Βάζει σε σειρά ζωάκια και παιδάκια!!!!

LenaBorderCollie

Well-Known Member
17 Μαϊου 2012
489
0
34
Θεσσαλονίκη
Αυτό σκεφτόμουν και εγώ οτι αν μπορούσε με κάποιο τρόπο να το κάνει ελεγχόμενα θα ήταν καλύτερα και δεν θα τρόμαζε τον κόσμο ή τα άλλα μου ζώακια.

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Ρε Φοίβο, αυτό λέμε....!! Να το εξασκήσει το ταλέντο να μη πάει χαμένο...δεν είπαμε να "μαζεύει" ότι της καπνίσει!!
:):):)

Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει ένα border collie να κυνηγάει ότι κινείται και θεωρεί ενδιαφέρον. Το ένστικτο είναι εκεί, ΠΑΝΤΑ. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις οσο το δυνατόν περισσότερο έλεγχο στο ένστινκτο με επαίδευση. πχ αν κυνηγάει παιδάκια που τρέχουν θέλει εκπαίδευση πάνω στα παιδάκια που τρέχουν. Αν έχει μάθει μείνε με το μπαλάκι δε σημαίνει ότι θα μείνει και στη γάτα, πρώτον γιατι ίσως να μην έχει κάνει την απαραίτητη γενίκευση στην εντολή και δεύτερον γιατί μπορεί να είναι πολύ στρεσαρισμένη και να έχει κολλήσει το μυαλό της. Το κακό είναι ότι με τα μπόρτνερ κόλι δεν μπορείς να ξέρεις από που θα σου έρθει, γι΄αυτό σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον θέλει πάντα λουρί, στην καλύτερη ένα μεγάλο λουρί 10-15 μέτρα, για να νομίζει ότι ειναι ελεύθερη. Επίσης μπορείς να μάθεις στο παιδάκι να σταματάει. Αν δεν σταματήσει και συνεχίσει να τρέχει ο σκύλος μπορεί να το δαγκώσει, όχι γιατί ειναι επιθετικός αλλά γιατί το ένστικτό του λέει: Πρόβατο τρέχει, πάει να ξεφύγει από το κοπάδι, τρέχω να το μαζέψω/σταματήσω. Αν σταματήσει καλώς, αν συνεχίσει η τελευταία μου λύση είναι να το πιάσω από το πόδι. Όπου πρόβατο βάλε παιδί. Αν το παιδί είναι γνωστού ή φίλου απλά του μαθαίνεις να σταματάει όταν το κυνηγάει το μπόρτνερ κόλι. Το μπόρντερ κόλι λόγω εκτροφής δεν έχει το ένστικτό να δαγκώσει όταν τσομπανεύει, εκτός και αν είναι η τελευταία του λύση.

Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Εμένα δεν το έχει πολύ με το κουβαλημά.Το μόνο που κουβαλάει είναι το παπούτσι μου στο κρεβάτι της για να το μυρίσει.Να ρωτήσω κάτι άλλο?Ελάφια αντί για πρόβατα παίζει να κάνουν????
Ναι ελάφια, γάτες, σκίουρους, πουλιά, μηχανάκια, αμάξια. Ότι κινείται εκτελείται γι' αυτό και είναι το απόλυτο τσομπανόσκυλο

LenaBorderCollie

Well-Known Member
17 Μαϊου 2012
489
0
34
Θεσσαλονίκη
Αυτή τη συμπεριφορά τη διορθώνουμε σιγά-σιγά.Δυστυχώς τα παιδάκια μόλις η Σόνια τα κοιτάει και προσπάθεί να τα μαζέψει τσιρίζουν!:confused: Οπότε μετα προσπαθώ να μαζέψω και εγώ τη Σόνια.

Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Το μπόρντερ κόλι θέλει εργασία καθημερινή είτε αυτό είναι πρόβατα, υπακοή, ατζίλιτι, φρίσμπι κάτι που θα ικανοποιήσει την ανάγκη του για εργασία, πνευματική κούραση και σωματική. Αν δεν δώσεις διέξοδο στο μπόρντερ κόλι θα βρει αυτό εργασία είτε είναι παιδάκια είτε ζωάκια. Όχι ότι αν του δώσεις εργασία θα σταματήσει αλλά θα είναι είναι γεμάτο. Και πάντα για το μπόρντερ κόλι η εργασία του πρέπει να είσαι εσύ και το μέσο για να δουλέψει ένα από τα παραπάνω.¨Η εργασία του δεν είναι το πρόβατο΄γιατί τότε είναι ανεξελέγκτο. Η εργασία του είναι να δουλέψει για σένα με το πρόβατο. Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός :)

maxinikol

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
1.091
87
διαβαζοντας το ενδιαφερον θεμα σου και συγνωμη προκαταβολικα που θα γραψω εδω αλλα δε ξερω που αλλου εχω ενα θεμα με τον ποιμενικο μου.εδω και μια εβδομαδα πιανει με το στομα του το περιλαιμιο του αλλου μου σκυλου και προσπαθει τραβοντας τον να τον παει δε ξερω και εγω που.επεμβαινω και του κοβω το παιχνιδι αλλα δε μπορω να κατανοησω τι σκτ προσπαθει να κανει.

Last edited:

LenaBorderCollie

Well-Known Member
17 Μαϊου 2012
489
0
34
Θεσσαλονίκη
διαβαζοντας το ενδιαφερον θεμα σου και συγνωμη προκαταβολικα που θα γραψω εδω αλλα δε ξερω που αλλου εχω ενα θεμα με τον ποιμενικο μου.εδω και μια εβδομαδα πιανει με το στομα του το περιλαιμιο του αλλου μου σκυλου και προσπαθει τραβοντας τον να τον παει δε ξερω και εγω που.επεμβαινω και του κοβω το παιχνιδι αλλα δε μπορω να κατανοησω τι σκτ προσπαθει να κανει.
Γιατί δεν τον αφήνεις να δείς τι θα κάνει?

maxinikol

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
1.091
87
γιατι ο μεγαλος ειναι γερακος και δε θελω να τον ταλαιπωρει πολυ.επισης ειναι και χοντρουλης 20 κιλα ενω ο ποιμενικος 22. τον τραβαει λιγα μετρα πχ στο χωλ και μετα αρχιζει να γρυλιζει ο μεγαλος και επεμβαινω.

Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Γιατί δεν τον αφήνεις να δείς τι θα κάνει?
Ναι δίκιο έχει η Λένα, αν ο άλλος σκύλος δεν αντιδράει άσχημα. Άσε να δεις τι θέλει να κάνει και μετά αντιμετώπισε το. Όλα εξαρτώνται από την υπομονή του άλλου σκύλου. Μπορείς απλά να περιμένεις και μόλις αφήσει το περιλαίμιο να του πεις μπράβο και τον επιβραβεύσεις με κάτι που εκτιμάει φάει, μπαλάκι ή κάτι άλλο. επίσης μπορείς να τον προλάβεις που είναι η καλύτερη λύση, να τους πεις άστο (αν το ξέρει) και τον επιβραβεύσεις, να το κάνεις αρκετές φορές με κάτι που εκτιμάει πραγματικά (όχι κροκέτα αλλά μπέικον ή κάτι που έχει αξία και όχι ένα κομματάκι αλλά δώστου καμιά 10ρια) και μετά περίμενε να κάνει αυτός την επιλογή να μην πιάσει το περιλαίμιο. Αυτή είναι η στιγμή τζάκποτ γιατί θα έχει κάνει ο ίδιος τη σωστή επιλογή χωρίς τη βοήθεια σου. Θα καταλάβεις πότε είναι αυτή η στιγμή, θα δεις ένα δισταγμό ή κάτι παρόμοιο. Τότε αμέσως επιβράβευσε με κάτι σπουδαίο. Μπορεί να πάρει μία μέρα ή 10. Θέλει υπομονή και δε χρειάζεται μάλωμα. Δείξε στο σκύλο τι θέλεις, όχι μόνο τι δε θέλεις.

maxinikol

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
1.091
87
ευχαριστω παιδια!! ο σκυλος κανει βασικη υπακοη και ειναι υπακουος σε γενικες γραμμες αλλα ειναι και τρελλοκουταβος ακομα. φυσικα ειναι στο χερι μου να το κοψει τελειως απλα εχω απορια τι προσπαθει να κανει.θα τον αφησω να δω που θελει να τον παει.

maxinikol

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
1.091
87
εχω απο παιδι σκυλια και τετοιο πραγμα δε μου εχει ξανατυχει. σημερα ο μικρος εδειξε καθαρα τι θελει να κανει σε μια συγκεκριμενη περιπτωση .και για να το παρω απο την αρχη τον ακουω ξαφνικα να γαυγιζει .δεν ειχα αντιληφθει οτι ειχε τελειωσει το νερο στο μπωλ τους και πηγα να τους το γεμισω. τρεξαν και οι δυο να πιουν και ο δουκας οπως ειναι τεραστιος εχωσε τη μουρακλα του και ο αλλος εκανε περα. μολις τελειωσε γυρισε στον μεγαλο που καθοταν μισο μετρο πισω του ,τον επιασε απο το κολαρο και τον εσυρε στο μπωλ ωπου του εβαλε τη μουρη μεσα να πιει και αυτος. επαθα ενα σοκ γιατι ηταν καθαροτατη η πραξη του και δεν αφηνε καμμια αμφιβολια. τον εβαλε να πιει νερο!!!λες και εχω τη λαση στο σπιτι!!!!οκ διαβαζα οτι τα ποιμενικα ειναι εξυπνα αλλα να κατευθυνει ενα αλλο ζωο να πιει νερο??

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.254
Μέλη
20.032
Νεότερο μέλος
Nina_Κ