Γρύλισμα όταν πλησιάζω το μπολ της τροφής

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
ποτε δεν με απασχολησε και δεν περασε απο το μυαλο μου... αν θα μπορεσω να παρω το φαγητο του σκυλου μεσα απο το στομα...
ποτε δεν ασχοληθηκα με την εκπαιδευση του να τρωει μεσα απο τα χερια μου με τα χερια στο μπωλ κλπ
παντα αφηνα το κουταβι να τρωει στην ησυχια του...
αρκετες φορες του προσθετα φαγητο κι αυτο ηταν ολο..
μολις καθως μεγαλωνε αν καποιος σκυλος εδειχνε δυσαρεσκεια με γρυλισμα για την παρουσια μου κοντα του το επιλυαμε εκεινη την ωρα...και διαρκουσε μια και μονο φορα για περιπου κανα μισαωρο...
παντα μπορω ακομα και τωρα σε ενηλικο μου ζωο να του παρω τροφη απο το στομα και την ωρα του φαγητου και στη βολτα αν κατι αρπαξει...
δεν το κανω συνεχεια και ειδικα σε στυλ εκπαιδευσης μια φορα αρκει... φυσικα προυποθετει να μην τον ειχα ενοχλησει ποτε οταν τρωει..
αν
ΔΕΝ εχει προυπαρξει λοιπον... το στυλ
ακου και κοιτα εγω ειμαι το αφεντικο αρα μπορω να σου παρω το μπωλ η το κοκκαλο απο το στομα...
σε περιπτωση που ο σκυλος μας γρυλισει... επειδη εστω οτι πρωτη φορα του δωσαμε κοκκαλο.. ενθουσιαστηκε με το μεζε και για καποια αναιτιο λογο αισθανθηκε ανασφαλεια εκεινη την ωρα και μας γρυλισε..
( οκ? καταλαβαμε γιατι μας γρυλισε? ειπαμε ανασφαλεια..)
αυτο προυποθετει οτι δικαιολογημενη ανασφαλεια ειναι αν τον ειχαμε συνηθισει να του περνουμε ανα πασα στιγμη το φαι ειτε απομακρυνοντας το μπωλ ειτε απο το στομα...
αδικαιολογητη ανασφαλεια ειναι οτι ενω τον αφηναμε να τρωει στην ησυχια του αυτη η πρωτη φορα ενος εκλεκτου μεζε του βγαζει κυριαρχικα ενστκτα ...
προσεχουμε και μελεταμε ακριβως την στιγμη που γρυλιζει ο σκυλος
εστω οτι γρυλισε μολις περασαμε ενα μετρο διπλα του...
επιστρεφουμε στου 80 ποντους και στεκομαστε περιμενοντας ο σκυλος να σταματησει το γρυλισμα...
μολις ο σκυλος σταματησει να γρυλιζει κι αφοσιωθει ξανα στο κοκκαλο σημαινει οτι καταλαβε οτι δεν ειμαστε απειλη για τον μεζε του
πλησιαζουμε σταδιακα και μειωνουμε την αποσταση σταδιακα παντα μεχρι να σταθουμε διπλα του..
οποτε γρυλιζει σταματαμε και ειμαστε ακινητοι μεχρι να σταματησει να γρυλιζει, μολις αφοσιωθει ολοκληρωτικα στο κοκκαλο ειναι η καταλληλη στιγμη να μειωνουμε την αποσταση
μεχρι να σταθουμε ακριβως διπλα του και να τον ακουμπαμε ισα ισα μακρυα απο το κεφαλι παντα
γονατιζουμε και καθομαστε κατω...
το επομενο βημα ειναι το ενα χερι μας να τον ακουμπησει στην πλατη αρκετα πισω και εμ τα αναλογα βηματα ... παραμενει ακινητο μεχρι να αφοσιωθει ξανα στο κοκκαλο κλπ πλησιαζουεμ το χερι στο κεφαλι του σκυλου..
στο τελος καταληγουεμ ο σκυλος να τρωει τοκοκκαλο κι εμεις να εχουμε το χερι ακριβως διπλα στο στομα του η ακουμπωντας το κοκκαλο ακομα και τοτε... δεν χρειαζεται αν του το παρουμε απο το στομα...

με αυτο το τροπο εχουμε δουλεψει ακριβως στην αιτια που υπαρχει το γρυλισμα ανασφαλεια ειτε κυριαρχια φαγητου... δειχνοντας στο σκυλο οτι απο εμας δεν εχει αν φοβαται ειτε να διεκδικησει τιποτα...)

ΠΡΟΣΟΧΗ
ΔΕΝ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΟ ΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ ΜΕ ΒΙΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ
ΔΕΝ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΞΕΝΟ ΣΚΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑς
ΣΕ ΚΟΥΤΑΒΙ 4-5 ΜΗΝΩΝ ΠΑΛΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑΡΑΞΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΕΙΛΩΝΤΑς ΤΟΝ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ..

η ολη διαδικασια μπορει να κρατησει μιση, μια ωρα κλπ εξαρταται απο εμας τους ιδιους τον σκυλο και την μεταξυ μας σχεση
σε εμενα δεν χρειαστηκε κανενας σκυλος καμμια αλλη διαφορετικη και μακροχρονια ασκηση...

ολα αυτα εχουν το καλυτερο αποτελεσμα αν ταυτοχρονα ακουλουθησετε τις συμβουλες του στελιου...

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Ο δικός μας εκπαιδευτής μου είχε πει να ανακατεύω με το χέρι μου το φαγητό πριν του το δώσω για να παίρνει τη μυρωδιά μου. Ο δικός μου ποτέ δεν είχε ούτε έχει πρόβλημα με το φαγητό όμως.

zuccheros

Well-Known Member
5 Οκτωβρίου 2013
46
0
ΑΘΗΝΑ
σευχαριστώ πολύ για το κείμενο, μου επιβεβαίωσε αρκετά απ'όσα σκεφτόμουν και μου έδωσε και απαντήσεις σε τρόπο σκέψης.
μου είναι πολύ εύκολο να το εφαρμόσω,θα προσπαθήσω να τον κάνω να απορρίψει οποιαδήποτε ανασφάλεια μπορεί να τον έχω κάνει να νιώσει.
δεν του πήρα ποτέ φαγητό ή μπωλ όταν του το έδωσα για να το φάει.μόνο το σκηνικό με το κόκαλο που προανέφερα ήταν μια στιγμή που του πήρα κάτι που του είχα δώσει.
ευχαριστώ και πάλι.

pap.christos

Active Member
20 Ιανουαρίου 2014
27
0
Λάρισα
ειχα και εγω αυτο το προβλημα.ξεκινησα να την ταιζω μιση τροφη με το χερι και μιση στο μπωλ.τη τροφη με το χερι την ειχα κοντα στ μπωλ,οσο πιο κοντα μου επετρεπε στη αρχη.μετα και επιφυλακτικα επαιρνα απο τ μπωλ φαγητο και της το εδινα με χαδια κτλ.πρεπει να μην φοβασαι γιατι μπορει να το μυριστει και απλα καποια στιγμη θα καταλαβει το σκυλι οτι εφοσον το ταιζεις εσυ οτι δεν προκειται να του το παρεις.τωρα μπορει να μου γρυλισει σπανια και σε πολυ μικροτερο βαθμο απο πριν κ αν συμβει το λυνουμε σ 10 δευτερολεπτα.εκτος απο ολα αυτα να πουμε οτι δεν υπαρχει και λογος να πειραξεις το σκυλι οταν τρωει.εμενα παντως δεν μου αρεσει να μου πειραζουν μεση,λαιμο κτλ οταν τρωω :) (ελπιζω να σε βοηθησουν αυτα που εγραψα αν και αργοπορημενα αλλα ειμαι σιγουρος οτι σε βοηθησαν ηδη άλλα και πιο εμπειρα μελη απ εμενα)

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
GRDANE πολύ ωραίες συμβουλές και μου επιβεβαιώνουν με την μεγαλύτερη εμπειρία που έχεις από εμένα σε κυριαρχικά σκυλιά ότι εάν δεν κάνουν άσκοπα γυμνάσια στον σκύλο την ώρα που τρώει δεν έχει και λόγο να νοιώσει ανασφάλεια. Αυτό να τα ακούν πολλοί που επανειλλημένως ενοχλούν τον σκύλο την ώρα του φαγητού με άσκοπα γυμνάσια.

Reinmeister

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2013
301
85
εγω λειτουργω με τελειως διαφορετικο σκεπτικο στο ταισμα του σκυλου,ανεξαρτητως κυριαρχικης φυλης η μη...

το φαγητο δεν ειναι δικο του,αλλα δικο μου και απλως του επιτρεπω να τρωει...αντικατασταση δηλαδη του ενστικτου με εντεταλμενη κινηση...

τρωει μονον κατοπιν εντολης και σε καμια αλλη περιπτωση...εαν του βαλω το φαγητο στο πιατο και δεν του δωσω εντολη δεν προκειται ποτε να το ακουμπησει...επισης ,οταν εντελεται,σταματαει να τρωει...

επισης ταιζεται συγκεκριμενη ωρα και σε συγκεκριμενο σημειο...

φυσικα δεν εχω ελεγξει την διαρκεια περισσοτερο απο μερα για δυο λογους...

θεωρω απιθανο να προκυψει στον οποινδηποτε με δεσποζομενο σκυλι,να μην ερθει σε επαφη πλεον 24ωρου και σαφως και δεν θα κανω το ζωντανο να υποφερει για την μια περιπτωση στις 1000 που μπορει να συμβει κατι τετοιο...

με τα παραπανω πετυχαινω να μην ακουμπαει κανενος ειδους τροφη,παρουσια μου η μη,εντος η εκτος χωρου του...η συγκεκριμενη τεχνικη εχει βοηθησει αρκετους γνωστους στο παρελθον να αντιμετωπισουν παρομοια προβληματα με το δικο σου,καθως και προβληματα με φολες...

φυσικα ειναι τεχνικη που θελει πολλη δουλεια,αλλα το αποτελεσμα αξιζει τον κοπο...

επισης,ανεξαρτητως της παραπανω προσεγγισης, εχω παρατηρησει οτι σκυλια πολυ καλα εκπαιδευμενα σε υπακοη,σπανιοτατα αντιδρουν εντονα οταν ο ιδιοκτητης τους διακοπτει το φαγητο,η το παιρνει...

arrigo_corso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2012
1.094
273
το φαγητο δεν ειναι δικο του,αλλα δικο μου και απλως του επιτρεπω να τρωει...αντικατασταση δηλαδη του ενστικτου με εντεταλμενη κινηση...

τρωει μονον κατοπιν εντολης και σε καμια αλλη περιπτωση...εαν του βαλω το φαγητο στο πιατο και δεν του δωσω εντολη δεν προκειται ποτε να το ακουμπησει...επισης ,οταν εντελεται,σταματαει να τρωει...

επισης ταιζεται συγκεκριμενη ωρα και σε συγκεκριμενο σημειο...
Κάνουμε ακριβώς το ίδιο.
Τρομερό αποτελεσμα!
Όταν τον είδα να τον δίνουν λουκάνικο και να μη τρώει............ούτε εγώ δεν το πίστευα!!!

Γρύλισμα δεν είχαμε ποτέ.

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Πολύ ενδιαφερουσες προσεγγίσεις . Χωρις να αποκλειω την αιτιολογηση του GRDANE , οτι δηλαδη το φαινομενο οφείλεται σε ανασφάλεια, τεινω να συμφωνησω με Reinmeister. Ειχαμε κι εμεις ενα θεματάκι με γρυλλισμα κατα την προσπαθεια αφαιρεσης του μεζε και το εψαξα το θέμα . Μετά απο επικοινωνία με εκπαιδευτες και τον εκτροφεα, η οδηγία και των τριων , και αυτη εφαρμοζω, ειναι:
1) φαγητό κατόπιν εντολής
2) ανακατεμα κροκετας με το χερι για να παρει μυρωδια
3) ψαχουλεμα κροκετας κατα τη διαρκεια του φαγητου και προσθηκη καποιας ποσοτητας (για να συνηθιζει το χερι και να συνδυαζει οτι δεν προσπαθω να της την αφαιρεσω)
4) σε ανυποπτο χρονο και ενόσω τρωει, αφαιρεση μπωλ και ανυψωση του, ακολουθως επανατοποθετηση του στο σημειο και συνεχιση του φαγητου.
Δε μπορουμε κατα τη γνωμη μου να γνωριζουμε εαν η αντιδραση ενός κυριαρχικου σκύλου οφείλεται σε αναφαλεια ή στο αντίθετο, δηλ σε υπερβολική ασφαλεια (δηλ αυτοπεποιθηση λογω της κυριαρχικης τασης τους). Επίσης δε σκοπευω να ρισκαρω ανεπιθυμητη αντιδραση του εαν παραστει αναγκη αφαιρεσης καποιου αντικειμενου απο το στομα. Εαν η στερηση τροφης χρησιμοποιείται ως τιμωρία θα μπορουσε πιστευω να ερμηνευτει ως ανασφάλεια (φοβος οτι θα του την στερησω για μεγαλο διαστημα), απο τη στιγμη ομως που συστηματικά, η τροφη αφαιρειται και ξαναδινεται στο σκυλο αμεσα, ειναι σιγουρο οτι θα συνδυασει το γεγονος αρα δεν εχει κανενα λογο να αισθανεται ανασφαλεια. Εγω παιρνω την τροφη εγω την ξαναδινω παντα.

blanca

Active Member
27 Μαρτίου 2014
36
1

.
θα μπορουσες να μου πεις πως το εχεις καταφερει αυτο?με τι εκπαιδευση?θα ηθελα να το εφαρμοσω κι εγω! :)

Kouros

Banned
Banned
25 Μαρτίου 2014
757
529
Την μάζεψα αδέσποτη πριν μία εβδομάδα. Είναι πολύ καλός χαρακτήρας, υπάκουη, ήσυχη, χωρίς άγχος αποχωρισμού, δε λερώνει μέσα...

Έχω όμως ένα σοβαρό πρόβλημα με την τροφή της. Της βάζω να φάει μία φορά την ημέρα και της έχω την τροφή διαθέσιμη για 10 - 15 λεπτά. Αν δεν φάει της την παίρνω.

Όμως όταν τρώει και τύχει να πλησιάσω θα γρυλίσει, θα σταματήσει το φαγητό και ίσως κάνει κίνηση να δαγκώσει. Ως ένα σημείο δικαιολογώ τη συμπεριφορά αυτή μιας και ήταν αδέσποτη και δεν έβρισκε πάντα φαγητό... Οι συνθήκες την έκαναν τόσο κτητική με την τροφή της...

Τώρα όμως τι κάνω; Πως να την εκπαιδεύσω ώστε να μην με θεωρεί κίνδυνο για την τροφή της;

Κάθε συμβουλή δεκτή!
Δυστυχως το ζωο αυτο συντοπιτησα δεν ξερουμε ποσο καιρο ηταν μονο του ,αν μεγαλωσε με ανθρωπους ή αν μεγαλωσε χωρις την ανθρωπινη παρουσια.Μου εχει τυχει παρομοιο περιστατικο με ενηλικο αδεσποτο το οποιο για αρκετο καιρο μαζι μου ηταν τελειως αγριμι καθοσον δεν ειχε δεθει ποτε με ανθρωπο.Το περιστατικο που περιγραφεις ειναι αποτελεσμα της μη εξοικειωσης της μαζι σου.Οποτε πρωτα θα πρεπει να φτιαξεις τη σχεση σου μαζι της και τα υπολοιπα θα ειναι μετα ποιο ευκολα.Πρωτα να καταλαβει οτι εσυ εισαι το αφεντικο ετσι ωστε να μην σε βλεπει σαν αντιζηλο στο φαι οπως εβλεπε τους αλλους σκυλους που συναναστρεφοταν ως τωρα στο δρομο.Νομιζω το πως πρεπει να εχει γραφτει αρκετες φορες εδω μεσα (ειμαι και καινουριος δεν ξερω..).Σε πρωτη φαση αυτο που προτεινε ο Gr.Dane ειναι το ιδανικο ομως πρεπει για να εχεις επιτυχια οταν το προσπαθησεις να εισαι απολυτα ηρεμη ,οι μυς σου να ειναι χαλαροι ,οι παλμοι της καρδιας σε ηρεμια,να μην κοιτας τον σκυλο καταματα και να τον προσεγγιζεις με το πλαι.Αν θες κανε και μια αλλη δοκιμη να δεις αν η σκυλιτσα αντιδρα το ιδιο..δοκιμασε να την ταισεις σε αλλο χωρο εκτος του σπιτιου (αν εχει μαθει οτι καποιο σημειο του σπιτιου ειναι ο χωρος της) σε ενα παρκο πχ να δουμε αν και εκει θα νιωθει εντονα την διεκδικηση της τροφης της απο σενα.Υπομονη και επιμονη χρειαζεται!Καλη επιτυχια.