[FONT=Arial, sans-serif]Νομίζω ότι και στα σκυλιά πρέπει να ισχύουν : όλα τα γαλακτοκομικά περιέχουν λακτόζη, απλά διαφέρει η συγκέντρωσή της στα διάφορα γαλακτοκομικά προιόντα. Προφανός τα σκυλιά (όπως και κάποιο σημαντικό ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού) παρουσιάζουν έλλειψη του ενζύμου της λακτάσης το οποίο παράγεται από τα κύτταρα του λεπτού εντέρου και αποδομεί εν συνεχεία τα σάκχαρα του γάλακτος σε απλούστερες μορφές που μπορούν μετέπειτα να απορροφηθούν στην κυκλοφορία (η λακτόζη είναι το “κυρίαρχο” σάκχαρο – υδατάνθρακας του γάλακτος). Το γάλα και τα μη-ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι οι φυσικές πηγές λακτόζης, πρέπει να αποφεύγονται σε περίπτωση δυσανέξιας. Τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν αποτελούν τόσο μεγάλο πρόβλημα επειδή τα άφθονα βακτηρίδια γαλακτικού οξέος παρόντα σε αυτά τα προϊόντα αφομοιώνουν τη λακτόζη. Στο γάλα η λακτόζη παθαίνει δύο ζυμώσεις, την γαλακτική και την αλκοολική, ενώ στα τυριά παθαίνει τρεις ζυμώσεις και για αυτό το γιαούρτι και το τυρί , επειδή θεωρούνται ζυμωμένα προιόντα, δεν προκαλούν συνήθως δυσάρεστες επιπτώσεις. Το γιαούρτι και τα τυριά δεν προκαλούν τα ίδια προβλήματα όπως το γάλα διότι είναι μικρότερη η περιεκτικότητά τους σε λακτόζη, και όχι γιατί δεν περιέχουν λακτόζη. Άρα μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών (γιαούρτι, τυρί, κασσέρι, κεφίρ, cottage cheese), δεν αποτελούν πρόβλημα δλδ δεν προκαλούν ή προκαλούν σε μικρότερο βαθμό στομαχικές διαταραχές, κοιλιακά άλγη, μετεωρισμό και πιθανόν διάρροιες.[/FONT]