Αλληλεπίδραση οικόσιτης αγέλης

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Προφανώς θα υπάρχει συμπεριφορική αλληλεπίδραση, όταν στο σπίτι μπει και δεύτερος και τρίτος κλπ σκύλος. Προς το καλύτερο; Προς το χειρότερο; Ποιές συμπεριφορές υπερισχύουν και μεταδίδονται; Οι καλές; Οι ενοχλητικές; Τι υπόβαθρο πρέπει να υπάρχει;

Σώτος [το απόλυτο συντροφικό σκυλί]

Δάφνη [μαζεύτηκε περίπου 1,5-2 χρονών_με σοβαρότατο πρόβλημα με γάτες και σκύλους (μεταξύ άλλων), που μας πήρε πάνω από χρόνο να τα ξεπεράσει_τα ξεπέρασε και είναι το καλύτερο ίσως σκυλί, για μέσα στο σπίτι]

Μάρκος [δεν υπάρχουν λόγια...]

Ηλπιζα ότι ο Μάρκος, θα ξεσήκωνε όλα τα καλά, των άλλων δύο. Από τον Σώτο, ξεσήκωσε το να λειτουργεί σαν συναγερμός μέσα στο σπίτι και έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο σαματατζή ever :confused: Και καλό και κακό. Ας πούμε, ότι δεν παραπονιέμαι και απλώς λαμβάνω σούπερ έξτρα μέτρα, για να μην παραπονιούνται και οι γείτονες. Αλλωστε, για όλα τα θέματα του μικρού, αναγκάστηκα να λάβω σούπερ έξτρα μέτρα :mad: Μέσα στο σπίτι, αναγκάστηκε πολύ γρήγορα, να λειτουργεί σε χαμηλές στροφές, γιατί όποτε τις ανέβαζε "ετρωγε ξύλο" και από τους δύο και ερχόταν στα ίσα του. Του έχουμε παραχωρήσει όμως, κάποιες συγκεκριμένες στιγμές, στην διάρκεια της ημέρας, που του επιτρέπεται να λυσσάει για μερικά λεπτά, για να ξεκουρδίζει. Γενικώς όμως, τα πάει καλά.

Εξω...ακόμη το δουλεύουμε :(

Το θέμα μου είναι, ότι παρατηρώ, με αποκορύφωμα το σημερινό πρωινό, ότι...ξυπνάει πράγματα στην Δάφνη, που κοιμούνται εδώ και περίπου 4 χρόνια. Ενοχλητικά πράγματα. Με τις γάτες, με τους σκύλους. Εχουν κάνει οι δυό τους κόμμα. Ξεσηκώνει ο ένας τον άλλον. Οχι κάθε φορά. Κάποιες φορές. Που γίνονται όμως και περισσότερες. Και ενώ ο Μάρκος είναι απλά μέγας σαματατζής, η Δάφνη είναι εντελώς αθόρυβη και...αποτελεσματική. Αυτή είναι δηλαδή που "φοβάμαι" περισσότερο, μην της ενισχυθεί αυτή η συμπεριφορά και αυτή είναι, ίσως και άδικα, που θα διορθώσω περισσότερο.

Αυτά, τα γράφω μόνο ως παρατήρηση. Δεν ζητάω συμβουλές. Δεν λέω ότι με προβληματίζουν. Με ενοχλούν, όχι υπερβολικά, αλλά ακόμη δεν έχω αποφασίσει, αν είναι μια κατάσταση που με πονοκεφαλιάζει και θέλω να κόψω τον λαιμό μου, να βρω τρόπο να την αποτρέψω, με την έννοια του πόσο εύκολα ή δύσκολα, πιστεύω ότι μπορώ να το χειριστώ, ή όχι.

Σ'αυτές βέβαια τις εξελίξεις, έχει παίξει σχεδόν τον απόλυτο ρόλλο, το ότι βγαίνουν έξω, όλοι μαζί. Και παρασύρει ο ένας τον άλλον. Αυτό όμως, είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει.

Δάφνη

Well-Known Member
19 Οκτωβρίου 2011
797
2
Π. Φάληρο
Απορία που μου δημιουργήθηκε:
Μπορεί άραγε να υπάρξει (ανθρώπινος) έλεγχος για το ποιά στοιχεία του ενός σκύλου "ξεσηκώνει" ο άλλος? Μπορεί, δηλαδή, το αφεντικό να ελέγξει, να περιορίσει ή να ενθαρρύνει την "μετάδοση" στοιχείων του χαρακτήρα του ενός σκύλου στον άλλο?

(Έχεις σκυλίτσα Δάφνη... :mrgreen: )

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Εγώ, λέω ότι μπορεί.
Αφιερώνοντας όμως, πολύ χρόνο και με πολύ δουλειά.

Αλλωστε, κι εγώ έγραψα, ότι αιτία αυτής της εξέλιξης, είναι οι κοινές βόλτες που βγαίνουν.
Αν έβγαιναν χώρια, δεν θα ξεσήκωνε ο ένας, τα καμώματα του άλλου.

(έχω...ναι...και είναι πολύ γλυκό παιδί :))

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Σίγουρα υπάρχει αλληλεπίδραση και αγελαία συμπεριφορά και είναι αρκετά δύσκολο να την ελεγχεις συνεχώς.

Ήμουν μάρτυρας σε περιστατικό στο κήπο της εκτροφέας της Toya, που τα σκυλιά της μαζί με ένα φιλοξενούμενο σκύλο παραλίγο να ξεσκίσουν γάτα της, παρόλο που τα σκυλιά της κοιμούνται αγκαλιά με τις γάτες. Ο φιλοξενούμενος κυνήγησε την γάτα και όλα μαζί (πάνω από 10) έδρασαν σαν αγέλη.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Πιστεύω ότι είναι εντελώς ενστικτώδεις οι αντιδράσεις τους, σ'αυτές τις περιπτώσεις. Δεν "σκέφτονται". Απλώς, ακολουθούν τους υπόλοιπους μηχανικά.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Εχω δει την Δάφνη* πρόσφατα πάλι, να φερμάρει!!! μαζί με δύο πόιντερ!!! γάτα.
Και να την κυνηγάει μαζί τους, και να μην ακούσει αμέσως μόλις της γκάριξα να τσακιστεί να γυρίσει πίσω.

* Τείνω να καταλήξω, στο ότι έχει παίξει ρόλλο, η...προ mareco ζωή της. Εννοώ, ότι μάλλον, πρέπει να είχε άνετα το "ελεύθερο" και για πολύ καιρό, να καλλιεργεί αυτά της τα ένστικτα. Δεν ξέρω πόσο αδέσποτη ήταν πριν. Δεν φαινόταν, να έχει μεγαλώσει στους δρόμους, από διάφορα συμφραζόμενα. Κάπως έτσι, θεωρώ ότι είναι λίγο-πολύ και ο Τζιμάκος της kyveli. Ισως, αν το σκυλί, το έχεις από κουτάβι, να του είναι πολύ πιο δύσκολο, να ξεθάψει πράγματα, για τα οποία δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν και δεν έχει μνήμες. Η παρατήρηση αυτή, δεν ισχύει για τον Μάρκο...

underdog

Well-Known Member
5 Απριλίου 2011
1.223
135
έτσι εχει ξεσηκώσει και ο ρωμαίος τη ροτι σε ότι αφορα τις γατες στο χώρο της.
αυτη δεν ασχολιόταν σχεδον καθόλου.
τώρα μεσα σε κλάσματα δευτερολέπτου που θα ξεκινησει αυτος η ροτι ακολουθεί αστραπιαια!

Last edited:

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.723
7.221
Δεν έχω καταλάβει αν υπάρχει pattern κατά το οποίο ξεσηκώνονται κάποιες συμπεριφορές και άλλες όχι. Το σίγουρο είναι ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε κατευθείαν τις κακές επιρροές. Στη δικιά μας αγία τριάδα ας πούμε με ενοχλεί τρομερά που όταν βρίσκονται στην αυλή στο πατρικό, ο μεγάλος (ο οποίος πλέον με το ζόρι περπατάει) όταν θεωρήσει ότι υπάρχει απειλή ξεζώνεται να τρέξει προς το σημείο που την ακούει και να κάνει το συναγερμό με τους άλλους 2 (και οι 2 χωρίς κανένα μα κανένα νταλκά φύλαξης-συναγερμού) να ακολουθούν.

Το ότι όμως έχουν επηρεαστεί και θετικά μεταξύ τους σε πάμπολλα πράγματα τα οποία απλά δεχόμαστε ως γεγονότα για τα οποία δε μας ενδιέφερε να μάθουμε την πηγή που ξεκίνησε να διορθώνει τη συμπεριφορά είναι επίσης γεγονός. Και για μένα η "δουλειά" που κάνουν μεταξύ τους είναι ίσως και αποδοτικότερη απο τη δουλειά που έχουμε κάνει εμείς μεμονωμένα για την εκπαίδευσή τους. Δηλαδή: έχεις μάθει σε έναν τη Χ καλή "συνήθεια". Έρχεται ο επόμενος ανεκπαίδευτος. Καταβάλλεις πολύ μικρότερη προσπάθεια να μάθεις στον επόμενο το ίδιο πράγμα καθώς κοπιάρει τη συμπεριφορά του προηγούμενου.

Κοινώς you win some you lose some. Ε και αυτά που you lose απλά πρέπει να προσπαθήσεις ξανά και ξανά για να μάθεις στο σύνολο.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
έτσι εχει ξεσηκώσει και ο ρωμαίος τη ροτι.....
Με την καλή έννοια, ή με την κακή;
Υποθέτω, απ'όσα έχεις γράψει για τον μικρό, ότι μάλλον...με την "κακή".
Εγώ, αν ήμουν στην θέση του μπαμπά της Ροτι, θα σταματούσα την παρέα της, με τον Ρωμαίο. Τουλάχιστον, την ανεξέλεγκτη. Την...εκτός λουριού και για τους δύο. Αν δηλαδή, είναι από ενοχλητικά, έως απαράδεκτα, τα ξεσηκώματά του και αν φυσικά, δεν θέλω να τα αποτυπώσει και ο σκύλος μου.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Μην ξεχνάς ότι υπάρχει και το DNA, δεν είναι υποχρεωτικό να τα έχουν ζήσει.
Γι'αυτό έγραψα ότι εξαιρείται ο Μάρκος. Το έχω καταλάβει κι αυτό :mad:

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Και για μένα η "δουλειά" που κάνουν μεταξύ τους είναι ίσως και αποδοτικότερη απο τη δουλειά που έχουμε κάνει εμείς μεμονωμένα για την εκπαίδευσή τους. Δηλαδή: έχεις μάθει σε έναν τη Χ καλή "συνήθεια". Έρχεται ο επόμενος ανεκπαίδευτος. Καταβάλλεις πολύ μικρότερη προσπάθεια να μάθεις στον επόμενο το ίδιο πράγμα καθώς κοπιάρει τη συμπεριφορά του προηγούμενου.
Η δική μου παρατήρηση, προς το παρόν, έχει καταλήξει, στο ότι όλο αυτό, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από το dna του σκύλου, όπως λέει και η Alexia. Ο Σώτος, όταν ήταν κουτάβι, εκπαιδευόταν στην βασική ο γερμανικός μας. Μοιραία, έμαθε δίπλα του, χωρίς σχεδόν να χρειαστεί να του διδάξω κάτι. Μόνο ακούγοντας, βλέποντας και επαναλαμβάνοντας, τον μεγάλο. Ο Μάρκος, αρνείται πεισματικά, να αναπαράξει [πρόσεχε...όχι να μάθει...γιατί είναι τετραπέρατος και τα ξέρει όλα] οτιδήποτε θετικό, που θα λειτουργήσει υποβοηθητικά με τα χάπια μου, στην μείωση της πίεσής μου. Αντιθέτως...

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
αυτες οι αγελεες συμπεροφορες με κανουν και θαυμαζω τη φυση τους, η δυναμη της αγελης και το δεσιμο τους..

Βεβαια υπαρχουν φορες που ειναι τα σκοτωσεις και τα 3 ...
Δεν μπορει να μην εχει υιοθετησει ο μικρος και καλες συμπεριφορες απο τα μεγαλυτερα.
Σπιτι μας ο σαγκα εχει παρει τα κουσουρια της ζαιρας
* Η ζαιρα ηταν παντα κροτοφοβικη.. ο σαγκα ενω δεν ηταν εχει αρχισει να γινεται - χωρις να ξερει τον λογο αλα βλεπει την αλλη ..σου λεει κατι θα ξερει..
αλλα και ολα τα καλα της
και η μενια τα κουσουρια του σαγκα (βλ. γατες..) και τα καλα παλι της ζαιρας.
Ομως σημαντικοτερο για μενα ειναι στην βολτα η καλη της κοινωνικοτητα και γλωσσα σωματος.
(Οχι οτι χαιρομαι ιδιαιτερα την βολτα σε αστικο περιβαλλον με 3 σκυλια.. αλλα τελος παντων.. :p )

Last edited:

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
Πολύ ωραίο θελμα mareco. Συνήθως από ότι έχω παρατηρήσει εγώ η ποο δυνατή προσωπικότητα της αγέλης επηρεάζει τους άλους. Στην δική μας περίπτωαη ο Έλβις έχει αντιγράψει πολλές κακές συνήθειες του Τζιμάκου. Όσο μπορούμε αποφεύγουμε την συναναστροφή τους στην βόλτα αλλά μέσα στο σπίτι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ωστόσο και ο Τζιμάκος έχει αντιγράψει συμπεριφορές του μαύρου, πχ μου κλέβει τα παπούτσια για να με καλέσει σε παιχνίδι όπως έκανε από μωρό ο Έλβις.
Είναι αναπόφευκτο όλο αυτό και πολύ ενδιαφέρον να παρατηρείς τις αλληλεπιδράσεις τους.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Βεβαια υπαρχουν φορες που ειναι τα σκοτωσεις και τα 3 ...
Αρκετές φορές την εβδομάδα!!! Ακόμη και τον Σώτο!!! Που πλέον στην βόλτα, δεν σηκώνει πόδι να κατουρήσει. Περιμένει να δει, που θα τα κάνει ο Μάρκος, για να μαρκάρει από πάνω. Και μόνο!!!!

Δεν μπορει να μην εχει υιοθετησει ο μικρος και καλες συμπεριφορες απο τα μεγαλυτερα.
Ούτε μία. Trust me...

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.723
7.221
Ναι συμφωνώ, φυσικά και έχει να κάνει με το DNA, με το χαρακτήρα αν θες το ζώου.

Πάντως αυτό που λες για τη Δάφνη και την προ-μαρεκο εποχή: ο μεγάλος μας εβρέθη περίπου 9 μηνών, έξω από το σπίτι. Είχε τελος πάντων δει κάποιες συμπεριφορές άλλων σκύλων μεγαλώνοντας στο δρόμο. Από την πρώτη κιόλας βόλτα στο πρώτο πάρκο που συναντάς στη γειτονιά, μας έγινε πασιφανέστατο ότι ανήκε σε μια αγέλη άλλων 3. Όχι μόνο από την αντιμετώπιση που δέχτηκε από αυτούς αλλά και από τη συμπεριφορά τους (με τον καιρό έγινε ακόμα πιο εμφανές) στα πάντα. Τις συνήθειες του "γαυγίζω για να δηλώσω την περιοχή μου" "διώχνω τον ξένο από την περιοχή μου" και "κυνηγάω γάτες εκτός σπιτιού" τις έχει απο κει, η μέθοδος που το κάνει είναι (ήταν, καθώς δεν υπάρχουν όλοι πια) καρμπόν και στους 4.

Ευτυχώς για μας η ανάγκη του να αποκτήσει σπίτι καθώς και πάμπολλες άλλες καλές συνήθειες που έχουν/είχαν και οι 4 απέναντι στους "δικούς τους" (ανθρώπους, σκύλους κτλ) μας διευκόλυνε το έργο και τη συμβίωση, σε σημείο που (λάθος των δικών μου ομολογώ) ανεχόμασταν με πρόληψη τα λίγα κακά καθώς ο χαρακτήρας στο σύνολο ήταν "φτιαγμένος" ήδη πολύ πολύ καλά.

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως ξεπατικώνουν πρώτα τις αρνητικές συμπεριφορές, πχ το άσκοπο γαύγιζμα, το ζητιάνεμα κτλ. Το μόνο καλό που έμαθε η Ίσις από τη Λάρα είναι να αγαπάει τις γάτες και να κατουράει εκτός σπιτιού. Από εκεί και μετά μπαίνει το DNA που καθορίζει συμπεριφορές. Η μια είναι για παράδειγμα να μυρίζει και να κινείται σαν λαγόσκυλο (η Λάρα) έτοιμη να κυνηγίσει ότι κινείται ενώ η άλλη έχει στοιχεία σκύλου σωματοφυλακής. Αν η Ίσις ήταν μερικά κιλά παραπάνω θα ήταν σούπερ σωματοφύλακας και περισσότερο μαζί μου έχει αυτή την προστατευτική τάση. Και οι δυο είναι συναγερμοί, η Λάρα την έμαθε:).

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως ξεπατικώνουν πρώτα τις αρνητικές συμπεριφορές, πχ το άσκοπο γαύγιζμα, το ζητιάνεμα κτλ.
Όχι, πάλι παράδειγμα από την εκτροφέα, η οποία έχει σχεδον 20 χρόνια westie και τα τελευταία χρόνια και scottish. Τα πρώτα είναι φοβερά ομιλητικά, τα δεύτερα θα γαβγίσουν μόνο αν υπάρξει λόγος. Παρόλο που μεγαλώνουν στην ίδια αγέλη και τα scottish είναι στην μειονότητα δεν αντιγράφουν την συμπεριφορά των westie, τα κοιτάν μ' ένα βλέμμα σαν να θέλουν να τους πουν "βρε χαζά, γιατί χαλάτε το κόσμο για το τίποτα"