Δεν κάθεται να τον χτενίσω

zuccheros

Well-Known Member
5 Οκτωβρίου 2013
46
0
ΑΘΗΝΑ
Καλησπέρα, ο Alegro είναι Golden retriever 2.5 μηνών.
Προσπαθώ να τον χτενίζω καθημερινά,έχει φοβηθεί όμως πολύ την βούρτσα.
Στην αρχή τον είχα αγκαλιά και τον ηρεμούσα καθώς το έκανα και τον είχα σηκωμένο στην αγκαλιά μου.
Όταν μεγαλώσει όμως δεν θα μπορώ να τον σηκώνω για να τον χτενίζω...
Προσπάθησα δίνοντας του κομματάκια τροφής να κάτσει πιο ήρεμος μα όταν δεν υπάρχει τροφή δεν κάθεται ούτε δευτερόλεπτο.
μήπως τον πονάει η βούρτσα και δεν κάθεται;
Καμία ιδέα να ηρεμίσει;;

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Δεν θα τον ρωτησεις καιολας εαν θελει να χτενιστει!
Τον ανεβαζεις σε ενα τραπεζι και χτενιζεις!
Απο κει κατεβαινει μονο, οταν τελειωσεις- και τοτε μονο θα παρει καποια επιβραβευση!

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
την τροφή του τη δινεις κατα της διάρκεια? Αν κρατησεις τις λιχουδιές για το τελος?
Ή ασε τη βουρτσα κοντα του, δινε λιχουδιές, παρε τη στο χέρι, ξαναδινε λιχουδιες, πλησιασε την σε αυτόν, ξανα λιχουδιές ωσπου να μην φοβάται να τον ακουμπησει η βουρτσα. Και τότε να δινεις λιχουδιές στο τελος

zuccheros

Well-Known Member
5 Οκτωβρίου 2013
46
0
ΑΘΗΝΑ
εχω λιχουδιές,τις κρατάω και το έχει δει.
του λέω κάτσε, κάθεται, πάω να τον πλησιάσω με την βούρτσα και απομακρύνεται.αν του δώσω πρώτα ΄λιχουδιά,κάθεται μέχρι να την φάει και μετά απομακρύνεται.
μάλιστα σήμερα αγρίεψε πολύ με την βούρτσα, πιέστηκε πολύ και δεν τον είχα ξαναδεί να γρυλίζει και να γαβγίζει έτσι, οπότε τον άφησα να ηρεμήσει και μετά τον πήρα πάλι στα χέρια μου για να κάνω την δουλεία μου και τρελάθηκε!
τις πρώτες μέρες έβαζα στο πίσω μέρος της βούρτσας τροφή και την έτρωγε από εκεί πάνω, να το κάνω πιο συχνά;
Frenchiefan έχεις δίκιο αλλά θέλω να του το μάθω γιατί όταν είναι 30 κιλά θα είναι δύσκολο να τον πιέζω για όλο αυτό!

Φωτεινή

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
1.846
33
Αχαρναί Αττικής
μήπως τον πονάει η βούρτσα και δεν κάθεται;
Υπάρχουν διαφορετικές βούρτσες, του εμπορείου και επαγγελματικές, σκληρές, μέτριες και μαλακές και... χάλια.
Πάρε μια μαλακή βούρτσα (επαγγελματική) Tuffer Than Thagles Slicker από την Show Tech και μια χαρά θα σου κάτσει το κουτάβι.

golden boy

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2010
805
93
Hell
Mηπως αρχικα να εκανες τις αποπειρες σου οταν ειναι κουρασμενο το κουταβι? Εννοω μην προσπαθεις τουλαχιστον τωρα που ειναι αρχη να τον βαλεις να κατσει με το ζορι για χτενισμα ενω ειναι σε υπερενταση.
Πιαστο χαλαρα οταν θα ειναι λιωμα και ετοιμο για τον υπνο και βουρτσισε απαλα και ηρεμα.Αν στο τελος δεν εχει κοιμηθει,δωστου και μια λιχουδια.Καποια στιγμη θα το συνδιασει θετικα,δεν μπορει..

zuccheros

Well-Known Member
5 Οκτωβρίου 2013
46
0
ΑΘΗΝΑ
ήταν σχετικά κουρασμένος, άλλωστε μόλις κατάλαβε πως έχω λιχουδιά δεν ξεκολλούσε από δίπλα μου,ίσως φταίει και αυτό,δεν έπρεπε να με καταλάβει ...να την έπαιρνε απλά στο τέλος.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Frenchiefan έχεις δίκιο αλλά θέλω να του το μάθω γιατί όταν είναι 30 κιλά θα είναι δύσκολο να τον πιέζω για όλο αυτό!
Ακριβος για αυτον τον λογο θα πρεπει να μαθει ΤΩΡΑ, οτι δεν του περναει με τιποτα και οτι θα χτενιστει, οταν θελεις εσυ, οτι και να κανει!
Και οχι με παρακαλια και οταν θελει αυτος, αλλα επειδη του το ζητας εσυ σαν "αρχηγος" και ΠΡΕΠΕΙ!

Λιχουδια στο τελος της ολης διαδικασιας και μονο τοτε.
Εαν του δινεις "αναμεσα" στης φασαριες που κανει, μπορει να το εκλαβει, οτι επιβραβευεις την κακια του συμπεριφορα και σιγουρα θα την συνεχισει, αφου τον συμφερει. ( ειτε παρει και αλλη λιχουδια, ειτε τον αφηνεις ησυχο).

Και σιγουρα να κοιταξεις οντος, να μην τον ποναει η βουρτσα.

Annallyne

Well-Known Member
11 Μαϊου 2013
73
1
Μήπως κατά λάθος πηρε κάτι στραβά από την αρχή με τη βούρτσα;Το είχα πάθει αυτό με το στηθόλουρο αλλά η αλήθεια είναι ότι έφταιγα εγώ σε αυτό γιατί δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει στηθόλουρο και είχα μπερδευτεί λίγο με αποτέλεσμα να δεθούμε χειροπόδαρα κι εγώ και αυτή:oops:
Μετά δεν το ήθελε καθόλου και τελικά της το έδωσα να το μυρίσει και να παίξει μαζί του(το οποίο έπρεπε να το είχα κάνει απο την αρχή) και έτσι άρχισε να το δέχεται.
Ως εναλλακτική λύση, θα πρότεινα το εξής:Άλλαξε βούρτσα,καλό θα ήταν να έχει και διαφορετικό σχήμα και δώσε την κατευθείαν να τη μυρίσει και να παίξει λίγο μαζί της.Μετά άρχισε μια φορά να την περνάς απο πάνω για χτένισμα,μετά δυο φορές κτλ.Αν δε θέλει μην τον πιέσεις,συνέχισε να του τη δίνεις και ξαναπροσπαθησε.Όταν την πάρει πρώτη φορά και τη μυρίσει,επιβράβευση.Αν δεχθεί το πρώτο πέρασμα με τη βούρτα,πάλι επιβράβευση και συνεχίζεις.Θέλω να ελπίζω ότι θα λειτουργήσει.

Last edited:

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Δεν ξερω τι βουρτσα πρεπει να εχεις για το golden αλλά... εχοντας σκυλο φυλής μακρύτριχης και απαιτητικής στο grooming, πρώτα πηγα και πηρα χτένες σωστές και ειδική βουρτσα και μετά το σκυλι ήρθε σπιτι. Και ξεκινησα αμέσως να του τις παρουσιάζω και να κάνω σαν να το βουρτσιζω για να νιώσει την αίσθηση της χτένας/βουρτσας πάνω του! Τώρα πλέον εχει το δικό της τραπέζι για χτένισμα που την ανεβάζω και δεν γκρινιάζει καθόλου. Και σε όλα αυτά πιστευω ακράδαντα οτι βοηθησε το ότι τα εμαθε από κουταβα και δεν ειχα το "αααχ φοβάμαι να την πιασω, μην την πονέσω κλπ". Οποτε τσέκαρε και τον εαυτό σου μήπως εχεις ανασφάλεια αν το κανεις σωστά, αν το πονάς το κουτάβι, μήπως εχει βρει πάτημα και σε δουλεύει για αυτό και δεν κάθεται!

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Κουτάβι είναι, μην υπερβάλλετε.

Μάθε του αρχικά να στέκεται για λίγο. Μετά του μαθαίνεις να στέκεται και να τον πασπατεύεις/χαϊδεύεις, να κοιτάζεις τα δόντια, αυτιά, νύχια κλπ χωρίς ζόρι όμως, όλα πολύ σταδιακά, στο δικό του ρυθμό.
Στο επόμενο βήμα τον αφήνεις να μυρίσει την βούρτσα και σιγά σιγά αρχίζεις να τον χτενίζεις πολύ απαλά.

Κάθε πράξη την συνδυάζεις με συγκεκριμένη λέξη/εντολή και μην ξεχνάς την επιβράβευση.

zuccheros

Well-Known Member
5 Οκτωβρίου 2013
46
0
ΑΘΗΝΑ
σας ευχαριστώ όλους, ίσως και εγώ δεν τον άφησα να έχει καλή επαφή με την βούρτσα.
θα του πάρω μία πιο μαλακή για νέο ξεκίνημα και σε λίγο καιρό θα σας ενημερώσω για την εξέληξη!

Ira73

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2013
197
3
Δοκιμασες κλικερ και τριτς ? πριν αρχισεις το βουρτσισμα , δωστου να μυρισει τη βουρτσα , κλικερε και δωσ του μια λιχουδιτσα , καντο αυτο πεντε δεκα φορες , αστον , και μετα απο λιγο , δειξ του τη βουρτσα , λιχουδιτσα παλι , ακουμπησε τον , λιχουδιτσα παιλι , βουρτσισε λιγο , λιχουδιτσα , και σιγα σιγα θα συνδεσει οτι η βουρτσα ειναι κατι καλο και συνοδευεται με κατι ευχαριστο οπως το φαι , Λογικο να φοβαται , ειναι μικρουλης ακομα , υπομονη θελει , και ηρεμια , το βουρτσισμα ειναι μια δραστηριοτητα που σας δενει , οχι τιμωρια του μικρουλη

Φωτεινή

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
1.846
33
Αχαρναί Αττικής
Δοκιμασες κλικερ και τριτς ? πριν αρχισεις το βουρτσισμα , δωστου να μυρισει τη βουρτσα , κλικερε και δωσ του μια λιχουδιτσα , καντο αυτο πεντε δεκα φορες , αστον , και μετα απο λιγο , δειξ του τη βουρτσα , λιχουδιτσα παλι , ακουμπησε τον , λιχουδιτσα παιλι , βουρτσισε λιγο , λιχουδιτσα , και σιγα σιγα θα συνδεσει οτι η βουρτσα ειναι κατι καλο και συνοδευεται με κατι ευχαριστο οπως το φαι , Λογικο να φοβαται , ειναι μικρουλης ακομα , υπομονη θελει , και ηρεμια , το βουρτσισμα ειναι μια δραστηριοτητα που σας δενει , οχι τιμωρια του μικρουλη
Πόσα χέρια πρέπει να έχει ο άνθρωπος για αυτή την άσκηση;
στο ένα χέρι - να κρατάει το κλίκερ
στο άλλο - μια λιχουδιά
με το τρίτο να τον χαϊδεύει
και με το τέταρτο να τον βουρτσίζει

Πανεύκολο :)