Έχω ΓΠ (τώρα σχεδόν τριών χρονών, τον έχω από 2 μηνών) και θα συμφωνήσω απόλυτα με τον vagelis_ras. Η συναισθηματική επιλογή είναι το κουτάβι (για να το "μεγαλώσουμε" εμείς, να ζήουμε την κουταβίσια περίοδο κλπ) ωστόσο η σοφή επιλογή είναι το ενήλικο (ιδίως αυτό που έχει μεγαλώσει ως τώρα με τον εκτροφέα-εκπαιδευτή). Όχι μόνο ξέρεις - βλέπεις τι παίρνεις (τόσο μορφολογικά, όσο και από χαρακτήρα, ενώ στο κουτάβι είναι όλα ζαριά, ακόμα κι αν ο εκτροφέας είναι σοβαρός -ιδίως στα ΓΠ που η εκτροφή έχει πλέον εστιάσει στη μορφολογία και ο εργασιακός χαρακτήρας και ένστικτα είναι πιθανόν να μην ανταποκρίνονται στο πρότυπο του von Stephanitz και να σου βγεί το σκυλί όμορφο μεν μόνο για παρέα δε). Το κόστος δεν είναι μειονέκτημα στο ενήλικο, καθως όπως σωστά είπε o vagelis_ras αν υπολογίσεις τροφή, εμβόλια, αμπούλες, εκπαίδευση (και όλα τα ρίσκα της ανατροφής) νπμίζω ότι το ενήλικο θα βγαίνει φτηνότερο.
Η κουταβίσια περίοδος μπορεί να ακούγεται "γλυκιά", δεν παύει όμως να είναι κουραστική, να σου σπάει πολλές φορές τα νεύρα και φυσικά να έχει πολλά ρίσκα καθώς μπορεί να γίνουν πάρα πολλά λάθη. Αντίθετα το ενήλικο και ιδίως αυτό που έχει ενηλικιωθεί με τον εκτροφέα και τον εκπαιδευτή του, θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο. Εντάξει δεν θα λες στον εαυτό σου ότι "έφτιαξες" εσύ το σκύλο, αλλά προτιμώ αυτό από το να τον "φτιάξεις" εσύ αλλά στην πραγματικότητα να τον "χαλάσεις". Το δε δέσιμο νομίζω ότι από την στιγμή που θα του αφιερώσεις χρόνο και αγάπη δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Η κουταβίσια περίοδος μπορεί να ακούγεται "γλυκιά", δεν παύει όμως να είναι κουραστική, να σου σπάει πολλές φορές τα νεύρα και φυσικά να έχει πολλά ρίσκα καθώς μπορεί να γίνουν πάρα πολλά λάθη. Αντίθετα το ενήλικο και ιδίως αυτό που έχει ενηλικιωθεί με τον εκτροφέα και τον εκπαιδευτή του, θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο. Εντάξει δεν θα λες στον εαυτό σου ότι "έφτιαξες" εσύ το σκύλο, αλλά προτιμώ αυτό από το να τον "φτιάξεις" εσύ αλλά στην πραγματικότητα να τον "χαλάσεις". Το δε δέσιμο νομίζω ότι από την στιγμή που θα του αφιερώσεις χρόνο και αγάπη δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.