τη γνώμη μου (τι να την κάνει? :p) άνθρωπος που δεν είχε ποτέ σκυλί και ψάχνει κάτι "δύσκολο". Μήπως, όμως, δεν έχουμε δίκιο?

Λέω συχνά επίσης ότι το κανίς (π.χ) κάνει για πρώτος σκύλος. Και πάλι... έχω δίκιο? Γιατί δεν αξίζει στο κανίς ένας ιδιοκτήτης με άπειρες κυνολογικές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία? :p

Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι θέλω να πω και το πνεύμα της ερώτησης.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
H θεωρια απο την πραξη διαφερει πολυ Λιζα γι'αυτο και λεμε οτι καποιος ειναι αρχαριος και δεν "κανει" για δυσκολες,κυριαρχικες φυλες.

Αν οπως ειπες δεν ειχες ποτε σου σκυλι και δοκιμαζες στα 30 σου να κανεις το πρωτο βημα και επαιρνες (θα μιλησω για την δικη μου φυλη) ενα bullmastiff κατα 80% θα το εδινες στον 1ο χρονο...

μεγεθος,πεισμα,κυριαρχικοτητα και ακομη πολλα που ενα λαμπραντορ (π.χ) δεν τα εχει σε τετοιο πολυ μεγαλο βαθμο...εξου και το λαμπραντορ ειναι σκυλος της "πρωτης" φορας...οπως και το κανις κλπ.

πως ενας αρχαριος θα ελεγξει ας πουμε τα ενστικτα ενος Pit Bull?ενος Bull Terrier?...πως θα χαληναγωγησει ενα Τοsα Ιnu σκυλι μαχητη ακομα και στις μερες μας?

το πινσερ (π.χ) οτι και να κανει,αν θες το κανεις σβουρες...το Bullmastiff σε κανει αυτο...;)

θελει πρωτερη εμπειρια με σκυλια,πολλες ψυχικες δυνατοτητες (τις οποιες διαπιστωνεις αν τις εχεις μεσα απο τα σκυλια που ΗΔΗ ειχες),αυτοελεγχο και σιγουρια οτι σε καθε στιγμη της ζωης ενος Dogo(π.χ) θα εισαι ετοιμος-μη για να χειριστης το ζωο σου.

καμια βοηθεια εκτροφεα δεν ειναι αρκετη,καμια βοηθεια ιδιωτη-γνωστη κανενα βιβλιο-εγκυκλοπαιδεια ή DVD δεν ειναι αρκετα και δεν συγκρινονται με ενα πραγμα...την πειρα που πηγαζει μεσα απο τα σκυλια και την συμβιωση μαζι τους...οταν ξεκινας λοιπον απο μηδενικη βαση,την ιδια στιγμη που "Εγω"(ο καθενας μας,μιλω γενικα) ξεκινω εχοντας 2-3-4-5 σκυλια και το 1-2 απο αυτα ειναι δυναμικες φυλες,εσυ σε μεγαλο ποσοστο θα βγεις χαμενος-χαμενη,ενω εγω πιο σιγουρα κερδισμενος παντα ως προς τον σκυλο μας και την συμβιωση μαζι του!:)

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
καμια βοηθεια εκτροφεα δεν ειναι αρκετη
εγω παλι θεωρω πως ενας σωστος εκτροφεας, συν το να ταιριαζει ο σκυλος στην προσωπικοτητα σου, ειναι υπεραρκετα:)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
το πινσερ (π.χ) οτι και να κανει,αν θες το κανεις σβουρες...το Bullmastiff σε κανει αυτο...;)
Μάλιστα....
Λοιποοοον, προτεινω στοιχημα.

Θα σου δωσω την Ζηνα μια εβδομαδα να την εχεις μεσα στο σπιτι.
Εσυ μια εβδομαδα θα μου δωσεις τον Τορο που θα τον εχω μεσα στο διαμερισμα, κανονικα με τις βολτες του φυσικα.
Την Ηρα θα την κρυψω αν θελεις.

Ποιος απο τους δυο μας λες οτι θα βελάξει πρωτος και θα παρει τηλεφωνο τον αλλο να ερθει να παρει τον σκυλο του???? :D

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
εγω παλι θεωρω πως ενας σωστος εκτροφεας, συν το να ταιριαζει ο σκυλος στην προσωπικοτητα σου, ειναι υπεραρκετα:)
Μηπως αρκει απλά ενας σουπερ εκπαιδευτης ?

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Λαμπραντόρ - ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ αποθέματα ενέργειας, μπορεί να διαλύσει το σπίτι.
Μπόξερ - Συχνά το ίδιο
Γερμανικός Ποιμενικός - Μπορεί να αναπτύξει επιθετικές τάσεις προς ανθρώπους και σκυλιά
Γιόρκι - Πολύ έντονο ταπεραμέντο, χρειάζεται εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία.
Τζακ Ράσελ - Απ' τα πιο ζωηρά σκυλιά που υπάρχουν.

Γιατί αυτά τα σκυλιά (παραδείγματα δίνω) δεν συγκαταλέγονται σ' αυτά που "δίνει κανείς τον πρώτο χρόνο".

ΑΚΟΜΑ χειρότερα: Γιατί δεν αποτρέπουμε ΟΛΟΥΣ τους άπειρους απ' την υιοθεσία αδέσποτου ημίαιμου κουταβιού? Κανείς δεν ξέρει τι χαρακτήρα, τι ένστικτα, τι απαιτήσεις μπορεί να έχει. Το ημίαιμο λοιπόν δεν αποτελεί τον πλέον απαιτητικό σκύλο και τον πλέον ακατάλληλο για πρώτο σκύλο?

(Κάνω και λίγο το δικηγόρο του διαβόλου σ' αυτό το θέμα, σε περίπτωση που δεν είναι σαφές).

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
οταν θα δει ενας εμπειρος εκπαιδευτης το μαστινο στα χερια του 17 χρονου αγοριου ή κοριτσιου που πριν απο αυτο ειχε το σκυλακι της Matel για να παιζει,ή θα αυτοκτονησει ή θα πει..."ο κλασσικος ο μ@λ@κ@ς ο Ελληνας"...:D:rolleyes:

οταν ο σωστος εκτροφεας δει τον-την 30 χρονη να παει να αγορασει το γλυκο-χοντρουλικο bullmastiff και την ρωτησει τι σκυλι ειχε πριν και του απαντησει "...τον bluffy το χρυσοψαρο,που της πεθανε επειδη το ταιζε talk" θα της πει ευγενικα...ευχαριστω,καλημερα σας!

@Αρη

παει το στοιχημα!

δεν ανακαλυπτουμε τωρα οτι υπαρχουν φυλες ευκολες και φυλες δυσκολες για αρχαριους και εμπειρους αντιστοιχα.

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
αυτο που ξεχνας στην εξισωση σου ειναι ο ιδιοκτητης.

πως να χειριστει και να καταλαβει ενας ανθρωπος που δεν εχει ιδεα ενα κυριαρχικο σκυλι? και οχι μονο τον εαυτο του αλλα και τους αλλους που μενουν στο σπιτι?
π.χ παραδειγμα απο αλλο φορουμ-συμπαθεστατη νεαρα εχει παρει δυσκολη φυλη, ο αδερφος συχνα μενει στο σπιτι και παιζει κυριαρχικα παιχνιδια με το σκυλακι, το σκυλακι φτανει 14 μηνων και μια μερα δεν δινει ενα πανι στον αδερφο- οποιος του τραβαει μια κλωτσια και παιρνει το πανι. μετα απο 10 λεπτα ξαναπαιζει με το σκυλακι τα γνωστα κυριαρχικα παιχνιδια (παλη) και εως δια μαγειας το σκυλακι του τραβαει μια και τον εστειλε για ραμματα.

πως θα του δωσεις να καταλαβεις οτι η ταδε ρατσα θελει 15 ωρες την ημερα εκτονωση αλλιως θα στο κανει ρημαδιο το σπιτι?

παραδειγμα δευτερον.γνωστος αγοραζει μπιγκλ απο πετ σοπ. ενα υπερκινητικο πλασμα που του διαλυει το νοικιασμενο σπιτι (την εγγυηση δεν την πηρε ποτε και πληρωσε και κατι πλακακια) , γιατι ο φιλος δουλευε 12 ωρες την ημερα και το σκυλι την εβγαζε στο μπαλκονι (απο το οποιο μια μερα πηδηξε, ).

τι ακριβως να πεις? αχ παρτο ειναι πολυ γλυκο-ζουζουνι-ησυχο?

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Μηπως αρκει απλά ενας σουπερ εκπαιδευτης ?
οχι, διοτι το σκυλι, πρεπει οπωςσδηποτε να ταιριαζει και στην προσωπικοτητα σου, στον τροπο ζωης σου .
θα τα αλλαξει αυτα, ο εκπαιδευτης?

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ λοιπόν
Αν λοιπόν εγώ δεν είχα ΠΟΤΕ ξανά σκύλο, ήμουν 30 χρονών, διάβαζα τα πάντα για την απαιτητική φυλή που με ενδιαφέρει (ας πούμε τσεχοσλοβακικό λυκόσκυλο για να πιάσουμε μια ακραία περίπτωση) και είχα την όρεξη, τις γνώσεις (θεωρητικές βέβαια) και το χρόνο για το σκυλί αυτό θα μου λέγατε ότι δεν κάνει για πρώτος σκύλος; Θα ήταν καλύτερα να δοκίμαζα πρώτα τις δυνατότητές μου με ένα λαμπραντόρ?
Και προσθέτω: Είμαι επίσης άνθρωπος με σώας τας φρένας, πολύ υπεύθυνος σε όλα στη ζωή μου, με χρόνο, χρήμα, όρεξη να δουλέψω πολύ με εκπαιδευτή. Τι θα μου λέγατε?

Επίσης:
Γιατί δεν αποτρέπουμε ΟΛΟΥΣ τους άπειρους απ' την υιοθεσία αδέσποτου ημίαιμου κουταβιού? Κανείς δεν ξέρει τι χαρακτήρα, τι ένστικτα, τι απαιτήσεις μπορεί να έχει. Το ημίαιμο λοιπόν δεν αποτελεί τον πλέον απαιτητικό σκύλο και τον πλέον ακατάλληλο για πρώτο σκύλο?

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
ενα λαμπραντορ (π.χ) δεν τα εχει σε τετοιο πολυ μεγαλο βαθμο...εξου και το λαμπραντορ ειναι σκυλος της "πρωτης" φορας...
Aυτό είναι μύθος..
Δεν είναι τα λαμπραντορ σκυλιά για αρχαριους..είναι πολλά τα λαμπραντορ που βγήκαν με επιθετικές τάσεις..
Επίσης τα λαμπραντορ είναι σκυλια που θέλουν έντονη άσκηση καθημερινά και πολύ προσωπική ενασχόληση..

Δεν μπορώ να τα συγκρίνω με ένα maltez π.χ.

Είναι γεγονός πως υπάρχουν σκυλιά με περισσότερες απαιτήσεις από τα αλλα..
και καλο είναι πριν κάποιος αποφασίσει τι θα πάρει να ξέρει με τι έχει να κάνει..

Πολλά άπειρα άτομα διαλέγουν σκυλιά βάση εμφανίσης..και άλλοι βάση "ιδεολογΙας"..
Κολακεύει πολλούς όντως άντρες να έχουν ένα pitbull όμως πολλές φορες δεν ξέρουν πως να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της φυλής..
Η πολλά κορίτσια από την γλυκουλικη εμφάνιση ενός κόκερ ή ενός maltez..
Όμως κανένα σκυλί δεν είναι απλή υπόθεση..
Κάποια θα φύγουν σε μικρό διάστημα με συνοπτικές διαδικασίες αλλα γιατί μαδάει η τρίχα τους ή γιατί τζιβιαζει..ή επειδή από λάθος χειρισμούς έγινε ένα κακομαθημένο σκυλί και άλλος γιατί πραγματικά δεν ξέρει πως να τα βγάλει με ένα "τέρας" πολλών κιλών..

Πρέπει να ξέρουν και σίγουρα καλο είναι να αρχίσουν με ένα σκυλί με "λιγότερες" απαιτήσεις συγκριτικά με ένα άλλο..
Από την άλλη η όρεξη για μάθηση με συνειδητοποιημένη επιλογή, είναι κινητήρια δύναμη για την επιτυχία όσο άπειρο και να είναι το άτομο αρκεί να είναι πράγματι συνειδητοποιημένη η επιλογή και έτοιμο να κάνει θυσίες για αυτήν..

Νομίζω πως το πάρε και μην πάρεις είναι σχετικά και πάντα έχει να κάνει με την αντίληψη του ενδιαφερομενου και την ανεκτικότητα στις παρατηρήσεις έτοιμο να σκεφτεί και να αναλογιστεί τα υπέρ και τα κατά..

Επίσης άλλο ένα θέμα είναι η ηλικία..
Να ξέρουμε πως όταν είμαστε μιας κάποιας ηλικίας δεν μπορούμε να πάρουμε έναν σκύλο "αθλητή"..έναν σκύλο που να θέλει μεγάλη εκτόνωση..

Να κάνουμε υποχωρήσεις στα θέλω μας και αν είμαστε κάποιας ηλικίας να πάρουμε ένα ενήλικο μιας φυλής που να μπορεί να ανταπεξέλθει στο καθημερινό μας πρόγραμμα..

Κανένα σκυλί δεν είναι εύκολο.., όλα τα σκυλιά είναι δύσκολα με τις δικες του ξεχωριστές απαιτήσεις....

Last edited:

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ λοιπόν
Και προσθέτω: Είμαι επίσης άνθρωπος με σώας τας φρένας, πολύ υπεύθυνος σε όλα στη ζωή μου, με χρόνο, χρήμα, όρεξη να δουλέψω πολύ με εκπαιδευτή. Τι θα μου λέγατε?
να παρεις οτι σκυλο γουσταρεις.
τα ημιαιμα, καλυτερα με απειρο, ασχετο, βλακα ιδιοκτητη , παρα στα καταφυγια (εξαλλου δεν θα ειναι και απο τους ιδιοκτητες που τα εχουν αφησει στα καταφυγια)

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Λαμπραντόρ - ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ αποθέματα ενέργειας, μπορεί να διαλύσει το σπίτι.
Δεν τα έχεις και σε μεγάλη εκτίμηση έ?:p

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Το ημίαιμο λοιπόν δεν αποτελεί τον πλέον απαιτητικό σκύλο και τον πλέον ακατάλληλο για πρώτο σκύλο?
Ενας άπειρος ιδιοκτητης πρέπει να πάει σε αναμενόμενα μονοπάτια που του προσφέρει ένα καθαρόαιμο σκυλί..

τα ημίαιμα είναι όντως κίντερ έκπληξη και καλο είναι να τα περνούν άτομα με εμπειρια..

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Κατια πρωτη φορα ακουω οτι το σκυλι που βρισκεται σταθερα στο top 5 των δημοφιλεστερων,πιο ευκολων και πιο αρμονικων με τα παιδια σκυλων,ειναι επιθετικο ή εχει επιθετικες τασεις.

περιπτωσεις θα υπαρχουν,ομως δεν μπορω να δεχθω οτι οι περιπτωσεις ειναι τοσες που κινδυνευουν να γινουν κανονας.

εκπαιδευτες,βιβλια και προσωπικη γνωση,μου δηλωνουν το λαμπραντορ σαν το κατ'εξοχην σκυλι για τους αρχαριους.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
τα ημιαιμα, καλυτερα με απειρο, ασχετο, βλακα ιδιοκτητη , παρα στα καταφυγια
Αναγκαστικά... συμφωνώ.

Ακόμα μία ερώτηση για όσους θεωρούν ότι υπάρχουν σκυλιά που κάνουν και σκυλιά που δεν κάνουν για "πρώτα". Το γεγονός ότι έχω μεγαλώσει ένα καλόβολο κανισάκι (και με επιτυχία :p) με κάνει κατάλληλη ιδιοκτήτρια για έναν καυκάσιο? (Παράδειγμα δίνω πάλι).

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
τα ημίαιμα είναι όντως κίντερ έκπληξη και καλο είναι να τα περνούν άτομα με έμπειρια..
χαχαχαχα...αλι και τρις αλι στα καταφυγια λοιπον.
βρειτε στρεμματα να εχουμε να τα στοιβαξουμε.