Λοιπόν να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, αναλόγως την ράτσα καθορίζεται και η ημερήσια άσκηση του σκύλου. Στην αρχή 15 λεπτά με τα πόδια είναι καλά 2 φορές την μέρα-αυτό μπορεί για ορισμένους σκύλους μικρόσωμους να είναι αρκετό- κάποιοι άλλοι χρειάζονται 2 φορές επί 30 λεπτά.
Η ηλικία αποτελεί βασική προϋπόθεση της άσκησης. Ένας έφηβος σκύλος μπορεί να έχει ενέργεια και να σας προσπερνάει ενώ ένας γηραιότερος να αργοπορεί. Όταν βλέπετε τον σκύλο σας να έχει σημάδια ενέργειας όταν έχετε επιστρέψει από βόλτα τότε σημαίνει πως δεν έχει εκτονωθεί – γυμναστεί.
Πριν ξεκινήσετε την εκγύμναση του βασική προϋπόθεση είναι ένα κοίταγμα από κτηνίατρο μην υπάρχει κανένα πρόβλημα σε καρδιά-πνεύμονες-αρθρώσεις-συκώτι και μετρήστε το βάρος του για να αξιολογήσετε την ικανότητα του.
Εδώ προσοχή μην ο σκύλος «σέρνει» τα πόδια υπάρχει σοβαρή περίπτωση τραυματισμού αν αναπτύξετε ταχύτητα, επίσης όταν ο σκύλος «τραβάει» μεγάλη προσοχή μην τραυματιστεί ο αυχένας του σκύλου. Πρέπει να έχετε μάθει στον σκύλο να σταματάει ή και να κάθεται, είναι απαραίτητα όταν πλησιάζεται σε διασταυρώσεις.
Σταδιακά αυξάνουμε την ένταση της άσκησης και βασικό είναι να είμαστε συνεπείς σε χρονοδιάγραμμα εκγύμνασης. Επίσης πρέπει να κάνουμε ζέσταμα με τον σκύλο μας και μετά την εκγύμναση αποζέσταμα μην και καούν οι μύες του σκύλου μας.
Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω και τις ιδιαιτερότητες του κάθε σκύλου όπως να μυρίζει στο έδαφος ή να θέλει να πάει κοντά σε ανθρώπους ή σε σκυλιά, καμιά φορά αυτά κρύβουν πως ο σκύλος θέλει να σταματήσει !!
Τέλος βασικό είναι πως αν ξεκινήσουμε γυμναστική σε εξωτερικούς να έχουμε υπόψη μας και μην ξεχνάμε να παίρνουμε κοντά μας πετσέτα-νερό-κιούπι για τον σκύλο μας.
Για μένα είναι η ιδανικότερη γυμναστική αυτή , όμως λυπάμαι για λόγους που έχω αναφέρει θα προτιμήσω την ευκολία του διαδρόμου . Έχει καλύτερα αποτελέσματα και είναι παντός καιρού, στερούμε τα σκυλάκια έτσι από τρέξιμο στην φύση, όμως από πλευράς φυσικής κατάστασης τους κάνουμε καλό και κερδίζουμε και παραπάνω χρόνο για να ασχοληθούμε μαζί τους με κάτι άλλο.