Καλως σας βρηκα....Για τους εκτροφεις μιλας φιλε μου?Για δωσε μου τα φωτα σου....Καθε γνωμη ευπρόσδεκτηκαλως ηρθες στο φορουμ Μαριε .
εχεις μελετησει τη φυλη; αν οχι, φοβαμαι οτι δε θα μπορεσεις να καταλαβεις τι σου δινουν, τι παιρνεις και αν αυτο θα ανταποκριθει στις προσδοκιες σου.
Ας μιλησουν οι γνωστες...Εγω το εβαλα καθαρα για θεμα γουστουΟ σκύλος της φωτογραφίας είναι τυπικό ντόμπερμαν;
Δηλαδη θες να πεις πως ο συγκεκριμενος ειναι εκτος προτυπου? Λογο καποιον υποχρεωσεων που ειχα δν εκανα κατι κ τελικα κατεληξα στο ντομπΔεν είναι θέμα γούστου, είναι θέμα προτύπου της φυλής. Ξεκίνα με τα βασικά, δηλαδή να μάθεις στη θεωρία πάρα πολύ καλά τον σκύλο που θέλεις.
Μην περιμένεις κανένα "γνώστη" να σου πει πήγαινε εκεί ή μην πηγαίνεις εκεί. Αν εσύ δεν έχεις ιδέα τι θέλεις, είναι εξαιρετικά εύκολο να την πατήσεις και από τον γνώστη και από τον εκτροφέα.
Το σχέδιο με το ροτβάιλερ δεν ευόδωσε τελικά;
Συμφωνω απολυτα με αυτα που ειπες απλα ηθελα βοηθεια για τν επιλογη εκτροφειου....Κ φυσικα αυτο οπως ειπες ειναι σχετικοΛέω ότι πρώτον, αν εσύ ο ίδιος δεν έχεις ιδέα τί ψάχνεις, πως θα ξέρεις αν η δική μου η γνώμη είναι σωστή; Μπορεί να μην έχω δει ποτέ στη ζωή μου ντόμπερμαν και να σου λέω βλακείες, μπορεί να μη μου αρέσει η φάτσα τους και να τα βγάζω όλα άχρηστα, μπορεί να έχω μια ξαδέρφη που πουλάει μπόξερ και να προσπαθώ να της στείλω πελάτες. Οπότε, ξανα μανά, πρώτα πρέπει να μάθεις εσύ τι είναι αυτό που θέλεις, διαφορετικά ό,τι γνώμη και να σου πει κανείς, μόνο κακό θα σου κάνει.
Δεύτερον, λέω ότι μια φωτογραφία έχει να κάνει με τη γωνία λήψης, πως είναι στημένη, και άλλα πολλά. Ιδίως αυτή που έχεις ανεβάσει, έτσι όπως είναι ο σκύλος καθισμένος-γυρισμένος, δεν έχει να πει και πολλά.
Μπόνους, θα πω κι ένα τρίτο: τα ντόμπερμαν είναι μυώδη και δυνατά, αλλά παρ'όλα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα τεράστια σκυλιά στο μάτι.
Ψέμματα, θα πω και τέταρτο: η φυλή πλεόν μαστίζεται από σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Θέλει τεράστια προσοχή, απίστευτο ψάξιμο και προσεκτικό ξεσκαρτάρισμα από μέρους ΣΟΥ, που αν δεν έχεις διάθεση να τα κάνεις, καλύτερα άστο.
Λογικα λες για τς καρδιοπαθειες....Αυτο αν ενας σκυλος εχει προβλημα φαινεται απο την αρχη στς εξετασεις ή μπορει να βγει κ μετα?Πριν περίπου 10 χρόνια είχα δει κι εγώ μια φωτογραφία ενός σκύλου της δικής μου φυλής που με εντυπωσίασε.
"Ένα τέτοιο θέλω" έλεγα από μέσα μου.
Μετά από 3 περίπου χρόνια διαβάσματος και ξεψαχνισματος της φυλής, του προτύπου και όλων όσων εμπειρότεροι από μενα με δίδαξαν, ο συγκεκριμένος σκύλος που έλεγα ΟΥΑΟΥ, δεν ηταν απλά ένα μέτριο δείγμα της φυλής, αλλά ούτε καν τυπικό δείγμα.
Εαν λοιπόν πραγματικά ενδιαφέρεσαι για μια φυλή, ο μόνος τρόπος είναι να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για αυτήν, ούτως ώστε μόνος σου να αποκτήσεις σταδιακά άποψη. Να ξέρεις τι είναι τυπικό και τι όχι. Να είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις αρετές και ελαττώματα που όλοι οι σκύλοι έχουν.
Και όταν βλέπεις το υπερτυπικο ή το μη τυπικό, να μην το επιβραβεύσεις με την επιλογή σου.
Από κει και πέρα και όσον αφορά εκτροφεις της φυλής, ο μόνος τρόπος να βρεις όσους εκτρέφουν σοβαρά, είναι μέσω των εκθέσεων μορφολογίας. Το πρόγραμμα των εκθέσεων ώστε να πας και να δεις εκτροφεις με τα σκυλιά τους θα το βρεις εδώ.
Πριν όμως πας θα σου πρότεινα να διαβάσεις 5, 10 πράγματα για την φυλή, αλλιώς όλοι οι σκύλοι θα σου φαίνονται ίδιοι και πολύ εύκολα θα παρασυρθείς και θα απευθυνθείς στον πρώτο που θα έχει γέννα.
Να έχεις επίσης υπόψιν σου πως τα ντοπερμαν αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο είναι κληρονομικό και είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να βγει από την γενετική δεξαμενή. Ένας λόγος παραπάνω (εάν τελικά το αποφασίσεις) να ψάξεις να βρεις ανθρώπους που το γνωρίζουν και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το αντιμετωπίσουν.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ.
Ποιόν είδες;κάνεις εκτροφή;
Μπήκα κατά λάθος στο μίντια και είδα ενα σκυλάκι σου και μου έφυγε το σαγόνι.
Φτου του.
Για την ιστορία...Επίσης πλέον κομμένο ντομπερμαν δεν θα βρεις στην Ελλάδα κι αν αποφασίσεις να το ακρωτηριασεις όταν το πάρεις. Γιατί η ουρά στους δύο μήνες ακρωτηριαζεται, δεν ατροφει και πέφτει.. Δεν θα έχεις ούτε δικαίωμα συμμετοχής σε εκθέσεις ούτε δικαίωμα αναπαραγωγής.
ΚακώςΌχι δεν είμαι εκτροφεας.