αν και πιστεύω πως το pedigree,δεν είναι και "πανάκεια" της καθαροαιμίας,θα σας πώ,πως,η κάθε γέννα που γίνεται με γνώμονα το κέρδος ή την κάλλυψη των αναγκών του "γκρούπ" των wanna be ιδιοκτητών καθαρόαιμης φυλής είναι τεράστιο λάθος και κατακριτέο απο εμένα προσωπικά!!!!
...'εχουμε και λέμε...βήμα πρωτον:ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
σε κάθε φυλή πρέπει να γίνονται,αλλά,λίγοι κάνουν!Στη φυλή που ασχολούμαι,εγώ(yorkshire terriers)κάνουν ακόμα πιό λίγοι,αν και είναι άκρως εμπορική και τα κουτάβια,είναι τόσα,σαν να τα κόβουμε απο τα δένδρα!!!!
Δεύτερον:Εκθεση μορφολογίας!Ενας σκύλος που πρέπει να αποδείξει την μορφολογική του αξία,πρέπει να συμμετέχει σε τουλάχιστον 3-4 εκθέσεις,στην open class,για να είναι και ηλικιακά ώριμος,ώστε να καταλάβει ο μελλοντικός ιδιοκτήτης εκτροφέας,απο έμπειρους του χώρου κριτές,αν το σκυλάκι που σκέφτεται να ζευγερώσει,έχει και το απαραίτητο γεννετικό υλικό,που είναι κληροδοτήσιμο!!
Βημα τρίτο:Πειθαρχία!κλέινω τα μάτια και τα αυτιά στις σειρήνες του κέρδους,και κάνω τα πάντα μόνο για τη φυλή,εμπιστεύομαι εκτροφείς έμπειρους και καταξιωμένους,ενημερώνομαι,μελετώ και δεν "τη λέω" σε όλους επειδή έχω σκύλο,με φαινότυπο καθαρόαιμο και επιπλέον επειδή τον έχω και 6 μήνες,όλοι με αναγνωρίζουν σαν ΑΥΘΕΝΤΙΑ στη φυλή που κατέχω και γιορτάζουμε και κάθε χρόνο την "ημέρα του γνώστη της φυλής"ανοίγοντας σαμπάνιες!!!!
Για να μάθεις την κάθε φυλή,διαβάζεις ανάμεσα στις γραμμές και πίσω απο τις λέξεις,και ακούς......δε μιλάς,δε γράφεις,δεν πουλάς και κυριως,μακρια απο αυτούς που έχουν συνέχεια κουτάβια,ή θα έχουν!!!!Συγγνώμη για το μεγάλο ποστ,καλή συνέχεια....α!!!!!και εννοείται δεν ζευγαρώνουμε σκυλάκια με προβλήματα γενετικά,η εντελώς τυχαία,επειδή πρέπει να γνωρίσουν τη χαρά του sex!!!!Aν σταματήσουμε να δίνουμε στους σκύλους μας,ανθρώπινες ιδιότητες,θα είμαστε πολυ πιο cool εμεις και τα σκυλάκια μας πιο ευτυχισμένα!!!