...άδειασε το σπίτι μου... αυτή η ησυχία εκεί μέσα... είναι τόσο μα τόσο δύσκολο...
δεν ξέρω τι να κάνω.... δεν ξέρω πως να το περάσω....
...ένα Χριστουγενιάτικα πρωινό του 2009... η Νίνα μας ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι... την προηγούμενη, μας κοίταξε... μας ικέτεψε... και την αφήσαμε...
Οχι ξαφνικά και, σίγουρα, είχαμε καταλήξει ότι εκείνη η ημέρα εξαντλούσε και το τελευταίο περιθώριο ανώδυνης επιβίωσης...
Από εκεί και πέρα, οτιδήποτε άλλο θα ήταν προϊόν της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και εγωισμού... και θα είχε φρικτό πόνο, για το ταλαιπωρημένο σκυλάκι μας...
Στο σπίτι μας έπεσε πένθος... βαρύ πένθος, όσο δεν μπορούσα να φανταστώ, έχοντας ήδη χάσει αγαπημένους μου ανθρώπους, από αρρώστεια ή από γηρατειά... αυτό τα ξεπερνούσε όλα (ή, εγώ γερνούσα)... τα παιδιά είχαν εξαφανιστεί, για να μην βλέπουν ο ένας τον άλλον... κοιταζόμασταν με τη γυναίκα μου και μας έπιαναν τα κλάματα...
Δεν μπορούσα εύκολα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς σκύλο, αλλά αποφάσισα ότι "τέλος"! Θα φρόντιζα το γάτο, που μόλις είχαμε υιοθετήσει... να έχει τη ζωή που του υποσχέθηκα... και τέλος...
Και, πέντε μέρες μετά, μέσα σ' αυτή την ανείπωτη θλίψη... η γυναίκα μου, γύρισε με δάκρυα στα μάτια και μου είπε: "αν είναι να σκεφτούμε ξανά για σκύλο, η κατάλληλη στιγμή είναι
τώρα..." και ήρθε και η, κατ' επίφαση, αιτιολογία: "που ο γατούλης είναι μικρός και θάναι πιο εύκολο"...
Και, λες και ήμουν έτοιμος από καιρό, σε λίγες μέρες ταξιδέψαμε στη Σύρο... και μας υιοθέτησε η Μόκα... και τα υπόλοιπα τα ξέρεις...
Αυτό έκανα εγώ...
Τη Νίνα δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ... κανείς μας... στη βιβλιοθήκη, πίσω από το γραφείο μου, υπάρχει ένα μεγάλο πορτραίτο της... η "σημαία μου", όπως σου έγραψα χτες... για να μου θυμίζει καθημερινά, που ήταν η ψυχή μου και που βρίσκεται τώρα, χάρη σ' αυτήν...
Nα ζησεις τον πονο σου κοπελα μου...
η ηρεμια θα ερθει με το χρονο...
Εναλλακτικά, ο χρόνος βοηθάει πολύ... δεν ξεχνάς, αλλά σε ηρεμεί, όπως λέει η Αμαλία... και σε κάνει να σκέπτεσαι πιο καθαρά...
...Να ξέρεις μόνο ότι έχεις ανθρώπους δίπλα σου που καταλαβαίνουν την θλίψη και τον πόνο σας και είναι εδώ όποτε χρειαστείς να μιλήσεις μαζί τους...
Πάρα πολύ σημαντικό και αυτό το σημείο! "Εδώ" υπάρχουν άνθρωποι που καταλαβαίνουν... αυτά που θέλεις να πεις... ακόμα κι αυτά που δεν λές, καταλαβαίνουν από τη σιωπή σου... είμαστε όλοι εδώ, Χρυσούλα.