Απο όσα έμαθα εγώ αυτά τα χρόνια :
1) μεγαλόσωμες, δυναμικές ή μη, φυλές : αν έχεις δουλειά να κάνεις, αξίζει τον έξτρα κόπο και κόστος. Τα έξοδα του σκύλου (τουλάχιστον τα πάγια αλλα και πολλά εκτακτα) πάνε με το κιλό . Ο κόπος φαίνεται στη διάρκεια της ζωής του σκύλου ... αγαπάμε βεβαια το σκυλο μας στην πορεις και δε μας φαινονται τα προβληματα (ή μας φαινονται αλλα τι να κανουμε ...) αλλα είναι εξτρα κοπος οπως και να το κανεις ... αγοραζουμε σκυλο να βελτιωσουμε τη ζωη μας... Ολα γινονται, ολα φτιαχνονται, υπαρχουν εξαιρεσεις κλπ κλπ αλλα ο κανονας ειναι πως τα λιγα κιλα ειναι ευκολοτερα διαχειρισιμα στις ιδιες συνθηκες ... αν κυριως και απλα θελεις την παρεα ενος σκυλου (οχι απλα να χαιδευεις κατι μαλιαρο στον καναπε γιατι κατι τετοιο το κανει και μια γατα) , τοτε βρες το πιο μικροσωμο που σε ικανοποιει σα χαρακτηρα (και εμφανιση) ... πχ με ολα τα σκυλια κανεις ελευθερο καμπινγκ αλλα ενας σκυλος 50 κιλων θα χρειαστει το μισο αυτοκινητο και ενα backpack τροφιμα και νερο για να περασει 15 μερες διακοπων ...εσυ θα τα κουβαλας , οχι ο σκυλος ... αν παλι πας σε ξενοδοχεια, θα βρεις πολλα που δεχονται σκυλο ....μικροσωμο ομως !
2) αν δεν εχεις δουλεια να κανεις αλλα για καποιο λογο (που δεν καταλαβαινω αλλα δε λεει κατι αυτο) θελεις μεγαλοσωμο σκυλο, μπορεις να εξετασεις τη λυση του ημιαιμου.
3) ζηλευω τους ανθρωπους που μπορουν να εχουν τα σκυλια τους σε crate οταν λειπουν ... εγω που λειπω κανα 12ωρο τη μερα το θεωρω αδιανοητο .... πιο πολυ ζηλευω τους ανθρωπους με μια σταθεροτητα στη ζωη τους ... εγω οταν πρωτοπηρα δικα μου σκυλια, δε δουλευα καν ...τωρα κανω δυο δουλειες
4) ευτυχως, δεν υπαρχουν αποκλειστικοτητες στους χαρακτηρες των σκυλων και πανω-κατω , μπορεις να βρεις τον ιδιο χαρακτηρα σε διαφορα μεγεθη ...
5) τελος, αυτα τα χρονια εμαθα πως ποστ σαν και αυτα δε λαμβανονται υποψη γιαυτο και υπαρχουν τοσες πολλες διαφορετικες φυλες