Γιατί να κάνουμε αναβιώσεις και νέες αρχές;

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Kokoni, μήπως θα πρέπει να λέμε λιγότερα σχετικά με τον κυνολογικο μας πλουτο και να αρχίσουμε τη σοβαρή και ποιοτική δουλειά μπας και καταφέρουμε να διασώσουμε τίποτα?

Θυμίζω αυτό το θέμα: Ελληνόραμα

Τότε για να σου αποδείξω πως από θεωρία πήξαμε και το αποτέλεσμα δεν μας δικαιώνει είχα παραθέσει δυο φωτογραφίες: Της σκύλας σου και ενός κοκονιου από το site του ΚΟΕ.
Κρίνοντας από αυτό που έβλεπα και διαβαζα στο προτυπο και με τις λίγες γνώσεις που έχω, εντοπισα σημαντικες διαφορες αναμεσα στις δυο φωτογραφιες. Τότε μου είχες πει ότι η σκύλα σου ήταν ακόμα μικρή και δεν είχε «δείξει». Τώρα «έδειξε»?

Θα ήθελα να δω και γω πρόσφατες φωτογραφίες της. :)

tangerin

Well-Known Member
25 Μαϊου 2008
741
1
καθώς και να ξεπεράσει το όραμα του ενός και να γίνει των πολλών γιατί στις μέρες μας αναβιώσεις φυλών και δημιουργίες καινούριων δεν μπορούν να γίνουν όπως μέχρι πρίν 100 χρόνια από οραματιστές,
Πιστευω οτι τελικα η "αναβιωση" η η δημιουργια φυλων ειναι θεμα γνωσης κ οραματος κ κατανοησης του τυπου.ειναι πολλα τα παραγειγματα ενος ανθρωπου που δημιουργησε μια νεα φυλη η διεσωσε παλιες φυλες κ οχι πριν 100 χρονια. Προσφατο παραδειγμα η κυρια Francie Stull που δημιουργησε την φυλη των Silken Windhound απο το 1982 που αρχισε να δουλευει στο μυαλο της την ιδεα,πραγματοποιησε την πρωτη γεννα το 1985
αυτη την στιγμη υπαρχουν σκυλοι της φυλης σε πολλες χωρες στον κοσμο κ στις χωρες τις FCI που εχουν εξαχθει αναγνωριζονται σε εθνικο επιπεδο ειναι προφανες η αναγνωριση σε διεθνες επιπεδο δεν θα αργηση.
Το παραπανω παραδειγμα μας δειχνη οτι δεν χρειαζονται πολλοι για την διασωση μιας φυλης η την δημιουργια της απλα χρειαζεται γνωση και αποτυπωση της θεωριας στην πραξη

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Αυτά που αναφέρει ο Denis για τα δεδομένα της αναπαραγωγής είναι σε μεγάλο βαθμό σωστά!

Σίγουρα στην πορεία προς την σταθεροποίηση θα βγουν κουτάβια που δεν θα πληρούν το πρότυπο είτε μορφολογικά, είτε στον χαρακτήρα, είτε και στα δύο!Επίσης σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα που πρέπει να βάλει κάθε τέτοια προσπάθεια είναι ο αυστηρός έλεγχος των γεννήσεων και ο αποκλεισμός από την αναπαραγωγή των ζώων που δεν έχουν να προσφέρουν!Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ΟΡΓΑΝΩΣΗ!

Όμως είναι σίγουρο στην πορεία αυτή θα αναπαραχθούν σκυλιά ΒΕΑ ή ΒΕΚ με σκυλιά από τα βουνά τα νησιά και τις πεδιάδες, αν θεωρηθεί ότι τα σκυλιά αυτά έχουν να προσφέρουν κάτι.Όπως επίσης είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθούν σκυλιά που θα έχουν σοβαρά ελλατώματα,μερικά μπορεί να είναι κι εκτός προτύπου, αν έχουν το γονιδιακό υπόβαθρο που είναι επιθυμητό!Αυτό απαιτεί βέβαια την γνώση των πατρογονικών σκυλιών.

Η επιλογή των γεννητόρων σε μια υπό σταθεροποίηση φυλή είναι μια πολύ δύσκολη κι επίπονη διαδικασία που μπορεί πολλές φορές να ξενίσει κάποιον που έχει συνηθήσει το σκεπτικό επιλογής γεννητόρων μιας πλήρως σταθεροποιημένης φυλής!

Το αν θα είναι όραμα του ενός ή των πολλών σχετίζεται περισσότερο με τον διαμερισμό των εξόδων και των σκυλιών παρά με το αποτέλεσμα και την ταχύτητα που θα έλθει αυτό!Αν όλα τα σκυλιά μείνουν σε έναν, αυτός πρέπει να έχει τεράστιο κεφάλαιο για να ανταπεξέλθει στα έξοδα και φυσικά κινδυνεύει να χαρακτηριστεί συλλέκτης!;)
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αν είναι μόνος του θα μπορέσει να μείνει προσηλωμένος στον στόχο του πιο εύκολα...

Σε πρώτο χρόνο δηλαδή μέχρι την σταθεροποίηση της φυλής δεν πρέπει να απασχολεί το ζήτημα του marketing αφού είναι ουτοπικό να θες να προωθήσεις κάτι μισοτελειωμένο!Σκεφτείτε ότι κατά την περίοδο αυτή σε γέννες βγαίνουν πολλά κουτάβια εκτός προτύπου!Όχι απλά pet, εκτός προτύπου!:eek:

Αλλά και μακροπρόθεσμα, αυτό αποτελεί καθαρά προσωπική άποψη οπότε δεν έχει και μεγάλη βαρύτητα, δεν με απασχολεί αν η φυλή αποκτήσει παγκόσμιο κοινό αλλά αν η φυλή είναι υγιής, σταθερή μορφολογικά και στον χαρακτήρα...αλλά δεν είμαι εκτροφέας δεν έχω τις αντίστοιχες εμπειρίες και δεν μπορώ να σκεφτώ με αυτό τον τρόπο!:)

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Tangerin welcome back
Γνωρίζεις πώς η κυρία Francie Stull σταθεροποίησε τον τύπο και τί μεθόδους χρησιμοποίησε καθώς και τί έκανε τα σκυλιά που δεν ήταν αυτό που ήθελε ? Δεν ξέρω την περίπτωση αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν ήταν μόνη της, ακόμα και σε άλλες εποχές οι περισσότεροι είχαν διασυνδέσεις, υποστήριξη από την αστυνομία ή τον στρατό (όπου μιλάμε για εργασιακές φυλές) ή απλά δεν ήταν ένας αλλά ομάδα ή ολόκληροι όμιλοι ...

Εκτός από αυτό που είναι μία λεπτομέρεια (και έστω και ένας τρελός ή πολύ πλούσιος μπορεί να κατέχει 250 σκυλιά για να κάνει το όραμά του πραγματικότητα) διαφωνείς σε κάτι άλλο? Θεωρείς ότι στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο ή πιο επικίνδυνο να βγάλεις ένα Χ κοκόνι (ΤΕΛΕΙΑ μορφολογία και προσαρμοστικότητα για σκύλος συντροφιάς) σε τροχιά αναβίωσης χωρίς πολύ μεγάλη προετοιμασία? Εγώ θεωρώ ότι είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνο και μπορεί να σημάνει μέχρι και την απώλεια όσων δειγμάτων έχουν κατά τύχη απομείνει ώς τώρα και αντιπροσωπεύουν τον επιθυμητό τύπο. Απλά η ΧΕ θα δουλεψει σε δεκαπλάσιο βαθμό από οποιονδήποτε κυνολόγο - κριτή ή όμιλο γνωρίζω όπως γίνεται και σε άλλες φυλές ... οι οποίες στην τελική δεν μας ενδιαφέρουν άμεσα όμως.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
γιατί να διασωθούν παλιές φυλές δεν συζητάμε εδώ?:cool:

ή ξανασυζητάμε το επίπεδο της ελληνικής κυνολογίας?γιατί εγώ είμαι πολύ νέος στο χώρο για να έχω άποψη...

Η Αργώ είναι μιά χαρά,σας χαιρετάει
μιά φωτό που έχω πρόσφατη είναι τραβηγμένη απο πίσω και εν ώρα ούρησης(κάποιος δεν πίστευε ότι σηκώνει το πόδι και μαρκάρει)
αλλά δεν την βάζω/ μπορεί κάποιοι να νομίσουν ότι υπονοώ κάτι:cool:

γονιδιακός πλούτος/γερή κράση και ζωντανή λαογραφία είπαμε?
α ναι το είπαμε...

krisai

Well-Known Member
6 Μαρτίου 2008
224
3
H γνωμη μου ειναι οτι δεν γινετε αναβιωση των ελληνικων φυλων απλως στις
περισσοτερες απο αυτες πρεπει να γινει ενα face lift για να ταιριαξουν με τα συγχρονα κυνολογικα δεδομενα της απολυτης ομοιογενειας καθε φυλης,μην ξεχναμε οτι πριν 150 χρονια δεν υπηρχε η εννοια της φυλης με την σημερινη της μορφη απλως υπηρχαν τυποι σκυλων σε τουτο τον ματαιο κοσμο για μια δουλεια ,εαν ο ενας ηταν λιγο πιο ψηλος απο τον αλλο η ειχε λιγο πιο πολυ ασπρο στο στηθος δεν επαιζε κανενα ρολο γιατι η δουλεια γινοταν.
Αρα δεν μιλαμε για αναβιωση αφου αυτες οι φυλες υπηρχαν σαν τυποι πολλα χρονια αλλα για μια καλλιεργια με σκοπο να δωθει ενα status στην φυλη ωστε
να αναγνωριζονται απο τον κοσμο αυτο ειναι το καλο της προσπαθειας ,το κακο θα ειναι η προσπαθεια αυτη να γινει στην πεπατημενη των συγχρονων φυλων πραγμα που θα φερει τα γεννετικα προβληματα πολυ γρηγορα και στις δικες μας φυλες.

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
H αναβίωση του Λαμπραντορ
Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά η Νο1 φυλή σε γεννήσεις σε Αμερική, Αγγλία αλλά και πολλές άλλες χώρες με μεγάλη προσφορά σε ανθρώπους με αναπηρίες, κλπ είχε φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης όπως και τόσες άλλες ράτσες σκύλων.
Η διάσωση της φυλής έγινε κυρίως απο 3 Άγγλους γαιοκτήμονες που μπόρεσαν και αναγνώρισαν τις ικανότητες τους.
Ευτυχώς αυτοί δεν σκέφτηκαν τι το θέλουμε άλλο ενα ριτρίβερ

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Εγώ πάλι πιστεύω πως "ευτυχώς" και "δυστυχώς" δεν υπάρχουν.

Αν δεν ήταν το Λάμπραντορ να κάνει τα παραπάνω , θα τα έκανε το Γκόλντεν ή ο Γερμανικός Ποιμενικός ή μία άλλη φυλή.

Δηλαδή πρέπει να καταλάβουμε πως ο σκύλος σαν είδος ΔΕΝ είναι υπό εξαφάνιση (ίσα-ίσα) και καμία φυλή δεν είναι αναντικατάστατη για αυτά που μπορεί να προσφέρει σήμερα.

Τώρα αν είναι αναντικατάστατη σαν μορφολογία για τα μάτια μας , σαν ιστορία ή στις καρδιές μας , είναι άλλο ζήτημα ΜΗ μετρίσημο όμως και καθαρά υποκειμενικό.

Επαναλαμβάνω πως εμένα μου αρέσουν αυτές οι προσπάθειες συντήρησεις , αναβίωσεις , έρευνας , κλπ.

Μπορεί να έχω άποψη για το πως , τι και γιατί αλλά και αυτό είναι άλλο θέμα...

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Εγώ πάλι πιστεύω πως "ευτυχώς" και "δυστυχώς" δεν υπάρχουν.

Αν δεν ήταν το Λάμπραντορ να κάνει τα παραπάνω , θα τα έκανε το Γκόλντεν ή ο Γερμανικός Ποιμενικός ή μία άλλη φυλή.
...
και σήμερα τα κάνουν απλώς δεν το κάνουν τόσο καλά όσο το λάμπραντορ, άρα κάτι θα είχαμε χάσει...

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
αναβίωση του τόπικ? χρειάζεται? ή όχι?
ιδού η απορία....

όλα χρειάζονται :)

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
να επισημάνω ότι υπάρχουν έρευνες που αναφέρουν ότι το γάλα της ουλοκερατικής αίγας (πιθανολογούμενα η πρόγονος των σημερινών κατσικών που έφτασε να εξαφανιστεί λόγο του ότι "δεν είναι τόσο παραγωγική όσο οι ευρωπαικές ούτε σε κρέας ούτε σε γάλα" ) είναι θρεπτικότερο
όπως επίσης και ότι τα μέλη της δεν προσβάλλονται απο τον μελιταίο πυρετό

το διαπιστωμένο είναι όμως ότι όντας ισχυρές σε κράση δεν ασθενούν συχνά (σε αντίθεση με τα παραγωγικά μοντέλα ) και συνεπώς η ανάγκη για εφαρμογή θεραπείας μέσω αντιβίωσης και άλλων φαρμάκων είναι μηδενική . είναι κατανοητό ότι αυτό σημαίνει και λιγότερα κατάλοιπα θεραπειών σε εμάς που είμαστε οι τελικοί λήπτες αυτών των καταλοίπων

Βέβαια
ουδεμία σχέση όλα αυτά με τα σκυλιά μας
απλά να δώσω ένα στίγμα για την τυχών άγνωστη προς στιγμήν αξία της διατήρησης των "φυσικών" φυλών.

για το θέμα ανάπτυξης νέων φυλών με διασταύρωση υπαρχουσών θα ήμουν κι εγώ πολύ σκεπτικιστής αν και οι μέχρι τώρα περιπτώσεις έχουν σίγουρα δικαιώσει τους εμπνευστές τους (βλέπε Dogo ας πούμε)
αλλά για το θέμα των φυσικώς διατηρημένων παλαιών τύπων σκύλων (ειδικά όταν υπάρχουν ενδείξεις έστω,πόσο μάλλον αποδείξεις ότι υπήρχαν επι χιλιετίες) προσωπικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος και σκοπεύω να συμμετάσχω ενεργά και στην προσπάθεια που γίνεται και για άλλες Ελληνικές φυλές .

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
προσωπικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος και σκοπεύω να συμμετάσχω ενεργά και στην προσπάθεια που γίνεται και για άλλες Ελληνικές φυλές .
Aυτο ειναι πολυ ενδιαφερον, και πολυ ελπιδοφορο! Αναμενουμε λεπτομεριες...