Ενδιαφέρομαι να αποκτήσω ένα κουτάβι Rottweiler. Μία επιθυμία που υπάρχει μέσα μου εδώ και αρκετά χρόνια και έχει πλέον ωριμάσει. Προσπαθώ να ενημερώνομαι για την ράτσα και γενικότερα για κάποια πράγματα που απαιτούνται γενικότερα με την απόκτηση ενός σκύλου. Η εμπειρία μου στην συμβίωση σκύλου είναι πολύ μικρή (στην εφηβεία μου είχαμε για κάποιο διάστημα ένα ημίαιμο αλλά δεν είχαμε και την ανάλογη κυνοφιλική παιδεία για να καταφέρουμε να συνυπάρξουμε αρμονικά, οπότε και το δώσαμε).
Από τότε βέβαια έχουν περάσει αρκετά χρόνια και η αγάπη μου για τον σκύλο έχει μείνει ένας ανεκπλήρωτος καημός. Τον τελευταίο χρόνο οι συνθήκες της ζωής μου είναι πλέον αρκετά πιο ευνοϊκές από ότι στο παρελθόν και έχει αναθερμανθεί η προοπτική αυτή. Φυσικά ο σκοπός μου είναι η απόκτηση του κουταβιού να γίνει από έναν σωστό εκτροφέα. Και πρέπει να ομολογήσω πως σε μεγάλο βαθμό αυτό επηρεάστηκε από αρκετό διάβασμα στο forum καθώς και άλλα άρθρα σχετικά με την πρακτική των PUPPY MILLS και του ΒΥΒ. Τα προηγούμενα χρόνια ανήκα και εγώ στην κατηγορία των αφελών/ανίδεων μεν, καλοπροαίρετων συνήθως δε, που τα έβλεπα όλα τα ίδια χωρίς να αναρωτιέμαι και πολύ για το πως έφτασαν στην "βιτρίνα" λίγο πριν την πώληση τους.
Θα ήθελα λοιπόν την βοήθεια σας στα εξής:
Από τότε βέβαια έχουν περάσει αρκετά χρόνια και η αγάπη μου για τον σκύλο έχει μείνει ένας ανεκπλήρωτος καημός. Τον τελευταίο χρόνο οι συνθήκες της ζωής μου είναι πλέον αρκετά πιο ευνοϊκές από ότι στο παρελθόν και έχει αναθερμανθεί η προοπτική αυτή. Φυσικά ο σκοπός μου είναι η απόκτηση του κουταβιού να γίνει από έναν σωστό εκτροφέα. Και πρέπει να ομολογήσω πως σε μεγάλο βαθμό αυτό επηρεάστηκε από αρκετό διάβασμα στο forum καθώς και άλλα άρθρα σχετικά με την πρακτική των PUPPY MILLS και του ΒΥΒ. Τα προηγούμενα χρόνια ανήκα και εγώ στην κατηγορία των αφελών/ανίδεων μεν, καλοπροαίρετων συνήθως δε, που τα έβλεπα όλα τα ίδια χωρίς να αναρωτιέμαι και πολύ για το πως έφτασαν στην "βιτρίνα" λίγο πριν την πώληση τους.
Θα ήθελα λοιπόν την βοήθεια σας στα εξής:
- Στην επιλογή σωστού εκτροφέα. Έχω ήδη επισκεφτεί τον πρώτο που είναι κοντά στην περιοχή μου ( μένω Αθήνα ) και περιμένω απάντηση για ραντεβού σε κάποιο άλλο εκτροφείο. Δεν ξέρω όμως τι να προσέξω σε ένα pedigree ( ακόμα και για την εγγυρότητα του ) όπως και στις εξετάσεις που κάνουν. Και ποιες είναι αυτές οι εξετάσεις που θα πρέπει να έχουν γίνει για να διασφαλίζουν ( όσο μπορεί να διασφαλιστεί ) η υγεία ενός σκύλου. Άντε και μου δείχνουν μία ακτινογραφία για ελεύθερο δυσπλασίας, DNA κλπ. Πως θα ξέρω εγώ ότι αφορούν τον σκυλάκο που έχω επιλέξει ή έναν οποιοδήποτε άλλον. Sorry για τις ερωτήσεις αλλά δεν έχω ξαναδεί τέτοια έγγραφα. Θα βοηθούσε εδώ αν κάποιοι ιδιοκτήτες μπορούσαν να προτείνουν τους εκτροφείς που ξέρουν από την εμπειρία τους και είναι σωστοί ή αυτό δεν είναι επιτρεπτό;
- Στην μεταφορά του σκύλου. Εδώ έχω έναν προβληματισμό καθώς δεν διαθέτω αυτοκίνητο ( μηχανόβιος γαρ ). Φυσικά όποτε θέλω να κάνω κάποιο ταξίδι νοικιάζω αυτοκίνητο αλλά για κάποιες άλλες ανάγκες ( μη προγραμματισμένες ) δεν ξέρω πως θα κάλυπτα την μεταφορά του. Θα είναι πρόβλημα πιστεύετε αυτό;
- Παιδιά δεν υπάρχουν στο σπίτι μου και εργάζομαι στο γραφείο 3 φορές την εβδομάδα με 8ωρη απασχόληση και τις υπόλοιπες 2 τηλεργασία. Θεωρείτε πως θα είναι πρόβλημα να μένει μόνος του για αυτές τις ώρες;
- Τέλος όσο αφορά την εκπαίδευση θα ήθελα να την κάνω εγώ. Και αναφέρομαι στην προεκπαίδευση και βασική υπακοή. Θέλω να έχω έναν ισορροπημένο σκύλο και γνωρίζω ότι είναι απαραίτητη η κοινωνικοποίηση του και η απαραίτητη εκπαίδευση. Έχω την όρεξη και τον χρόνο να το κάνω και δεν θα ήθελα να αφήσω το κουτάβι σε κάποιον εκπαιδευτή για καιρό. Είμαι διατεθειμένος ακόμα και να παρακολουθήσω κάποια σεμινάρια εκπαιδευτή σκύλων προκειμένω να μάθω να το κάνω πριν τον πάρω. Είναι εφικτό πιστεύετε αυτό ή είναι μονόδρομος ο επαγγελματίας εκπαιδευτής για αυτήν την ράτσα;