Πήγα χθες να πάρω κολλάρο κι είχα πει να δοκιμάσω φέτος το Scalibor αλλά μίλησα πάλι με τον κτηνίατρό μας (ειδικευμένο λέκτορα παρασιτολόγο) και με έπεισε για το Kiltix ξανά...
...το επιχείρημά του είναι ότι το Kiltix είναι πολύ πιο αποδοτικό κατά ψύλλων και ειδικά τσιμπουριών σε σχέση με το Scalibor...
Αυτά που μου είπε ταιριάζουν και με αυτά που διαβάζω για τις δραστικές ουσίες των δύο κολλάρων (από το parasitipedia.net)
Το Kiltix περιέχει Flumethrin & Propoxur
- H
flumethrin σύμφωνα με από τα πιο αποτελεσματικά παρασιτοκτόνα κατά των κροτώνων και των ακάρεων, ενώ μέτριο μόνο κατά εντόμων και των ψύλλων.
- Εδώ η δράση του συμπληρώνεται από το
propoxur, συνδυάζοντας έτσι δύο δραστικά συστατικά, ώστε ό,τι δεν πιάσει το ένα, να πιάσει το άλλο.
Το Scalibor περιέχει Deltamethrin
- H
deltamethrin θεωρείται "όλα-σε-ένα" τρόπον τινά, αρκετά καλή κατά πολλών παρασίτων, όχι όμως ιδιαίτερα καλή σε κανέναν επιμέρους τομέα. Θεωρείται δε
αρκετά κατώτερο συγκριτικά στην καταπολέμηση των κροτώνων (λέω εδώ πως επιβεβαιώνεται ο κτηνίατρός μου, που μου είπε ότι έχει δει τσιμπούρι να περπατά πάνω σε κολλάρο scalibor)
Σε σύγκριση δε με τη flumethrin, φαίνεται πως έχει παρατηρηθεί η
ανάπτυξη ανοσίας σε ένα ευρύτερο φάσμα παρασίτων, κι όχι μόνο στις βιομηχανίες κτηνοτροφίας, αλλά και σε οικιακά έντομα και παράσιτα, όπως τις
μύγες, τα κουνούπια, τους ψύλλους σκύλων/γατιών και τους κρότωνες (όπου ήδη τα πήγαίνε πολυ μέτρια)
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Scalibor θεωρείται η αναγνωρισμένη δράση του κατά της σκνίπας, αλλά σε άλλο φόρουμ διάβασα ότι το kiltix δεν είχε πάρει πιστοποίηση γιατί τότε το καλαζαρ δεν ήταν διαδεδομένη ασθένεια.
Επειδή πάντως για μας που παίρνουμε αντιπαρασιτικό χάπι (κι όχι αμπούλα) η δραστικότητα στην απώθηση και πρόληψη κατά των ψύλλων και κροτώνων θεωρείται σημαντικότερη, μάλλον θα ξαναδοκιμάσουμε το Kiltix και βλέπουμε