ευχαριστω για τις συμβουλες!
Πιστευω οτι αυτο θα βοηθησει οντως αρκετα, στο να μιλησω στους εκτροφεις και των δυο φυλων και να δω απο κοντα τα ζωα, μηπως καποιο μου κανει κλικ!
ομως ειναι τοσο ακριβα? καθαροαιμα κατω των 400 ευρω δεν προκειται να βρω ? οχι τιποτα αλλο απλα θα μου παρει πολυυυ χρονο να μαζεψω το ποσο !
μιας και εχεις μεγαλη εμπειρια απο χασκι, μπορεις να μου λυσεις τις εξης αποριες?:
το καλοκαιρι ζεσταινονται πολυ ? τα λυπαμαι δεν θελω να υποφερει αν παρω, στο κλιμα της ελλαδας ταιριαζει καλυτερα ο γπ η ειναι μυθος?
επισης προσπαθησες να εκπαιδευσεις ενα απο τα χασκι σου?ειχες επιτυχια απο μονη σου η το πηγες σε εκπαιδευτη? σου πηρε χρονο?τα καταφερες?
γενικα σαν σκυλι τα ''ελαττωματα'' του ειναι οτι δεν εκπαιδευεται ευκολα, δεν ειναι προστατευτικο, ειναι ανυπακουο και εχει τασεις φυγης?γιατι μια στο τοσο μπορει να βρει τροπο να φυγει και μετα αντε να το βρεις
συγγνωμη αν σε κουραζω και ρωταω πολλα,αλλα εχω πολλες αποριες ετσι ωστε να παρω το κατταλληλο σκυλι για μενα, αφου θα εχω δεσμευση με αυτο για τα επομενα 12-15 χρονια!
Αρχικά, να πω οτι συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Οι γονείς σου είναι ενήμεροι για την επιθυμία σου; Είναι θετικοί στο να αποκτήσεις σκύλο; Όταν θα έρθουν οι πανελλαδικές και οι σπουδές,το σκυλί τι θα γίνει;
ΑΝ (μακριά από μας) πάθει κάτι εκτός προγράμματος το σκυλί και θα έχει έξτρα έξοδα θα μπορείς να τα καλύψεις;;
Το σκυλί το μήνα θέλει 50-70€ τροφή (αναλόγως την ποιότητα και τη μάρκα), 20€ αμπούλες/χάπια για αποπαρασίτωση (ανεβαίνει το ποσό όσο αυξάνουν τα κιλά του εκάστοτε σκύλου), 15-20€ καμία λιχουδιά και κανένα παιχνίδι που θα του παίρνεις. Θα χρειαστείς στην αρχή χρήματα για αγορά crate 80-100€ για το μέγεθος των φυλών που σε ενδιαφέρουν, ίσως και κανένα στρωματάκι για να κοιμάται 20-50€ ανάλογα με την ποιότητα και τη μάρκα.
Ο εξοπλισμός του σκύλου στην αρχή (μπολ, παιχνίδια, λουριά, οδηγούς, χτένες, σαμπουάν κλπ) θα σου κοστίσουν επίσης αρκετά χρήματα.
Όλα αυτά λοιπόν θα μπορείς να τα καλύπτεις στην αρχή και μετά κάθε μήνα;;
Η απάντησή μου στο υπογραμμισμένο μέρος του ποστ σου είναι η εξής:
ΌΧΙ, δε μπορείς να βρεις. Η τιμή των 400€ για ένα σκύλο παίζει μόνο στα πετ σοπ (αν και εκεί ακριβότερα είναι [περί τα 600€ κάνουν τέτοιες ράτσες] ).
Άντε και από καμία αγγελία στο ίντερνετ να βρεις τέτοιες και χαμηλότερες τιμές.
ΑΛΛΆ!!!!
Σε αυτές τις περιπτώσεις υποστηρίζεις κάτι παράνομο και συμβάλλεις στη συνέχιση της κακοποίησης και της εκμετάλλευσης τόσων ζώων που ζουν σε άθλιες συνθήκες (βλέπε puppy mills).
Aν θέλεις ντε και καλά ράτσα, πρέπει να βρεις υπεύθυνο εκτροφέα και να πληρώσεις πολλά περισσότερα χρήματα από όσα υπολόγιζες, για να ξέρεις έτσι οτι για το σκυλί που θα πάρεις, οι γονείς του έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις τους πριν το ζευγάρωμα, έχουν άριστο χαρακτήρα και έχουν κριθεί από γνώστες της φυλής σε εκθέσεις μορφολογίας, έτσι ώστε να θεωρούνται σωστά δείγματα της φυλής.
Αν, παρόλα αυτά, το ζητούμενό σου είναι η συντροφιά, θα σου πρότεινα να σώσεις ένα αδεσποτάκι από το δρόμο ή από κάποια φιλοζωική. Μπορείς να βρεις αρκετά που να μοιάζουν με χάσκυ ή με γερμανικό ποιμενικό και έτσι κρατάς και τα χρήματα για τα έξοδα σου.
Όσον αφορά τα χάσκυ.
Ναι, το καλοκαίρι ζεσταίνονται αρκετά, αλλά δεν είναι οτι δε μπορούν να ζήσουν στην Ελλάδα.
Εγώ τα έκανα ντουζάκια μέσα στην ημέρα και το βράδυ πριν κοιμηθούν για να είναι δροσερά + οτι το air condition δούλευε όλη μέρα και όλη νύχτα για να μπορούν να είναι άνετα μέσα στο διαμέρισμα Ιούνιο με Αύγουστο κυρίως.
Οι προσπάθειές μου για εκπαίδευση έμειναν στο κάτσε και στο δώσε πόδι. Σε εκπαιδευτή όχι, δε πήγα.
Τα είχα πάντα σε οδηγό και δε προσπάθησα να τους μάθω το μείνε ή το έλα. (Η μάλλον το προσπάθησα, αλλά δεν επέμεινα τόσο όσο έπρεπε να για το μάθουν και να το εκτελούν).
Χρόνο δε μπορώ να πω οτι μου πήρε για τις απλές εντολές. Με λίγες λιχουδιές τις έμαθαν αμέσως. Τώρα για τα πιο δύσκολα, δε μπορώ να ξέρω πόσο θα τους έπαιρνε να τα μάθουν.
Η συγκεκριμένη φυλή έχει ορισμένα κουμπιά. Ούτε χαζά είναι, ούτε ανυπάκουα, ούτε έχουν τάσεις φυγής. Αν βρεις τα κουμπιά τους, όλα τα κάνουν.
Θέλει υπομονή και επιμονή στην εκπαίδευση, θέλουν προσοχή στις βόλτες και στην εκτόνωσή τους και είναι ανεξάρτητα ζώα. Αν έχεις λιχουδιές και κωλοτούμπες θα σου κάνουν, αν τους δώσεις κίνητρα, θα μάθουν στο πι και φι.
Όπως σου είπα και στο πρώτο σχόλιο,
δεν έχουν τάσεις φυγής. Απλά λατρεύουν το τρέξιμο. Είναι το ατού τους. Αυτό έχουν γραμμένο στο dna τους να κάνουν. Αν τους δοθεί η ευκαιρία να τρέξουν, θα το κάνουν. Όταν όμως θα σταματήσουν (και αυτό μπορεί να γίνει πολλά χιλιόμετρα μακριά), θα σε έχουν χάσει και ίσως δε θα ξέρουν πως να επιστρέψουν.
Επίσης, δε τα πάνε καλά με μικρότερα ζώα συνήθως. Έχουν ισχυρό prey drive (τουλάχιστον και τα 3 που έζησα εγώ είχαν) και κυνηγούν ότι είναι αρκετά μικρότερο από αυτά. Ένας λόγος παραπάνω για να μην τα αφήνεις ελεύθερα σε μη περιφραγμένους χώρους.
Τα χάσκυ είναι αγελαία ζώα. Δεν είναι ζώα για κήπο, ούτε για μπαλκόνια. Τους αρέσει να είναι δίπλα στον άνθρωπό τους. Και τέλος, δεν είναι φύλακες. (Μη σου πω θα μπει κλέφτης και θα του προσφέρουν και καφέ).
Ελπίζω να σου έλυσα τις απορίες σου. Σκέψου πολύ καλά πριν αποκτήσεις ζώο. Είναι μεγάλη ευθύνη και στην ηλικία που είσαι θα πρέπει να έχεις πάρει το οκ από τους γονείς σου. Αν δε θέλουν ζώο μέσα στο σπίτι ή δε θέλουν να σε βοηθήσουν με την απόκτηση και την ανατροφή του, τότε καλό είναι να περιμένεις μέχρι να είσαι ανεξάρτητη οικονομικά και να έχεις δικό σου χώρο.