haviharakennel & Haris Drazen, ευχαριστώ για την απάντησή σας πάνω στο ερώτημά μου.
Haris Drazen, εδω λιγο με μπερδεψες.. κατι δεν καταλαβα απο τη διατυπωση.
Θεωρεις οτι ενα αδεσποτο θα ηταν εν δυναμη απειλη, η οτι ενα αδεσποτο θα εκανε μια χαρα για αυτη τη δουλεια(συντροφια)?
Τελικά, ο λόγος που οδηγεί στο καθαρόαιμο ειναι η το χαρακτηριστικό (να μη μαδαει ή οτι άλλο χρειάζεται καποιος) ή η εξασφάλιση της υγείας και του χαρακτήρα του σκύλου που σε ενα μεγάλο βαθμο ο εκτροφεας μπορει να διασφαλίσει?
Σχετικά με το δευτερο, τελικά σε τι βαθμο οι εκτροφεις πεφτουν μέσα? Και οσον αφορα την υγεια και οσον αφορα το χαρακτηρα.
Δεδομενου οτι ενας ανθρωπος που θα δαπανισει ενα ποσό και θα ψαξει εναν αξιοπιστο εκτροφεα ειναι και ενας ανθρωπος που θα φερθει με σεβασμο στο σκυλο του, πιστευετε οτι αν εκανε το ιδιο με ενα κουταβι αγνωστου πατρος θα ειχε μεγαλο ρισκο σχετικά με τον χαρακτήρα του? Σε ποιο βαθμο επιρεαζει η καταγωγη και σε ποιο η εκπαιδευση?
ναι, τωρα που διαβασα ξανα τι εγραψα, εχετε δικιο, οντως δεν το διατυπωσα ξεκαθαρα.Σέβομαι και κατανοώ τους λόγους για τους οποίους το επέλεξες, απλά θέλει λίγη προσοχή το παραπάνω στο γράψιμο. Ένα ενήλικο "ψαγμένο" ημίαιμο ή ακόμη και ένα κουτάβι ημίαιμο που δεν έχουν καταβολές από κάποια προβληματική στα παραπάνω θέματα φυλή, μπορούν ωραιότατα να αποτελέσουν σκύλους συντροφιάς χωρίς προβλήματα. Τρανή απόδειξη τα αδέσποτα που χρησιμοποιεί και η SAPT.
Θεωρω λοιπον, οτι ενα ημιαιμο ή αδεσποτο (να διαχωρισουμε οτι ειναι διαφορετικες εννοιες γιατι πχ και ενα καθαροαιμο μπορει να ειναι αδεσποτο στις μερες μας) θα μπορουσε ευκολα να μου κανει παρεα στον καναπε ολη μερα (αν αυτο ηταν το "θελω" μου απο το σκυλι μου, που δεν ειναι). Ταυτοχρονα ομως ενδεχομενως να εκρυβε πολλους κινδυνους, οπως οι αντιδρασεις του με αλλους ανθρωπους,ζωα, οι κληρονομικες ασθενειες κτλ. Κατι που επισης για αλλους επιδοξους ιδιοκτητες σκυλων δεν παιζει ρολο, σε αντιθεση με μενα.
@vrmode συμφωνω μαζι σου, απλα μιλαω γενικα. Αν παμε σε περιπτωσιολογια,φυσικα και υπαρχουν ψαγμενες περιπτωσεις που ενδεχομενως να ειναι αψογα σκυλια και καλυτερα και απο καθαροαιμα. Μιλαω για το πως το σκεφτηκα εγω πριν καταληξω στην επιλογη μου. Δεν ηθελα να μπω σε αυτη την διαδικασια του ρισκου, ουτε ειμαι σε θεση να αναγνωρισω τι καταβολες μπορει να κρυβει μεσα του το καθε σκυλι που θα ενδιαφερομουν να υιοθετήσω.
@druna κατα την γνωμη μου,ο λογος που επιλεγει καποιος καθαροαιμο, ειναι ο συνδυασμος. Υγεια, χαρακτηρας μεσα στα πλαισια των προτυπων καποιας φυλης, ικανοτητες εργασιας(-συγκεκριμενα χαρακτηριστικα).
Στο θεμα της υγειας και του χαρακτηρα, κατα 90% θα πω εγω οτι ο σοβαρος εκτροφεας θα πεσει μεσα. Οταν θα ζευγαρωσουν γονεις που εχουν απο πισω τους γενιες και γενιες με σκυλους που εχουν σωστο χαρακτηρα, χωρις θεματα υγειας, τοτε και το κουταβι θα βγει υγιες,με σωστο χαρακτηρα.
Απο κει και περα, εννοειται πως παιζει εξισου σημαντικο ρολο και η εκπαιδευση (/κοινωνικοποιηση).
Τα καλυτερα αιματα να εχει ενα καθαροαιμο κουταβι, αν δεν ασχοληθεις μαζι του οπως πρεπει, θα καταντησει ενα "κακο" σκυλι.
Απο την αλλη ομως, αν ενα ημιαιμο κρυβει απο πισω τα παντα ολα, οσο καλα και να το εκπαιδευσεις λογικα θα φτασει μεχρι ενος σημειου, μεχρι εκει που του επιτρεπουν τα γονιδια του (και παλι μιλαω γενικα, για να προλαβω απαντησεις)
Ελπιζω να ημουν πιο σαφης τωρα
Last edited: