εχει να κανει με την ρατσα, με τον συγκεκριμενο σκυλο και με το περιβαλλων που μεγαλωνει.σιρ-ερλικ
Αυτο τελικα ειναι και μενα η απορια μου. Ειναι θεμα ρατσας η και θεμα ιδιοκτητη. Γιατι φανταζομαι για τα δικα σου γουστα η ριτα ειναι "φλωρος" ενω για τα δικα μου η σκυλοι σου "αγροικοι". Πλακα κανω αλλα φανταζομαι καταλαβαινεις τι εννοω, αλλα ζηταω εγω και αλλα εσυ απο ενα σκυλι. Οποτε αν επερνα εγω μια "δυσκολη" ρατσα, π.χ. το καφε ντοπερμαν που βρηκε η κλειαννα ενω εσυ ενα κοκερ γινοταν ο ενας "φλωρος" και ο αλλος "αγροικος"?
αυτα ειναι συμπερασματα δικα σου ?η' ειναι κοινως αποδεκτα?δεν ξερω αν εχεις πετυχει ποτε ντοκυμαντερ με λυκους μερικα δειχνουν πως ξεγελανε τον σκυλο,απλα οι σκυλοι ειναι λιγοτερο εξυπνοι.τωρα με τους ποιμενικους ισως αλλαζει το πραγμα
τα dingo ειναι καμμενο χαρτι για μενα...ουτε αυτα δεν ξερουν......οι DINGO πως συμπεριφερονται ξερει κανεις;
Κατάλαβα. Προφανώς έχεις δίκιο.Δεν έχει σχέση με μητρότητα, είναι υποδουλωτική συμπεριφορά και ένδειξη σεβασμού. Φυσικά ξεκινάει από τα κουτάβια που επιζητούν φαγητό, αλλά πολλές συμπεριφορές (κι ανθρώπινες ακόμη) αλλάζουν ένοια ανάλογα με την ηλικία.
Το να λες ότι ο ενήλικας σκύλος σου σε γλύφει στο στόμα γιατί θέλει φαγητό (ή σε βλέπει σαν μαμά) είναι σαν να λες πως ο άντρας σου σε φιλάει στο στήθος γιατί πείνασε....
Και σε τί συνθήκες κάθεται εκεί χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα και πόσο καιρό ?Όσο για το θέμα της επίθεσης στο μικρό, το ζώο ΔΕΝ είχε ενσωματωθεί στην αγέλη και είδε το μωρό ως θύραμα.
Εκεί είναι το θέμα. Οι λύκοι δεν μας βλέπουν ως αγέλη τους τόσο εύκολα (ακόμη κι όταν το νομίζουμε) όπως ο σκύλος.
Στον λύκο ειδικά, η τρομερή ικανότητα προσαρμογής στις συνθήκες μέσα στην ίδια γενεά είναι πρωτόγνωρη - η πολυπλοκότητα των σχέσεων - ακόμα και στην ποικιλία επιλογής της τροφής ( ο σκύλος θα μπορούσε άνετα ίσως α κηνυγήσει ένα κατσικάκι αλλά όχι έναν τάρανδο ούτε θα καταλάβαινε ότι πρέπει σε μία μέρα να φάει 60 ποντίκια και μούρα για να ζήσει) - επιλογή και διαμόρφωση της φωλίάς, (οι φωλιές του λύκου έχουν κανάλια απορροής των νερών και κλίσεις προς αυτό καθώς και διαφορετικές εξόδους και προσανατολισμούς προς ην θέση του ήλιου ή του βοριά ) μας κάνει σίγουρους ότι -όχι- δεν θα μπορούσε να το κάνει ο σκύλος, παρά μόνο μετά από εξέλιξη (ή πισωγύρισμα) προς τον λύκο.
Δεν το έχω ξανακούσει. Μου φαίνεται απίθανο. Μόνο αν τον έφαγε τελικά μπορούμε να βγάλουμε τέτοιο συμπέρασμα, και πάλι μπορεί να έτυχε. Πιθανότατα η λύκαινα (για να τραβάει το αρσενικό) ήταν σε οίστρο, και όταν ειδικά είναι σε οίστρο υπάρχουν επίσης πάρα πολύ ισχυρά ένστικτα που δεν θα την άφηναν να λειτουργήσει έτσι. Μάλλον ένα θηλυκό που δεν θα είχε δικαίωμα στην αναπαραγωγή ήταν και βρήκε ''παραθυράκι'' εκτός αγέλης ... μάλλον ...το ντινκο δεν ζει μονο κοντα στις πολεις;-)
οσον αφορα το πρωτο δεν ειναι δικα μου συμπερασματα
κατι που ακουγεται σαν μυθος(ο ντενις θα μας διαφωτισει)
ελεγαν σε ενα ντοκυμαντερ οτι παλιοτερα που χρησιμοποιουσαν τα χασκυ συνεχως καποιες φορες που οι λυκοι πραγματικα ειχαν πεινασει,πηγαινε μια λυκαινα το βραδυ που οι σκυλοι ηταν λυμενοι απο το ελκηθρο και <<παραπλανουσε>> εναν αρσενικο ωστε να τον απομακρυνει και να τον φαει η αγελη.............:-k:-k
μαλλον γιατι οι ανθρωποι πρωτα αποφασισαν να τους εξημερωσουν τελειως και μαλλον γιατι τους συμφερεγιατι επετρεψαν οι λυκοι να αυτο-εξημερωθουν ενω εχουν τοση ευφυια(στην διατροφη,στον τροπο κατασκευης τοπου διαμονης κτλ.οπως λες)
Γνώμη μου - λάθος της φύσης - δεν έχει προβλέψει ώς αγαθό των όντων της την ελευθερία - την θεωρεί αυτονόητη και δεν μας πρόλαβε εκεί ...γιατι επετρεψαν οι λυκοι να αυτο-εξημερωθουν ενω εχουν τοση ευφυια(στην διατροφη,στον τροπο κατασκευης τοπου διαμονης κτλ.οπως λες)