"Δεν θέλω σκυλί για εκθέσεις"

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Δεν έχω πρόβλημα να γράψω εδώ διότι ό,τι πείρα έχω (έστω αυτή τη λίγη) είναι από Αμερική. Στο κέντρο εκπαίδευσης που πάω το Μουφ έχουν κάνει μάθημα άτομα που κρίνουν agility και competitive obedience για το AKC. Φέρνουν καμιά φορά τους σκύλους τους για να μας δείξουν ποιος είναι ο τελικός στόχος σε ένα άθλημα.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Τέλεια. Εμένα το δεύτερο με κάλυψε πλήρως....τώρα που θα πάω στο γραφείο θα κατεβάσω και ολόκληρο το αρθρο (γι'αυτους που δεν ξέρουν, το περιοδικό Science είναι από τα εγκυρότερα στον επιστημονικό κόσμο). Οποιος θέλει και δεν έχει access, μπορεί να μου πει να του το στείλω αν θέλει.

Kαι για όποιον αναρωτιέται γιατί γίνονται όλα αυτά, ο τελικός σκοπός είναι να βρει κανείς πως γεννετικές διαφορές καταλήγουν σε φαινοτυπικές διαφορές.... ο σκύλος αποτελεί ιδανικό μοντέλο για τέτοιου είδους έρευνες, με δεδομένο οτι μιλάμε για ένα είδος με τεράστιες μορφολογικές (μεταξύ άλλων) διαφορές στους υποπλυθησμούς του.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Και για να βρούμε φυσικά και από τι παθήσεις μπορεί να υποφέρει αφού διάφορες φυλές έχουνε διάφορα προβλήματα. Το Μουφ π.χ. που είναι Αυστραλέζος βρίθει στις μεταλλάξεις, γι' αυτό άλλωστε είναι ωραίο και παρδαλό.:p:p

(Πάω να το ζουπήξω τώρα διότι κάθεται στον καναπέ του -πρώην καναπέ μου!:D- και έχει ύφος για ζούπηγμα!:D:D)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Kopritis, δεν έχω συνδρομή, όπότε αν μπορείς να μου το στείλεις, εγώ θέλω να το διαβάσω!:)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Kopritis, δεν έχω συνδρομή, όπότε αν μπορείς να μου το στείλεις, εγώ θέλω να το διαβάσω!:)
Στείλε μου με ΠΜ το email σου αν θέλεις (και εσύ και όποιοι άλλοι θέλουν), γιατι δεν νομίζω οτι το ΠΜ υποστηρίζει επισυναπτόμενα αρχεία..... είναι pdf το άρθρο....

Lila

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2006
326
0
Aθηνα
www.sharpei.gr
Συμφωνώ! Αυτό το θεωρώ δεδομένο...
... δεν θα έδινα σε κανέναν σκύλο αν δεν πίστευα πως θα ήταν πραγματικά ευτυχισμένοι μαζί. ΜΕΤΑ έρχονται ΟΛΑ τα υπόλοιπα (πχ, εκθέσεις, εργασίες, σπορ κλπ).
Νομιζω λιγο οτι αυτο το topic βγηκε εκτος θεματος... θα συμφωνισω απολυτα με την Dr.Zhivago γιατι δεν υπαρχει πιο ομορφο συναισθημα οταν βλεπεις κουταβια σου να τα αγαπανε να περνανε καλα και απο μονοι τους να ζητανε να κατεβουν στις εκθεσεις. Ατομα που σου ελεγαν εγω δεν θελω σκυλο για εκθεσεις!!! τους βλεπεις να τρεχουν σε εκδρομες και να ψωνιζουν απο το internet για πρωτη φορα για τον σκυλο τους...

morfeas

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
142
3
Αυτό είναι το σωστό:)
Αλλά πρέπει να ξέρεις ότι εαν δεν υπήρχαν οι εκθέσεις που τόσοι πολλοί τις υποτιμούν και περιφρονούν, δεν θα υπήρχαν και σκυλιά ράτσας - πλήν κυνηγετικών.
ναι αλλα ισχυει και το αναποδο σε πολυ μεγαλο βαθμο... αν δεν υπηρχαν οι εκθεσεις δεν θα ειχαν καταστραφει αρκετες απο τις εργατικες ρατσες

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
ναι αλλα ισχυει και το αναποδο σε πολυ μεγαλο βαθμο... αν δεν υπηρχαν οι εκθεσεις δεν θα ειχαν καταστραφει αρκετες απο τις εργατικες ρατσες

Σε αυτό δεν φταίνε η εκθέσεις... Φταίνε η ηλίθιοι που πιστεύουν πως η εκθέσεις είναι το Α και το Ω της εκτροφής (που είναι πολλοί, δεν αντιλέγω).

Η εκθέσεις είναι απλά ένα πολύτιμο εργαλείο. Τίποτα παραπάνω, και τίποτα παρακάτω. ΠΟΤΕ δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Να ρωτήσω εγώ γιατί αν δεν υπήρχαν οι εκθέσεις δεν θα υπήρχαν άλλες φυλές πλην των κυνηγετικών;
Τόσα χρόνια πριν αρχίσουν οι εκθέσεις μια χαρά υπήρχαν τόσες φυλές που δεν ήταν κυνηγετικές...

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Εγώ δεν είπα ποτέ πως αν δεν υπήρχαν η εκθέσεις δεν θα υπήρχαν οι φυλές. Οργανωμένες εκθέσεις υπάρχουν πολύ λίγα χρόνια (σε σχέση με την ύπαρξη φυλών).

Είναι όμως το πιο πολύτιμο εργαλείο για τους εκτροφείς γιατί τους δίνει στόχους (αν και λάθος στόχους ορισμένες φορές!) και την δυνατότητα να συγκρίνουν δείγματα της φυλής τους από μακρινά μέρη (να ανταλλάξουν απόψεις και γραμμές αίματος).
Δεν είναι όμως το Α και το Ω για ΚΑΝΕΝΑΝ εκτροφέα πολύ υψιλής ποιότητος.
Είναι απλά ένα ΠΟΛΥ χρήσημο εργαλείο (αν μάθεις πότε και πως να το χρησημοποιείς και πότε να μην του δίνεις και πολύ σημασία!).

Και πολύ πριν από τις εκθέσεις βέβαια, υπήρξαν μικρές εκθέσεις/διαγωνισμοί μεταξύ των εκτροφέων (τα πρώτα pedigree ήταν στα αρχαία χρόνια στην Μικρά Ασία και την Αίγυπτο).

Last edited:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.747
1.507
Illinois, USA
Και πολύ πριν από τις εκθέσεις βέβαια, υπήρξαν μικρές εκθέσεις/διαγωνισμοί μεταξύ των εκτροφέων (τα πρώτα pedigree ήταν στα αρχαία χρόνια στην Μικρά Ασία και την Αίγυπτο).
Τώρα δεν μπορώ να πω ότι το ξέρω αυτό σίγουρα διότι δεν το έχω μελετήσει σε βάθος (και τρέμω και στη σκέψη του πόσο χρονοβόρο θα είναι το ψάξιμο ακόμα και με τη βάση δεδομένων των αρχαίων συγγραφέων), αλλά μου φαίνεται ότι κάπου διάβασα ότι οι Ε.Π. είναι η αρχαιότερη φυλή εκτροφέων και επίσης κάτι θυμάμαι αμυδρά περί των Μολοσσών του Αρχέλαου των οποίων αναφέρονται οι γονείς, νομίζω, αν και η πηγή μπορεί να είναι και ύστερη. Και βέβαια αν οι αιγυπτιακές πηγές είναι φαραωνικές, τότε σίγουρα θα είναι αρχαιότερες του Αρχελάου.

Ξέρεις καθόλου Στέλλα αν και πού αναφέρονται pedigrees στη Μικρά Ασία και την Αύγυπτο? Ή τουλάχιστον αν είναι σύγχρονη η πηγή σου, ποια είναι αυτή? Ίσως να έχει περισσότερες πληροφορίες έστω και σε υποσημείωση. Επίσης θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε αν οι Μικρασιάτες με τα pedigrees ήταν Έλληνες ή τίποτα Παφλαγόνες/Πισιδοί/Παμφύλιοι/Πέρσες/Λυδοί/Φρύγες και δε συμμαζεύεται.

Κάτι τέτοια είναι πολύ δύσκολα για τους συναδέλφους που συνήθως τα αγνοούν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Εκεί π.χ. που έπαθα πλάκα ήταν όταν μια φίλη μου ω-ρι-λα μου ζήτησε να της βρω ένα χωρίο στον ... Ηρόδοτο που να αναφέρει παροδική κώφωση από το θόρυβο καταρράκτη. Τα έπαιξα τελείως διότι κάτι τέτοια δεν τα πολυπροσέχουμε αφού δεν είμαστε γιατροί και οι γιατροί δε σκάνε συνήθως για τον Ηρόδοτο αφού δεν τους εξυπηρετεί συνήθως στις σύγχρονες μελέτες τους...:)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Θα πρέπει να το συζητήσεις με παλιούς και "ποιοτικούς" εκτροφείς λαγωνικών οράσεως (Slughi, Saluki ή Αzawakh κατά προτίμηση). Είναι απίστευτο το πόσο ψαγμένοι είναι οι άνθρωποι. Αρκετοί έχουν επισκευτεί εκτροφεία στο Ιράν και στην Βόρεια Αφρική και έχουν δει από κοντά αυτά τα "αρχαία pedigree" που κληρονομιούνται από γενιά σε γενιά σαν τον πιο πολύτιμο θυσαυρό. Όπως είχαν βιβλία ζευγαρωμάτων για τα Αραβικά άλογα, έτσι είχαν και για τους σκύλους.

Το παράξενο είναι πως αυτοί η λαοί θεωρούσαν όλους τους σκύλους (τους "άλλους" σκύλους) βρωμερά όντα και εστίες μολύνσεων. Τα λαγωνικά όμως τα είχαν πάνω στα έπιπλα και τα χαλιά... τα έβαζαν πάνω στη σέλα των αλόγων όταν πήγαιναν μακριά για να μην κουράζονται... και ακόμη και σήμερα, δεν τα θεωρούν "σκύλους" ακριβώς. Για πολλά χρόνια, το θεωρούσαν "ταμπού" να πουλήσουν τέτοιον σκύλο (σαν να πουλάνε το παιδί τους). Τα έκαναν μονάχα δώρο, σε συγκεκριμένα "τιμώμενα" πρόσωπα. Τους αρσενικούς τους ευνούχισαν σχεδόν πάντα.

Σε αυτό που λες συμφωνώ (πως ίσως οι Έλληνες να έβαλαν κι εκεί το χέρι τους). Ο Αλέξανδρος διημιουργίσε "Ελληνικές" πόλεις στην Ασία που κράτησαν αιώνες. Δεν μπορώ όμως να σου πω τώρα την ακριβή ημερομηνία των πρώτων pedigree για να σε βοηθήσω.

Αν σκεφτείς όμως πως ο Αριστοτέλης είχε ζωολογικό κήπο όπου κατέγραφε κι ανέλυε τα πάντα... το ΑΡΓΟΤΕΡΟ θα είναι τότε που είχαμε pedigree στην Ελλάδα. Κι ο Άλεξ δεν ήταν μόνο εξαίρετος στρατηγός όπως νομίζουν οι περισσότεροι, ήταν και φιλόσοφος και ΠΟΛΥ καλός μαθητής....
με μεγάλη μεταδοτηκότητα στους δικούς του στρατηγούς/άρχοντες των πόλεων.

Αυτά για απόψε γιατί κλείνουν τα ματάκια μου (είναι 2am εδώ!). Θα κοιτάξω να βρω σε ποιόν μπορούμε να απευθυνθούμε να μας λύσει την απορία. Έγω χρόνια να συζητήσω με τις "μοντέρνες" πηγές πληροφοριών μου στα Λαγωνικά Οράσεως. Θα πρέπει να μου δώσεις λίγο χρόνο να τους ξαναβρώ.
(ΠΟΣΟ χαίρομαι που βρήκα κάποια να μοιράσω την τρέλα μου!).:p

Last edited:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Εγώ δεν είπα ποτέ πως αν δεν υπήρχαν η εκθέσεις δεν θα υπήρχαν οι φυλές. Οργανωμένες εκθέσεις υπάρχουν πολύ λίγα χρόνια (σε σχέση με την ύπαρξη φυλών).
Η απορία μου γεννήθηκε, διαβάζοντας αυτή την παράθεση στην απάντηση του morfeas!:)

Αυτό είναι το σωστό:)
Αλλά πρέπει να ξέρεις ότι εαν δεν υπήρχαν οι εκθέσεις που τόσοι πολλοί τις υποτιμούν και περιφρονούν, δεν θα υπήρχαν και σκυλιά ράτσας - πλήν κυνηγετικών.

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
να διορθώσω την πρόταση μου ώς εξής που πιστευω είναι πιο σωστό,

Αλλά πρέπει να ξέρεις ότι εαν δεν υπήρχαν οι εκθέσεις που τόσοι πολλοί τις υποτιμούν και περιφρονούν, δεν θα υπήρχαν και σκυλιά ράτσας (στην μορφή που είναι σήμερα) - πλήν κυνηγετικών.
αρκεί να κοιτάξουμε παλιές φωτογραφίες απο ροτβάιλερ, γερμανικά ποιμενικά, λαμπραντορ κλπ, και να τις συγκρίνουμε με τις σημερινές.

αργησα λίγο να απαντήσω, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ