Θα πρέπει να το συζητήσεις με παλιούς και "ποιοτικούς" εκτροφείς λαγωνικών οράσεως (Slughi, Saluki ή Αzawakh κατά προτίμηση). Είναι απίστευτο το πόσο ψαγμένοι είναι οι άνθρωποι. Αρκετοί έχουν επισκευτεί εκτροφεία στο Ιράν και στην Βόρεια Αφρική και έχουν δει από κοντά αυτά τα "αρχαία pedigree" που κληρονομιούνται από γενιά σε γενιά σαν τον πιο πολύτιμο θυσαυρό. Όπως είχαν βιβλία ζευγαρωμάτων για τα Αραβικά άλογα, έτσι είχαν και για τους σκύλους.
Το παράξενο είναι πως αυτοί η λαοί θεωρούσαν όλους τους σκύλους (τους "άλλους" σκύλους) βρωμερά όντα και εστίες μολύνσεων. Τα λαγωνικά όμως τα είχαν πάνω στα έπιπλα και τα χαλιά... τα έβαζαν πάνω στη σέλα των αλόγων όταν πήγαιναν μακριά για να μην κουράζονται... και ακόμη και σήμερα, δεν τα θεωρούν "σκύλους" ακριβώς. Για πολλά χρόνια, το θεωρούσαν "ταμπού" να πουλήσουν τέτοιον σκύλο (σαν να πουλάνε το παιδί τους). Τα έκαναν μονάχα δώρο, σε συγκεκριμένα "τιμώμενα" πρόσωπα. Τους αρσενικούς τους ευνούχισαν σχεδόν πάντα.
Σε αυτό που λες συμφωνώ (πως ίσως οι Έλληνες να έβαλαν κι εκεί το χέρι τους). Ο Αλέξανδρος διημιουργίσε "Ελληνικές" πόλεις στην Ασία που κράτησαν αιώνες. Δεν μπορώ όμως να σου πω τώρα την ακριβή ημερομηνία των πρώτων pedigree για να σε βοηθήσω.
Αν σκεφτείς όμως πως ο Αριστοτέλης είχε ζωολογικό κήπο όπου κατέγραφε κι ανέλυε τα πάντα... το ΑΡΓΟΤΕΡΟ θα είναι τότε που είχαμε pedigree στην Ελλάδα. Κι ο Άλεξ δεν ήταν μόνο εξαίρετος στρατηγός όπως νομίζουν οι περισσότεροι, ήταν και φιλόσοφος και ΠΟΛΥ καλός μαθητής....
με μεγάλη μεταδοτηκότητα στους δικούς του στρατηγούς/άρχοντες των πόλεων.
Αυτά για απόψε γιατί κλείνουν τα ματάκια μου (είναι 2am εδώ!). Θα κοιτάξω να βρω σε ποιόν μπορούμε να απευθυνθούμε να μας λύσει την απορία. Έγω χρόνια να συζητήσω με τις "μοντέρνες" πηγές πληροφοριών μου στα Λαγωνικά Οράσεως. Θα πρέπει να μου δώσεις λίγο χρόνο να τους ξαναβρώ.
(ΠΟΣΟ χαίρομαι που βρήκα κάποια να μοιράσω την τρέλα μου!).