Βοήθεια στην επιλογή της ράτσας

karasardelis

Member
14 Αυγούστου 2007
16
0
Καλησπέρα σε όλους...

θέλω πολύ να αποκτήσω ένα σκύλο, όμως έχω καταμπερδευτεί με την επιλογή της ράτσας. Θα σας παρακαλούσα θερμά να με διαφωτίσεται με τις γνώσεις και τις εμπειρίες σας πάνω στο θέμα.

Τα δικά μου δεδομένα είναι τα παρακάτω:

Θα ήθελα να είναι μεσαίου μεγέθους γιατί τόσο το σπίτι όπου ζω, όσο και η μικρή αυλή που διαθέτω δεν αφήνουν περιθώρια για πιο μεγαλόσωμα ζώα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να τα πηγαίνει καλά με τα μικρά παιδάκια, γιατί έχω δύο κοριτσάκια, που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να κινδυνεύσουν από κρίσεις επιθετικότητας...

Ζώ εκτός πόλης και έτσι ο σκύλος θα μπορεί να απολαμβάνει κάποιες βόλτες στο δασάκι πίσω από το σπίτι μου. Η συχνότητα βέβαια των περιπάτων δεν προβλέπω να ξεπερνάει την μία φορά ημερησίως.

Please help....

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Αν θες πες επίσης τί σκυλιά σου αρέσουν περίπου, αν θες να μένει έξω ή μέσα, πόσο είναι τα παιδιά, και αν έχεις προηγούμενη εμπειρία ... :D

Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
Η πρώτη συμβουλή που θα σου δώσω είναι να προσεγγίσεις την απόκτηση σκύλου με νοοτροπία καταναλωτή. Τι εννοώ με αυτό:

Καταρχάς ξεκαθαρίζεις ποιές είναι οι ανάγκες σου και οι δυνατότητες σου. Βάσει αυτών θα καθορίσεις πρώτον αν πρέπει να αποκτήσεις ένα ζωάκι, δεύτερον αν αυτό το ζωάκι θα είναι σκύλος και τρίτον τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ο σκύλος.

Μας έχεις πει μέχρι τώρα ότι θέλεις να είναι μεσαίου μεγέθους, να μην θέσει σε κίνδυνο τα παιδιά σου και να μη χρειάζεται πάνω από ένα περίπατο την ημέρα.

Ένας περίπατος είναι λίγος, αλλά ας το αφήσουμε αυτό για αργότερα. Αφού με τη βοήθεια των υπόλοιπων συμφορουμιτών ξεκαθαρίσεις τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ο μελλοντικός σκύλος σου (αν καταλήξεις σε σκύλο), ξεκινάει η έρευνα αγοράς.

Μπες στο www.dogbreedinfo.com να πάρεις μια γενική ιδέα για τις ράτσες που υπάρχουν και μπες στις ιστοσελίδες των σωματείων Pets.gr, KAZ, Άργος, Αίσωπος, για να δεις κάποιους απ' τους σκύλους που είναι διαθέσιμοι για υιοθεσία.

Σε δεύτερο στάδιο κάνε μια επίσκεψη στα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής σου, ρίξε μια ματιά στα σκυλιά που έχουν, γνώρισε τα και ρώτα τους υπεύθυνους για το χαρακτήρα και τις συνήθειες τους. Πάρε τα παιδιά σου και πήγαινε!

Ψάξε στο ίντερνετ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ράτσες που σου αρέσουν δίνοντας έμφαση σε φόρουμ που συχνάζουν ιδιοκτήτες τους.

Σκυλιά δημοφιλούς ράτσας πιθανώς θα μπορέσεις να δεις κι από κοντά, σε κάποιο πάρκο που τα βγάζουν βόλτα. Πάρε τα παιδιά σου και πήγαινε!

Αν μετά από αυτά καταλήξεις σε ένα σκύλο φιλοζωικού σωματείου, πας, τον παίρνεις και να σου ζήσει! Αν καταλήξεις σε κάποια ράτσα, αρχίζει η αναζήτηση εκτροφέα.

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Θα πρότεινα να διαβάσει την πιο κάτω συζήτηση:
http://www.dogforum.gr/forum/viewtopic.php?t=868

Έχει αρκετά στοιχεία, που θα σε βάλουν στο κλίμα...

Επίσης να σου πω πως... το μέγεθος του σκύλου δεν έχει να κάνει με το πόσο φιλικό θα είναι με τα παιδιά, ούτε με το πόσες βόλτες χρειάζεται... Μεγαλόσωμα σκυλιά μένουν και σε γκαρσονιέρα, ούτε θέμα χώρου είναι.

karasardelis

Member
14 Αυγούστου 2007
16
0
Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας,

λοιπόν έχουμε και λέμε...
εμπειρίες από σκύλο έχω, καθώς μεγάλωσα σε σπίτι με μεγάλη αυλή που υπήρχαν πάντοτε λυκόσκυλα και ντομπερμάν. Επίσης ήμουν ιδιοκτήτης και ενός Yorkshire Terrie.

το παιδιά μου είναι ηλικίας 3 και 5 ετών, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με σκυλιά και τα πηγαίνουν πολύ καλά με αυτά.

άλλα ζώα μέσα στο σπίτι υπάρχουν (καναρίνι και ψαράκια) και η περίπτωση της γάτας αποκλείεται λόγω τόσο προσωπικών προτιμήσεων όσο και λόγω αλλεργίας.

Όσο αφορά στις ράτσες που είχα στο μυαλό μου ήταν κατά κύριο λόγο Αγγλικό Spaniel και κατά δεύτερο λόγο το Standard Κανίς. Ύστερα από την περιηγησή μου και στην σελίδα που μου πρότεινε ο φίλος Skylos, προστέθηκε και η ράτσα American Eskimo Dog (http://www.dogbreedinfo.com/americaneskimo.htm).

Επιμένω στο μεσαίο μέγεθος του σκύλου αν και είμαι σαφώς λάτρης των μεγαλόσωμων σκυλιών, γιατί θεωρώ ότι σε έναν μεγαλόσωμο σκύλο του στερείς πολλά από την ζωή του αν τον περιορίσεις στα όρια ενός διαμερίσματος. Επίσης δεν συμπαθώ τον χαρακτήρα που αναπτύσσουν οι περισσότερες (αν όχι όλες) οι μικρόσωμες ράτσες. Θεωρώ ότι το μέγεθος του σπιτιού μου και της αυλής που έχω θα έκανε ευτυχισμένο μόνο έναν μεσαίο σκύλο.

Θα ήθελα το σκυλί να ήταν ράτσας και όχι κάποιο αδέσποτο, γιατί έτσι θα γνωρίζω 5-6 πράγματα για τον χαρακτήρα του, θα ξέρω από πριν τι να περιμένω (οπότε θα έχω καταστρώσει και έγκαιρα ένα πλάνο "αντιμετώπισης της κρίσης") και δεν θα βρεθώ προ εκπήξεων όσο αφορά τόσο σε θέματα συμπεριφοράς, όσο και σε θέματα εκπαίδευσης ή ανάπτυξης. Επομένως αποκλείονται οι φιλιζωικές εταιρείες ... Σωστά;;;;

Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
karasardelis said:
Θα ήθελα το σκυλί να ήταν ράτσας και όχι κάποιο αδέσποτο, γιατί έτσι θα γνωρίζω 5-6 πράγματα για τον χαρακτήρα του, θα ξέρω από πριν τι να περιμένω (οπότε θα έχω καταστρώσει και έγκαιρα ένα πλάνο "αντιμετώπισης της κρίσης") και δεν θα βρεθώ προ εκπήξεων όσο αφορά τόσο σε θέματα συμπεριφοράς, όσο και σε θέματα εκπαίδευσης ή ανάπτυξης. Επομένως αποκλείονται οι φιλιζωικές εταιρείες ... Σωστά;;;;
Ο χαρακτήρας του σκύλου είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των γονιδίων του και του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει. Αν ξέρεις καλά τους ενήλικες συγγενείς ενός κουταβιού (γονείς, θείους, παπουδογιαγιάδες :D) και με δεδομένο το περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώσει, μπορείς να προβλέψεις στο περίπου ποιός θα είναι χαρακτήρας του όταν ενηλικιωθεί.

Ένας ενήλικος σκύλος έχει ήδη διαμορφωμένο χαρακτήρα επομένως δεν τίθεται θέμα πρόβλεψης αλλά αξιολόγησης. Αν έχεις την δυνατότητα να δεις πως αντιδράει σε διάφορες καταστάσεις τότε τα συμπεράσματα που θα βγάλεις είναι πιο αξιόπιστα κατά τη γνώμη μου από οποιαδήποτε πρόβλεψη βασισμένη στο πεντιγκρί.

Επίσης μην ξεχνάς ότι όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων κάνουμε λάθη και σε όλους μας συμβαίνουν αναπάντεχα περιστατικά. Για παράδειγμα ένας άγριος σκυλοκαυγάς σε μία βόλτα μπορεί να σημαδέψει ανεξίτηλα το χαρακτήρα ενός ανώριμου σκύλου και να τον κάνει φοβικό ή υπερεπιθετικό προς τα άλλα σκυλιά. Αντίθετα ένας ώριμος σκύλος που δεν έχει φοβικές ή επιθετικές τάσεις θα επηρεαστεί λιγότερο.

Κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξει όποιος ενδιαφέρεται να υιοθετήσει ενήλικο σκύλο είναι τα εξής:

- Πως αντιδράει στην επαφή με φιλικούς ανθρώπους διαφόρων ηλικιών (παιδιά, ενήλικες, γέροι, άντρες και γυναίκες). Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι σταθερή, φιλική και χαρούμενη διάθεση.

- Πως αντιδράει όταν αντιμετωπίζει στρεσογόνες συμπεριφορές (άνθρωποι με δυνατή φωνή, έντονες και απότομες κινήσεις, άνθρωποι που τον πλησιάζουν κρατώντας άγνωστα αντικείμενα κλπ). Εδώ θέλουμε να δούμε ψυχραιμία.

- Ποιά είναι η συμπεριφορά του απέναντι σε ποδηλάτες, αυτοκίνητα, skateboarders. Θέλουμε να μην τους κηνυγάει.

- Αν έχουμε γάτα στο σπίτι, αν είναι φιλικός με τις γάτες (και αν η γάτα μας είναι φιλική με τους σκύλους).

- Ποιά είναι η συμπεριφορά του απέναντι σε φιλικούς και εχθρικούς σκύλους, το ίδιου και του αντίθετου φύλου, κουτάβια και ενήλικες. Ιδανικά θέλουμε να δούμε ήρεμη φιλική συμπεριφορά με τους φιλικούς σκύλους και αδιαφορία προς αυτούς που προκαλούν επιθετικά.

- Πως αντιδράει αν ένας άνθρωπος τον χαϊδέψει την ώρα που τρώει ή του πάρει το πιάτο με το φαΐ. Δεν πρέπει να δείξει επιθετικότητα.

- Πως αντιδράει αν κάποιος προσπαθήσει να του πάρει ένα κόκαλο ή ένα μασητικό παιχνίδι. Πρέπει να τον αφήσει.

- Ποιές είναι οι ανάγκες του για παιχνίδι και τρέξιμο. Υπερδραστήρια σκυλιά είναι για υπερδραστήριους ιδιοκτήτες.

Σκυλιά που ζουν σε κλουβί κάποιου ασύλου συχνά είναι στρεσσαρισμένα και φοβισμένα συνεπώς η συμπεριφορά τους δεν είναι η ίδια με αυτή που θα είχαν σε οικοιακό περιβάλλον. Ωστόσο ένα σκυλί που έχει χαρούμενη και κοινωνική συμπεριφορά στις επιβαρυμένες συνθήκες του ασύλου, θα συνεχίσει να την έχει και σε καλύτερες συνθήκες.

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Σε μια γενική συζήτηση, πάνω κάτω έτσι είναι τα πράγματα...
Όμως, η πραγματικότητα δεν είναι έτσι!

Έχω προσωπική εμπειρία από σκύλο, ο οποίος όταν αισθάνθηκε σίγουρος και ασφαλής, έβγαλε πολύ χειρότερη συμπεριφορά από όταν φοβότανε, και το έπαιζε καλό παιδί!!!

Επίσης, είχα υιοθετήσει σκύλο, με παράξενη συμπεριφορά, είχαμε καυγάδες εγώ κι αυτός, και για 1-2 μήνες μετάνοιωνα καθημερινά που δέχτηκα να πάρω τον σκύλο αυτόν... Έμαθα όμως κάτι:
Ο σκύλος προσαρμόζεται στις απαιτήσεις τις νέας του αγέλης, ασχέτως ηλικίας, συμπεριφορές ετών σταματάνε, και ο ίδιος σκύλος μετατρέπεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό...

Δείτε το και ανάποδα: Πόσο καιρό θέλει ο στρωμένος σκύλος να γίνει κακομαθημένος, εφ όσον τον αναλάβει άλλος ιδιοκτήτης?

Φυσικά το να "χαλάσει" ένας σκύλος είναι πιο εύκολο από το να "φτιάξει", αλλά... και τα δυο είναι πιθανά. Ανάλογα τον ιδιοκτήτη, ο ίδιος σκύλος συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Οι ράτσες έχουν κάποια γενικά χαρακτηριστικά, αλλά ανάλογα τον ιδοκτήτη, ανάλογα τις εμπειρίες κλπ ο σκύλος γίνεται εντελώς διαφορετικός ο ένας από τον άλλον, κι ας ανήκουν στην ίδια ράτσα.

karasardelis

Member
14 Αυγούστου 2007
16
0
Ωραία όλα αυτά που λες σκύλε και πολύ σωστά, μόνο που προϋποθέτουν την υιοθέτηση ενός ενήλικου σκύλου, κάτι το οποίο θέλω να αποφύγω. Θέλω ένα κουτάβι το οποίο να μεγαλώσει μαζί με τα παιδιά και να μεγαλώσουν και αυτά μαζί του.

karasardelis

Member
14 Αυγούστου 2007
16
0
Όπως κατάλαβα ψάχνοντας στο διαδίκτυο, το δυσκολότερο δεν είναι να βρεις μια ράτσα που να καλύπτει τις απαιτήσεις, αλλά να βρεις το ίδιο το σκυλί. Όπως βλέπω στην Ελλάδα τα εκτροφεία είναι λίγα, δυσπρόσιτα, με τσουχτερές τιμές και οι διαθέσιμες ράτσες αρκετά περιορισμένες.

Τελικά αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος απευθύνεται στα pet-shops... Σου φέρνουν ότι ζητήσεις (σχεδόν) σε λογικές τιμές.

karasardelis

Member
14 Αυγούστου 2007
16
0
amangos said:
Γιατί δεν παίρνεις κοκόνι, το παραδοσιακό σπιτικό σκυλί συντροφιάς?
Είμαι της άποψης πως ένας σκύλος-σύντροφος θα πρέπει πρώτα απ' όλα να σου αρέσει εμφανισιακά και μορφολογικά ώστε να γίνει αγαπητός. Το κοκόνι δεν μου γέμισε το μάτι...

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
karasardelis said:
Όπως βλέπω στην Ελλάδα τα εκτροφεία είναι λίγα, δυσπρόσιτα, με τσουχτερές τιμές και οι διαθέσιμες ράτσες αρκετά περιορισμένες.

Τελικά αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος απευθύνεται στα pet-shops... Σου φέρνουν ότι ζητήσεις (σχεδόν) σε λογικές τιμές.
Αυτό είναι αλήθεια, και ισχύει σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες!
(εφ όσον μιλάμε για εμπορία σκύλων, ο σκύλος είναι το προϊόν)

Βέβαια, ισχύει και το άλλο:
Ότι πληρώνεις παίρνεις, το φθηνό το κρέας το τρώνε οι σκύλοι!!!

Skylos

Well-Known Member
16 Δεκεμβρίου 2006
397
0
Αμάνγκο δε διαφωνώ ότι οι σκύλοι προσαρμόζονται. Ο φοβικός σκύλος μπορεί να ξεπεράσει τις φοβίες του και να γίνει πιο κοινωνικός. Ο ανυπάκουος σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί.

Κάποιες συνήθειες όμως αλλάζουν δύσκολα και απαιτούν έμπειρο και επίμονο ιδιοκτήτη.

Και κάποια στοιχεία του χαρακτήρα δεν αλλάζουν, αλλά χρειάζονται το κατάλληλο περιβάλλον για να μην οδηγήσουν σε ενοχλητικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα ο υπερδραστήριος σκύλος πάντα θα χρειάζεται πολύ τρέξιμο και πολύ παιχνίδι για να μη μας φάει το σαλόνι.

Όσο για αυτόν που το "έπαιζε" καλό παιδί όταν φοβότανε, τι ακριβώς εννοείς? Ότι ήταν ήσυχος και ντροπαλός ή ότι ήταν κοινωνικός, εξωστρεφής και χαρούμενος? Ο φόβος μπορεί να κάνει τη συμπεριφορά του σκύλου ήσυχη και υποτακτική, δε μπορεί όμως να την κάνει εξωστρεφή.

Καρασαρδέλη, ναι, αυτά που λέω προυποθέτουν την υιοθέτηση ενήλικου σκύλου. Είναι αλήθεια ότι περισσότεροι υποψήφιοι ιδιοκτήτες θέλουν κουτάβια. Δεν συνειδητοποιούν όμως ότι αν δεν υπάρχει ειδικός λόγος να πάρουν κουτάβι, ένας ενήλικος σκύλος είναι πάντα καλύτερη επιλογή.

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Skylos said:
Όσο για αυτόν που το "έπαιζε" καλό παιδί όταν φοβότανε, τι ακριβώς εννοείς? Ότι ήταν ήσυχος και ντροπαλός ή ότι ήταν κοινωνικός, εξωστρεφής και χαρούμενος?
ήσυχος και ντροπαλός, και μετά από λίγους μήνες έγινε ένας μικρός δικτάτορας!!!
Ξέρω τι θα μου πεις, αλλά... στα μάτια του υποψήφιου να υιοθετήσει έναν σκύλο, ο ήσυχος και ντροπαλός φαινόταν άριστη επιλογή, ενώ ένας έξωστρεφής και παιχνιδιάρης ήταν πολύ ενεργητικός, και στα μα΄τια τους αυτό φαινόταν σαν πρόβλημα.

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Skylos said:
Κάποιες συνήθειες όμως αλλάζουν δύσκολα και απαιτούν έμπειρο και επίμονο ιδιοκτήτη.

Και κάποια στοιχεία του χαρακτήρα δεν αλλάζουν, αλλά χρειάζονται το κατάλληλο περιβάλλον για να μην οδηγήσουν σε ενοχλητικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα ο υπερδραστήριος σκύλος πάντα θα χρειάζεται πολύ τρέξιμο και πολύ παιχνίδι για να μη μας φάει το σαλόνι.
Σωστά!

Αντώνης :wink:

karasardelis

Member
14 Αυγούστου 2007
16
0
Skylos said:
Καρασαρδέλη, ναι, αυτά που λέω προυποθέτουν την υιοθέτηση ενήλικου σκύλου. Είναι αλήθεια ότι περισσότεροι υποψήφιοι ιδιοκτήτες θέλουν κουτάβια. Δεν συνειδητοποιούν όμως ότι αν δεν υπάρχει ειδικός λόγος να πάρουν κουτάβι, ένας ενήλικος σκύλος είναι πάντα καλύτερη επιλογή.
Ως γονέας θα ήθελα τα παιδιά μου να μεγαλώσουν το σκυλί από κουτάβι. Δεν ξέρω αν αυτό είναι αποδεκτό ως ειδικός λόγος όπως λες, αλλά για μένα είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος μιας και έχω δύο κορίτσια και θα τους είναι πιο εύκολο να αγαπήσουν και να μεγαλώσουν με φροντίδα και τρυφερότητα ένα κουτάβι παρά έναν ενήλικο σκύλο, ακόμα και αν αυτός είναι καλός και αγαπησιάρης... Το κουτάβι είναι πάντα κουτάβι και προδιαθέτει τα παιδιά να δεθούνε μαζί του...

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
το κουτάβι είναι σίγουρα πιο χαριτωμένο...
Όμως, θα καταχέσει τον κόσμο όλο μέχρι να μάθει, θα κατουράει παντού, θα μασουλήσει διάφορα και θα κάνει καταστροφές μέχρι να μάθει, θα έχετε μαλώματα, φασαρίες, καυγάδες, και το πιο πιθανό, μέχρι να μάθει την χρήση των δοντιών του, θα ρίξει και καμμια ψιλή στο 3χρονο και στο 5χρονο παιδάκι...

Ένα κουταβάκι 3-4 μηνών, είναι πιο επικίνδυνο να γίνει τρομακτικό στα μάτια ενός μικρού παιδιού, παρά ένα ενήλικο.
Το ενήλικο (και δη θηλυκό) θα προστατεύει και θα προσέχει τα παιδάκια. Δεν κάνει άγαρμπες κινήσεις, δεν χοροπηδάει πάνω τους, προσέχει!!!

Όταν γυρίζω σπίτι, μόνος μου, η 45 κιλών σκυλίτσα μου χοροπηδάει σαν τρελή πάνω μου, όταν όμως γυρίζω με τα παιδιά μου, προσέχει από μόνη της... Αν δεις πως προσέχει μην πέσει πάνω τους, είναι τρομερά αστείο... Μια φορά, για να μην πέσει πάνω στα παιδιά, έκανε ένα απότομο φρενάρισμα, και όλο το χαλί με τα έπιπλα που ήταν πάνω του, μετακινήθηκαν πάνω από ένα μέτρο, σαν πατινάζ.

Φυσικά μεγαλώνοντας το κουτάβι, θα μάθει, θα προσέχει... Δεν προσπαθώ να σε πείσω, αλλά καλό είναι να τα συζητάμε, κάποιοι θα βρουν χρήσιμες πληροφορίες από την κατάθεση των απόψεων του καθένα μας.

karasardelis

Member
14 Αυγούστου 2007
16
0
amangos said:
το κουτάβι είναι σίγουρα πιο χαριτωμένο...
Όμως, θα καταχέσει τον κόσμο όλο μέχρι να μάθει, θα κατουράει παντού, θα μασουλήσει διάφορα και θα κάνει καταστροφές μέχρι να μάθει, θα έχετε μαλώματα, φασαρίες, καυγάδες, και το πιο πιθανό, μέχρι να μάθει την χρήση των δοντιών του, θα ρίξει και καμμια ψιλή στο 3χρονο και στο 5χρονο παιδάκι...

Ένα κουταβάκι 3-4 μηνών, είναι πιο επικίνδυνο να γίνει τρομακτικό στα μάτια ενός μικρού παιδιού, παρά ένα ενήλικο.
Το ενήλικο (και δη θηλυκό) θα προστατεύει και θα προσέχει τα παιδάκια. Δεν κάνει άγαρμπες κινήσεις, δεν χοροπηδάει πάνω τους, προσέχει!!!

Όταν γυρίζω σπίτι, μόνος μου, η 45 κιλών σκυλίτσα μου χοροπηδάει σαν τρελή πάνω μου, όταν όμως γυρίζω με τα παιδιά μου, προσέχει από μόνη της... Αν δεις πως προσέχει μην πέσει πάνω τους, είναι τρομερά αστείο... Μια φορά, για να μην πέσει πάνω στα παιδιά, έκανε ένα απότομο φρενάρισμα, και όλο το χαλί με τα έπιπλα που ήταν πάνω του, μετακινήθηκαν πάνω από ένα μέτρο, σαν πατινάζ.

Φυσικά μεγαλώνοντας το κουτάβι, θα μάθει, θα προσέχει... Δεν προσπαθώ να σε πείσω, αλλά καλό είναι να τα συζητάμε, κάποιοι θα βρουν χρήσιμες πληροφορίες από την κατάθεση των απόψεων του καθένα μας.
Σίγουρα αυτά είναι κάποια μειονεκτήματα, τα οποία όμως μπορείς να τα μάθεις στα παιδιά μιλώντας μαζί τους και να τους επιστήσεις την προσοχή, ώστε να τα γνωρίζουν πριν συμβούν. Στο κάτω κάτω τα παιδιά είναι ικανά να καταλάβουν πως το ζώο είναι ακόμα μωρό και πιθανώς να κάνει κάποια πράγματα που δεν καταλαβαίνει πάνω στο παιχνίδι. Στο κάτω κάτω ένα κουτάβι ακόμα και αν δαγκώσει ένα παιδάκι, ποτέ δεν θα το πονέσει (θα το κάνει πάνω στο παιχνίδι) και αν έχεις ήδη εξηγήσει στο παιδί πως ανιδράει ένα σκυλί, θα το περιμένει και δεν θα τρομάξει...

Από την άλλη, αυτά που θα αποκομίσει ένα παιδί από το μεγάλωμα ενός κουταβιού, δεν είναι κάτι που μπορεί ένας γονέας να εξηγήσει και το παιδί θα αποκομίσει πολλές κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του ζώου... Είναι εμπειρίες που θέλω τα παιδιά μου να βιώσουν και προτίθεμαι να κάνω ότι χρειάζεται για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Από την στιγμή λοιπόν που αποφασίσαμε να πάρουμε σκύλο στο σπίτι, το να είναι κουτάβι για εμάς τουλάχιστον είναι πρωταρχικός παράγοντας.

karasardelis

Member
14 Αυγούστου 2007
16
0
amangos said:
Λογικά μιλάς.

Να φροντίσεις επίσης να καταλάβουν τα παιδιά ότι ο σκύλος, δεν είναι παιχνίδι τους. Να μην το πονάνε, να μην το τραβολογάνε κλπ.

:wink:
Φυσικά, αυτό είναι αυτονόητο... άσε που το ξέρουν ήδη...

Επιστρέφουμε λοιπόν στο αρχικό και σημαντικότερο ερώτημα... που θα βρω καλό κουτάβι από τις ράτσες που έχω επιλέξει ως καλύτερες σύμφωνα με τις ανάγκες μου; Από μια σύντομη αναζήτηση που έκανα στο Internet βρήκα μόνο έναν εκτροφές κανίς που όμως έχει το μικρό μέγεθος... για τις άλλες ράτσες δεν βρήκα τίποτα...

Τελικά το pet shop μήπως είναι μονόδρομος; Και αν τελικά καταλήξω σε Pet Shop, πως θα μπορέσω να πάρω κάποιο σκυλί αξιόλογης προέλευσης χωρίς ψυχολογικά προβλήματα;