Βασικη Υπακοη.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
A ρε Έφη αυτό το αυτονόητο να μου είχε περάσει νωρίτερα απ' το μυαλό θα το 'χαμε μάθει τσάκα τσάκα το ρημάδι το "ξάπλα". :p
Δε θέλεις να σου περιγράψω τις κωμικές μου προσπάθειες...
εγω λεω κάτσε και κάτώω
ποτε δεν μπερδευτηκε:)
αηδια μου ακουγεται το "ξαπλα":p

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@ ferb
Ευχαριστω Ανδρεα αλλά ρωταω καθαρα από περιεργεια. Εμεις το σταματημα σε κίνηση και το μεινε εκει που βρισκεσαι τα μαθαμε λιγο διαφορετικα από ο,τι φαινεται. Δεν υπαρχει λογος να τα αναλυσω και να σας μπερδεψω.
Για εσας όπως πολύ ωραια λες και από ο,τι βεβαια καταλαβαινω, το σταματημα ειναι η πρωτη φαση του μεινε. Για μας το στοπ και το μεινε ηταν παντα δυο τελειως ανεξαρτητα πραγματα.
Επισης εγω δεν προσπαθησα το αυτοματο καθισμα μετα απο καθε σταση. Ηθελα να καθεται οταν το ζηταω.

@galazio
Το ξαπλα σαν λεξη δεν μου αρεσε καθολου αλλά δουλεψε πολύ καλα οπότε το κρατησα.

Last edited:

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
καλα και στην δικη μου περιπτωση εαν του το ειχε μαθει ετσι ο εκπαιδευτης, αυτο θα κρατουσα, εννοειται..αλλα του εμαθε το κατω, απλα με τονισμο και στο τω και λιγο μακροσυρτο.
παντως θα ντρεπομουν πολυ μπροστα σε κοσμο να πω "ξαπλα" (μπηκαν τα γιδια στο μαντρι αει μανουλαμ ...:p:maria:)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
χαχα :D κι εγω σαν τσομπάνης αισθανομουν στην αρχη με το ξαπλα αλλά συντομα το συνηθισα.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Eγώ λέω μείνε για το μείνε ή εκεί..
Κάτσε κάτω για το κάτσε κάτω..και ξάπλωσε για το ξάπλωσε..

Δεν του έχω μάθει ακόμα το πλάι..(να ξαπλώσει πλάι..)αλλα στο πλάι, θα το ονομάσω..

Αυτό που παίζει πολύ μεγάλο ρολο πέρα από τις λέξεις είναι σίγουρα η φωνή αλλα και τα σήματα..

Tα σήματα μου έχουν χρησιμεύσει σε φάσεις που δεν θέλω να ακουστεί ο σκύλος..

Tα καταλαβαίνει μια χαρά εξίσου με την φωνή..
Mεγάλο ρολο στο να μας προσέξει ο σκύλος είναι τα σήματα και το βλέμμα μας.:)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Καλημερα Θοδωρη.
Επειδη το θεμα και με ενδιαφερει και μου αρεσει, θα κανω σχόλια και ερωτησεις αν μου το επιτρεπεις. Φυσικα ο μοναδικος σκοπος μου όπως παντα είναι μεσα από τις απαντησεις να μαθω και να βελτιωθω εγω.

Αν καταλαβα καλα τον Τορο τον εχεις περιπου 5 μηνες. Του ειχες μαθει να εκτελεί καπως μερικα βασικα πριν πατε στον εκπαιδευτη? Πχ κατσε, κατω, ελα, περπατημα δίπλα.
Επικεντρωνομαι στο ελα και το περπατημα με λουρι. Αν δεν εμαθε το ελα, πώς τον αφηνες ελευθερο στην εξοχη? (αν υποθεσουμε βεβαια ότι τον αφηνες).

Επισης, αν είναι σκυλος που εχει την ταση να τραβαει (υποθετικά παντα, δεν μπορω να ξερω αν τραβαει), πώς κανατε βολτα χωρις να ξερει το δίπλα? Με τη βοηθεια του πνιχτη?

Μου εκανε μεγαλη εντυπωση αυτό που ειπες για την επιβραβευση («μπράβο»). Η δικια μου παρατηρηση στην δικια μου παντα σκυλα είναι ότι οσο και να επιβραβευσω δεν χανεται η αξια της επιβραβευσης.

Φυσικα δεν μπορω να επιβραβευω ολη μερα. Πιστευω ότι με την εμπειρια της και εφοσον δεν υπαρχει διορθωση μετα από μια εκτελεση, καταλαβαινει ότι εκανε το σωστο ακομα και αν δεν υπαρχει επιβράβευση. Βεβαια αν κανει σωστα κατι καινουριο ή κατι αξιολογο και δυσκολο, θα επιβραβευσω εντονα.
Εννοειται οτι σου επιτρεπω Αρη και σε ολους στο φορουμ.Μα εξ'αλλου γι'αυτο το ξεκινησα το θεμα για να ανταλλασουμε αποψεις.

Παμε τωρα στις ερωτησεις σου.:p

Του ειχα μαθει το κατσε.ομως ηταν μεγαλο λαθος μου.γιατι ο Τορο το εκτελουσε μονο για την λιχουδια και το δικο μου κατσε δεν ειχε καμια σχεση με την σωστη εντολη του "Κατσε".

Ελευθερος ο Τορο εκτος του οικοπεδου μας,δεν εχει υπαρξει ΠΟΤΕ.Παντα δεσποζομενος στο λουρι του.Οι λογοι ειναι ευνοητοι...να μου φυγει και να τον χτυπησει αυτοκινητο,να τον χασω ακολουθωντας καποιο αλλο σκυλι,να του την "πεσει" αλλο σκυλι,να φοβησει (λογο ογκου και δυναμης) καποιο αλλο σκυλι ή ανθρωπο κλπ. Μετα την εκπαιδευση και εφ'οσον εχω δουλεψει μαζι του και ασχοληθει ενεργα και εχει φτασει στο επιπεδο που πρεπει,τοτε ναι θα λυνεται...μονο οταν θα ειμαι σιγουρος...και παλι οχι παντα και παντου.

Θεμα "τραβηγμα"...Οταν μιλαμε για τον Τορο και την φυλη του bullmastiff και το τραβηγμα εννοουμε να σου βγαινει το χερι απο την κλειδωση,μαζι με τον ωμο και μερικα ακομα...Μονο μετα απο φωνη αυστηρη δικη μου ή αποτομα τραβηγμα του λουριου προς τα πισω ο Τορο ηρεμει λιγο...μετα ομως ξανα προς την δοξα τραβα...! (ολα αυτα πριν την εκπαιδευση)
Μια συμβουλη επι της ουσιας...οταν εχετε φυλη τετοιας τεραστιας σωματικης δυναμης,μεγαλο ογκου και βαρους (εκτοπισμα) και αρσενικο (ειδικα τα αρσενικα) ολιγον ξεροκεφαλο,τοτε ...ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΑΚΟΗΣ!!ολοι οι δρομοι οδηγουν εκει και μονο...:)

Ουτε τον πνιχτη δεν επαιρνε "χαμπαρι" ο Τορο ουτε τιποτα,στο τραβηγμα παντα.Ομως τι σημαινει ενας καλος εκπαιδευτης...μια φορα τον κρατησε ο εκπαιδευτης τον Τορο και στο τραβηγμα,κυρια ο μικρος!Χωρις φωνες,χωρις εξαρσεις,χωρις τιποτε...απλα με σωστη χρηση του...(αρα εγω ημουν λαθος στην εφαρμογη του πνιχτη...απλα λαθος).

Επιβραβευση σημαινει κανω κατι και εχω ανταποδωση...η λαθος εννοια του ορου αυτου εχει και ασχημα αποτελεσματα...πρεπει να επιβραβευεται ενα σκυλι οχι συνεχεια,οχι για το παραμικρο αλλα μονο επι της ουσιας της εκτελεσης εντολων ή σημαντικων εργασιακων αποτελεσματων...

Οσο για το "μεινε"...δεν θεωρω οτι θα το μπρεδεψει με το "μη".Βεβαια οι ερωτησεις σας που δεν θα μπορουν να απαντηθουν απο εμενα και θα μου προξενουν το ενδιαφερον μου,θα καταληγουν ΠΑΝΤΑ στον εκπαιδευτη μου!

Τελος θα ηθελα να πω κατι...Στην εντολη τεραστιο ρολο παιζει ο τροπος και ο τονος εκφορας απο το στομα μας της εντολης που διδεται στον σκυλο μας...αλλο το "αχχχ μωρεεε μεινε"...αλλο το "μεινε!...αν μπορεις και δεν σε κουραζω" και αλλο το κοφτο-πραγματικο-αρχηγικο "Μεινε!".

@Ferb οτι ειπες στην εκτελεση του "μεινε",ακριβως ετσι το εκτελω με τον εκπαιδευτη μου...χαιρομαι που ταιριαζουν οι εκπαιδευτες μας.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Καλά, Θοδωρή, έλεγα στους φοιτητές μου τις προάλλες πόσα έσκασες για εκπαίδευση και είχαν λιποθυμήσει! Μιλάμε για σοκ....

Πάντως με τις εντολές έχω ακόμα πρόβλημα. Είτε τις λέω παρακαλεστά, είτε φωνάζω σαν παλαβή. Πρέπει να βρω μια μέση λύση.

Last edited:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ναι, μάλιστα αναρωτιόνταν πόσα ακριβώς θα πρέπει να δώσεις για competitive obedience μόλις αποφοιτήσετε από τη βασική.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
δεν το γνωριζω...ομως σιγουρα περισσοτερα...οπως και να'χει κυνολογικα Ελλαδα-Αμερικη καμια επαφη...ειμαστε λιγοοοοοοοοοοο ΠΙΟ πισω...:)

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
(αρα εγω ημουν λαθος στην εφαρμογη του πνιχτη...απλα λαθος).
Ναι, και κακώς του φόραγες πνίχτη.

Πάντως με τις εντολές έχω ακόμα πρόβλημα. Είτε τις λέω παρακαλεστά, είτε φωνάζω σαν παλαβή. Πρέπει να βρω μια μέση λύση.
Σίγουρα, γιατί με τις φωνές και τα παρακάλια σιγά μη σε πάρει σοβαρά το Μουφ. :p

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
δεν το γνωριζω...ομως σιγουρα περισσοτερα...οπως και να'χει κυνολογικα Ελλαδα-Αμερικη καμια επαφη...ειμαστε λιγοοοοοοοοοοο ΠΙΟ πισω...:)
Το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι πίσω από άγνοια αλλά από οργάνωση. Στην Αμερική υπάρχει οργάνωση και μάλιστα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Π.χ. οι εκπαιδευτές δε χρεώνουν τόσα πολλά και όμως βγάζουν περισσότερα λεφτά από τους Έλληνες συναδέλφους τους διότι δουλεύουν σε διάφορους τομείς και γενικά ο κόσμος των σκύλων έχει πολύ χρήμα. Στην πόλη μας εδώ (που όπως έχω πει είναι σκέτη καραβλαχιά και Καλαμποκιστάν) έχουμε κυνολογικό όμιλο που είναι μη κερδοσκοπική επιχείρηση και δουλεύει αποκλειστικά και μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα μέλη αναλαμβάνουν υποχρέωση να δουλεύουν τόσες ώρες τη βδομάδα (καναδυό) βοηθώντας με τα μαθήματα, όχι όμως διδάσκοντας διότι γι' αυτό έχουμε εκπαιδευτές κανονικούς. Και πάλι όμως μια σειρά μαθημάτων με γκρουπ κοστίζει γύρω στα 70-80 δολλάρια και διαρκεί 8 βδομάδες. Διοργανώνονται επίσης διαγωνισμοί και εκθέσεις και γενικά το όλο δουλεύει με συνεργασία με μεγαλύτερους και μικρότερους ομίλους, καθώς και με το AKC που το ενδιαφέρει πάντα να ψαρεύει ενδιαφέροντες σκύλους. Τα περισσότερα δε σκυλιά προέρχονται από σωστικούς ομίλους και καταφύγια.

Το μόνο καλό που προσφέρει το κράτος σ' αυτή την περίπτωση είναι φορολογικές απαλλαγές που ίσως προωθούν τέτοιου είδους ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Θοδωρη σε ευχαριστώ για τις απαντησεις και την ενημερωση.

μια φορα τον κρατησε ο εκπαιδευτης τον Τορο και στο τραβηγμα,κυρια ο μικρος!Χωρις φωνες,χωρις εξαρσεις,χωρις τιποτε...απλα με σωστη χρηση του...(αρα εγω ημουν λαθος στην εφαρμογη του πνιχτη...απλα λαθος).
Εγω νομιζω ότι αυτό συνεβει για τρεις λογους. Ο ενας φυσικα ηταν η σωστη χρηση του πνιχτη από τον εκπαιδευτη. Αδιαμφισβητητα.
Ο άλλος είναι ότι ο Τορο αμεσως ένιωσε την αυτοπεποιθηση του εκπαιδευτη και ότι εχει να κανει με αρχηγο. Καταλαβε ότι εδώ υπακούνε και δεν παιζουν.
Ο τριτος είναι η πιο λεπτη αλυσιδα που οδηγησε σε πιο εντονα αποτελέσματα.

(Θα χρησιμοποιησω ένα ακραιο παραδειγμα για να το κανω κατανοητο. Σκεψου να τυλιξεις πχ στο χερι σου και να σφιξεις ένα σχοινι και μετα μια πετονιά. Με την πετονια σου φευγει η μαγκιά.)

Μπορει λιγο και να οφειλεται στο οτι ο Τορο δεν εχει ακομα εξοικειωθει με το περιβαλλον και ειναι ακομα εξω απο τα νερα του με εναν ξενο χειριστη τη συγκεκριμενη στιγμη.

Ο κοφτός τροπος όταν δινεις εντολες εχει όπως ειπες τεράστια σημασια.
Εγω περασα από το σταδιο του παρακαλετού και το σταδιο της αγριοφωναρας όπως ειπε και η Σαρα. Περασα και από το σταδιο του χαμηλοφωνου ντροπαλου όταν ειχε γυρω κοσμο. Όλα λαθος.
Τωρα παντου και παντα κοφτό αλλά ηρεμο και σταθερο. Η διαφορά είναι απιστευτη.

Ουτε τον πνιχτη δεν επαιρνε "χαμπαρι" ο Τορο ουτε τιποτα,στο τραβηγμα παντα.
Θα μπορουσες να του δημιουργησεις προβλημα στην τραχεια. Το ξερεις φανταζομαι. Εδω είναι που δικαιωνω οσους φωναζουν ότι τα εργαλεια πρεπει να μας τα δειχνει ενας εκπαιδευτης.

Αν χρησιμοποιουσες προνγκ, θα ειχες πιθανον αμεσα αποτελεσματα στο τραβηγμα, ακομα και αν δεν διορθωνες καθολου. Ειναι εργαλειο self correcting.
Με την σωστη χρηση βεβαια, η οποια θελει χρονο και επιδειξη από εκπαιδευτη, κανεις τον σκυλο στην κυριολεξια ο,τι θελεις και τον εχεις στο περπατημα ακριβως οπου θελεις.

Last edited:

Ferb

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2009
417
2
ΡΙΟ
www.rottweilers.gr
(Θα χρησιμοποιησω ένα ακραιο παραδειγμα για να το κανω κατανοητο. Σκεψου να τυλιξεις πχ στο χερι σου και να σφιξεις ένα σχοινι και μετα μια πετονιά. Με την πετονια σου φευγει η μαγκιά.)
ΛΑΘΟΣ.Oταν ο σκυλος ξεκιναει εκπαιδευση προτιμαται λεπτος πνιχτης γιατι ειναι ακαριαιος χαλαρωνει και σφιγει αποτομα.Αυτο θες μη ξεχνας οτι μιλαμε για ξαφνιασμα.ο χοντρος σκαλωνει και δε βοηθαει εναν αρχαριο χειριστη και σκυλο.πιστεψε με το ειδα στη πραξη γιατι κι ε3γω στην αρχη πηρα χοντρο γιατι μου αρεσε και σαν κολαρο(φανταζομαι οτι για τον ιδιο λογο πηρες κι εσυ θοδωρη)Οσο για τα μαθηματα μην ανυσυχεις κι εγω ανυπομονω να ερθει η ωρα να παω για μαθημα.Θοδωρη σου ειπε τπτ για αρνηση φολας?εμενα μου ειπε οτι ειναι μεσα στη βασικη δλδ στα 700Ε.

Α!!Καποιος ρωτησε για σπορ εμενα χρεωνει 40 ευρω το μαθημα για σπορ η σωματοφυλακη η φυλαξη.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
προσυπογραφω οτι λες Ανδρεα!ακριβως αυτη ειναι η χρηση και η λογικη του λεπτου πνιχτη.οτι ειπες μου ειπε ακριβως ο εκπαιδευτης.δεν εχω να αφαιρεσω ουτε να προσθεσω τιποτα.

για αρνηση φολας δεν εχουμε συζητησει κατι ακομα...οταν μαθω θα σας πω.

φυλαξη,σωματοφυλακη μετα τους 18 μηνες.ο εκπαιδευτης μου δεν κανει τα παραπανω πριν τους 18 μηνες.και εφ'οσον κρινει και διαπιστωσει οτι το σκυλι μπορει να ανταπεξελθει σε τετοια εκπαιδευση...δεν κανουν ΟΛΑ τα σκυλια για κατι τετοιο.

επομενως δεν εχουμε συζητησει καν οχι τιμη,τιποτε επανω σε αυτο το θεμα...εχουμε καιρο μεχρι τους 18-19-20 μηνες...

τον χοντρο πνιχτη τον πηρα λογο εμφανισης...ομως ηταν λαθος...και τωρα πια μαρεσει περισσοτερο ο λεπτος.ειναι και πιο σωστος για την δουλεια που τον χρειαζομαι.

Ferb

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2009
417
2
ΡΙΟ
www.rottweilers.gr
ναι κι εμενα μετα τους 18 μηνες μου ειπε με την προυποθεση οτι θα ξερει τελεια τη βασικη.επισης μου ειπε οτι σωματοφυλακη δεν κανει σε ολους γιατι ειναι σαν να σου δινει οπλο.σε λιγο καιρο θα εκτελει και σε εσενα οπως στον εκπαιδευτη ειμαι κανα 5αρι μαυηματα μπροστα γι αυτο στο λεω.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Το Μουφ πνίχτη δε δοκίμασε ποτέ, ούτε βέβαια πρόκειται. Τα περισσότερα παραγγέλματα τα έμαθε καλά, αλλά για ό,τι προβλήματα έχω φταίω εγώ που το κακομαθαίνω φρικτά.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Σαρα ο πνιχτης -βασικα η ομορφη αλυσιδα που μετατρεπεται σε πνιχτη- δεν μπαινει απαραιτητα σε ενα σκυλακι με μεγιστο βαρος 15 κιλα...

ομως σε ενα σκυλακι με μεγιστο βαρος 65 :)p) κιλα,εκει χρειαζεται και ειναι -με σωστη χρηση-,απαραιτητο.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97